Редно ли е да се кръсти детето на свекърите,ако те са осигурили жилище на младото семейство?

• 43 101
  • 2 034
  •   1
Отговори
# 600
Бъдете честни и кажете колко от вас ще купят жилище на детето си и ще го запишат и на партньора му.
Ако си го купят двамата и влагат наравно в него (както при Гугъл) е друго нещо.

Ако съм толкова първобитна, че да поставям условия за имена би трябвало И на снахата да дам нещо в замяна, не само да изисквам.

# 601
  • София
Този апартамент е анонсиран като подарък за сватбата. Ама, само на сина, нали.

Аз няма да купувам на чуждо дете, но няма и да ги лъжа, че ИМ е подарък, когато не е.

# 602
Ако родителите го правят, за да им бъдат задължени децата, по добре да не го правят.
Ами и децата, ако не искат вмешателства, да бъдат самостоятелни.

Аз не го разбирам това - искаш някой да ти уреди живота, ама да си мълчи после, ако може и да идва да ти гледа детето, ама право на дума да няма. Такива неща няма (или има много малко) в живота.

milenaka, самоцитирам се:
Скрит текст:
И какво като името й не е в НА? Нали поне идните няколко години докато финансите им хвърчат по бебето, няма да се налага въобще да мисли за ипотеки, банки, самоучастия, ремонти и тн? После парите й са свободни, защото не е обвързана с нищо и преспокойно може да си купи жилище с нейното име в НА. Аз сега съм близо до 9ти месец и да ви кажа честно, дори с прилични доходи (каквито са нашите) изследвания, раждане, ипотека, кредит и ремонти, и нещата за бебето са огромен финансов стрес - не е никак дреболия, че им е спестен. Ако голямата мечта на тия свекъри в една буква - на мен не ми звучи като огромна жертва. Буква е това, не очакват да се кръсти бебето Пенка, Гинка или Вълка. Или поне наистина да е неутрално, а не на баща й.

Няма да живеят под наем, няма да трошат пари по ремонти, няма да плащат лихви на банка. Ако реши, мацката може да си купи имот с всичката необходима документация на нейно име само благодарение на това, че парите й остават свободни.

Лъвица, ами така разсъждават вашите родители, тези искат буква. Сега... като си ги познават, че искат подобни неща и тази помощ няма да дойде фрий, да си теглят сами ипотека (като нас) и да си я плащат. Не навсякъде става и душата в рая... и нали. До хората е. Никой не е длъжен да се съгласява. Амааа то хем изкушение да не си вързан с постоянни разходи по жилище, хем ако може да стане някак апокрифно като подаръче - все едно чехли са ти взели.

# 603
  • София
Тоест, ти си плащаш подаръците с каквото кажат?

Падам.

# 604
  • София
Мъжът ѝ няма нужда мисли за наеми, ипотеки и подобни. За нея въобще няма такава гаранция, защото след година или две (примерно) могат да се разведат.

Огромна разлика има между "правя те съсобственик" и "давам ти да ползваш". Огромна.

# 605
  • Melmak
Аз пак казвам, че жената живее с мъжа си, нито е на улицата, нито ще плаща ипотека до 50.
Браво на гугъл за самостоятелността, съгласна съм с нея в случая. Те си плащат масрафа и той не е евтин.

Има много баби и дядовци, които не са дали и 1 лв, но се месят. Даването не означава изискване.

Приятелите ми, които си живеят в жилища от родителите не виждам да са гледани като някакви натрапници. Въобще даже. Тези, които са от София повечето са получили апартаменти от техните. Ми нито ги имат свекърите за бедни, нито за натрапници. Направо не мога да повярвам какво чета.

Аз ви дадох примера с колата, тя си е на мм. Утре може да отиде и да я затрие ако иска. Да я подари даже. Ми дай сега да живея в страх, че сакън да не вземе да ме изгони и да не ми дава да я ползвам или нещо подобно. И дори не ни е подарък от свекърите, ама нали не съм в документите…

Много мислите за разводи. То недай боже до там да се стига. Няма лошо да си оплетеш кошницата, но тук наистина прекалявате. Разводи, раздели, ми да й дадат и нейните родители един апартамент на нейно име, че да са на равно.

# 606
  • София
Абе, ако някой ми спести 25те години ипотека .....

Разликата е, че жилището след като се изплати ще е ваше.
А нежеланата снаха ще живее в чуждо жилище (само на мъжът й) понеже тя не е човек и не заслужава да фигурира в документацията.
Голяма работа, че ще му роди детето подробности. Да мълчи там, че да не я изритат от там от дето е дошла.
Парцалеса...

Това са глупости някакви. ......
Жената не живее в чуждо жилище. Живее в това на мъжа си. ......
Не съм съгласна.

Бъдете честни и кажете колко от вас ще купят жилище на детето си и ще го запишат и на партньора му.
Ако си го купят двамата и влагат наравно в него (както при Гугъл) е друго нещо.

Веднага ти отговарям и ще цитирам разговор с почти 19 годишната си дъщеря, която ме попита дали ще и купя/дам апартамент.
Аз и отговорих, че няма. Моите имоти, активи и пари са мои и мои ще си останат, докато съм жива. Когато си отида, тя е единствения ми наследник и всичко мое ще остане за нея и се надявам до тогава изобщо да не я интересува какво ще наследи, защото ще е изградила свой собствен финансов фундамент, надявам се с достоен мъж до себе си.
Но когато започне работа, още докато следва, ще и помогна ТЯ да си купи първия апартамент сама. Аз ще и помогна с първата вноска /самоучастието/, останалото ще си плаща тя. Ще бъда до нея и да не се страхува, аз съм с нея с целия си опит и знания, ако се наложи през това време, ще поема някоя и друга вноска, все в този дух.

# 607
Тоест, ти си плащаш подаръците с каквото кажат?

Падам.
Аз подаръци не взимам. И не съм взимала.
Каквото искам, си купувам с мои пари (или наши с ММ) и никой копче не очаква от мен. Grinning

Подарък, хора, е чехли, книга, дреха, екскурзия, ваучер за преживяване, при заможните хора може да е скъпа екипировка, техника, дори кола. Жилище + ремонт е в една съвсем друга категория. Подарък от 250-300 000 лв не е точно "подаръче".

# 608
  • София
Аз пак казвам, че жената живее с мъжа си,
Скрит текст:
нито е на улицата, нито ще плаща ипотека до 50.
Браво на гугъл за самостоятелността, съгласна съм с нея в случая. Те си плащат масрафа и той не е евтин.

Има много баби и дядовци, които не са дали и 1 лв, но се месят. Даването не означава изискване.

Приятелите ми, които си живеят в жилища от родителите не виждам да са гледани като някакви натрапници. Въобще даже. Тези, които са от София повечето са получили апартаменти от техните. Ми нито ги имат свекърите за бедни, нито за натрапници. Направо не мога да повярвам какво чета.

Аз ви дадох примера с колата, тя си е на мм. Утре може да отиде и да я затрие ако иска. Да я подари даже. Ми дай сега да живея в страх, че сакън да не вземе да ме изгони и да не ми дава да я ползвам или нещо подобно. И дори не ни е подарък от свекърите, ама нали не съм в документите…

Много мислите за разводи. То недай боже до там да се стига. Няма лошо да си оплетеш кошницата, но тук наистина прекалявате. Разводи, раздели, ми да й дадат и нейните родители един апартамент на нейно име, че да са на равно.
Сега е така, да. Гаранция за след време няма. И понеже явно и свекърите мислят за евентуален развод, предпочитат да се застраховат тя да няма собственост върху жилището и да я изгонят лесно. Ако се стигне до там. Както казах аз бих направила същото. Само че после няма да имам наглостта да претендирам, че съм и дала жилище И на нея.

# 609
С цените на имотите последните години  може и повече да е, Гугъл.

# 610
  • София
Родителите купуват апартамент само на сина си, а снахата просто отива при него, но може по всяко време да бъде изхвърлена или да поискат от нея да плаща наем.
Но пък искат от нея детето й да носи име на хора, които съвсем умишлено са планирали така, че тя да може лесно да остане на улицата, понеже синът им може да я смени с някоя по-сговорчива.

Гугъл, снахата не е получила подарък. Отишла е в дома на мъжа си, докато е с него. Утре може да си тръгне.

Ако съм на момичето - излизам под наем, пък синчуто да решава дали да ме последва.
Само че на мъж, който не ми говори с дни (независимо от повода), не бих си дала новия адрес.

# 611
Така описано разбирам защо потребителките виждат ред флагове. Мъжът бил бесен, отказвал да говори на жена си, то се подразбирало на кого ще кръстят детето... Добавете и че е по корабите и през повечето време няма да го има. Дано се справят и се вразумят всички, но засега нещата не са особено хармонични.

# 612
По принцип дори да са го купили след брака и да се води СИО, заради произхода на средствата реално пак си е само на сина. Да, ще може да останат внуците в него до 18 г., ако се разделят, но с добър адвокат тя пак няма да има нищо.

Всъщност никъде в историята не видях тя да има някакви претенции за подаръци и собственост.

И продължавам да не съм сигурна, че е точно заради имота. Те са родители на мъжа и като такива вероятно смятат, че са по-важните. Не е от вчера тази традиция. Моите родители са получили етаж от къща от баба и дядо по майчина линия и реално ме отгледаха, но съм кръстена на дядо ми по бащина. Не е имало сърдити, защото през 70-те, а на много места и досега, жената и семейството ѝ са, не знам как да го кажа по-меко, но... по-маловажни. Ама имали вече внуче на тях, няма значение, първородното им се полага...

# 613
Абе то и жест е цвете, вазичка... Да си кръстиш детето срещу нищо не е баш жест, доста различна категория е.

# 614
  • София
Гугъл, идеята ми е, че хич не е задължително "подаръкът" да идва с условия. Мъжът може и да е знаел, защото си ги познава, но дали жената е знаела предварително? А ако апартаментът е подарен преди брака и тя няма дял, значи нямат никакво право да искат нещо от нея в замяна.

Общи условия

Активация на акаунт