Редно ли е да се кръсти детето на свекърите,ако те са осигурили жилище на младото семейство?

• 43 321
  • 2 034
  •   1
Отговори
# 690
  • София
На мен ми е интересно като тук повечето сте майки, вероятно и омъжени. Приехте ли фамилията на мъжа си, или тропахте с крак?

Аз не. След над 30 години заедно, повечето от които в брак и 5 деца, още съм с фамилията на баща ми. Ние сме 2 дъщери само и затова я запазих (имаме 1 братовчед, но той е вече на 50+ и няма деца, та надали ще продължи фамилията, а братовчедка ни отдавна е с тази на съпруга си).
Децата ми са с фамилията на техния баща.
Омъжените ми дъщери също си запазиха моминските фамилии. За едната дори нямаше опция за избор по тяхното законодателство.
Внучката е с фамилията на баща си, въпреки че при тях има опция да бъде с двете фамилии, но младите прецениха да е само с неговата, за да е по-удобно административно.

# 691
  • Melmak
Питам за фамилията, понеже тя е не само на детето, а може и да е на майката. Тук сто пъти се изрази как фамилията е на бащата. Ама хората са в брак и вероятно са с една и съща фамилия.

# 692
  • София
Да, но защо се предполага, че само жената ТРЯБВА да приеме фамилията на съпруга си, когато законът дава избор и на мъжа да приеме фамилията на съпругата си? Тогава и фамилията на децата ще е майчината, а не бащината.

# 693
Еми тъпо е, единия дядо дава апартамента и паричките, а снахата го кръщава на другия дядо. И аз да бях, щях да се разсърдя и да секна финансите със сигурност.

# 694
  • София
Добавих фамилията на мъжа ми.Това беше моят избор.  Дори не съм помисляла да се отказвам от рождената си. Ако той беше имал претенции към фамилията ми, и аз щях да имам към неговата. Както НСЧ – според закона и двамата можем да ги променим.

Името на детето ти не е глупост. С 5 ръце съм "за" подбирането на битките и за мен да мога спокойно да избера име на детето си е важна битка.

Дядото не е дал жилище на снахата.

# 695
Където Петрослава, там и Петромира. Аз затова предложих с таткото да изберат друго име с П, като той не харесва Петра, обаче двамата не си говорят...
Моето предложение е за Петродара.
Полина е единственото име, което харесвам с "П".
За протокола баба ми по майчина линия се казваше Петра и внуче на нейното име няма. Братовчед ми като се ожени,  жена му се казва Преслава и баба много й се радваше. Тази баба,  без внуче на нейно име ни отгледа летните ваканции. Връщам се да чета.

# 696
  • Melmak
Аз знам какво казва законът. Въпросът е, че ако имаш проблем с името на мъжа си, с фамилията му, вероятно ще имаш проблем и с много други неща. Щом спорът почва от там още. Има неща, които просто се случват естествено.

На мен ми се струва, че изкарахте свекърите ненужно черни. Дали са апартамент, обзавели са го по вкус на младите, готови са да помагат с бебето, като таткото отсъства дълго. Може би тези хора искат някакви хармонични отношения и присъствие в живота на децата си. И няма лошо в това. Не са се запънали да е Тодорка това бебе. Просто не искат Петранка.

Аз явно съм някакъв кофти пример с име. Родила съм се на имения ден на едната ми баба, голям празник. И майка ми ме записала на името на другата. Накрая нито една не ме е гледала. Бабата, на която не съм кръстена е отгледала брат ми, а бабата, на която съм кръстена гледаше братовчедка ми.

# 697
  • София
Питам за фамилията, понеже тя е не само на детето, а може и да е на майката. Тук сто пъти се изрази как фамилията е на бащата. Ама хората са в брак и вероятно са с една и съща фамилия.
Така е. Детето не може да вземе рождената фамилия на майката, освен ако бащата не я сменил при сключването на брака.
Фамилията на детето идва от бащата/свекърите, бащиното име също от бащата. От майката идва само първото. Ако ѝ го отпуснат. Ако не го направят, за майката няма уважение. Защото нали името било признак на уважение.

Свекърите не са дали апартамент на майката, за да имат претенции към нея.

# 698
  • Melmak
Аз гледам на фамилията като на обща. Тук всичко делите и не сте прави. Ама фамилията била на таткото, ама апартамента не е на майката. А това семейство не е ли нещо цяло?

Никъде не се казва майката да няма право на избор. Но нека и бащата има. Никой не би се чувствал добре да е заставен.

# 699
  • София
Аз гледам на фамилията като на обща. Тук всичко делите и не сте прави. Ама фамилията била на таткото, ама апартамента не е на майката. А това семейство не е ли нещо цяло?

Цяло е разбира се.
Понякога се явяват разни чужди наглярки, които се опитват да разделят щастливото семейство, но и те си тръгват един хубав ден.

# 700
Името не прави семейството. Всеки е свободен да си промени или не фамилията след брака. Някои пък живеят без брак. Други са важните неща.

Еми тъпо е, единия дядо дава апартамента и паричките, а снахата го кръщава на другия дядо. И аз да бях, щях да се разсърдя и да секна финансите със сигурност.
T.e. страната с по-малко пари не заслужава уважение? Братът на мъжа ѝ вече е кръстил дете на тяхно име. Понеже са по-богати е редно всички внучета да са на тях?

Никъде не се казва майката да няма право на избор. Но нека и бащата има. Никой не би се чувствал добре да е заставен.
Бащата няма избор. Прави, каквото му е наредено от неговите родители.

# 701
  • Обран бостан ;)
За да нямате подобни проблеми намерете си партньор с вашата фамилия. Wink

Той ще казва, че вие сте приели неговата, вие, че той е взел вашата. Trollface

# 702
За да нямате подобни проблеми намерете си партньор с вашата фамилия. Wink

Той ще казва, че вие сте приели неговата, вие, че той е взел вашата. Trollface
В разумните семейства няма подобни проблеми. В други, ако ще да им се кланя, и фамилията да вземе, и 5 деца да кръсти на тях, пак ще има за какво да се заядат.
Иначе бабата и дядото на мъжа ми бяха с еднакви фамилии, забавна любовна история имат, родени един за друг Simple Smile

# 703
  • Melmak
То като е борба за надмощие винаги е проблем. Първо с фамилията, после с нещо друго.

Не сме сигурни сина дали е заставен от родителите си. Да ви кажа и аз не бих кандисала лесно на Петранка.

# 704
Свекърите някои ги изкарахте егати прецаканите хорица, давали, давали, накрая едно име не получили, милите. Ама защо жената е виновна? Тя не е получила жилище и си има свои родители.
Разказвала съм за братовчедка ми - не е с осмиващо име, но е изсмукано от пръстите и на ръба на глуповато, само и само да 'уважат' свекърите. Мъжът ù също, между другото. Тя самата като роди, кръсти детето с хубаво традиционно име, обаче не го кръсти на никого... и като се почна едно отмятане на имена, ма то просто няма начин да не е на някого това дете, трябва да е, дайте да видим на кого. Важно беше да разберат кого е уважила, накрая някой се сети, че на вуйчо ù (така ли се води), демек моят баща (с когото тя се е срещала 5 пъти в живота си,  а детето -0 пъти) името му започва със същата буква. Зор, братче, да вместят нещо в ограничените си представи.

Общи условия

Активация на акаунт