Редно ли е да се кръсти детето на свекърите,ако те са осигурили жилище на младото семейство?

• 43 080
  • 2 034
  •   1
Отговори
# 1 215
На мен ми харесва Прея. Но и също Дея, Дара, Димана.  Не съм фен на двойните имена.

# 1 216
На мен ми харесва Прея. Но и също Дея, Дара, Димана.  Не съм фен на двойните имена.
За Дея не знам, но другите три са имена на певици. То и това стана някаква тенденция сякаш, хората да кръщават децата си на известни личности, или на филмови герои. Честно казано и Дара стана вече много разпространено.

# 1 217
Да вземат накрая да кръстят детето Бегемама като отплата за беценните съвети. И развода им уреди форума и имотното положение, напълно безплатно при това, какви свекъри, какви пет лева. 😂
Ро-скоро ми се струва, че ще го кръстят Лоялна. На "лоялна програма". Я вижте колко мнения донесе.

# 1 218
  • Down south
Грозно поведение от страна на свекърите. Но и снахата се е разпростряла с апартамент, че и обзавеждане. Така става като си толкова финансово зависим и избираш лекото и мекото. Някои неща трябва да се взимат предвид. Безплатен обяд няма. Сега или ще си настоява на нейното с риск да се изпокарат, пък може и да го преодолеят.
Предложихте ли вариант, в който снахата и син да се изнесат от жилището, купено и обзаведено от свекър и свекърва? Така ще могат да живеят живота, както те намерят за добре, да кръщават децата без претенции, обзавеждат и преобзавеждат и пр.

# 1 219
  • По света и у нас
На мен ми харесва Петра, звучи ми арабско и екзотично.

Какви са последно класиралите се имена до тук, че не ми се четат 200 страници предложения и отхвърляне?
Дарина означава подарък и Тодор е производно на Теодор и до означава дар божи... съответно Доротеа или Теодора покрива и двамата, Дара, Божидара, Дана, Богдана и ето тези 100 други
https://bg.goodlifestudio.net/100-baby-names-meaning-gift-from-god

Теа, доста ми харесва също.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 04:27 от PriMadonna

# 1 220
Петра е чудесно име, рядко срещано и силно звучащо. Но няма значение на нас тук дали ни харесва или не. Ние като сме имали деца, сме си направили избора за имена. Аз поне съм си го направила без намеса от когото и да било, включително бащата. Бях решила за имена и за момче и за момиче и баби и дядовци научиха името след като ни изписаха от болницата.

Абсурд да допусна някой да ми дава наклон за каквото и да било. Дори и да са имали някакви предпочитания или желания свекърите, аз не съм разбрала.

На мястото на жената от казуса ще се закуча за Петра, една буква няма да отстъпя и ако трябва ще се изнеса и ще се разведа. Аз тормоз и издевателства от никого не търпя. Отстъпи ли за името сега, ще трябва цял живот да отстъпва за всичко и да козирува на свекървата. Това за мен не е живот и никакви черги и дивани и  временно предоставени за живеене площи не заслужават жертвата.

Примадона, Дария-Паолина мярнах и се задавих от смях. Предложено от бъдещия баща. Свекървата да е щастлива, че кажеш, че тя ще го ражда това дете.

# 1 221
Аз мисля като Babri.
 Не обичам да ми дават, може да ми е било трудно, но съм била винаги независима. Няма безплатен обяд.

# 1 222
И аз това исках да напиша, всяко нещо си има цена - тоя апартамент ще се изплаща с мълчание и подчинение цял живот. След време, ако искат да правят ремонти, пак ще им се налага от свекърите кое как да е и кое може и не може и т.н.

# 1 223
Петра е със сигурност по-хубаво име от над 80% от предложенията. А синът предложил компромис - името на майка му с още някакво име с П. Смях... Ми мамин мунчо си е.

пп. И пак - съпругата няма какво да връща, тя не е получила, за да връща. Тя само може да се изнесе. Мъжът ѝ едва ли ще си тръгне с нея, той така или иначе смята, че маминка е права и толкова.

# 1 224

. Няма безплатен обяд.
В това е драмата в конкретното семейство. И свекървите са мислели, че няма, но снахата е мислела, че има. Там е разминаването. Снахата, дори според някои съфорумките да не е получила "подарък" (защото не е на нейно име жилището) е получила подслон без стрес от това,как ще се изплаща ипотека, без пресмятане в дългосрочен план на финанси, без да притесни родителите си или пък себе си с една стотинка. Избрала си е мебели по свой вкус, които са и платени от свекърите. Е, не мога да повярвам, че приемайки всичко това, не и е минало през ум, че ще се очаква нещо от нея. Не казвам, че е правилно, а че е предвидимо очакването на свекърите.

Те от своя страна също са надценили ситуацията, очаквайки след щедрите придобивки които са осигурили, някакъв жест от нейна страна. Също по "формулата", че безплатен обяд няма.

Уж само едно име, но разминаването още от сега е твърде сериозно. Може би изводът е, че не трябва нито да се правят, нито да се приемат такива жестове.

За двойните имена На мен също ми харесват като изписани. Но кой ползва двойно име за обръщение, освен ако те викат "на дъската" за изпитване. То вече и в училище рядко изпитват по този начин. Друг проблем е, че при двойните имена всеки се обръща към теб както реши. Това се случва дори и със сложните от типа на Александър, да кажем един ти казва Алекс, друг-Сашо. Или Станислав, реални хора съм ги чувала като Стани и като Слави.Какво остава за двойните. Като цяло са непрактични. Особено за жена, която един ден може да реши да добави с тире фамилията на мъжа си.

Аз съм писала и друг път, в класа на сина ми имаше Йоан-Миньо. Не зная дали по прищявка на някой дядо или по избор на родителите(малко ми звучи второто име като на футболист от далечен континент, на друг би му звучало "селско") Децата му казваха Миньо, за по-лесно като обръщение, учителите-Йоан. (без използване на звателна форма) За всички беше нормално име и едното и другото.

И последно, че много дълго стана. Тук ми се затвърди разбирането, че не е особено важно как звучи името, а каква е асоциацията с това име. Няколко страници по-напред се коментираше Дана, в положителен аспект, свързано с хубавицата от "Вчера" . Аз, а вероятно и други, биха го свързали с Мика, Гана, Дана и баба Цоцоланаот "Патиланско царство" , просто защото за първи път съм чула името там. И ето как едно и също име може да звучи различно.

А в конкретния случай по казуса аз виждам два варианта - Снахата да го кръсти както иска, с подобно на баща си име и да приеме, че отношенията ще са дистанцирани.(което е вероятно да я устройва най - добре) или дипломатичен вариант, щом детето ще се ражда около Цветница, да избере неутрално име на цвете, мир да има.

# 1 225
Те тия и без апартамент щяха да се тръшкат за име. И синовете им така са дресирани. Но с апартамента се чувстват велики, така е.

# 1 226
Не съм голям фен на двойните имена, но Дария - Паолина не ми звучи зле. По мои наблюдения, обаче, при двойно име по-често се използва първото, а и така баба Дарина получава повече от дядо Петър. Много грозно се получи тук във форума, а какво остава на живо. Казала е момичето какво иска, казали са си другите какво са очаквали от там насетне е трябвало да я оставят тя да си реши.
Свекърите да си вземат назад претенциите за име. Вероника също да отстъпи и да не предлага повече.
Бъдещите родители да си стиснат ръцете за едно неутрално име, предвид създалата се ситуация.
Ако има следващо дете, вече ще е на дядо Петър и никой да не се бърка на момичето и това ясно да се каже.
И наистина последно. Мило момиче , разбрах, че четеш тук. Ако приемаш съвети, понякога да отстъпиш малко не е признак на слабост и поражение, а на сила и дипломация. Повече можеш да получиш, ако си гъвкава и дипломатична, отколкото винаги да държиш да стане на твоето. Когато някой ти дава съвет, изслушай го, помисли спокойно над думите му и направи това, което чувстваш, че е правилно.
И наистина последно, едно предложение - обмисли и Кремена - то е прието за женския вариант на Петър, т.е Камен и Кремена са българските имена със същото значение като Петър (камък, скала). В същото време Кремена, освен да е твърда като скала и остра като  кремък, носи и посланието да е нежна като цвете, защото първата част на името Крем- е и цвете. А и носи посланието на крем - нещо вкусно, сладко. На мен лично много ми допада това име, ако и на теб ти допада ще излезеш с чест от ситуацията - хем детето ще е кръстено на дядо Петър, хем на празника, около който се очаква да се роди - Цветница.
След 80 страници какви ли не дискусии и безумни предложения, Петра започва да ми харесва все повече.
Желая ти ситуацията около теб да се успокои и леко раждане на едно спокойно, сладко и силно момиченце.

# 1 227
Къде в Дария-Паолина виждате името на бащата на момичето? Да, няма го. Демек и с двойно име, детето пак ще е на свекървата. Безкрайна наглост, представена като компромис.
Кремена е прекрасно име, но таткото няма да го хареса, не е на родителите му, все пак.

# 1 228
Пирина е красиво име. Добавям и Перуна.

Следващото дете може да е директно Петър. Това семейство заслужава всички деца да са на дядо си Петър.

Или Патрисия.

# 1 229
Перуна и Пирина са ми потрес на мен. Определено бих предпочела Петра, а най-вече Кремена. Хем е на бащата на момичето, хем не е Петра, която не се харесва особено от мнозинството. Но проблемът е, че не е на маминка. Там е истинската драма и друго име няма да бъде прието. Евентуално някакво двойно, като първото е задължително на свекървата, а на второто да не му личи, че е на бащата на момичето. Ей, това е компромисът, който и предлагат. Нагли са, пак да напиша.

Общи условия

Активация на акаунт