Редно ли е да се кръсти детето на свекърите,ако те са осигурили жилище на младото семейство?

• 43 000
  • 2 034
  •   1
Отговори
# 1 230
  • София
Синчето иска да угоди на мама с двойно име и нейното първо Rolling Eyes Видно е, че неговото семейство не е със съпругата. Да се хванем ли на бас с кое име ще се обръщат към детето? И името с П ще си остане само на хартия. Или снахата цял живот ще се мъчи да го налага и циркът няма да има край. Все пак е сама срещу трима. Гнусна работа.

Моето предложение е да сложат на един лист предложено от съпруга неутрално име, на друг предложено от съпругата име, и да теглят. Имената на свекърите трябва да са изключени, за да покаже "мъжлето", че стои зад съпругата си. Това е единственият приемлив компромис, който виждам.

Целият списък с предложени имена в темата не го разбирам. Проблемът не е там, какви са имената и харесват ли ни на нас, а че в личния избор между майка и баща се месят трети и четвърти лица. Попринцип мъжът трябва да стопира цирка на родителите си и да подкрепи жена си, но той видно не е на нейна страна, независимо дали защото подкрепя маминка, или защото няма т***те да отстои позиция и е готов на всичко да омилостиви родата.

# 1 231
  • София
Темата кърти вече.....
Дария-Паола неутрално ли се счита???Нали Дария се казва свекървата. Нали важното беше да не е Петра, защо не само Паола например,  явно е задължително свекървинското име трябва да е там.  Значи неутралните предложениея, всъщност не са неутрални неутрално е Симона, Марина, Боряна....
Ако пък свекървата чете, моя съвет е да спре да се намесва, защото само усложнява нещата. Младото семейство ще се разберат някак си без външен натиск и без да трябва да се угажда задължителноно на свекървата. Това също е уважение, да уважи правото на едни млади родители да изберат име на първото си дете.  
И ако трябва да отговоря на въпроса на заглавието на темата, Не, не е редно нито задължително да се кръсти детето на свекърите ако са осигурили жилище.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 09:04 от pimpinela

# 1 232
  • Обран бостан ;)
Темата кърти вече.....
Дария-Паола неутрално ли се счита???Нали Дария се казва свекървата. Нали важното беше да не е Петра, защо не само Паола например,  явно е задължително свекървинското име трябва да е там.  Значи неутралните предложениея, всъщност не са неутрални неутрално е Симона, Марина, Боряна....

Ако ще е неутрално,  може да е "Неутрино". Ем научно, ем международно, ем фЙЕшън. Trollface

п.п. Изивнете, но не мога да съм сериозен след всичко прочетено до тук.

# 1 233
  • Пловдив
Дария-Паолина е на баба свеки, да. Дария-Петра поне да беше. Grinning
Ако бях на мястото на снахата и ако не са се скарали още неспасяемо, което е много вероятно, аз вече щях да се съглася само на варианти първото на Петър, второто на Дарина, или обратно, или жребий кое на кого.
Само на Петър да не е, какво ви е направил тоя Петър, бе? Цяло име сте съгласни да се "пропусне", ама на него да не е.
Ако свеки каже: "тогава ми се махайте от апартамента", вече ще стане грозно.
Но пък като чета, снахата и тя ще си тропа с краче до последно, сигурно с аргумента "аз раждам", та да не я мисля.
Да им се не види и хората, никога не съм смятала, че едно име е толко па важно при толкова много различни хубави имена. Grinning Аз за моите деца се чудех дали няма да пропуснем някое още по-хубаво, а не на кого нямало да бъде.

# 1 234
Къде в Дария-Паолина виждате името на бащата на момичето? Да, няма го. Демек и с двойно име, детето пак ще е на свекървата. Безкрайна наглост, представена като компромис.
Кремена е прекрасно име, но таткото няма да го хареса, не е на родителите му, все пак.

Напомняш ми за моя съседка, свекърва, когато се роди първото им внуче, момченце, и ми се похвали, я попитах как се казва бебето. И тя много горда ми отговори: "Кръстиха го на чичо ти Дечко", тоест на мъжа й.
Честитих й, но си помислих, горкото дете.. А тя добави: Андрей.
Само че тук обратно - снахата си беше избрала името, а те си фантазираха, че е на свекъра.

Така ми се струва и Кремена. Ако ще носим вода от 10 кладенеца, за да се излъжим, че е Петра, ами не е.
Както и да кажем, че понеже е близо до Цветница, като избере име на цвете, проблемът е решен. Решен е, друг път.

За тези, на които Петра не звучи добре, разбирам ги, но да спомена само, че се среща в Германия, Австрия, Чехия и не звучи зле. Предвид, че днес младите много харесват да учат извън Бг, и в северните страни да иде, и там е ясно, благозвучно и кратко име.

# 1 235
  • София
Аз оставам с впечатлението, че на тези свекъри грам не им пука за внучето им, нито за семейството на детето им. Всичко при тях е болно его.

# 1 236
Този Петър може да е много кофти човек и свекърите да се потрисат внучката им да е кръстена на него, дори да се казваше по друг начин, пак щеше да е същото.

# 1 237
Единствените кофти хора в момента са семейството на мъжа, които скачат по главата на бременна жена, за да е на тяхното. Били съгласни на неутрално и ме и то било Дария-Паолина. Вицове разказват. И да, безумно нагли са.
Същата простотия са направили и в семейството на другия си син, видно по двойното име.

# 1 238
Да я кръстят с имената на всички баби и дядовци, плюс няколко неутрални, примерно Дарина-Петра-Пенка-Стоянка-Виктория, като теглят жребий в къв ред ще се паднат да няма сърдити. Където 2, там и 5-6 имена. Малко ще стане накрая последния да затвори вратата като и казват името на внучката, ама след всичките драми ми се струва все по приемливо.
Баси темата, честно, до сега не съм виждал толкова коментари да се изпишат за толкова кратко време

# 1 239
Този Петър може да е много кофти човек и свекърите да се потрисат внучката им да е кръстена на него, дори да се казваше по друг начин, пак щеше да е същото.

Да, естествено. Подозирам, че минимум е изнасилил по някоя и друга коза и е измамил поне двама-трима съселяни с имоти.

Добре се развива темата, всеки си съчинява по нещо.

# 1 240
  • София

Баси темата, честно, до сега не съм виждал толкова коментари да се изпишат за толкова кратко време
Това си е начало на многосезонен сериал. Казах го и в началото и се потвърждава.

Дарина Паолина не може да е сериозно, макар да познавам дете от смесен брак Симеон–Балтазар. Много красиво дете, но името...

# 1 241
  • Обран бостан ;)
Да я кръстят с имената на всички баби и дядовци, плюс няколко неутрални, примерно Дарина-Петра-Пенка-Стоянка-Виктория, като теглят жребий в къв ред ще се паднат да няма сърдити. Където 2, там и 5-6 имена. Малко ще стане накрая последния да затвори вратата като и казват името на внучката, ама след всичките драми ми се струва все по приемливо.
Ще и викат ДППСВ Wink

# 1 242
От Симеон - Хасан по-"уникално" име едва ли има. Потомък на европейски царски особи.

# 1 243
  • София
От името Дария аз лично получавам почти физическо усещане за нещо неприятно, а Дария-Паолина е просто потрес. Този баща явно е любител на чалгата.
Впечатлих се, че авторката го нарича "момче" и са израснали заедно, но самата тя има дете вече в ученическа възраст. Явно и роднините му го имат за момченце и затова му налагат мнение.
На мястото на снахата, ако видя такава тема за себе си в интернет, детето ще се казва Петра Петрова и ще си ида у мамини.

# 1 244
или Хитрина- от Хитър Петър

Общи условия

Активация на акаунт