Редно ли е да се кръсти детето на свекърите,ако те са осигурили жилище на младото семейство?

• 42 838
  • 2 034
  •   1
Отговори
# 1 335
Нито едните са селяни,нито другите.
Хора интелигентни и образовани.
Родителите на момичето живеят в малко жилище.
Да,имаше място за двете им дъщери,но нямат условия за бебе ,а за зет въобще.

Свекърите не са изисквали послушание,не ходят без покана,приеха момичето много добре,съобразиха се с нейния вкус при избора на обзавеждането.... и не сме очаквали от тях сега да се нацупят за името.Чувствали неоценени и неуважени.

У нас традицията все още се спазва и има значение за повечето възрастни хора на кого е кръстено детето.Дори и свекърите да не са дали нищо.
Много пъти сме чели тук,че и млади татковци правят скандали заради името на детето.

Мисля,че тази ситуация изисква малко дипломатичност и на мястото на момичето аз щях да избера неутрално име за детето.

Добре де,нали традицията е спазена и са уважени.Имат кръстено на тях внуче или за уважение се смята,ако всеки роден внук е на тях? Не мога да им разбера драмата.

# 1 336
Veronikaaa, ти спази ли традицията да си кръстиш детето на свекърите?

# 1 337
Скрит текст:
Нито едните са селяни,нито другите.
Хора интелигентни и образовани.
Родителите на момичето живеят в малко жилище.
Да,имаше място за двете им дъщери,но нямат условия за бебе ,а за зет въобще.

Свекърите не са изисквали послушание,не ходят без покана,приеха момичето много добре,съобразиха се с нейния вкус при избора на обзавеждането.... и не сме очаквали от тях сега да се нацупят за името.Чувствали се неоценени и неуважени и пренебрегнати.

У нас традицията все още се спазва и има значение за повечето възрастни хора на кого е кръстено детето.Дори и свекърите да не са дали нищо.
Много пъти сме чели тук,че и млади татковци правят скандали заради името на детето.

Мисля,че тази ситуация изисква малко дипломатичност и на мястото на момичето аз щях да избера неутрално име за детето.

То това е единственото разумно решение. Остава и младите да стигнат до него.

# 1 338
  • София
Ами, да ти кажа, ако трябваше с новородено да ходя някъде да плащам квартира и всичко с майчинството (моето дете имаше и проблеми), без никаква помощ, щеше да ми е много трудно.

Е защо да плащаш квартира? Можеш увас си да си отидеш,няма да я оставят на улицата все пак. И тя има семейство, което ще й помага. Вие я изкарахте крайно зависима и бедна тая булка. Пък и свека от хорски срам ще отиде до родилното да я вземе с Петра,не бой се. То да не ей така.
Семейството й не я иска бременна обратно. Срамота било. Каквото и да си говорим, момичето е зависимо. Това е реалността. И ще трябва да си опича акъла, доколкото може, според тази реалност.

# 1 339
Аз минах през подобна драма, и накрая след големи театри, сълзи, манипулации и какво ли не в родилното, склоних в последния момент да запиша детето с името на свекъра, с тази подробност, че съвпадаше с името на баща ми и затова омекнах. До раждането уж никой нямаше претенции. Моят избор за име беше неутрален и уж бащата беше съгласен. Сега като говоря с детето, то се радва, че е кръстено на дядовците си, знае за историята с двете имена, и казва 'добре, че не си ме кръстила с другото име, моето повече ми харесва'. Та с това се успокоявам, че съм решила правилно, но беше цирк голям и много ме бъзикаха в болницата, че не мога да реша и държа всички в напрежение. До последния ден никой не знаеше как ще го запиша, детето беше без име 5 дни. Joy

# 1 340
  • Пловдив
Вероника, и аз мислех в началото, че неутрално в случая на твоите близки е ОК. Обаче при положение, че и двете страни са фенове на кръщаването "на" и уж планирали и второ дете - защо да "губят" възможност, а да не се разберат мирно и кротко едното дете на Петър, другото на Дарина?
Сега, ясно, че мирното и кротко разбиране по принцип се е оказало мираж, ама...
Лош привкус ми остави и настояването (нали правилно разбирам?) на свекърите "на нас да не е, ама и на него да не е". Детскоградинска работа, честолюбие не на място, като състезание.

Аз също харесвам кръщаването на някого дословно. Моите деца обаче са с неутрални имена по желание на баща им - да не се "праскал" никой, че е избран да кръстят на него. От двете баби имаше реплики в смисъл "ама защо така на никого" (не "защо не на мен", даже и двете предлагаха с буквата на единствения жив тогава дядо, който пък си мълчеше), но не и изразено сърдене. Ако обаче мъжът ми беше също фен на кръщаването на баби и дядовци, щях да предложа да ги редуваме, и докъдето стигнем.
Монета да хвърлят кой да е пръв, може по-добре да се окаже дори. Wink

# 1 341
Ето Магдена,вие с мъжа ти сте се разбрали. Родителите не са имали претенции и всичко се е случило нормално. Но тука случая е друг. И грозен и манипулативен. Реално родителите има избор или на свека или неутрално. Няма го мнението на родителите и техните желания. А детето не е на бабите и дядовците .

# 1 342
Този велик дар е на сина им! Снахата също си има семейство,има право да си уважи родителите! Не е свека най-важна на тоя свят. Детето не е нейно,то си има майка и баща,които решават. Айде дай една причина ,поради която, снахата няма право на избор и няма право да изкаже уважение и към нейните родители. Или щото не могат да й купят жилище,да си траят и да не се надяват на внуче,кръстено на тях?

Рационално погледнато е лесно:
- Двамата бащи (свекър и тъст) са с равна тежест и заслужават равно уважение - следователно тук има равенство.
- Свекърите осигуряват летящ старт в живота, а тъстовете пожелават всичко най-хубаво.
- От свекърите се очаква да помагат в отглеждането, а от тъстовете да се обаждат по телефона.
Това е диспозицията на свата лагера.

# 1 343
Този велик дар е на сина им! Снахата също си има семейство,има право да си уважи родителите! Не е свека най-важна на тоя свят. Детето не е нейно,то си има майка и баща,които решават. Айде дай една причина ,поради която, снахата няма право на избор и няма право да изкаже уважение и към нейните родители. Или щото не могат да й купят жилище,да си траят и да не се надяват на внуче,кръстено на тях?

- Двамата бащи (свекър и тъст) са с равна тежест и заслужават равно уважение - следователно тук има равенство.
- Свекърите осигуряват летящ старт в живота, а тъстовете пожелават всичко най-хубаво.
- От свекърите се очаква да помагат в отглеждането, а от тъстовете да се обаждат по телефона.

А мнението и желанията на родителите на Петра къде ги нареждаш в тази схема? Или тях ги няма. То реално си ги няма в избора на детето си. Който имал и искал е дал. И двете двойки родители са заслужили,защото са си изгледали децата, а не за това кой какво финансово може да им осигури.

# 1 344
Какво издевателство над бременна жена! Гнус!

Но и по-откачени свекъри има.
Наша роднина, преди години много настояваше първото и внуче да е кръстено на нея (дословно,  а тя е с едно много остаряло име, което би отнесло и доста подигравки). Снахата и сина обаче заедно решиха да го кръстят на свекъра(мъжа на нашата роднина). Значи, бабата така се обиди, че отказа да вижда бебето в продължение на година.
Пълна откачалка.
Но тук мъжа беше твърдо до жена се и игнорира претенциите на майка си отвсякъде.
Обаче нейният мъж може да е израстнал с това разбиране и един вид претенцията на майка му, той да я възприема и за негова. И от там нататък вече той си има негова претенция, тя нейна и трябва да намерят компромис.
Иначе изнасянето от апартамента е най-очевидният изход. Ама явно не искат. Защото проблемът в отношенията май не се изчерпва с това, пък и им е меко, колкото и да не искат да признаят.

# 1 345
  • Обран бостан ;)

А мнението и желанията на родителите на Петра къде ги нареждаш в тази схема? Или тях ги няма. То реално си ги няма в избора на детето си. Който имал и искал е дал. И двете двойки родители са заслужили,защото са си изгледали децата, а не за това кой какво финансово може да им осигури.

Имал си бол пари - дал си.  Ееех, Алеко, Алеко ... Trollface

Ако искаш да си независим не приемаш подаръци - просто е.
Приемеш ли, вече не си.

# 1 346
  • София
Представям си да разкажа в резюме този казус и за темата на приятели в която и да е европейска страна - Италия, Германия, Франция.. Какво ще си помислят за нашите ширини - хора талибани. В европейски дрехи, но талибани.
О, в голяма грешка си. В тези страни е много по-отчайващо пълно с истински патриархални селяни, защото тук е ориент и доста командват и жените, макар и свекърви. У Франция не съм видяла да отпада фаворизирането на примо гинетура и първия син получава всичко, другите се оправят, например. Отделно и имената си вървят, че и с християнско второто име, което никой не ползва, но го има и прочее. Не сме най-големите селяци на света, а всеки си има традиции. Хубаво е човек да ги знае и да се съобразява къде отива, когато се сродява с някого.

# 1 347
Хайде сега всички да си кажат, кой от вас е кръстен на баби и дядовци, защото те така са настоявали? И някой от вас кръстил ли е детето си на някой от бабите и дядовците му по същата причина? Почти не срещнах такива коментари! За това казах че е най-добре човек да говори от лична компетенция. Аз примерно, до някъде съм кръстена на едната ми баба, която вече е починала. Тя се казваше Бойка, аз съм Боряна. Съответно са взети първите две букви. Но доколкото знам никой не е имал претенции как да бъда кръстена. Просто нашите единодушно са го решили. Като цяло не е имало някакъв спор преди това, поне не знам за такъв.

# 1 348
  • София

Имал си бол пари - дал си.  Ееех, Алеко, Алеко ... Trollface

Ако искаш да си независим не приемаш подаръци - просто е.
Приемеш ли, вече не си.
Като подариш нещо и слагал хората в зависимост от теб ли? Joy

# 1 349

Е как да ги няма? Първото тире е именно това - "И двете двойки родители са заслужили,защото са си изгледали децата".  И тук имаме равенство, както писах. После идват другите тирета и накланят везните.

Общи условия

Активация на акаунт