Редно ли е да се кръсти детето на свекърите,ако те са осигурили жилище на младото семейство?

• 42 802
  • 2 034
  •   1
Отговори
# 1 365
  • София

Тогава жени свекърви с талибански манталитет, може и така да наречем този случай.

Иначе патриархални селяни има във всички страни, за това си права, но разликата е, че са много много възрастни хора и нямат власт върху следващите поколения.Тези на средна възраст, като тази на свекърите да кажем, а също и децата им, не живеят с манталитета на дядовците и бабите си.

Ти в Испания ако видиш какъв ориенталски матриархат е ще ти настръхнат косите. В други държави патриархалното си стои, нищо, че не им дават нищо материално, а ако им дават, олеле-мале. Нищо ново не се случва тук, но понеже хората не си дават сметка какви традиции има и мислят, че селското е някъде необразовано и на село, а не е изучено и преуспяло, след това купило апартамент на младите, и затова стават засечки. Пък то манталитета не се променя с парите, напротив, обостря се, защото успелите са на показ, трябва пред повече хора да се посрамят ако не е тяхното.

# 1 366
Бояна е права. Не е само тук това с имената. Ирландците примерно са с няколко първи имена, въпреки, че използват само едно основно за обръщение. Май имаха право до  3 или 5 да запишат. Всеки от предходното поколение трябва да се съдържа някъде в имената на следващото като първо име, та затова понякога има имена на баби, лели, чичовци и т.н. Хората така са си разрешили проблема да няма сърдити. Laughing

А иначе това за подаряването и отнемането с това на независимостта, няма връзка за мен. Това, че подаряващия очаква зависимост, си е негов проблем. Подарява се доброволно и без договор за очаквания и задължения, нали така?!

Абсолютно! Ние сме в такава ситуация - за да не плащаме наем/ипотека, а и така или иначе апартамента не се ползваше, е подарък - от моята майка. Всичко, от този момент нататък, си го поемаме ние - като поддръжка, надграждане, пазене, подредба, грижа - както е редно. Живи и здрави да сме, ако се случи да се разделим, апартамента ще се ползва от майката и детето - поне до навършване на 18 години - не само, защото е така по закон, а защото така е редно - това е и дом на детето, независимо от това как са се развили отношенията на родителите. Разбира се, надяваме се и, каквото зависи от нас, да не стигаме до този сценарии Simple Smile

# 1 367
Той няма желания явно,или желанието е да угоди на маман. И изобщо не е минимален компромис, един път избираш име за детето си. Да си ражда Дарина и дословно на нея да си кръщава. До сега къде е спала и е чакала на снахата да й роди Златната Дарина.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 12:31 от Karina-88

# 1 368
Значи тъста Петър няма дa прибере дъщеря си с бебето, ако я изгонят заради простотията и ината й, но тя продължава да натиска да е Петра.

Наистина това момиче не си знае интереса.

Много глупава жена.

Тъстът Петър, ако се наложи, ще я прибере. Даже ако е кръстила малката Дарина.
Така става на практика. Твърдото бащино сърце поддава.

# 1 369
Е, ще направи де. После ще я четем с години в СО.

пп. Също смятам, че баща и ще я прибере. Тя не случайно се е запънала за Петра. Зависи само как ще се чувства около раждането.

# 1 370
Добре дошла на свекървата в темата. Ама да вземе да покани и снаха си в нея.
А и синът и да прочете, че жените тук го смятат за мамин, който не е пуснал полата на мама.
Отделно, ние как сме кръстени няма значение, защото не сме решавали ние. Но има значение, как сме кръстили децата си и дали сме позволили намеса. Ами не сме.

пп. И отново Дарина - Паолина не е неутрално, а е само на свекървата. Жената не е получила апартамент, че да го връща. Може само да се изнесе сама, защото маминия няма да се пусне от полата.
А част от драмата е, че на свекъра има кръстено дете, пак със същите изпълнения, и сега свекървата иска и на нея, да не вземе да се мине.
И коя е свекървата? Щото аз не мога да следя всички коментари, нон стоп, като повечето тук.

# 1 371
Аз не чета всичко, невъзможно е, но виждам някакви намеци, че бащата на момичето е казал, че няма да я подслонят ако нещо се случи??? Къде е написано това? За мен е ненормално. Ние, макар да си кукуваме двамата сами, изобщо не сме се замисляли да купим апартамент без стая за дъщеря ни. Тя си е нейна и стои празна 90% от времето, но сме казали, че ако се случи някакво житейско крушение при нас винаги има спокоен пристан да ближе рани.

# 1 372
  • София
Той няма желания явно,или желанието е да угоди на маман. И изобщо не е минимален компромис, един път избираш име за детето си. Да си ражда Дарина и дословно на нея да си кръщава. До сега къде е спала и е чакала на снахата да й родят Златната Дарина.
Хората, които не искат да правят компромиси, се стараят да са самостоятелни, ако не са имали късмета да се родят в семейство, в което не се изисква подчинение. За останалите това, че не се лишават от лука на семейното имане има цена. В случая при сина даже може и да не е това причината, а да си държи на родителите, да е възпитан, че така трябва да бъде и да не може да направи друго. Пак ще кажа, чудно ми е как още на сватбата и при организирането и не са станали брутални циркове.

# 1 373
Кой ще си остави детето с бебе на ръце на улицата,това с глупости. И от хорски срам да е,пак няма да го направят.

# 1 374
Аз не чета всичко, невъзможно е, но виждам някакви намеци, че бащата на момичето е казал, че няма да я подслонят ако нещо се случи??? Къде е написано това? За мен е ненормално. Ние, макар да си кукуваме двамата сами, изобщо не сме се замисляли да купим апартамент без стая за дъщеря ни. Тя си е нейна и стои празна 90% от времето, но сме казали, че ако се случи някакво житейско крушение при нас винаги има спокоен пристан да ближе рани.
Не съм сигурна, някъде се коментираше така, но не от оригинален пост на автора. Струва ми се странно. Обаче и аз го коментирах. Както и прочетох, че искали набързо да я омъжат.
Коригирайте, ако не е вярно това. Че аз така си допълних картинаката за манталитета на двамата.
Хората, които не искат да правят компромиси, се стараят да са самостоятелни, ако не са имали късмета да се родят в семейство, в което не се изисква подчинение. За останалите това, че не се лишават от лука на семейното имане има цена. В случая при сина даже може и да не е това причината, а да си държи на родителите, да е възпитан, че така трябва да бъде и да не може да направи друго. Пак ще кажа, чудно ми е как още на сватбата и при организирането и не са станали брутални циркове.
А, то може и да е имало. Ама тогава целта е била да се женят. Сакън. Колко двойки са така. Правят се на разсеяни. Докато не пропищят.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 12:31 от Linda*kiss

# 1 375
А защо въобще се развива сценарий някой да прибира майката с бебето? Тя си обича мъжа, никой не я гони, нито ще я изгони. След като се обсъжда толкова интензивно това име от всички страни, ще стигнат до взаимен компромис. То всъщност всички май са готови на такъв, освен бременната, но нея хормоните я тресат, ще ѝ мине ината като види, че и друг вариант в възможен, в който всички да са щастливи, включително тя.

# 1 376
  • София
Ох, инсинуации за лошото родно семейство.
Бащата е казал, че младите или трябва да живеят под наем или да си теглят кредит, у тях няма място, апартамента е маломерен.
И това е нормално всеки да го каже.

Че нямало да я приберат е внушение на Вероника, за която подчертавам снахата е чужда Wink

# 1 377
Аха. А младите не искат да дават пари за наем или да теглят кредит и ето ти драма.

# 1 378
Но няма и най-вероятно младата майка ще отстъпи. Което е жалко,под натиск да избираш име за детето си. Не е честно.
+1 Това е есенцията на темата.
Хората си харесват собственото име, ако е избрано с любов от родителите или ако зад него има важна семейна история. Важи дори за остарели и странни имена - веднага се сещам за имена като Харалмпи, Трифон, Иводор, Ташко и т.н.
И обратното - ако името е дадено под натиск от свекърите, младите не го харесват, усещат насилието над майката. Сещам се за 4 случая и само в 1 от тях е старо име (Пеньо), другите 3 са съвсем нормални имена, като в 2 от случаите са сменени около месец след изписване от родилното (беше възможно по стария закон).

Ако младите четат темата, обръщам се към тях.
Моето мнение е, че собственото име се избира от майката, защото другите 2 имена са от бащата, а не защото тя ражда или е по-родител от бащата.
Но ако има любов между младите - името трябва да бъде желано и от двамата.

Хора, вземете се в ръце и се разберете - с любов. Очаквате най-хубавото събитие в живота си - раждане на първа рожба. Край на цирковете, моля.
 Припомненете си сватбата - женихте се по любов и само двамата, нали. И бебето така правихте - с любов и само двамата. Хайде за името постъпете по същия начин - с любов и само двамата. Махнете и парите от сметката, любов с пари не се купува. Махнете и мама/тати ще се разсърди - на мама и тати ще им мине бързо-бързо, ако ви обичат, де.
Младите да обсъдят името - само двамата и с любов!Без обвинения, крясъци и изнудване.
Обсъдете:
1. Защо искате име на родител;
2. Защо не искате името предложено от партньора.
Тук може да намерите пресечена точка. При нас беше така - ММ искаше на баща му, аз мечтаех за друго име. Той ми даде окончателната дума. И като анализирах себе си - нямах нищо против женския вариант на името на свекъра, а ме дразнеше галеното име, което се използва. Пресечената точка беше - името на свекъра, но аз избирам галеното име. Молим (не изискваме, а молим) разширеното семейство да ползва нашето галено име. Значи може, ако има диалог.
3. Ако не намерите компромис - намерете метод за избор, независещ от компромис - може съдбата да реши или чужди хора. Имаше предложения - жребий, пуснете анкета в БГ-мамма или какъвто ви хрумне.

Леко раждане - да имате здраво и силно бебе. Другото са глупости.

# 1 379
  • София
Аха. А младите не искат да живеят под наем или да теглят кредит и ето ти драма.
Младите едва ли са заставили с пушка маман да изсипва еврото.
Мама е обслужила личните си потребности да даде на двамата по равно и да е майка героиня в очите на обществото.

И сега иска отплата за същите свои селяндурски потребности.

Общи условия

Активация на акаунт