Редно ли е да се кръсти детето на свекърите,ако те са осигурили жилище на младото семейство?

• 42 808
  • 2 034
  •   1
Отговори
# 1 350
Да уточня

Темата е съвсем истинска.

Не съм свекървата.
Дъщеря ми е ученичка.Син нямам и няма да стана свекърва.
Близки роднини сме със свекърите,а с момчето сме израснали заедно.

Свекърите нямат ключ от апартамента,даже рядко ходят на гости.
Имат си хубава къща хората.
Апартаментът беше купен,за да може младото семейство да живее самостоятелно,а не на етаж в къщата.

Всички четат темата.
Изводите до тук са,че Петра не е едно от най-харесваните имена.Повечето съфорумки са писали,че не им харесва.
Петромира отпадна.
Защото се оказа,че не само таткото и свекърите,ами въобще никой до тук не го хареса.

Сега се обсъждат Полина ,Петрина .
Таткото предложи Дария Паолина.

Аз в такива случаи обикновено съм на страната на майката.
Обаче не мога да си кривя душата-Дарина,Дара,Дария,Доротея ми харесват повече от Петра.
На което майката ми отговаря,че ,,Името не прави човека,,.
И има право да го кръсти както иска.
Паолина е добре. Ама Дария-Паолина - не. Ето че пак си дърпа чергата към своя род таткото. Да си стискат ръцете на Паолина Wink

# 1 351
Скрит текст:
Представям си да разкажа в резюме този казус и за темата на приятели в която и да е европейска страна - Италия, Германия, Франция.. Какво ще си помислят за нашите ширини - хора талибани. В европейски дрехи, но талибани.
О, в голяма грешка си. В тези страни е много по-отчайващо пълно с истински патриархални селяни, защото тук е ориент и доста командват и жените, макар и свекърви. У Франция не съм видяла да отпада фаворизирането на примо гинетура и първия син получава всичко, другите се оправят, например. Отделно и имената си вървят, че и с християнско второто име, което никой не ползва, но го има и прочее. Не сме най-големите селяци на света, а всеки си има традиции. Хубаво е човек да ги знае и да се съобразява къде отива, когато се сродява с някого.
В Турция не е популярно това с кръщаването на някого. Случва се, но е като първа опция тук. Съгласна съм с това конкретно за Франция и Германия, много я надценявате, има си доста патриархат.

Лъвица, и ти си права за много неща, но аз в такива случаи казвам "добре, че са се намерили, че да не тормозят някой друг, а един друг." Защото като се замислиш манталитети всякакви (даже не говоря културно или етнически). Тя от някое малко градче или с някои по-назадничеви среди, нищо чудно да иска да кръсти детето на баща си, за да може после да се прибере обратно. И това да е нормално. Както явно за мъжа й, другото е нормално. И ето, те си имат сходства - затова са се харесали. На баницата мекото и двамата. Друг е въпросът, че понякога "евтиното" излиза скъпо.
Скрит текст:
Ти никога не би попаднала в такава ситуация, както и много жени от темата. Просто защото прекалено много уважаваме СЕБЕ СИ и като за начало не бихме допуснали обвързване с подобни хора. Но да кажем любовта е сляпа всеки бърка и греши. Но,, ако някой си позволи да се държи така с мен/нас, че и докато съм бременна много бързо ще види гърба ми. Просто аз съм изключително честолюбива и достойнството ми е над всичко. Затова се и смея в подобни теми - те ме накараха еди какво си. Как те накараха, бре, мила моя? Никой не може да ме накара да направя нещо, което не искам! Мога да направя компромис, разбира се, без компромиси не става в брак и въобще в тоя живот, ама тогава си нося последствията. Веднъж един бивш работодател ме накара да си пусна неплатен отпуск при положение, че бях болна и имах право на болничен. Предстоеше ми и операция.
Ами пуснах го. Реших, че ще направя компромис, защото работата ми харесваше и исках да остана още. Ама решението си го взех аз, не обвинявах никого и точка.
И точно в този ред на мисли, ето разказът на Светулчица е пример за поемане на отговорност и компромис. А в случая никой не иска да поеме отговорност и да изтърпи последствията.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 12:16 от Linda*kiss

# 1 352
Брат ми и сестра ми са кръстени дословно на свекърите. Аз съм с друго име. Първите деца на брат ми и сестра ми са кръстени на дядовците си-сестра ми кръсти на баща ни,а брат ми на бащата на жена си. Ние кръстихме сина ни на баща му,а той на неговия дядо. И това с какво ти помага в темата?
ЧС,питам за мнението на родителите на Петра,а не кой заслужил и кой не....

# 1 353
  • София
Аз съм кръстена на бащата на баща си, който е починал, когато баща ми е бил на 2 години. Баба ми не е живяла у свекърите си, не са и помогнали с нищо като е овдовяла, това си е решение на майка ми и баща ми. Сина ми не е кръстен на никого, а родителите ми са направили толкова много за мен и него, а и за семейството ми, че бившия ми мъж би трябвало и новите си деца от други жени да кръщава на тях.

# 1 354
  • Най-красивата страна
Veronikaaa, ти спази ли традицията да си кръстиш детето на свекърите?

Не,не съм спазила традицията.
Дъщеря ми не е кръстена на свекърите.
Но и аз не съм получила нищо от тях.
Ни помощ,ни имот..а и бях нежелана снаха.
Имах си мое жилище мъжът ми беше до мен и помагаше,случвало се е и да викаме детегледачка.

Не съм казала,че момичето трябва да кръсти детето Дарина.
Но пък името е хубаво и буквата е благодатна.

С букви Т и П няма много голям избор.

Ако беше момче щях да я подкрепя за Петър.Звучи ми по-добре от Дарин.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 12:14 от Veronikaaa

# 1 355
Брат ми и сестра ми са кръстени дословно на свекърите. Аз съм с друго име. Първите деца на брат ми и сестра ми са кръстени на дядовците си-сестра ми кръсти на баща ни,а брат ми на бащата на жена си. Ние кръстихме сина ни на баща му,а той на неговия дядо. И това с какво ти помага в темата?
ЧС,питам за мнението на родителите на Петра,а не кой заслужил и кой не....

Тоест на младите ли? Ми най-добре е те да се разберат, но явно не могат. И за мен те са равноправни също, нищо че само жената е раждала. Бащата пък после ще има роля. Ако не беше така нямаше да има семейства.

# 1 356
Бояна е права. Не е само тук това с имената. Ирландците примерно са с няколко първи имена, въпреки, че използват само едно основно за обръщение. Май имаха право до  3 или 5 да запишат. Всеки от предходното поколение трябва да се съдържа някъде в имената на следващото като първо име, та затова понякога има имена на баби, лели, чичовци и т.н. Хората така са си разрешили проблема да няма сърдити. Laughing

А иначе това за подаряването и отнемането с това на независимостта, няма връзка за мен. Това, че подаряващия очаква зависимост, си е негов проблем. Подарява се доброволно и без договор за очаквания и задължения, нали така?!

# 1 357
Добре дошла на свекървата в темата. Ама да вземе да покани и снаха си в нея.
А и синът и да прочете, че жените тук го смятат за мамин, който не е пуснал полата на мама.
Отделно, ние как сме кръстени няма значение, защото не сме решавали ние. Но има значение, как сме кръстили децата си и дали сме позволили намеса. Ами не сме.

пп. И отново Дарина - Паолина не е неутрално, а е само на свекървата. Жената не е получила апартамент, че да го връща. Може само да се изнесе сама, защото маминия няма да се пусне от полата.
А част от драмата е, че на свекъра има кръстено дете, пак със същите изпълнения, и сега свекървата иска и на нея, да не вземе да се мине.

# 1 358
Veronikaaa, ти спази ли традицията да си кръстиш детето на свекърите?
Значи

Не,не съм спазила традицията.
Дъщеря ми не е кръстена на свекърите.
Но и аз не съм получила нищо от тях.
Ни помощ,ни имот..а и бях нежелана снаха.
Имах си мое жилище мъжът ми беше до мен и помагаше,случвало се е и да викаме детегледачка.
Значи най-важният участник в темата е апартамента. Жалко!

# 1 359
Представям си да разкажа в резюме този казус и за темата на приятели в която и да е европейска страна - Италия, Германия, Франция.. Какво ще си помислят за нашите ширини - хора талибани. В европейски дрехи, но талибани.
О, в голяма грешка си. В тези страни е много по-отчайващо пълно с истински патриархални селяни, защото тук е ориент и доста командват и жените, макар и свекърви. У Франция не съм видяла да отпада фаворизирането на примо гинетура и първия син получава всичко, другите се оправят, например. Отделно и имената си вървят, че и с християнско второто име, което никой не ползва, но го има и прочее. Не сме най-големите селяци на света, а всеки си има традиции. Хубаво е човек да ги знае и да се съобразява къде отива, когато се сродява с някого.

Тогава жени свекърви с талибански манталитет, може и така да наречем този случай.

Иначе патриархални селяни има във всички страни, за това си права, но разликата е, че са много много възрастни хора и нямат власт върху следващите поколения.Тези на средна възраст, като тази на свекърите да кажем, а също и децата им, не живеят с манталитета на дядовците и бабите си.

Лошото в това семейство е симбиозата между пари и закостенялост.

# 1 360
  • София

Още баба ми 1953-та и 1956-та година не е кръщавала децата на някого. Майка ми и баща ми също не са ме кръщавали на някого. Аз от своя страна отново не  кръстих дъщеря си на някого. И ми беше много смешно, когато съседка попитала БНД за името,  ( а дори и буквичка няма на никого от четиримата) и учудено възкликнала: "Ами на кого е кръстена?", и отговорът му я потресъл:"На себе си!"
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

# 1 361
ЧС да,за младите говоря,дъртите са ми ясни. Ако мунчо не дърпаше чергата към маман,можеха да се разберат. Но няма и най-вероятно младата майка ще отстъпи. Което е жалко,под натиск да избираш име за детето си. Не е честно.

# 1 362
Значи снахата не се съобразява с желанията на мъжа, очаква помощ от свекърите и не иска да направи минимален компромис??? Подобна наглост рядко се среща.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 12:30 от Паганне

# 1 363
Значи тъста Петър няма дa прибере дъщеря си с бебето, ако я изгонят заради простотията и ината й, но тя продължава да натиска да е Петра.

Наистина това момиче не си знае интереса.

Много глупава жена.

# 1 364
ЧС да,за младите говоря,дъртите са ми ясни. Ако мунчо не дърпаше чергата към маман,можеха да се разберат. Но няма и най-вероятно младата майка ще отстъпи. Което е жалко,под натиск да избираш име за детето си. Не е честно.

А мунка накъде я дърпа? Тя ако не дърпаше нямаше да има спор.

Общи условия

Активация на акаунт