Редно ли е да се кръсти детето на свекърите,ако те са осигурили жилище на младото семейство?

• 42 774
  • 2 034
  •   1
Отговори
# 1 455
Аз имам съвсем делово предложение. Майката кръщава детето буквално на свекърите, може с имената на двамата, срещу апартамент на името на детето и с право тя да живее там, докато детето учи.
Тъкмо ще има с какво да се гордеят до живот, хем кръстено на тях, хем апартамент му подарили.

А точно. Като искат сделка,ето им я. Я сега да ги видя колко са ларш.

# 1 456
  • София
Боже, какъв голям грях, че са купили апартамент на сина си!
Не ги е срам!
А минавало ли ви е през ума, че изобщо може да не е имало ултиматуми и настоявания, а желанието и надеждата детето да носи тяхно име да няма нищо общо с апартамента?
Аз не видях да е имало натякване от този род. Може и да  греша, макар че следя темата от самото й начало.
Просто това обстоятелство присъства в заглавието на темата, представена от близка до семейството на свекърите и този факт се знае от родата.

Заглавието на темета е ясно. Ясни са и нагласите, то се подразбирало.
Ултиматум си има - на свата не!

# 1 457
Без значение как се развият нещата с името, на мястото на момичето не бих приела повече никаква помощ.

Авторката в няколко поста е повторила, че момичето ще разчита на помощ от свекървата. Не ми се търси конкретно, но го спомена два пъти със сигурност, а може и повече. И че искала "всичко да си е постарому" - да се разбират и да им помагат.
Може би тук е момента да си даде сметка, че вече нищо няма да постарому, и в тези отношения вече има голяма пукнатина.

Също така се зачетох, че момичето не може (то и не иска, де) да се върне бременна при родителите си, защото бащата е с патриархално възпитание и едва ли не няма да я приеме. Е много достоен родител, на който да си кръстиш детето - не осигурява дом, но и не протяга ръка, и съветва дъщеря си да направи компромис, само и само да не се връща вкъщи?

Не виждам нито един положителен герой в тази история. Намерили са се, тамън са си.

# 1 458
Значи свекърите хем нямат претенции да е на тях, може да е неутрално, но да не е на баща й... Що? Щото не й е купил апартамент... Да, не й е купил апартамент, отгледал я е, дал й е обич, възпитал я е, все безплатни неща. И тя си е представяла как ще кръсти детето си на него. А сега трябвало да отстъпи?!? Заради един апартамент. И те по принцип нямали претенции да е на тях, ама да не е на сватята. Това не е сериозно. Малко да се осъзнаят всички около майката. Дори и младия татко. Какво значи тропа с крак? Че това е нейното дете!
Петра е хубаво име. Не е масово срещано. И на мен ми звучи красиво.

Хубави аргументи, но 1:1 важат и за отсрещната страна Wink  Свекърите също са дали обич и възпитание, отгледали са  сина си и той си е представял как ще уважи традицията. И какво тропа снахата, това и неговото дете все пак Simple Smile
Както виждаш, имаме равенство, но освен това и апартамент Simple Smile  И отгоре на всичко отсъстващ баща, далечни и безполезни откъм помощ нейни родители и очаквания за помощ пак към свекърите.
А Петра може да е хубаво за теб и грозно за мен, но това вече е без никакво значение. Важно е за тях какво е, а както чета май само снахата го харесва.

# 1 459
Заглавието е сложено от човек, който е близък до семейството, който е наясно с този факт , а и може би подсъзнателно се цели точно това внушение. Не знам, но за мен не е ясно. Нито пък видях да се подразбира от нещо.

# 1 460
  • София
И че тези очаквания са леко не знам как да ги кажа, изсмукани от лагера на свекървата.

Никога не съм чувала майка на новородено да очаква помощ от свекървата основно.

# 1 461
  • София
Преди да сте решили, че е спам, моля изгледайте клипа - баш си е по темата. Wink

https://www.youtube.com/watch?v=C5XGmEi-8pY

Оххх, почти се напишках от смях.
М'чи тъй де, някакъв хапартамент, той принц ли е или не? Направо замък да им беше подарил. Изобщ, много невъзпитан тояпринц Чарлз

# 1 462
Никога не е късно да откажат апартамента, но този въпрос никога не е стоял пред тях. ...

Апартаментът си е на мъжа.
Сега е важно снахата да реши дали ще се откаже от мъжа, след като трябва да плаща, за да е с него.

Тя желае да си живее в апартамента, независимо на чие име е. Така че да, реално пак е някакъв отказ от нейна страна, който тя не е склонна да направи. Тя няма повече топки от мъжа, просто се държи детински, може би не е и много умна, ако си мисли, че всичко може да бъде пак като преди.

# 1 463
Е айде сега,кой знае какво станало,нищо нямало да както преди.... Те пък много тънкообидни тия свекъри.... После тя се държала детински..

# 1 464
Никога не е късно да откажат апартамента, но този въпрос никога не е стоял пред тях. ...

Апартаментът си е на мъжа.
Сега е важно снахата да реши дали ще се откаже от мъжа, след като трябва да плаща, за да е с него.

Винаги има плащане, нищо не е безплатно. Ще се откаже от мъжа за да не прави компромис, но после ще трябва да плаща наем. За ипотека не се знае дали има шанс изобщо, но ако има и нея ще плаща. Странно ми е за колко от пишещите тук стотици хиляди евро са нищо, а един разумен компромис е неприемлив. Още повече според мен момата си е правила тънки сметки, няма как да не е . И е знаела къде отива да се жени.

# 1 465
Аз никъде не видях някой да е твърдял, че баща й е недостоен. Но видях, че тя самата е казала "Името не прави човека".  Ето за това смятам, че е чист инат. Диалогичност за мен е и, ако отсечеш, че детето ще се казва Ния, Мая , Лора и пр. абсолютно неутрални имена. Не Петруна-Дария или , каквото там се предлага.
С болднатото съм съгласна абсолютно!
От първия пост:
Цитат
Така било редно според тях.Не искала да ги уважи.
Т.е. според тяхното мислене е уважен другия дядо, но те не искат. Защо? Явно смятат, че не го заслужава. Как по друг начин да го тълкувам?
От речника за "недостоен" - "1. Който не е достоен за нещо, не го заслужава. Недостоен за уважение."

Двойното име е предложение на свекървата. И на мен не ми харесва, но явно е готова на всичко, дори на странно име, но да не е самотоятелно на тъста. Ето тези действия са обидни според мен. Склонна е вече на неутрално, няма против и да накичи внучето си с несъчетаващи се имена, само и само да си постигне целта - да не е на дядото.

# 1 466
  • София
Значи свекърите хем нямат претенции да е на тях, може да е неутрално, но да не е на баща й... Що? Щото не й е купил апартамент... Да, не й е купил апартамент, отгледал я е, дал й е обич, възпитал я е, все безплатни неща. И тя си е представяла как ще кръсти детето си на него. А сега трябвало да отстъпи?!? Заради един апартамент. И те по принцип нямали претенции да е на тях, ама да не е на сватята. Това не е сериозно. Малко да се осъзнаят всички около майката. Дори и младия татко. Какво значи тропа с крак? Че това е нейното дете!
Петра е хубаво име. Не е масово срещано. И на мен ми звучи красиво.

Хубави аргументи, но 1:1 важат и за отсрещната страна Wink  Свекърите също са дали обич и възпитание, отгледали са  сина си и той си е представял как ще уважи традицията. И какво тропа снахата, това и неговото дете все пак Simple Smile
Както виждаш, имаме равенство, но освен това и апартамент Simple Smile  И отгоре на всичко отсъстващ баща, далечни и безполезни откъм помощ нейни родители и очаквания за помощ пак към свекърите.
А Петра може да е хубаво за теб и грозно за мен, но това вече е без никакво значение. Важно е за тях какво е, а както чета май само снахата го харесва.

Да, 1:1, ама не съвсем. Свекърите са възпитали послушко. На него и Дарина-Паолина не му харесва, ама го предлага, за да угоди на майка си, не на жена си. И го предлага не защото той, гения, го е измислил. А защото мама му е казала да предложи това, и пак мама му е казала, че Петра не му харесва. И ако има хронология на драмата, най-вероятно младото семейство не са имали разногласие за името преди да го обявят на родата...

# 1 467
  • София
По-назад се коментираше, че тя не би и помисляла да се изнася, и че е невъзможно да се върне в бащиния дом, понеже нямало място за нея, бебето, пък и зетя.
А защо изобщо трябва да са при нечии родители?
Тя явно няма никаква самостоятелност, явно е научена да си намери богат мъж,който да я издържа и всичко ще е тип-топ. Това не е лоша стратегия, пасва им на някои хора, обаче върви с навеждане на главичка. А тя хем иска да е свободна, хем да се ползва с облагите на робството. Е да, де, ама не става така.
Да не говорим животът какви удари поднася. Затова е важно възпитанието, мили родители. Научете ги да бъдат независими и самостоятелни, че после може да си скубете косите.
Казвала съм многократно - не понасям така популярното под път и над път име Калоян. Нямам особена причина, просто не ми харесва. И, освен, ако от ИД не дойдат с обещание да застрелят мен и детето няма начин да си кръстя сина така. Обаче, ако някой от отсрещната страна настоява, много бързо ще си събера багажа и от Елисейския дворец и ще се върна в панелката в Люлин. Ако и тя е изгоряла ще ида на квартира. Ако трябва и на палатка ще спя, но ще си отвоювам свободата. Това може и да ги накара да ме уважават.
В случай, че са се запънали за Калоян. Ако дойдат при мен и започнем да обсъждаме нямам нищо простив. Ама под обсъждане нямам предвид - Калоян-Самуил например (амуил много ми харесва, нали Simple Smile )

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 16:01 от Светулчица

# 1 468
И ако има хронология на драмата, най-вероятно младото семейство не са имали разногласие за името преди да го обявят на родата...

Ха, ха, това вече е свободно съчинение, за което не видях в темата никакво основание.

# 1 469
  • София
Ако жената очаква помощ от свекървата, то е защото мъжът не може да я осигури, отсъствайки толкова много. Та и тук няма какво да се правят на две стотинки.

Интересно ми стана децата на свекървата на кого са кръстени? Ако и нея са я изнасилили бременна да кръщава на свекърите, нищо чудно да е реваншизъм това сега.

Общи условия

Активация на акаунт