Електронни четци - 29

• 32 253
  • 768
  •   1
Отговори
# 105
Не съм виждал на живо най-новия модел Киндъл Пейпъруайт 2024. От по-новите модели имам Paperwhite 5 11 gen. 2021 ( модела с 6.8 инчов екран), както и големия Киндъл Scribe с 10.3 инчов екран плюс стилус.
И двата Киндъла нямат никакъв проблем с екрана - бялото си е бяло, въобще не жълтее.
Проблемът с новия модел 2024 е много странен.

# 106
Е то става жълто с топлата светлина, но когато тя е на 0 не би трябвало да има каквито и да било жълти оттенъци.

# 107
  • Козлодуй
Здравейте, чета ви от известно време тъй като имам Покет Бук 2 и съм доволна чета на него художествена литература. Батерията държи доста - подарен ми е от възрастна близка понеже не може да се оправя с него. Доволна съм само един недостатък има - корпуса му лепне и успях доста трудно да му намеря калъф кожен който пък взе вече да се напуква на сгъвката Simple Smile Има непрекъснато съобщение да ми изпрати линк към пощата и макар да съм му въвела вярна поща не ми изпраща линк Simple Smile Въвеждам му книги с кабел Simple Smile

# 108
Имам питане. Сега забелязах, че Kindle Basic 11 gen. 2022 г. разполага с VoiceView. Има и Bluetooth връзка и е ясно че са нужни слушалки или колонка. Някой ползвал ли е тази опция? Книгите които чета са на български, ако си взема слушалки на български ли ще чете или само английски разпознава?

# 109
Мисля, че няма да се справи с българския и не знам дали има опция за инсталиране на глас, но пробвай - и на мен ми е интересно да знам. Закачи го на компютъра, ако нямаш слушалки.

# 110
Нямам слушалки за това и питам тук. Не очаквах, че Basic версията ще има тази опция. Със слушалки ще мога пробвам едва в неделя на един приятел... Четох в интернет, че свързват Alexa с Kindle... ама тя ще дърдори само на английски, което не ме устройва.

Сега проверих и KIndle не поддържа TTS на български, а само на английски. Тоест могат да се възползват само тези, които четат книги на английски. PocketBook обаче поддържа TTS на български.

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 18:06 от fearbless92

# 111
Аз все още се чудя дали взех правилното решение. До миналата Коледа бях с Pocketbook Touch Lux 5. Харесваше ми, вършеше ми работа, но си имаше и недостатъци. Micro USB порт, при условие, че всички останали устройства са с Type-c, та специално за него си имах кабел. Екрана беше с ниска резолюция, та текста не беше особено контрастен, но с определени шрифтове и този недостатък се коригираше. Нямаше никаква степен на влагозащита, което не ми беше особен проблем, но все пак, за всеки случай не е лоша опция. Иначе като софтуер и батерия хич не беше лош. Менюта на български език, български речници, клавиатура на български, персонализация, настройки, игрички разни, интернет браузър, забравях кога съм го заредил. Това докато не отидох на една екскурзия за Коледа, и на връщане не го забравих в автобуса. Този, който го е намерил, явно му е било неудобно да ми го върне, та се наложи да купувам друг четец. Гледах ревюта, четох, мислих, и накрая реших, че трябва да има хардуерни бутони отстрани, та се спрях на Pocketbook Era, Kindle Oasis и Kobo Libra 2. Oasis отпадна заради стария Micro USB порт. Ерата отпадна, заради някои отзиви, че екрана много блести, и на моменти става неизползваем. И в някои ревюта му сравняваха екрана с екраните на други четци, и им отстъпва по контраста и качеството на подсветката. Отделно преди това се бях начел на отзиви, че екраните на Pocketbook се чупят твърде лесно, често дори и без четеца да е удрян, изпускан или притискан. Това било заради конструктивна особеност, и батерията като (ако) се подуе, притиска екрана отвътре, и той се пука без външна намеса. Наистина ако пуснете едно търсене в OLX например, ще видите колко бройки има със счупен екран. Реших да не рискувам излишно, и заложих на сигурното. Навсякъде отзивите за Kobo-то бяха отлични, всички бяха доволни. То наистина не е лошо устройство, бих казал дори, че хардуера му е отличен. Но само хардуера. Софтуерът е много назад от Pocketbook. Никаква подръжка на български език, няма менюта, няма речници, няма клавиатура, няма дори пренасяне. Персонализация няма. Няма опция да си избереш примерно картинка, която да стои на изключен или спящ режим. Няма календар, няма калкулатор. Браузърът е почти неизползваем. Правят се разни еквилибристики за някакви базови нещица, които при Pocketbook-а са си включени в настройките. За да ти се покаже часовник и/или процент батерия докато четеш (с което съм свикнал вече), трябва да модваш софтуера. Няма настаняване на жестове по екрана, няма синхронизация с Dropbox , няма screensaver по желание. Много неща няма. Някой неща се добавят с включването на developer mode, много от нещата, включително браузъра, приложението за писане и игрите са в меню "Beta Features", при над две годишно устройство. Вече се говори за спиране на подръжката му, а част от функциите му са на етап бета. С две думи, стоковият му софтуер е много зле. Част от проблемите реших с инсталирането на Koreader, който замества вграденото приложение за четене, та поне за четене става вече. Имам чувството че гори повечко батерия, но нямам друг вариант. Засега ще го ползвам, докато не видя в някой магазин Pocketbook-а на живо, и ако екрана му изглежда добре, се завръщам на Pocketbook.

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 19:44 от Dumb and Dumber

# 112
Здравейте.
Искам да ви помоля да ми препоръчате четец.
Несъм имала до сега,но е време,много чета и по-често на телефона свалени книги вечер и ме болят очите после.
Предполагам,че с метец ще е по-щадящо.
Ще го купя от Технополис,Зора или Техномаркет.
Да е лесен,четох,че ако има wi fi може от телефона да се качват книги  и подсветка. Друго незнам какво трябва 😊
Благодаря предварително.

# 113
Засега ще го ползвам, докато не видя в някой магазин Pocketbook-а на живо, и ако екрана му изглежда добре, се завръщам на Pocketbook.

Пишете впечатления за Pocketbooк моля. Особено ме интересуват Era и Inkpad 4 (чернобелите). И аз съм чела ревюта за екраните, чв не са достатъчно контрастни, но на живо няма къде да ги видя при мен.

# 114
  • Sofia
А в София в кой физически магазин има най-голям избор на четци (за да ги видя на живо)?

# 115
Здравейте.
Несъм имала до сега,но е време,много чета и по-често на телефона свалени книги вечер и ме болят очите после.
Да е лесен,четох,че ако има wi fi може от телефона да се качват книги  и подсветка. Друго незнам какво трябва 😊
Благодаря предварително.

https://www.ozone.bg/product/elektronen-chetets-boox-go-6-2gb-32gb-cheren/

Препоръчвам Ви този четец. След като досега сте чели на телефон, сте свикнали с определени приложения, които ще можете да изтеглите на този четец. Той поддържа Android, има достъп до приложения, досущ като таблет и телефон, само че със специален екран, който не уморява и натоварва очите толкова, колкото таблетите и телефоните. Има и доста памет - 32 GB. Други водещи марки са Kindle и Pocketbook, но Kindle няма меню на български и за някои потребители прехвърлянето на книги е по-трудно. Иначе са страшно здрави четци и изкарват години (най-вече Paperwhite серията). Pocketbook също са предпочитани, но при тях има оплаквания от екраните, които създават дефекти. Много трябва да треперите на четеца, да не пада, да не го държите включен, ако не го ползвате често и т.н. Според мен заложете на BOOX като марка. От няколко години са на пазара, но много напреднаха. Лично аз съм с Kindle Paperwhite 5 (2021) вече втора година и съм много доволна. Но аз досега винаги съм била с Kindle, така че нямам проблеми с особеностите на марката, които се навират на очи за някои потребители.

# 116
Здравейте.
Благодаря предварително.

https://www.ozone.bg/product/elektronen-chetets-boox-go-6-2gb-32gb-cheren/

Препоръчвам Ви този четец. След като досега сте чели на телефон, сте свикнали с определени приложения, които ще можете да изтеглите на този четец. Той поддържа Android, има достъп до приложения, досущ като таблет и телефон, само че със специален екран, който не уморява и натоварва очите толкова, колкото таблетите и телефоните. Има и доста памет - 32 GB. Други водещи марки са Kindle и Pocketbook, но Kindle няма меню на български и за някои потребители прехвърлянето на книги е по-трудно. Иначе са страшно здрави четци и изкарват години (най-вече Paperwhite серията). Pocketbook също са предпочитани, но при тях има оплаквания от екраните, които създават дефекти. Много трябва да треперите на четеца, да не пада, да не го държите включен, ако не го ползвате често и т.н. Според мен заложете на BOOX като марка. От няколко години са на пазара, но много напреднаха. Лично аз съм с Kindle Paperwhite 5 (2021) вече втора година и съм много доволна. Но аз досега винаги съм била с Kindle, така че нямам проблеми с особеностите на марката, които се навират на очи за някои потребители.
Много благодаря за изчерпателния отговор 😊
А трябва и протектор нали?

# 117
Калъф за четеца е добре, не мисля, протектор на екрана е нужен.
Аз съм ползвала само киндъл и си работят над 10 години без никакви проблеми. Този е много добър Kindle Paperwhite 5 (2021) и е водоустойчив.
Киндълите са здрави четци. Не съм срещала оплаквания от тях. Порблемът при тях е, че не четат epub формат и трябва да се конвертират книгите. Но от читанката можеш да сваляш директно на киндъла. Затова много зависи от къде сваляш електронни книги.

Pocketbook  не бих си взела. Примамват с разни екстри, но има много оплаквания от подути батерии и спукани екрани.

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 18:37 от Diorela

# 118
Аз лично нямам протектор. Ползвам единствено калъф, който е като тефтер - с магнит под корицата на предната част, който събужда автоматично четеца (не се налага натискане на стартиращия бутон всеки път). Но ако искате да сте с кейс, според мен ще е добре да се сложи протектор. Чела съм във времето коментари на недоволни от протекторите при четците заради отблясъка, който се създавал, и заради екрана, който по-трудно реагирал на допири. Дали е така - не мога да кажа от личен опит. Simple Smile

# 119
Екранът на киндъл няма нужда от протектор.Важно е калъфчето да го пази.  И аз мисля, че ще има отблясъци.

FBID1400338511, виж и в ОЛХ, обикновено продават и нови, на по-добри цени. Разгледай ги първо на живо  в някой магазан. Пипни ги, виж какво представляват.

Общи условия

Активация на акаунт