Електронни четци - 29

• 26 681
  • 643
  •   1
Отговори
# 630
За рестрикциите на Амазон става дума и дали киндъл ще чете моби в бъдеще, или ще го резнат. Т.е. дали ще може да чете само книги, купени от Амазон.

# 631
От Амазон, когато въведоха онлайн конвертирането на epub файлове във AZW3 с поредния ъпдейт на фърмуера на четците Киндъл, заявиха, че спират поддръжката на файлове във формат mobi.
На мен лично AZW3 ми харесва много повече. Най-малкото заради това, че когато имаш файл във формат AZW3, можеш да го форматираш в четеца с произволен допълнителен шрифт, който си добавил в базата налични шрифтове в четеца. А с mobi това е невъзможно.

# 632
Stilgar, от коя версия нататък е това?

Някой, с нов киндъл пробвал ли е дали чете моби формат?

# 633
Цитат
3. When should I stop providing MOBI files for eBooks?
Effective March 18, 2025, we no longer accept MOBI files. For any new and/or updated version of your fixed-layout eBooks, you can provide EPUB, KPF files, or JPG images (only for JP horizontal episodic manga).

4. Do I have to provide EPUB versions of all of my previously published eBooks?
No, this change only applies to new uploads, i.e., new  eBooks or revisions to previously published eBooks. No action is required for previously published eBooks that are not being updated.
https://kdp.amazon.com/en_US/help/topic/GULSQMHU5MNH4EZM

Kindle-ите си четът MOBI файлове. Промяната от март 2025 се отнася до Send to Kindle - там вече няма да се конвертира в MOBI. Старите книги в MOBI си остават четими на устройствата, просто ново качване/ъпдейт вече няма да става в този формат.

# 634
Който си е свикнал да използва моби формат, няма никакви проблеми, ако примерно си конвертира книги с Калибре на компютъра от epub или fb2 в mobi и си ги праща на Киндъла по кабел.
Повтарям, лично за мен AZW3 е по-удобен.

# 635
Да разбирам ли, че и с нов фърмуер, който не поддържа моби формат, книгите от читанката от линка на Печков в моби, ще могат да се свалят директно и да се четат?

# 636
Не съм ползвал линка на Печков, но от най-общи съображения: Прeз WiFi на самия Киндъл можеш да сваляш всякакви файлове - включително и такива, които въобще не са електронни книги и не ги чете. А щом като копираш по кабел от компютър книги в mobi формат и Киндъл с най-нова версия на фърмуера ги чете, според мене няма абсолютно никаква опасност Киндълът да не чете моби файлове, които са дръпнати от Интернет.
Ако искаш, за всеки случай дай тук в темата още веднъж линка към Печков да не го търся, че да дръпна една книга и да проверя.

Послепис: намерих линка в архивите на Читанката. Като се прибера в къщи, ще проверя.

Обаче!!!
Има проблем.  Ето какво ми сервира Киндълът - Scribe с последен фърмуер:

Последна редакция: нд, 28 сеп 2025, 16:14 от Stilgar

# 637
Благодаря, Stilgar. Опасенията ми, да не можем да сваляме и четем от читанката, се оказаха верни.
Можеш ли да кажеш от коя версия на фърмуер не може да сваля и чете моби? Да имаме информация.

ПС
Загледах се в съобщението, пише, че може да чете моби. Странно защо не може да го свали. Много е удобно директното сваляне.
Би ли пробвал да свалиш на компютър и да прехвърлиш с кабел, да видим дали става?

В краен случай има конвертори от моби в AZW3, но е играчка.
https://converter.app/bg/mobi-azw3/

ППС Може би Печков трябва да направи някакви допълнителни настройки, но пък да не се разбутат старите версии и да не може да се сваля с тях. Вече ми се случи това и инсталирах по-нов фърмуер.

Последна редакция: нд, 28 сеп 2025, 19:09 от Diorela

# 638
Здравейте, не съм сигурна че въпросът ми е за тук, но ще попитам. От доста време не бях ползвала четеца и като го включих ми дава това. Профила ми е заключен. Как да го възстановя, към кого да се обърна?

Като вляза през сайта, ми изписва това. Защо ми изисква дебитна карта, до сега не съм давала?

# 639
Благодаря, Stilgar. Опасенията ми, да не можем да сваляме и четем от читанката, се оказаха верни.
Можеш ли да кажеш от коя версия на фърмуер не може да сваля и чете моби? Да имаме информация.

ПС
Загледах се в съобщението, пише, че може да чете моби. Странно защо не може да го свали. Много е удобно директното сваляне.
Би ли пробвал да свалиш на компютър и да прехвърлиш с кабел, да видим дали става?

В краен случай има конвертори от моби в AZW3, но е играчка.
https://converter.app/bg/mobi-azw3/

ППС Може би Печков трябва да направи някакви допълнителни настройки, но пък да не се разбутат старите версии и да не може да се сваля с тях. Вече ми се случи това и инсталирах по-нов фърмуер.
Сега пробвах - на компютър отворих линка на Печков, произволно избрах една книга и я свалих на лаптопа. След това свързах с кабел Киндъл Scribe към лаптопа и прехвърлих книгата в Киндъла. След разкачане на връзката книгата се появи най отпред в списъка на книгите в Киндъла. Отваря се и Киндълът я чете.Относно фърмуера. Нямам никаква представа при коя версия на фърмуера се е получила тази "екстра" браузерът на Киндъла да не отваря и да не записва книга от архива на Печков в mobi. Аз отвреме на време включвам WiFi да си дръпна някоя книга в epub, а Киндълите при включен WiFi се ъпдейтват без да питат.
В момента последната версия на фърмуера на този Киндъл - Scribe, е Kindle 5.18.4.0.1 (4527820001).
Като дръпнах книгата от архива на Печков разширението на името на файла (заглавието  на книгата) e .mobi с малки букви. Самото заглавие е на кирилица. А в застрашителното съобщение,  което ми извади Киндълът вчера, разширенията на видовете файлове, които Киндълът чете, бяха изписани с главни букви на латиница - примерно .MOBI. Така че не е от това.

Последна редакция: пн, 29 сеп 2025, 19:26 от Stilgar

# 640
Stilgar, много благодаря, много полезна информация!

# 641
Здравейте, не съм сигурна че въпросът ми е за тук, но ще попитам. От доста време не бях ползвала четеца и като го включих ми дава това. Профила ми е заключен. Как да го възстановя, към кого да се обърна?

Като вляза през сайта, ми изписва това. Защо ми изисква дебитна карта, до сега не съм давала?

Киндълът ви регистриран ли е в амазон? Да не е от това? Пробвайте да си спомнит ел. поща или телефон с който сте си направили регистрацията за да продължите напред и след това да си смените паролата.

# 642
Не помня дали е регистриран в амазон. Това е от приложението на киндъл. Това ми изписва когато въведа кода, който ми изпратиха на пощата за забравена парола да я сменя

# 643
Ето, че опрях и аз до проблеми с формата.
Досега всички книги са ми закупени от Амазон.
Днес си взех една книга от Библио, понеже само там я има. С ДРМ защита е, успях да я кача на телефона, ама искам да си я чета на Киндъла, не от телефон.
Не съм много на “ти” с конверирането, но от малкото опити, които направих, мисля, че няма да се получат нещата. :/

Общи условия

Активация на акаунт