Електронни четци - 29

• 34 094
  • 768
  •   1
Отговори
# 645
  • ... рееща се.
Ето, че опрях и аз до проблеми с формата.
Досега всички книги са ми закупени от Амазон.
Днес си взех една книга от Библио, понеже само там я има. С ДРМ защита е, успях да я кача на телефона, ама искам да си я чета на Киндъла, не от телефон.
Не съм много на “ти” с конверирането, но от малкото опити, които направих, мисля, че няма да се получат нещата. :/

Аз използвам Adobe Digital Editions и calibre за премахване на DRM. След това книгата се чете без проблем на всякакъв четец. Всичко отнема около 30секунди, ако имаш нужда от съдействие съм насреща Simple Smile

Последна редакция: пт, 17 окт 2025, 12:16 от n.y.x

# 646
Здравейте,

Моля, за мнение за Kobo Clara Colour?

# 647
Този електронен четец с цветен дисплей Kaleido 3 с около 4000 оттенъци на цветовете е подобен на всички останали електронни четци с цветен екран, които използват тази технология - има такива от Киндъл, Покетбук и Оникс Букс.
Цветовете са леко измити и не много контрастни, ако се сравняват с картинки на телефон и таблет, но такава е технологията на Е-Инк цветните дисплеи.
За какво може да се използват електронните четци с цветен дисплей? Ако просто си четете романчета в epub формат, цветна ще е само заглавната страница (корицата) на книгата. Ако ще подчертавате част от текста, подчертаното ще е цветно, като можете да избирате с какъв цвят. Четецът с цветен екран според мен е подходящ за две неща - да четете комикси (манга) и да четете книги с цветни илюстрации, снимки, графики, таблици и диаграми. Такива книги или списания обикновено са в PDF или дежавю формат. Поради особеностите на технологията при четене на цветни страници резолюцията на екрана пада от 300 точки на инч на 150 точки на инч и текстът може да изглежда малко по-зърнест или ръбат.  При някои четци по-ниската резолюция е само в зоната на екрана с картинка, а в останалата част от екрана резолюцията на текста е висока, но не знам дали и при Кобо е така.
Освен това цветният дисплей дава изображение на страницата с малко по-сивкав фон отколкото четците с чернобял екран, но това се оправя с леко усилване на подсветката на страницата.

# 648
Както е посочено по-горе Kobo Clara Colour има тъмен дисплей и ако се ползва основно за черно-бяло съдържание аз бих взел Kobo Clara BW (същото устройство без добавения цветен слой който затъмнява екрана).

По същество Kobo Clara BW/Colour е 6 инчов еквивалент на Kindle Paperwhite 2024 (които е 7 инчово устройство и заради това разполага с екран с малко по-висока резолюция).
https://comparisontabl.es/e-readers/?product1=Kobo+Clara+BW&prod … +Paperwhite+6#sbs
https://comparisontabl.es/e-readers/?product1=Kobo+Clara+Colour& … +Paperwhite+6#sbs
Останалите им спецификации са почти идентични - водоустойчиви, регулация на толпата светлина на подсветката, бързи процесори и т.н. Бях изправен под подобна дилема наскоро като купувах четец и предпочетох по-голямото устойство понеже комфорта при четене е по-добър. Напоследък чета основно вкъщи, така че компакните размери за разнасяне не бяха фактор.

Ако искате да спестите малко от бюджета може да погледнете най-базовия Kindle 2024. Също е 6 инчов размер, но имайте предвид че не е водоустойчив и подсветката му няма регулация на топлата светлина. В дирекно сравнение помежду им Kobo Clara BW/Colour е по-доброто устройство и това е отразено в цената.
https://comparisontabl.es/e-readers/?product1=Kobo+Clara+BW&prod … 2=Kindle+2024#sbs

Моя съвет - погледнете ги наживо и според зависи кой размер ви допада се насочете към Kobo Clara BW или Kindle Paperwhite 2024.

# 649
Само трябва да се добави за неизбежните гимнастически упражнения за конвертиране на файловете, които са във формат epub или fb2 във формат mobi или AZW2, ако ще използваш който и да е модел на Киндъл.
Тази гимнастика е елементарна и става много бързо, но пък за мен е леко досадна.

# 650
Има варианти това да се заобиколи - например чрез сваляне директно в MOBI формат или използване на Send to Kindle, който автоматично извършва конвертирането.

Kobo поддържа малко повече формати и позволява добавяне на български менюта и различни приложения, но и при него има известни “гимнастики”, за да се постигне това. Ако беше като PocketBook, който наистина чете почти всичко, това щеше да е сериозно предимство. От своя страна PocketBook така и не пуснаха модел с E Ink Carta 1300 дисплей, така че по този показател изостават от Kindle и Kobo.

# 651
Не разбирам много от формати, тъй като до скоро си купувах книгите от амазон директно (с Киндъл съм).
От 2 седмици ги тегля от група във фейсбук. Всички са в epub формат.
Директно ги свалям от телефона на Киндъл апп-а и те ми се появяват после в четец.
Не съм конвертирала нищо.
Само трябва да се добави за неизбежните гимнастически упражнения за конвертиране на файловете, които са във формат epub или fb2 във формат mobi или AZW2, ако ще използваш който и да е модел на Киндъл.
Тази гимнастика е елементарна и става много бързо, но пък за мен е леко досадна.

# 652
Гимнастиката е в това, че като се свалят на телефона в аппа на Киндъл, те първо се разхождат до сайта на Амазон (Send to Kindle), там се конвертират от epub в AZW2 и чак тогава се появяват в Киндъла (четеца).
Ако директно копирате epub файлове в четеца, той просто няма да ги види като четими файлове.

# 653
Разбирам. Ами при положение, че могат да се свалят на апп-а на телефона, не виждам никаква хамалогия.
Другото си се случва явно на бекенда.

# 654
Здравейте момичета,
Не бях отваряла ел четеца си от доста време и днес го намерих така:

Най-вероятно е натиснат с нещо.
Отдавна не е в гаранция, та имате ли идея къде мога да го занеса/изпратя, за да погледнат дали може да се оправи или ще е тотал щета?
За протокола, от Стара Загора съм и предполагам тук няма да има подходящ сервиз за него. Евентуално София/Пловдив?

# 655
Нямам никакъв опит с гаранционни и извънгаранционни сервизи за електронни четци. Преди много години аз и един приятел си бяхме купили по един четец от световно неизвестната китайска фирма Privileg. Тогава още не се бяха появили в България четците на Киндъл и Покетбук. Един ден синът ми се хвърли с плонж върху спалнята и екранът на моя четец стана подобен на показания Покетбук в предишния пост. А пък моят приятел си изпуснал четеца от бюрото на пода, както бил свързан с USB кабел. В резултат на това гнездото за USB кабела се отскубнало от платката на четеца му.
Четецът му бил гаранционен от Технополис. Пратили го в някакъв техен сервиз. В сервиза му казали, че това не е гаранционна повреда и за подмяна на платката му поискали сума, по-голяма от половината цена на четеца. Аз бях сигурен, че и за моя ще поискат поне половината от цената му за нов дисплей. Аз реших да не се занимавам и си купих първия Покетбук - Тъч Лукс. А повредения четец Привилег го подарих на моя приятел, и той от два четеца сглоби един - с платката от моя и с дисплея от неговия.

# 656
Здравейте момичета,
Не бях отваряла ел четеца си от доста време и днес го намерих така:

Най-вероятно е натиснат с нещо.
Отдавна не е в гаранция, та имате ли идея къде мога да го занеса/изпратя, за да погледнат дали може да се оправи или ще е тотал щета?
За протокола, от Стара Загора съм и предполагам тук няма да има подходящ сервиз за него. Евентуално София/Пловдив?

Често искат много пари за труд и части, което излиза поне цената за половин четец, та няма много смисъл и май за това, малко хора го правят. Бях гледала клип, че не е трудно сам да си го подмените, но нямам идея откъде може да се поръча дисплей (или по-точно задната му част)

# 657
Ох, много ми е криво сега. Беше ми подарък от мъжът ми, за раждането на първия ни син. Confused
Ще се връщам да чета темата назад, но кажете как вървят четците сега?
Ако не успея да възстановя този, пак ще си търся нещо голямо и с директна възможност за четене на Epub.
Последно помня, че Kindle не поддържаха този формат (а и са по-малки),и затова исках Pocketbook.
Какво бихте ми препоръчали ако се стигне до нов четец?

# 658
Четците на Pocketbook, Kobo и Onyx Boox четат директно epub. Но четците с голям екран - 7.8 инча (или 8 инча при Kobo) са си скъпички. Не съм гледал скоро цени, но май бяха над 400 лева със сигурност.
Сега ще проверя.
Погледнах. В Технополис все още се намират последни бройки същия модел Pocketbook Inkpad 3 за 360-390 лева. По-новите са  доста по-скъпи. Pocketbook Еra 700 (7 инча екран) го има в Ридър БГ за 460 лева. И т.н.

Последна редакция: вт, 28 окт 2025, 13:15 от Stilgar

# 659
Благодаря!
Все пак намерих в сайта на Технополис, кой сервиз поддържа Pocketbook и сега чакам да ми кажат цена за смяната на дисплея.
Описах им положението и казаха, че на там сочат нещата.

Общи условия

Активация на акаунт