В момента чета ... 93

• 43 519
  • 741
  •   1
Отговори
# 555
Хепи миж, да чела съм "Казусът Кукоцки", както и "Сонечка" и "Медея". Въобще харесвам Улицка. А сега накъде?!

# 556
  • София
"Стълбата на Яков" чете ли? Наистина си е висока топка. Много наука, изкуство, литература, политика, история има в тази книга, освен нали, семейната история в течение на цял век. Иска си сериозно потапяне и отдаване.
Аз също нямам интерес към Фрида, моят любим "чипс" са скандинавските и събратя. В момента съм на "Острова с враните" и е супер. Simple Smile

# 557
  • Sofia
Дафни на Малерман - не съм впечатлена, но не е много страници и ще я довърша.
Да срежеш камъка на Абрахам Вергезе - още съм в началото, но вече усещам, че ще е тъжна и ще се реве.
Култът на Лекберг и Фексеус - слушам я в Сторител - като че ли първата книга ми хареса повече, но ми е интересно, как ще се развият историите на основните характери.

# 558
  • Пловдив
Приключих "Сайбиевата невеста". Не зная как да изразя разочарованието си. Не, не към историята. Чувствам се подценена като читател. Толкова горчив вкус скоро никоя книга не ми беше оставяла...

# 559
  • София
Приключих "Сайбиевата невеста". Не зная как да изразя разочарованието си. Не, не към историята. Чувствам се подценена като читател. Толкова горчив вкус скоро никоя книга не ми беше оставяла...

Аз ще замълча ... Joy
Нали умната жена винаги знае кога да замълчи. Знае, ама не може Joy
Така че може да издирите мнението ми за този чутовен "шедьовър" на литературния етно-кич Joy

# 560
"Да бди над нея" заслужава получената престижна френска литературна награда, че и много повече. Романът е предимно за приятелството, изкуството и цената на амбицията, с нотки на политика, история и религия, всичко това в идеални пропорции. Тази книга е от онези, в които героите ти стават близки, толкова са истински. Чудесна, прекрасна, разкошна, великолепна и силна творба.
Изслушах "Искрица живот" - книга за концлагеристи (и есесовци), а си мислех, че Ремарк не е писал за лагерите (но някой тук, във форума, ме обори преди време). Хубава е, авторът отново успява да представи една напевна картина на този уродлив период от историята по неговия си начин.
Започнах "Изгубеният" на Джейн Харпър, някакъв непретенциозен трилър, но след "Да бди над нея", трябва да си проветря главата с поне няколко подобни книги.

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 00:44 от Вейда

# 561
Читателите наистина сме много различни. Някоя не толкова харесвана книга може да те докосне с нещо, докато в друга по-харесвана да не откриеш нищо, което да те грабне.
Аз харесвам книгите на Боян Боев - може би "Последна молитва" повече от "Сайбиевата невеста", но се радвам, че прочетох и двете.
В момента чета "Малинверно", която макар да е със странен сюжет, е написана толкова красиво, че те кара да я дочетеш до края.

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 06:02 от verano90

# 562
Чета ,, Дом за нежелани момичета '' . Малко ми остава още . Възможно е да има спойлери за това слагам в скрит текст .

Скрит текст:
Канада , 50 - те години на миналия век . Напрежение между англичани и французи , 15 - годишната Маги забременява след като била изнасилена от собствения си чичо . Дават бебето в дом , където децата живеят изключително труден живот , особено , когато стават психиатрични болници . Време в което е срам и грях да родиш незаконно дете и биваш осъждам цял живот . С напредване на годините Маги няма и ден в който да не мисли за изоставеното си бебе . ..
И тук се питам :
 Какъв родител трябва да си за да дадеш с лека ръка собственото си внуче в дом ?  Имало е начини да го запазят .
Как така родителите ти са те решили от най - милото ти и ти отново да се срещаш с тях все едно нищо не е станало ? Не бих простила това . И как така ще вярваш в Господ , ще бъдеш монахиня и ще причиняваш всички тия отвратителни неща на малки невръстни дечица ? ? Колко сруденокръвен и безсърдечен трябва да си ? И всичко това само за пари ... Книгата ми беше много интересна и е втората с 5 * за тази година . Изключително тежка и тъжна история .

# 563
И аз на "Дом за нежелани момичета" дадох 5/5. Тежка ,но интересна книга.

# 564
И аз започвам "Дом за нежелани  момичета"

# 565
Плаче ми се , а нямам сили ... прочетеното ме смаза .. Дали и сега правят такива ужасни неща с децата от сиропиталищата ? Тия монахини са ужасни гадове , изроди . Всичко го правят за пари . Много се радвам , че не живеем в онези жестоки времена и имаме що годе спокоен живот .

# 566

Започнах тази заради положителни мнения за авторката, засега върви интересно.

# 567
Не съм чела книгата "Дом за нежелани момичета", но такива сиропиталища вече няма в Канада и Щатите. Има т.нар. foster система с приемни семейства, която също не е идеална по много причини.

Прочетох "Забравените в неделя" на Перен и съм със смесени чувства. През цялото време имах чувството, че чета книга в категорията Young Adults. Има много носталгия и лирика. Няма как човек да не остане развълнуван от съдбата на възрастни хора в тези домове и тяхната самота, но това е всъщност, което ме докосна. Аз съм била доброволец в такива домове и вече го знаех. Всъщност, авторката дори е описала малко романтично какво се случва. Реалността е доста по-сурова.

Самите характери не бяха особено дълбоки за мен. Ще пиша може би повече в съседната тема на февруарския книжен клуб.

# 568
Привет от мен! Имам едно питане: някоя от вас има ли "Истории за кронопи и фами" на Хулио Кортасар? Интересува ме кои точно текстове са включени в българското издание. Ще съм благодарна, ако някой провери и ми даде списък на заглавията.

А иначе аз започнах една криминална поредица на Хосе Санклементе, испански автор. Не е лоша, но не е и нищо особено, поне засега (на първата книга съм).

Наскоро прочетох и "Ледената река" и много я харесах. Не бях чела нищо за този период, края на ХVІІІ век, в САЩ. Много ми беше любопитно също, че книгата е вдъхновена от реална история.

# 569
  • Русе
Чета ,, Принцесата от Бухенвалд ,, .
Ако сте любители на книги за ВСВ препоръчвам ви я . Въпреки, че е роман е базиран на реални исторически личности,а именно сестрата на българската царица Йоанна, Мафалда Савойска - италианската принсеца, омъжена за германец. Това не е книга за лагера , колкото за трагичната й съдба. Няма да крия , че по-интересна и емоционална ми беше частта именно за цар Борис и Йоанна.
Книгата проследява целия живот на Мафалда от сключването на брака й с Филип Хасен , раждането на децата, политическите и държавни обрати в Германия и Италия, до настаняването й в лагера.
Въпреки , че именно ми остава тази част да прочета ,а тя е последните 50 стр, от сега смея да твърдя, че е история, която си заслужава времето и вниманието.

Общи условия

Активация на акаунт