В момента чета ... 93

• 43 538
  • 741
  •   1
Отговори
# 540
  • Галифрей
Започнах  да чета “ Кратка история на почти всичко от Бил Брайсън

Много интересна книга разказва се за всичко за Вселената, Динозаврите и тн.  За всичко е 10/10

# 541
  • София

Много интересна книга разказва се за всичко за Вселената, Динозаврите и тн.  За всичко е 10/10
О, Бил Брайсън има две страхотни книги за Англия и САЩ. Особено първата - "Записки от един малък остров" е невероятно смешна с перипетиите на един американец с англичаните и английските нрави. Другата е "Записки от една голяма страна". Пътуването му из Европа, включително и в България е в "Един американец в Европа".

# 542
  • София
Издаването на книги (вкл. превод и редактиране) си зависи от издателите. Бил съм ко-преводач и редактор на 3-4, вкл. на нобелистка. Не е толкова просто, но пък беше удоволствие и нов свят. (Само че, после, при "наливане" на текста - и това още не е "набирането" - има софтуери, които хем са услужливи, хем внимателно трябва да се борави с тях. И когато текстът е над 3-400 стр. винаги си има думи/синтаксис, които са пропуснати.)
Но новите преводи по-често наистина са безобразни. Като механично правени.

Ала наминавам, за да оставя впечатления и един неголям сравнителен анализ, породен от първата "Редондо", т.е. първия "Бастан". В момента съм на втората. Чудесен сюжет, хубав изказ, визуализирана география (за мен - нова), и все пак имам си първоначалните забележки.
Много по-хубава от други, не по-лоша от доста. Давам си сметка и, че за някои злодеи и инспектори вече съм изчел по 3-4-6-8 тома и знам за тях, колкото автора им. Обаче тук главният злодей не е пълнокръвен, липсва доста от него (и докато в началото е обяснимо - да не знаем кой е и какво му е в главата); даже, когато се обяснява мотивацията му е някак набързо (спрямо общото действие) - а се оказва, че си е бая крупен злодей.
И понеже посегнах към Долорес Редондо след кръстосани мнения тук около прочита на Питър Мей - неговата "география" и екстериор са ми по-витални. Но продължавам и ми е удоволствие.

Ако на някого му е интересно, замислих се върху общи/бегли - но характерни - черти на "серийните" инспектори в поредици, още 50-тина стр. преди края на първия Бастан, си нахвърлих нещо, което споделям.
Скрит текст:
Амая Саласар и Хари Хуле – двама опустошени индивиди, които бягат от ужасите в личните им биографии като се борят с престъпници. Тук Юна Лина бледнее пред тях; има също толкова трагични събития в живота си, но е с по-добра психика и по-хладен ум. Д-р Хънтър? – Той изобщо не е близо с младежкия си живот и семейството си. Себ Бергман, психарят-психиатър? Той си е луд по дефолт, ала не са убили любимата му заради него, нито майка му го е удряла с метална точилка за да го убие. Пийт Хофман е преживял и сам е вършил злодейски неща – но преди да стане инфилтриран полицейски шпионин, е бил престъпник. Валандер е някак каноничен, Фредрик Бекман има свои демони, но не чак такива. При дуета Кеплер чудовищата винаги превъзхождат  ченгето – макар на него да му се налага да влиза и мисли с болните мозъци. При исландците (Ирса, Р.Йонасон) има мрак, но не и толкова наслоен в душите и миналото на „нашите хора”. Май (според мен) още само Миа Крюгер (на С.Бьорк) се доближава до психопатологичните нюанси на свръхтежката обремененост с миналото – че да се бори (от една страна) със собствените си страхове и пропадания, а (от друга) същевременно да гони, разкрива и залавя „жестоките гении” на някак паранормалната (на моменти) извратена престъпност.
И макар да са различни призраците от най-тъмните кътчета на спомените и съзнанието им, комай при тези тримата (от всичко прочетено поне от 10 г. насам) еднакво ми се е искало да затворя кориците/екрана, да затворя и очи, да ги поканя в хола си, да им сипя питие и да помълчим заедно. А после да им кажа простичко: ще е болезнено директно, Амая, Хари, Миа, но е вярно и е важно – вие сте безотказно добри в разкриване на човешката гадна патология, понеже я познавате и сте я докосвали с вашите си души. Но виждате границата. Знаете разликата. Обичате живота – повече на непознатите околни, отколкото вашия си. И трябва да ви има. Но адски ми се ще да имате и собствен нормален живот: семейства, любими хора – живи, деца, приятели. Читателите ги имате. Ваши са завинаги.

# 543
  • някъде другаде
Започнах трилогията на Уна - Мери Паркър за сестрите Гранвил.
Преди години четях доста  Уна- Мери Паркър.
Но тази трилогия не си я спомням.
Разказва се историята на 5 сестри от рода Гранвил от лондонската аристокрация.Първата книга е за времето 1935 - 1940 год. Времето преди и избухването на втората световна война. Втората е за времето през войната , а последната за следвоенно време. Аз все още чета първата , интересна ми е.

# 544
Mоля за извинение за сгрешения пост, който вече преместих в друга тема!

W, Пелевин бих препоръчала да се започне с ранните му книги. С "Generation "П" той става известен, връща към 90те години на миналия век в Русия. Мой личен фаворит е "Чапаев и Пустота".

Скрит текст:
Интересува ме мнение за Пол Мъри. Дали имате впечатления от книгите му? Радва се на добра популярност и оценки от критиците. На български е преведен “Скипи умря”, с която мисля да започна след последните страници на Intermezzo, които ми останаха.
Tsugumi_, наскоро четох и слушах другата му книга, с която беше номиниран за Букър - "The bee sting". Допадна ми като за 3.5⭐, но аз имам слабост към ирландските автори и към книги, чието действие се развива тук.
Книгата вероятно няма да се хареса на всеки, сюжетът не е линеен, но точно представянето на историите от миналото на героите ми допадна най-много. Обемът е сериозен, 645 стр., но с комбинация от четене и слушане всъщност вървеше бързо. Застъпена е и ЛГБТ темата, вероятно също няма да допадне на всеки. Краят ме разочарова, но не съжалявам, че я прочетох (получих я като коледен подарък през 2023 г., добре отлежа 🫠 )
Вероятно ще прочета и "Skippy dies", но по-натам (сега видях, че аудиокнигата е 21ч. по-добре от "The bee sting", която беше 26ч.). Ще се радвам да споделиш, ако се решиш.
Smurfieta, коментарът ти ми беше много полезен. Благодаря! Ще пиша, но преди това трябва да довърша "Туве Янсон. Думи, образи, живот" на Буел Вестин и "Учителят" на Шарлот Бронте.

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 13:19 от Tsugumi_

# 545
Благодаря за препоръката. Оказа се, че в нашата регионална библиотека няма нищо от Пелевин. Книги вече почти не купувам. Ще видя откъде ще я намеря. Предпочитам хартия, но явно ще се примиря с читанка.

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 11:13 от W

# 546
  • Галифрей

О, Бил Брайсън има две страхотни книги за Англия и САЩ. Особено първата - "Записки от един малък остров" е невероятно смешна с перипетиите на един американец с англичаните и английските нрави. Другата е "Записки от една голяма страна". Пътуването му из Европа, включително и в България е в "Един американец в Европа".

Благодаря много слагам си ги в списъка за четене! ❤ Страхотен автор!

# 547
Не мога да се сдържа и цитирам откъс от "Искрено ваш, Шурик" на Л. Улицкая:
"Докторът (психоаналитик) размишляваше по какво се различава болният от здравия човек: всъщност само по способността да се контролира някое трънче, забило се в психиката."
Към края на книгата съм. Летвата за следващата е много висока...

# 548
W., мога да Ви изпратя и двете книги Simple Smile

# 549
Благодаря. Нека е само едната засега, защото не знам дали ще се "спогодим" с автора.

# 550
  • София
shimbite, Улицкая е висока летва Simple Smile
"Казусът Кукоцки" чете ли?

Аз прочетох набързо "Затворникът".
Типичният Фрида-Макфадъновски трилър 😂
Трилър, който не изненадва с нищо:
- обичайните две времеви линии - гимназиално минало с кървави престъпления и сегашно време, където миналото се завръща, за да се разреши колизията с нови кървави престъпления.
- обичайният plot twist
- е, и обичайният happy end
Препоръчвам ли го? Да, както се препоръчва любим чипс или семки 😊
Идеален за четене в метрото напът за работа  или в самолет.
Перфектната времеубивачка. (И аз да измисля нова дума, няма само Г.Господинов, я  Wink )
Оценка 2*

# 551
Май само аз не проявявам интерес към Фрида Макфадън.
По повод Пелевин - 2018 година четох "Empire V" и тогава ми хареса много. Имам още три негови книги, но още не съм стигнала до тях. Може и да му дам втори шанс.
Аз продължавам да буксувам книжно и май ще послушам Миж за "Малки жестокости" на Лиз Нюджънт. Изглежда да е мой тип книга, дано.

# 552
  • Банско
"Демоните на Приличното" на Росица Трифонова. Има я и в сторител, но на мен ми я дадоха на хартия ами не е нещо много интересна.

# 553
  • София
Приключих с "Проектът Аве Мария". Измъчи ме тази книга. Grinning Никак не ми хареса, но това не е голяма изненада предвид факта, че изобщо не съм почитател на жанра. Реших да и дам шанс само за да си докажа отново, че това не е моето нещо. А и имаше страшно много физика... Предполагам, че феновете на фантастиката ще я оценят, за другите не я препоръчвам.

Продължавам с "Прислужницата вижда всичко". На мен много ми харесва поредицата.

# 554
Ето колко различни сме читателите - на мен ми беше много интересна и тази книга на Анди Уеър, и “Марсианецът”.  Към книгите на Фрида Макфадън от друга страна, никакъв интерес не проявявам, а имаше дълъг период, в който четях основно крими или трилъри.
Вместо това, сега друг жанр повече ме влече и периодично препрочитам и нещичко от Толкин, а направо да не споменавам, че още една поредица - на Сапковски вече ми привлече вниманието, ама за нея точно сега няма време, ще е за някой бъдещ момент.

Общи условия

Активация на акаунт