В момента чета ... 93

• 43 427
  • 741
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте! Не бях чела роман от много години, сега започвам "Кръстникът" и ще си поставя за цел да я прочета докрай. Мафията не ми е любима тема, но съм сигурна, че накрая ще съм доволна, ако си спазя обещанието.

# 646
Завърших "Сестра Кари" на Теодор Драйзер и съм във възторг. Не можех да оставя книгата, така ме грабна. Образите са построени по един много интересен начин. Истински класически роман. През цялото време ми напомняше на "Сага за Форсайтови".
Със сигурност ще взема и други негови творби.
Сега чета "Ейглейтерови" Анри Троая . Отново класика!

# 647
  • София
Долорес Редондо - трилогията за Бастан. Приключих и втората: Зовът на костите.
Припомням още, че и по трите има филми (2017, -19 и -20)
Скрит текст:
Определено (за мен) е по-добра от дебютната. Вярно е, че героите са същите и вече ги познавам от предишната, а сега нови щрихи се прибавят към фигурите и характерите им. Но не е само до това. Размахът на действието и самия разказ са по-мащабни, контрастни; "географският" екстериор и мистичните сенки - които шават или подсвиркват, мятайки камъчета - промъкващи се в него също са по-интригуващи и езотерично примамващи.
От живота на главната ни героиня (Амая вече е шеф на отдел Убийства) се разлистват нови загубени в миналото страници. Удоволствието е малко по-дълго и като обем. А 50-тина страници преди края отидоха при оня, когото смятах, че най-вероятно ще да е "нашият" търсен злодей и а-ха (в страничка-две) да се окаже - или пък не - че видимият убиец е бил невидим, понеже най-лесно е да скриеш шепа пясък в пясъчника. Добър превод също.
Беше ми интересно да поразгледам в Мрежата за описвания район и някои забележителности. В Елисондо реката е преградена с бент насред града, който даже е осветен нощем. Там се образува завиряване - което местните наричат "язовир" - а малко по-нагоре в старата мелница действително има работеща електроцентрала. Наводнения е имало. И пещерите са истински. А местния фолклор (митове и мистика), обременен от средновековни вещици и гоненията им - си е вълшебен като приказка. (Оказа се - действително - че и статистиката за самоубийствата не е пресилена.)
Скрит текст:

Впрочем, смятам да изгледам и филмите, след като приключа и с третата книга.

# 648

Първата ми среща с Ерика Джеймс, интересен сюжет, но за съжаление с ужасен прочит.
Книгата за убийците е написана много добре.

# 649
  • някъде другаде
Днес ще дочета втората гнига за сестрите Гранвил и започвам "Последнс молитва" на Боян Баев , че е чужда и трябва да я върна. След нея ще е "Нишка" и тя не е моя.

# 650
Прочетох " Малък живот " на Ханя Янагихара, и въпреки противоречивите мнения,  това е книга, която така те завърта в своята спирала, така те изправя пред злото, болката и страданието, че нахлуват в теб, толкова много въпроси.
Колко още страдание, може да изтърпи едиа душа?
Колко още още може да понесе?
Силно въздействаща, на моменти плашеща и страшна, това е книга, която извиква в теб  гняв, сълзи, състрадание и накрая успокоение, макар и намерено в смъртта.
Разтърси ме силно, този малък живот на героя, който всъщност ни показва, че  любовта лекува, любовта изцелява,  но когато я загубим ни убива.

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 22:16 от happy doc

# 651
След поредица от трилъри, книги за войни и други такива жанрове реших, че е време за завръщане към фентъзи световете. Започнах снощи "Четвърто крило" - то такъв шум беше около книгата, че все бягах от нея, но явно вече и е време. Не тръгвам с никакви нагласи. Надявам се да ми хареса, да не ме вкара в застой.

# 652
Започвам Демелза - имам я отдавна, но все ми се четеше нещо друго (затова не поръчвам толкова често, колкото преди - имам натрупани нови нечетени книги).
Унискорп май спряха да издават поредицата за Полдарк, но какво да се прави.

# 653
След поредица от трилъри, книги за войни и други такива жанрове реших, че е време за завръщане към фентъзи световете. Започнах снощи "Четвърто крило" - то такъв шум беше около книгата, че все бягах от нея, но явно вече и е време. Не тръгвам с никакви нагласи. Надявам се да ми хареса, да не ме вкара в застой.

"Четвърто крило" увлича, макар че не е най-доброто във фентъзи жанра. За роментъзи, обаче, става.

Мисля, че повече ми хареса от "Не проклинай своя директор" на Звездная, която току-що прочетох. Очаквах може би повече от руски автор, но тук героите биха могли да са извадени от което и да е друго място. Историята на Дея беше захаросана и краят беше Дисни. Имаше някои забавни моменти, но не бързам да прочета втората от поредицата.

Втората книга на Ярос четох за забавление по време на дълъг път и не разочарова с такава цел.

# 654
Препоръчвам"Забравената дъщеря", увлича и е много интересна. Започнах снощи " Грехът на монаха" и съм с много очаквания. Започна много увлекателно. 🤗

# 655
  • София
Прочетох "Натриев хлорид" - Юси Алдер-Улсен.
За мен си е 5-звезден скандинавски трилър.
Ето и ревюто ми:

Обожавам поредицата на Юси Адлер-Улсен за "Отдел Q"! Всеки от случаите (студени досиета), по които работят инспектор Карл Мьорк и колеги му от екипа са брутални, заплетени и изключително интересни!
И в тази поредна (девета) книга авторът не изневерява на своя стил.

Годината е 2020-та и пандемията от Ковид-19 е в разгара си. Дания се готви за коледните празници сред рестрикционни мерки, маски и локдауни. Всички помним тези месеци...

Този път историята започва със самоубийство, което една жена извършва на 60-тия си рожден ден. Какво е накарало изстрадалата ѝ, както впоследствие се разбира, душа да предприеме тази фатална стъпка?
Какво я свързва с една случайно оцеляла от мълния през 80-те години студентка?
Кой е безпощадният сериен убиец, който методично убива хора през интервал от 2 години и на точно определени дати? Защо на всяко от тези престъпления намират купчинка готварска сол?
Всичко това разследващите от "Отдел Q" трябва да решат в спешен порядък, защото внезапно и един от техните хора се оказва в смъртна опасност...

Четох мнения, че последните романи на Юси Алдер-Улсен не били така добри, както първите. Категорично не мога да се съглася. За мен той е автор, който държи нивото във всяка своя книга. От сърце му пожелавам да пребори коварната болест, от която страда и да ни радва още дълго с нови и нови романи!

Ако ви се чете един супер добре "осолен" скандинавски трилър,  то "Натриев хлорид" е точно това, от което имате нужда.
Препоръчвам!

# 656
На мен ми се чете точно такъв скандинавски трилър, но пък не ми се чете за Ковид 19.
Иначе започнах "Случаят Аляска Сандърс" на Жоел Дикер и то без да съм чела "Истината за случая Хари Куебърт". Много ми харесва засега, въпреки, че съм чела доста мнения как Дикер пише по шаблон(минало, настояще, минало и всяка една случка се обяснява чрез вграден спомен) и не спира да споменава въпросната първа книга, а именно Хари Куебърт. Наистина има постоянни препратки и включвания, съответно и към "Книга за Балтиморови", която впрочем ще прочета, ако края на тази ме удовлетвори. Ама така става, като започнеш от 3-тата, вместо от 1-вата SmileySmiley
P.S Не издържах на намалението в озон и си поръчах 5 книги, разбира се, все трилъри 🤗

# 657
На мен от поредицата за Маркъс Голдман най-много ми хареса сякаш  "Книга за Балтиморови", а при "Случаят Аляска Сандърс" вече всичко ми беше познато и не ме впечатли толкова, може би грешка, че една след друга ги подпуках.. Но бих пробвала и другите на Жоел.. Много симпатичен. Simple Smile

# 658
На мен също ми хареса "Случаят Аляска Сандърс" на Жоел Дикер. Изненадваща и неочаквана развръзка имаше. Като цяло ми допада начинът му на писане.

# 659
Аз започнах "Случаят Аляска Сандърс", но ужасно дългата уводна част, посветена на "Истината за случая Хари Куебърт" ме отегчи и я оставих. Понеже я слушах, над час се говореше само за първата книга, стори ми се странен подход.

Общи условия

Активация на акаунт