В момента чета ... 93

• 43 402
  • 741
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Книгата е чудесна за мен и убиецът успя да ме изненада, което се случва много рядко. 😀

# 661
  • в сърцето на един мъж...
EmBrother филмите по Редондо са много добре направени, заслужават си. Третата книга е всъщност май най-добра, поне според мен. Но като цяло и трите, заедно с филмите са идеално четиво за любителите на криминалета.
Миж, аз за първите на Юси нищо лошо не мога да кажа. Но от "Марко" и следващите две има нещо, което ме подразни и ги четох буквално насила.  Дано си права и да не е досадна. Аз я имам на немски, освен да завърша предните, които ми висят и след това да я чета. Честно казано се бях почувствала доста излъгана, защото ми хареса и ме увлече поредицата. Даже чака време, за да изгледам и филмите.

# 662
Приключих “Свещите изгарят докрай” на Шандор Мараи. Много е увлекателна книгата, лее се, хареса ми. Разказва се за едно започнало още в детството приятелство, което е било на пауза в продължение на 40 години, защото единият от двамата внезапно изчезва. История за обич, за спомени, за оцеляване, за търсене на отговори, но и за чест, и за предателство. Нишката на мистерията бавно се прокрадва из цялата книга и държи читателя в напрежение.

Сменям рязко посоката с Наташа Лестър и “Тайната на Диор”.
Някой чел ли е “Изчезващите храни” на Дан Саладино?

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 04:55 от Lemoncupcakes

# 663
Препоръчвам"Забравената дъщеря", увлича и е много интересна. Започнах снощи " Грехът на монаха" и съм с много очаквания. Започна много увлекателно. 🤗

Много е хубава книгата . Няма да съжалявате .

# 664
Здравейте, от години чета препоръки и мнения от вас за книги и до сега не съм била разочарована.

Може ли да поискам насока за исторически книги от рода на Кралицата подвластна на дявола: Катерина Де Медичи на Джийн Калогридис?
Прочетох я преди 2 седмици и още ме държи, много искам да се запозная с още творчество, поднесено така лесно и интересно.

Благодаря предварително!

П.С. В момента чета Вода за цветята… снощи плаках, когато Виолет разкри истината за Леонин.

# 665
  • София
Защо фентъзи писателят Брандън Сандерсън не иска да филмират книгите му сега
... много е просто; защото не мисли, че стрийминг платформите пренасят епичните фентъзи саги на екран както трябва и повече се работи на парче - т.е. епизод за епизод и заглавията са различни, но подходът на шоурънърите - еднакъв. И почитателите са разочаровани.
В свое скорошно интервю за Polygon авторът на поредици като "Мъглороден" и "Летописите на Светлината на Бурята" изрази съжалението си от това как са се получили адаптациите на редица популярни поредици като сериали за големите платформи.
"Не съм убеден, че сме постигнали стабилност на стрийминг пазара. Стриймингът имаше голям проблем с епичното фентъзи и това ме притеснява. Rings of Power и "Колелото на времето" не се получиха толкова добре, колкото се надявах. Shadow and Bone продължи само два сезона, след много силен първи сезон... Сякаш стрийминг компаниите все още не разбират епичното фентъзи", коментира Сандърсън.

Попадна ми и едно "изследване" (с препоръки) на Уебкафето за
7 фентъзита, които според Goodreads са по-добри от "Игра на тронове"
7 книги, които имат по-добър рейтинг в Goodreads от първия роман от "Песен за огън и лед" - "Игра на тронове".
За да е честно, сме подбрали само такива книги, които са или самостоятелни романи, или първа част от по-големи поредици. В случая рейтингът на "Игра на тронове" е 4,44 от 5 звезди, затова се целим към такива романи, които да постигнали дори по-добър резултат.

ПП. @Geia - започнах и последната на Редондо. Като си минал случилото се по-напред, любопитството ми съдържа и мъничко читателска горчивина: ясно ми е, че
Скрит текст:
майката на Амая (онази, която "яде деца") ще е оня, когото търсим - и интересът ми е кого ще завлече със себе си и дали финалът ще е чисто хепи
Но удоволствието е налице. Имам заглавията на 3-те филма, но още не съм ровил да проверя къде и дали ги има с БГ субтитри. Надявам се да извадя късмет.
Паралелно, абсолютно за релакс, на хартия чета и "Убиеца Андерш..." на Юнас Юнасон. Страхотна веселба ми е. Не става за "прокарване" с мезе и питие - понеже всеки момент можеш да се задавиш от смях. В читалището ми имат още една, дано я взема веднага след тази, понеже човек има нужда и от чисто неподправено развлечение, не обременено от философии и сложни ребуси.

# 666
  • София
Прочетох "Изгубени във времето" на А. Дж. Ридъл. Очаквах повече. Започна обещаващо, действието се развива бързо. Но не ми хареса как се разви историята в последствие. Не очаквах това.
Прочетох и "Повреда във всички системи" на Марта Уелс. Приятна малка книжка. Научна фантастика, със забавен и необичаен герой - бот убиец. Разбрах, че има още две книги, та ще гледам да ги прочета.
За момента нямам нова книга. Чете ми се фантастика. Жанр, в който съм нова и не знам с какво да започна. Харесала съм една поредица "Силоз" на Хю Хауи. И на Кристофър Паулини "Да спиш в море от звезди". Много интересно ми звучат. Книгите са със сериозен обем, обаче. Което не е проблем, но вероятно ще ги влача месеци, докато ги прочета. Нямам  толкова свободно време.
Чели ли сте някоя от въпросните книги? Какво ви е мнението?

# 667
  • София
Прочетох "Защото никога няма да се срещнем". Книгата определено не беше това, което очаквах. Мислех, че ще е по-лежерно четиво, а то ти иде да си прережеш вените в един момент. Това се не само две момчета, които поради здравословното си състояние не могат да се срещнат, това са две момчета, които са свързани чрез мрачна и дълго пазена тайна. Eдиният от тях направо е минал през ада, мен ако ме питате. Много тежка и депресираща книга, не знам за тинейджъри ли е била насочена, но не бих я препоръчала. Хубавото е, че поне към края има лъх позитивизъм.
Но цялостно не ми хареса много. Оценка 3/5.

Продължавам с "Никога не ме лъжи" на Фрида Макфадън.

# 668
Скрит текст:
Прочетох "Изгубени във времето" на А. Дж. Ридъл. Очаквах повече. Започна обещаващо, действието се развива бързо. Но не ми хареса как се разви историята в последствие. Не очаквах това.
Прочетох и "Повреда във всички системи" на Марта Уелс. Приятна малка книжка. Научна фантастика, със забавен и необичаен герой - бот убиец. Разбрах, че има още две книги, та ще гледам да ги прочета.
За момента нямам нова книга. Чете ми се фантастика. Жанр, в който съм нова и не знам с какво да започна.
Харесала съм една поредица "Силоз" на Хю Хауи. И на Кристофър Паулини "Да спиш в море от звезди". Много интересно ми звучат. Книгите са със сериозен обем, обаче. Което не е проблем, но вероятно ще ги влача месеци, докато ги прочета. Нямам  толкова свободно време.
Чели ли сте някоя от въпросните книги? Какво ви е мнението?
“Да спиш в море от звезди" не съм чела, но бих прочела (ако успея да стигна и до нея), идеята, историята ми се струва интересна, малко като “спейс опера” има мнения, че е книгата, но не мисля че в случая пречи.
От новите фантастики ми привлече вниманието “Мики 7” на Едуард Аштън, но и тя е за по-късен етап в моя доста дълъг списък.

# 669
  • в сърцето на един мъж...
EmBrother, за съжаление не е съвсем хепи ендинг, но въпреки всичко Амая се справя и продължава напред.
Скрит текст:
Не е само майка й, всъщност има и друг човек, който е напълно неочакван и реално той е в събитията от първата книга още. Много оригинална е историята и много много добре развита. Аз почти до края не можах да се усетя какво става.
Наскоро си мислех дали да не си ги препрочета отново. И така ми се иска да излезе нещо ново от нея.
Прочетох буквално за един ден "Непокорните" на Емилия Харт. Неочаквано приятна книга, от автор, за който не съм срещала нищо или поне не бях чела нищо. Историята на три жени, които са свързани с общо минало и една тайна. Увлекателна история, за това, да се научим да отстояваме себе си и желанията си и да не крием какви сме всъщност. А също така и история за това, да се опълчим на насилието и да не се превръщаме в жертви.

# 670
  • София
И на мен ми се причете отново Бастан Joy

Вчера започнах "Загадката Оливър" на Лиз Нюджънт. Ами, перфектна!
И с тази си книга ми се затвърждава като любима авторка!

# 671
  • София
Аз съм я приготвила Бастан, обаче ми падна в ръцете и новата на Балдачи, та дилемата е коя да почна. 😂
Снощи завърших "Сделка за убийства" на Стив Кавана, много е добра. Въобще, на автора му се получават трилърите, заплетени и държащи в неизвестност до последно.
Преди това се измъчих с "Пред камерите", много интригуваща анотация за убийство на живо в реалити формат, обаче с толкова отвратителни и глупави персонажи, с толкова измислени драми, че грам не ме трогнаха да се мъча да прочета повече от 50
страници.

# 672
  • Mediterraneo
Гея, да продължаваме с Юси, викаш?
Бастан за мен е еталон на испанска литература Simple Smile И филмите им се получиха.
Аз да споделя за една книга, която препоръчвам- Майки и дъщери на Ерика Джеймс. Книга за избора на една жена да остане в селейство с мъж- насилник. Разказът не е пряко насочен към темата, но тя е основна и добре разгледана. Образите са малко дразнещи, на моменти малко хиперболизирани( едната дъщеря), но като цяло книгата успява да те докосне и определено те кара да се замислиш, и то много.

# 673
Прочетох "Малинверно" на Доменико Дара. Бих казала, че това е една доста странна книга, която сякаш балансира на границата между това да не ти допадне изобщо и това да те впечатли по един магичен начин. При мен по-скоро се случи второто. И това, което ме впечатли най-вече е начинът на писане на автора - много красив и елегантен, сякаш четеш приказка. Той ни пренася в света на Тимпамара, където се намира най-старата фабрика за хартия, а животът на хората е толкова обвързан с книгите, че дори кръщават децата си с имена на литературни герои. Основният персонаж Астолфо е самотен, но мил мъж, който работи едновременно като библиотекар и, по стечение на обстоятелствата, като пазач на гробището. Един ден след като вижда тайнствена снимка на жена, животът му се променя.
Доста философски размисли има в книгата, но те не дразнят, защото са с правилните думи и на мястото си. Тези дни би трябвало да излезе и новата книга на писателя - "Записки по небесната механика", чието резюме звучи интересно и също ме заинтригува.
Междувременно прочетох още две книги - "Сетният й дъх" на Робърт Дъгони и "Годината на свинята" на Кармен Мола. "Сетният й дъх " е втората книга на Дъгони, която чета, след "Поляната". Харесва ми стилът му, детайлите, начинът, по който изгражда сюжета и до последно изненадва читателя. Отново се срещаме с инспектор Трейси Кросуайт и макар че "Поляната" ми допадна повече, тази книга също ми хареса. Не мога да кажа обаче същото за "Годината на свинята". Чела съм първата книга от поредицата - "Кървавата годеница", но тази част беше твърде брутална. Като цяло не ми допада стилът на писане и според мен, авторите разчитат в книгите си предимно на това да шокират читателя.

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 08:14 от verano90

# 674
  • София
Аз се бях пробвала да слушам "Малинверно" с прочет на автора. Направо ме изби на агресия от превземки и маниерничене. Бързо я зарязах. Обаче още се чудя кой и защо е решил да я превежда и издава в България като Доменико Дара е напълно неизвестен в родината си.

Общи условия

Активация на акаунт