Возене на детето в колата

• 757
  • 20
  •   1
Отговори
Здравейте!

До каква възраст возите децата си по посока обратна на движението? Чета, че задължително е до година и 3 месеца, но препоръчително до 4 години?

# 1
Да, препоръчва се по-дългото возене обратно на движението. Много по-безопасно е. Аз обърнах столчето напред на 3 години и малко. Според мен година и 3 месеца са малка възраст за да обърнете детето напред. Тук критериите ни са занижени според мен.
В България масово се практикува безразборно возене на необезопасени деца. Редовно виждам по светофарите накацали на главите на шофьорите (образно казано) деца, или возещи се на предната седалка две-три-пет годишни без столче и т.н.

# 2
Моето е на 2 и още си се вози назад. Нямам намерение да я обръщам скоро Simple Smile

# 3
  • Mediterraneo
Със сигурност преди да навърши 3 години.

# 4
Изобщо не съм ги возела обратно. Нямаше такива препоръки едно време. А и моите повръщаха. Дъщеря ми все още. Никакъв шанс да се вози наобратно 🙄
Аз и във влак не мога наобратно. Ако трябва да седна в обратна посока, стоя права.

# 5
  • Mediterraneo
Аз само в кошницата като беше возех наобратно, даже на предната седалка я слагах. Махнахме кошницата и столчето винаги е било нормално сложено.

# 6
  • Сливен
Да попитам пък аз - кога "изправихте" столчето, с една дума, да не е вече наклонено. Че детето е на 1г и 1 месец и краката вече са му като  "свити" в столчето.

# 7
Моите деца се возиха обратно на движението докато бяха на възраст да сядат в кошче за кола. Това е приблизително до 1 годишна възраст на детето. След 1г. кошчетата им стават малки и трябва да се преместят на столче. А повечето от столчетата продавани на пазара нямат опция за монтиране обратно на движението!

# 8
Столчетата са с цел да спасят живот при удар. Не е да му е удобно или супер комфортно. Моето до почти 4 се вози наобратно и после сменихме с бустер от 100 см (цяло столче, не седалка под дупето). До 15м е по закон, който е крайно неадкватен. До 4 е минималната възраст, а има столчета и до 7г наобратно. Вижте във фейсбук групата Деца на борда (Kids on board), сайтовете на Swedish Plus Test и Adac (независими организации за краш тестове) и направете проучване, за да изберете наистина безопасен стол и начин на возене,а не просто да има нещо за отбиване на номера. Най-ценното в колата е детето и трябва да направим каквото можем, за да осигурим максимална безопасност!

# 9
Ами не, трябва да му е комфортно на детето. Иначе пътуването може да стане невъзможно. Не всеки има кротки деца..
Ела, не си в България?
Кошниците за бебе умаляха на моите още към 6-7м. Сменихме ги със столчета с възможност за наклон.
Но да се монтира назад може само бебешко кошче и то не на всяка кола, не всеки модел ..

# 10
Ами не, трябва да му е комфортно на детето. Иначе пътуването може да стане невъзможно. Не всеки има кротки деца..
Ела, не си в България?
Кошниците за бебе умаляха на моите още към 6-7м. Сменихме ги със столчета с възможност за наклон.
Но да се монтира назад може само бебешко кошче и то не на всяка кола, не всеки модел ..

Абсолютно невярно! Има предостатъчно столчета на пазара, които са до 36 кг (новия стандарт от миналата година вече дори е на база ръст, а не тегло - мисля, че отговарят на 125см) и се монтират назад! И да - на всяка кола, със или без изофикс. 36кг или 125см както и да го погледнем са много повече от минимално изискуемите 15 месеца, и дори със сигурност са повече от 3 или 4 години, каквито са препоръките в други държави. Това е едно от нещата, за които трябва да вземем пример и да затегнат закона и глобите, виждала съм изпълнения, от които ми се изправя косата!
Това, че на 7 месеца ви е умаляла бебешката кошница категорично не означава, че детето е готово да се вози напред. Дори и по нашите минимални закони това е нарушение.
Не говорим за кротки деца. И моето е звяр. И съм била безкомпромисна по отношение на правилното закопчаване и возене в столче.
И е погрешна илюзията, че на тригодишно например му е неудобно, защото краката му са сгънати. Малките деца са изключително пластични и въобще не им е проблем на поседят със сгънати крака. Ако говорим за дълъг път разбира се се правят почивки, но то почивки и на възрастните са нужни при дълго пътуване.

Последна редакция: чт, 09 яну 2025, 08:38 от HoneyBee33

# 11
Има кошчета и кошчета. Първото на mama's and papa's умаля на около 6-7, следващото на nuna чак след година и половина, не съм сигурна за точния месец. Ок, моята е дребна, но все пак да речем, че поне до година може да се ползва. След това минахме на столче с обратно монтиране на britax и е голям кеф - по изправена, има гледка настрани, разпознава кога сме стигнали на обичайни места. Ще си откара в него още поне година.
Аз също съм безкомпромисна по отново безопасност на пътуването. Не казвам, че някой застрашава нарочно здравето на детето си! Но има хора, които подценяват, често с довода (и не само) "то едно време само със столчета са ни возили".
А вестибуларния апарат е нещо, което се тренира. Казвам го от опит Simple Smile Относно комфорта - те така или иначе седят и лежат във всякакви пози без да им е проблем Simple Smile

Последна редакция: чт, 09 яну 2025, 08:40 от Inferiya

# 12
  • Mediterraneo
Айде, ще тренирам вестибуларен апарат. Моята повръща и досега на втория завой, седнала нормално на седалката, възрастен човек е вече. Аз самата повръщам, ако не шофирам. Във влак винаги избирам да гледам в посоката на движението.
И не, не съм отбивала номер с безопасността на децата си!

# 13
Съчувствам, че ви се случва, но си стоя зад думите - вестибуларния апарат се тренира Simple Smile Виждала съм го при не един и двама души, а темата ми е болна, защото с години имах проблеми. Явно при вас е по-тежко. Или може би с възрастта става по-трудно, нямам идея.

# 14
Детето ми е на 3г3м - 100см, 17кг. Все още е обратно на движението в britax romer dualfix M i-size. Тъй като обаче вече е достигнал горна граница на килограмите скоро ще сменяме столчето, като сме се насочили към такива, които позволяват возене обратно поне до 6/7 годишна възраст.
Аз винаги препоръчвам материалите, които споделят "Деца на борда". За мен сигурността винаги е на първо място. Познавам много родители, които си обърнаха децата напред, "за да гледат". В общия случай гледат родителската седалка. Ние си имаме огледала, аз виждам детето, то вижда пътя във всички посоки. Не съм имала проблеми да му подам нещо от предната седалка, дори когато аз шофирам (разбира се не в движение). Единствено на по-дълъг път сядам отзад при него, защото му доскучава и се налага и аз да го забавлявам по някакъв начин.

Общи условия

Активация на акаунт