Майчинството счетоводно - 100

• 35 824
  • 739
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте,имам следния казус.Бременна съм в 9г.с.Имам стаж общо 9 месеца,като съм работила само летата на 2020,2022,2023.Студентка съм 5та година медицина и съм осигурявана на 4 часа през периодите на работа.Въпроса ми е дали този стаж от 9 месеца се брои пълен,или се смята на половина.Благодаря!

# 241
Счита се наполовина. Трябва ти 12 месеца осигурителен стаж, а при непълно раб.време, трудовия стаж не е равен на осигурителния. Няма ли някакви помощи за майки студентки редовно обучение? (Едно време имаше)
Здравейте,имам следния казус.Бременна съм в 9г.с.Имам стаж общо 9 месеца,като съм работила само летата на 2020,2022,2023.Студентка съм 5та година медицина и съм осигурявана на 4 часа през периодите на работа.Въпроса ми е дали този стаж от 9 месеца се брои пълен,или се смята на половина.Благодаря!

# 242
Има еднократна помощ, която е за студенти редовно обучение. Беше доста добра сумата. Ако правилно се изразявам, има право и на социално майчинство или както се води.

# 243
Има еднократна помощ, която е за студенти редовно обучение. Беше доста добра сумата. Ако правилно се изразявам, има право и на социално майчинство или както се води.

Как точно се получава социалното майчинство,има ли някакви условия? Извинявам се за многото въпроси,но ми е първа бременност и съм много невежа в тези неща.Идеята ми беше да се осигурявам месеците, които остават до раждането,за да мога да получавам майчинство.Ако все пак го направя и се осигурявам до стигането на 12те месеца,дори и след раждането възможно ли е да започна да получавам майчинството,например няколко месеца след раждането?

# 244
Тези 9 месеца стаж на 4 часа не са достатъчни. Знам само, че можете да платите за годините, когато сте редовна форма на обучение, за да могат да Ви се смятат като стаж, реално ще доплатите разликата за тези 4 часа, но това по-скоро се отнася до пенсионирането. Нямам представа дали това ще окаже влияние и на майчинството. Трябва да се обърнете към конкретната институция с тези въпроси. Аз лично щях да купувам този стаж заради пенсионирането след години, но се оказа скъпо и няма смисъл, защото много вдигнаха възрастта. Съжалявам, че не мога да помогна с повече, но съм сигурна, че ще имате право на социално майчинство. Лека бременност 🤗

# 245
За социалните помощи трябва да се обърнете към съответното подразделение на социално подпомагане по район. Има помощи, които са еднакви за цялата страна, но знам че някои общини имат допълнителни помощи по различни проекти.
Колкото да ви водят на трудов договор докато дойде време за раждане - по принцип може, но не знам при редовното обучение как става съвместяването. За да получавате майчинство, трябва към момента на излизане  в 45дневния болничен да имате работодател. В началото няма да получавате плащания от НОИ, докато не съберете необходимия стаж от 12месеца.
Стаж може да се купува само за пенсиониране.
Преди години доколкото имам спомен за бременни студенти редовно обучение помощта беше доста голяма сума (към 5000лв), защото имаше практика много момичета по време на бременността да се запишат редовно обучение само за да получат тези пари (една позната така направи). Но после май въведоха различни условия на които трябва да се отговаря, за да се премахне тази практика.

# 246
Мислят че сега се отпуска такава финансова помощ за майки студентки, само ако не работят на ТД (демек ако няма да получават майчинство). Понеже аз също съм студентка, макар и задочен магистър, но все пак се бях интересувала и от това което четох преди две години си спомням, че или вземаш майчинство или тази помощ. И също беше разделена на два транша, един като се роди детето и после когато майката завърши.

# 247
Мислят че сега се отпуска такава финансова помощ за майки студентки, само ако не работят на ТД (демек ако няма да получават майчинство). Понеже аз също съм студентка, макар и задочен магистър, но все пак се бях интересувала и от това което четох преди две години си спомням, че или вземаш майчинство или тази помощ. И също беше разделена на два транша, един като се роди детето и после когато майката завърши.

Така е, но всеки университет си има вътрешни правила. Колко пари се отпускат, колко % отсъствия има право майката, как се получават парите. Но това е при условие, че не получаваш майчинство, за това трябва да провериш в университета колко пари се отпускат и при какви условия.

# 248
  • В полите на Пирин планина
Ето за еднократна помощ за майки студентки:

https://egov.bg/wps/portal/egov/dostavchitsi+na+uslugi/izpalnite … i/uslugi-814/1212

# 249
Здравейте има ли право работодател да откаже неплатена отпуска за гледане на дете?
(За първото дете се върнаха  работа когато тя започна ясла малко да свикне и то стана 2г.и 5м +детето,в последствие като излязох за втората бр.ми направи коментар шефката че късно съм се върнала на работа ....🥴)
Както и да е ...имам и други въпрос в момента си гледам второто дете и мисля да ползвам платен и неплатена за нея понеже може би няма да ми стигне неплатения ....та по същество:
Може ли да взема от неплатената на голямата кака и да добавя към неплатената за второто бебе...нещо като прехвърляне или всяка отпуска се дава точно за детето.
Мисълта ми е да не се занимава  мм с документи ако може всичко аз да свърша.

# 250
  • В полите на Пирин планина
Не пречи да си пуснеш за всяко от децата, като и малкото трябва да е над две години.
Неплатен отпуск за гледане на дете не може да бъде отказан от работодателя.

# 251
Здравейте, за болничен по време на бременност (не говоря за 45 дневния) на каква база се изчислява на 24 месеца или 18?

# 252
Базата е 18месеца.
Здравейте, за болничен по време на бременност (не говоря за 45 дневния) на каква база се изчислява на 24 месеца или 18?

# 253
Базата е 18месеца.
Защото когато си сметна всичко за 18 месеца назад излиза, че НОИ не ми изплащат правилно сумата, а когато го сметна за 24 месеца назад излиза точно и съм объркана имат ли грешка или наистина се гледа 24 назад

# 254
Гледат се 24 месеца назад за майчинството. За болнични се гледат 18 месеца назад.

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 23:10 от Kactus

Общи условия

Активация на акаунт