Майчинството счетоводно - 100

• 35 820
  • 739
  •   1
Отговори
# 225
Да разбирам, че ако терминът ми е 16.02, но родих на 28.01, първата година майчинство изтича на 16.02.2026? А втората на 28.01.2027?
Точно така.

# 226
Здравейте, в момента работя на 4 часа, бременна съм в 10г.с. Предполагаем термин на 12.09.
Смятам да напусна работа и да ме назначат на нов трудов договор във фирмата на мъжа ми. Въпросът ми е след какъв срок бих могла да вземам болничен?

# 227
Здравейте, в момента работя на 4 часа, бременна съм в 10г.с. Предполагаем термин на 12.09.
Смятам да напусна работа и да ме назначат на нов трудов договор във фирмата на мъжа ми. Въпросът ми е след какъв срок бих могла да вземам болничен?
След какъвто следящия ви АГ прецени, че има опасност за бременността и е противопоказно да работите.

Иначе незаконно можете когато искате да излезете в болничен, стига да успеете да си го издействате т.е. и АГ-то, и ЛКК да са съгласни да издават и подписват фалшиви документи.

Последна редакция: пн, 17 фев 2025, 18:42 от HoneyBee33

# 228
Здравейте!

В момента съм втора година по майчинство, което приключва на 4 юни 2025.
Очакваме второ дете през август 2025.
Мога да взема болничен за общо заболяване до 45-дневният болничен преди термин.

Интересувам се дали това ще се отрази негативно на преизчислението за първата година обезщетение за бебе #2?

В работата си не съм осигуряване на МРЗ, а на доста по-високо.

Благодаря предварително.

# 229
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!

Интересувам се дали това ще се отрази негативно на преизчислението за първата година обезщетение за бебе #2?

Благодаря предварително.

По мои сметки няма как да се възползвате от застъпеното майчинство (т.е. да получавате същото обезщетение през 410те дни за второто дете, както за първото). Колкото по-скоро прекратите ползването на отпуска за гледане на първото дете, толкова по-добре, защото тези месеци ще влизат с МРЗ в бъдещата база. Ще имате право и на 1/2 от обезщетението за него, докато то стане на 2 години.

# 230
Здравейте!

Благодаря предварително.

По мои сметки няма как да се възползвате от застъпеното майчинство (т.е. да получавате същото обезщетение през 410те дни за второто дете, както за първото). Колкото по-скоро прекратите ползването на отпуска за гледане на първото дете, толкова по-добре, защото тези месеци ще влизат с МРЗ в бъдещата база. Ще имате право и на 1/2 от обезщетението за него, докато то стане на 2 години.

Да, точно така, за съжаление няма да мога да се възползвам от застъпеното майчинство.

Въпросът ми е дали ако ползвам болничен ще афектира негативно по някакъв начин бъдещата база за изчисление за новото майчинство, което ще започне през август.

Плюсът за момента е че обезщетението ми до новият термин ще е със сигурност по-голямо от 780 лв (болничен + 50% от майчинството).

# 231
CollinsLilly474, написала съм, че ще повлияе положително, ако сега излезете в болничен по време на бременността с второто дете. Иначе всичките месеци до 04.06.2025 г. ще са Ви на МРЗ като база за бъдещото обезщетение.

# 232
Здравейте,  болничния лист ми го изпращат по куриер тъй като не съм от София, и идва  два дни по късно. Дали ще е проблем това за работодателя?

# 233
Здравейте,  болничния лист ми го изпращат по куриер тъй като не съм от София, и идва  два дни по късно. Дали ще е проблем това за работодателя?

Не, просто го уведомете за издаването му.

# 234
Здравейте имам следния проблем от 2019 не съм била на трудов договор ,но имам стажа за майчинство ,намерих фирма да ме назначи на трудов договор ,но не зная колко време трябва да съм на договор за да получа майчинство ?Термина е август в момента съм почти 16 г.с ,целта ми е не да взема болничен ,а майчинство

# 235
Здравейте имам следния проблем от 2019 не съм била на трудов договор ,но имам стажа за майчинство ,намерих фирма да ме назначи на трудов договор ,но не зная колко време трябва да съм на договор за да получа майчинство ?Термина е август в момента съм почти 16 г.с ,целта ми е не да взема болничен ,а майчинство

Към датата на излизане в майчинство трябва да сте назначена на ТД, за да ви го отпуснат.

# 236
Здравейте, не знам дали въпросът ми е за тук но ще попитам ако ли не моля да ме извините.Април 2024 родих живо и здраво бебе до този момент не съм работила никога и единствено си плащах здравните осигуровки.Ноември 2024 си отворих фирма и от тогава съм само осигуряващ се за пенсия и майчинство.Въпросът ми е дали може да се възползват от тези 780 лв за майчинство или все още е рано тъй като чета на места, че трябва да имам поне 6 месеца осигурителен стаж а на други, че за тези 780 до навършване на две годишна възраст няма такова изискване стига да се осигурявам за майчинство. И ако е възможно приложение 11 ли трябва да попълня?

# 237
Здравейте, не знам дали въпросът ми е за тук но ще попитам ако ли не моля да ме извините.Април 2024 родих живо и здраво бебе до този момент не съм работила никога и единствено си плащах здравните осигуровки.Ноември 2024 си отворих фирма и от тогава съм само осигуряващ се за пенсия и майчинство.Въпросът ми е дали може да се възползват от тези 780 лв за майчинство или все още е рано тъй като чета на места, че трябва да имам поне 6 месеца осигурителен стаж а на други, че за тези 780 до навършване на две годишна възраст няма такова изискване стига да се осигурявам за майчинство. И ако е възможно приложение 11 ли трябва да попълня?

За да получавате обезщетение за бременност, раждане и гледане на дете до 2 годишна възраст е нъжно да имате поне 12 месеца осигурителен стаж за съответния риск.

# 238

Към датата на излизане в майчинство трябва да сте назначена на ТД, за да ви го отпуснат.
здравейте ,а колко време трябва да съм договор ?

# 239
  • София-Младост

Борислава Павлова
Дълго време.

Общи условия

Активация на акаунт