Майчинството счетоводно - 100

• 35 275
  • 739
  •   1
Отговори
# 330
Някой запознат ли е дали наличието на много дни болничен преди 45те дни по закон, влияе по някакъв начин на сумата, която ще се получава по време на майчинството?
И още един въпрос - как е възможно със сегашното законодателство да получавам по-голяма заплата, когато имам определен брой болнични дни в месеца, отколкото като нямам (вече бях 1 цял месец и отделно 5 дни, и двата месеца заплатата ми беше по-висока)? Да уточня, че работя на трудов договор с високи осигуровки над прага и съм от 6 години във фирмата.

# 331
Здравейте,

В момента съм във втората година на майчинството, бременна съм, като децата няма да бъдат породени.
При излизане в болничен (рискова бременност) - как ще се изчисли сумата?
Благодаря

# 332
  • София
Някой запознат ли е дали наличието на много дни болничен преди 45те дни по закон, влияе по някакъв начин на сумата, която ще се получава по време на майчинството?
Може да увеличи размера на майчинството, може да го намали, а може и да не окаже влияние - зависи от осигурителните доходи през последните 18 месеца преди излизане в болничния (бил ли е осигурителният доход еднакъв или приблизително еднакъв всеки месец или има месеци с високи и с ниски доходи и как са разпределени назад във времето месеците  с различните доходи).
В момента съм във втората година на майчинството, бременна съм, като децата няма да бъдат породени.
При излизане в болничен (рискова бременност) - как ще се изчисли сумата?
Болничният ще се изчисли въз основа на осигурителния доход за последните 18 месеца преди взимането му, като месеците от втората година майчинство, които влизат в изчислението на болнични, ще се броят на минималната работна заплата.

# 333
И още един въпрос - как е възможно със сегашното законодателство да получавам по-голяма заплата, когато имам определен брой болнични дни в месеца, отколкото като нямам (вече бях 1 цял месец и отделно 5 дни, и двата месеца заплатата ми беше по-висока)? Да уточня, че работя на трудов договор с високи осигуровки над прага и съм от 6 години във фирмата.
Няма да повлияе значително. Майчинството се смята като вземеш сумите, на които са те осигурявали 24 месеца назад. Смятат ги средно аритметично и получаваш 90% от резултата. Ако си била 1-2 месеца болничен няма да е голяма разликата. Втория въпрос май не е така.  Няма как да ти плащат повече пари докато си в болничен. Мисля, че изплащаха 80%. Поне за мен е странно. Може да имаш някакъв бонус от фирмата.

# 334
Не е ли, защото болничните са % от брутната заплата?
Докато извън болнични получаваме нетна, която, естествено, е по-ниска.

# 335
  • В полите на Пирин планина
Болничните за общо заболяване са 80% от средния брутен осигурителен доход (за 18 месеца назад), но не повече от нетния осигурителен доход.
Не виждам как заплатата ще е по-висока, като има в "картинката" и отпуск по болест, в смисъл със сигурност не е свързано с болничния.

Последна редакция: чт, 13 мар 2025, 11:56 от Lady Brinne

# 336
Най-добре ще го видите във фиша за заплатата. Там би трябвало да има подробни разбивки на всичко - каква сума е за отработени дни, каква за болнични, какви други начисления има и откъде произтичат сумите и размерите им.
Не е невъзможно да се получи такава аномалия, но има много променливи и въпросителни по пътя до нея.

# 337
Нямам бонуси, нито от къде да дойдат тези допълнителни пари, просто като събера сумата, получена от работодателя и тази от НОИ, се получава по-висока заплата от обикновено и в двата месеца, в които имам болнични дни.

# 338
Болничните за общо заболяване са 80% от средния брутен осигурителен доход (за 18 месеца назад), но не повече от нетния осигурителен доход.
Не виждам как заплатата ще е по-висока, като има в "картинката" и отпуск по болест, в смисъл със сигурност не е свързано с болничния.
Аз намирам само това:

Не пише, че не може да са повече от нетния.

При позната също е било така, повече пари в болничен, но в нейния случай не съм сигурна дали не беше за майчинството първата година (т.е. да й беше по-високо от нетната заплата).

# 339
Рошличка, това е стара информация. Отдавна само първите два дни се заплащат от работодател. Аз също понякога съм взимала мааалко по-висок болничен, отколкото заплата.

# 340
  • Благоевград
Привет!
В болничен съм от 08.02. До 15.05. На 05.03. Работодателят е подал информация и днес получих превод за месец февруари за 13 дни. Кога би трябвало да имам превод и за дните през март? Края на месеца или началото на следващия?

# 341
  • В полите на Пирин планина
Привет!
В болничен съм от 08.02. До 15.05. На 05.03. Работодателят е подал информация и днес получих превод за месец февруари за 13 дни. Кога би трябвало да имам превод и за дните през март? Края на месеца или началото на следващия?

След като изтече март.

# 342
Здравейте, бременна съм в 5тия месец. Назначена съм към фирма със срочен трудов договор с 6-месечен изпитателен срок, който изтича май месец. Днес по спедиторска фирма получих заповед за прекратяване на трудовите правоотношения от 12.03.25г. От януари месец ми се издават болнични за срок от 30 дни от ЛКК. Срокът за представяне на болничния лист беше 10.03 и 11.03. Аз си занесох болничния на 11.03 на работното място като работодателят ми беше предварително уведомен за удължаването на болничния ми. Уволнена съм по чл.71. Наясно съм, че при това уволняване чл.333 не ме пази, но въпреки всичко аз съм уведомила още на 04.03 работодателя, че ще представя болничен лист на 11.03. Как да процедирам? Имат  ли право да ме уволнят, след като съм го уведомила във Viber, че болничния ми ще бъде удължен и имам съответен отговор?

# 343
Да, имат

# 344
А какви се случва с издадения болничен, който очевидно работодателя няма да занесе в НОИ.

Общи условия

Активация на акаунт