Майчинството счетоводно - 100

• 35 183
  • 739
  •   1
Отговори
# 540
  • В полите на Пирин планина
За период, в който не си осигурена- да. Подава се декларация за промяна на обстоятелства.

# 541
Не е проблем да смениш работодателя. Стария подава в НОИ, че от дата Х си освободена, втория - че си назначена и ще ползваш 50% обезщетение.

# 542
Здравейте,  при смяна на лична карта паради нов адрес, какво трабва да направя тъй като в болницата са ми пуснали болничен със стария адрес, дали ще е проблем?

# 543
Адреса не е проблем, стига да е в същия град, ако е в друг - не съм сигурна
Здравейте,  при смяна на лична карта паради нов адрес, какво трабва да направя тъй като в болницата са ми пуснали болничен със стария адрес, дали ще е проблем?

# 544
  • София
Здравейте, след седмица ми изтича втората година майчинство и плановете ми са да използвам натрупания платен отпуск, 6 месеца неплатен за отглеждане на дете до 8г (нямам право да ползвам частта от мъжа ми, понеже е самоосигуряващо се лице) след което да напусна работа. Преди месец уведомих работодателя ми, като се разбрахме да говори със счетоводителя кой отпуск първо да ползвам, до този момент той не ми се е обадил и явно ще го търся другата седмица.
Въпросът ми е декларацията, която се подава за неплатения отпуск има ли някаква бланка или е свободен текст, също така този срок за подаване от 10 дена предварително за работодателя ли важи или тази декларация се представя в НОИ ?

# 545
Заявленията за какъвто и да било вид отпуск се подават пред работодателя. Срокът от 10 дни е за теб - подаваш 10дни преди датата, от която искаш да излезеш в отпуск и работодателя няма право да ти го откаже.
Общоприета бланка няма. Всеки работодател прави своя по желание (при нас са на фирмена бланка). Можеш спокойно да подадеш и в свободен текст.
един въпрос имам и аз към запознатите когато майката има пълни родителски права или е самотен родител, колко месеца неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 годишна възраст й се полагат?
Здравейте, след седмица ми изтича втората година майчинство и плановете ми са да използвам натрупания платен отпуск, 6 месеца неплатен за отглеждане на дете до 8г (нямам право да ползвам частта от мъжа ми, понеже е самоосигуряващо се лице) след което да напусна работа. Преди месец уведомих работодателя ми, като се разбрахме да говори със счетоводителя кой отпуск първо да ползвам, до този момент той не ми се е обадил и явно ще го търся другата седмица.
Въпросът ми е декларацията, която се подава за неплатения отпуск има ли някаква бланка или е свободен текст, също така този срок за подаване от 10 дена предварително за работодателя ли важи или тази декларация се представя в НОИ ?

# 546
  • София-Младост
КТ чл 167а
(4) Родител (осиновител), който сам се грижи за отглеждане на детето, има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца в случаите, когато:
1. не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него;
2. другият родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;
3. другият родител е починал.

# 547
Здравейте, във майчинство съм до Март 2026 но, чакам второ със термин Октомври 2025 как се процедира във такъв случай. Ако има някой, запознат със тези случай, ще съм благодарна.

# 548
Здравейте,
Имам издаден 10 дневен болничен от вчера. Утре ще изпратя снимка на работодателя. Знаете ли дали има срок, в който трябва да го предоставя и на хартиен носител. Веднага след този болничен ми предстои 45 дневен преди термин и се чудя дали мога да ги занесе наведнъж. Благодаря!

# 549
Здравейте,

Записвайки детето в частна ясла, която дава допълнителна точка и има право на компенсация, майчинството
прекъсва ли се автоматично?

# 550
  • София
Здравейте,

Записвайки детето в частна ясла, която дава допълнителна точка и има право на компенсация, майчинството
Майчинството не се прекъсва автоматично, а се прекратява от майката чрез подаване на декларация към работодателя (работодателят предава информацията към НОИ). Трябва да прекратите майчинството считано от първия ден, в който заведете детето на ясла, а не от датата на записването.

# 551
  • Sofia
Включвам се и аз с подобен въпрос. Ако детето започне да посещава детска ясла която не дава точка и компенсации мога ли да си продължа майчинството т.е НОИ имат ли информация, че детето посещава такава ясла тип детски център?

# 552
Здравейте,

Майчинството не се прекъсва автоматично, а се прекратява от майката чрез подаване на декларация към работодателя (работодателят предава информацията към НОИ). Трябва да прекратите майчинството считано от първия ден, в който заведете детето на ясла, а не от датата на записването.
Допълвам, че познавам жени, които се изтарикатиха и не уведомиха работодател, че детето е на ясла, респективно той да подаде в НОИ промяна в обстоятелствата, НОИ ги изловиха и връщаха пари, едната даже с доста лихви.
Няма никакво значение дали яслата е държавна или платена, дали носи точки, дали таксата подлежи на компенсация и т.н. Щом е със статут на детска ясла (полудневна, целодневна - без значение) - ваше задължение е да уведомите. Изключение е ако си плащате на частна детегледачка - там няма кой да ви хване по принцип, ама надали ви е изгодно да стоите вкъщи и да вземате 780лв, а да плащате 2000 примерно.
Детските заведения подават информация всеки месец за посещаващите деца. Многократно е коментирано.

Много сте ми странни. "Майчинство" се дава - и като пари, и като отсъствие от работа, за да си гледате децата. Щом са на ясла и друг ги гледа това си е чиста проба тарикатлък, без извинение, да си клатите краката у вас и да си вземате парите. Щом децата са на ясла се връщате на работа или ползвате друг вид отпуск в адаптивния период, вече при работодателя. Това е положението.

Последна редакция: нд, 27 апр 2025, 22:35 от HoneyBee33

# 553
Бих желала да попитам мога ли да изпратя на работодателя предизвестието за напускане с препоръчано писмо или трябва лично да му го занеса?

# 554
Здравейте, втора година майчинство съм, което е до 13 юли. В момента съм бременна в 4ти месец , възможно ли е да прекратя майчинството и да изляза в болничен до 45дневния? Ако изляза в болничен преди 13 юли ще ми се гледа ли доходът от преди предното майчинство при положение, че реално не съм се връщала на работа?
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт