Майчинството счетоводно - 100

• 35 562
  • 739
  •   1
Отговори
# 75
Болничните се издават за 30 дни и ти не можеш да им кажеш за колко дни да е.
Няма да имаш прекъсване.Издават се със задна дата без проблем.

# 76
В момента съм в болничен. След като дойде 45 ден преди раждане, какво трябва да направя и после за майчинство?Аз ли трябва нещо да попълня? Чета, но е пълна каша. Иначе имам пик. Другото, което искам да питам. След като свърши 1 година искам да започна някъде, но няма да е при сегашния работодател. Ще вземам ли пак половин майчинство в случая?

# 77
В момента съм в болничен. След като дойде 45 ден преди раждане, какво трябва да направя и после за майчинство?Аз ли трябва нещо да попълня? Чета, но е пълна каша. Иначе имам пик. Другото, което искам да питам. След като свърши 1 година искам да започна някъде, но няма да е при сегашния работодател. Ще вземам ли пак половин майчинство в случая?
Когато дойде 45 дневния болничен АГ ще ти го издаде и само трябва да го знаеш и нищо повече. Като родиш пак ще ти дадат за 40 дни и пак трябва да го занесеш и нищо повече.

# 78
А кога започва майчинството? След тези 40 дена ли?

# 79
Майчинството започва още от 45-дневния.

# 80
  • В полите на Пирин планина
А кога започва майчинството? След тези 40 дена ли?

Понятието "майчинство" се използва масово, но реално в нито един закон няма такава дума.

Отпуск за бременност и раждане се нарича, който е общо 410 дни, от които 45 преди термин.

И след това отпуск за гледане на дете до 2 годишна възраст. (Също се подава декларация.)

След изтичане на болничните, които са общо 135 дни се подава декларация, за да се ползва остатъка от отпуска за бременност и раждане.

Скрит текст:
Необходими документи и данни за отпускане и изплащане на парични обезщетения при бременност и раждане
болнични листове за не повече от 135 дни, представени от осигуреното лице на осигурителя;
данни от болничните листове за 135 дни, постъпващи по електронен път от органите на медицинската експертиза в Електронния регистър на болничните листове и решенията по обжалването им, като се използват и данните от регистъра на осигурените лица, регистъра на осигурителите и самоосигуряващите се лица, регистъра на приходите от осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване, регистър “Трудови договори”, регистър “Пенсии”, регистър “Трудови злополуки”, регистър “Професионални болести”, регистър “Парични помощи за профилактика и рехабилитация” и от регистър “Парични обезщетения и помощи от ДОО”;
декларация по образец, съгласно приложение № 1 към НПОПДОО, представена от осигуреното лице на осигурителя – за всеки болничен лист след 42-я ден от раждането;
за всеки болничен лист – удостоверение относно правото на парично обезщетение, приложение № 9 към НПОПДОО - от осигурител (за осигурените лица) и за самоосигуряващите се лица;
заявление-декларация, представено от осигуреното лице на осигурителя за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50, ал. 1 и 5 от КСО за остатъка от 135 до 410 дни по образец, приложение № 2 към НПОПДОО;
заявление-декларация, представено от осигуреното лице на осигурителя за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50а от КСО за остатъка до 410 дни по образец, приложение № 2а към НПОПДОО;
удостоверение по образец, приложение № 10 - от осигурител (за осигурените лица) или приложение № 11 към НПОПДОО - за самоосигуряващите се лица; други специфични документи, в зависимост от конкретния случай, допълнително изискани от ТП на НОИ

https://nssi.bg/fizicheski-lica/po-bg-zakonodatelstvo/bremennost-i-rajdane/

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 10:43 от Lady Brinne

# 81
Здравейте,
С моя близка се опитваме да изчислим прогнозния размер обезщетение, което ще получава след раждането. Тя е на постоянен трудов договор от 1 година, като преди това е взимала обезщетение за безработица около 2 месеца. Трябва ли да въведем сумите на обезщетението за безработица в калкулатора или да запишем 0?

# 82
След като навърши годинка, за да започнеш работа на друго място:
- напускаш сегашния работодател
- започваш работа при новия и там подаваш прил.8, за да получаваш 50% от обезщетението за гледане на дете до 2годишна възраст

# 83
Здравейте! Имам следния казус. На договор по заместване съм от 2021г (титулярът първо беше в неплатен отпуск 2г., а сега е по майчинство). С партньора ми планираме бременност. Когато уведомих работодателя, за да го попитам дали е възможно да ме назначи на постоянен трудов договор, той ми отговори, че ще може да го направи през м.ноември.
Наясно съм, че при връщане на титуляра моят ТД се прекратява. Въпросът ми е ако забременея по-рано и се наложи да изляза в болничен преди м. ноември, тоест преди да съм назначена на постоянен ТД, имам ли право на обезщетение за бременност и раждане до 410 дни и обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст?
Вторият ми въпрос е ако се наложи да изляза болничен преди м.ноември, ще може ли да прекратя болничния, за да преподпиша на постоянен ТД и след това отново да изляза болничен?
Благодаря!

# 84
Здравейте,  имам нужда от помощ по казус, който допускам, че може и да не е съвсем за тук, но не намерих по подходяща тема.
Случайно се случи (първа и чакана) бременност като в момента се намирам в 8 г.с.
Разбира се е рано за прогнози и рискът съществува, точно по тази причина не уведомявам работодателя.
Преди коледните празници (и още преди да знам, че съм заченала) ми беше предложено увлечение със лека смяна на позицията, като приех, но към онзи момент мениджърът ми не можеше да се ангажира с конкретна дата за начало.
Едва вчера ми каза, че има одобрен бюджет и може да се случи това вече и документално. И в общи линии, ще влезе в сила от средата на февруари.
Само че по моите сметки аз седмица след това ще съм минала 12 г.с. (живот и здраве).
За момента имам само устната му дума, че няма да има нов изпитателен срок, което до някъде ме успокоява.
Но все пак, може би и тревогата ми идва от моралната гледна точка на нещата - че знам какво им готвя, а приемам нова позиция.
Имат ли вратичка в закона, чрез която могат да ме уволнят/съкратят (ако приемем, че хипотетичния сценарий за без изпитателен срок ще се разиграе)? И още един въпроос - законово има ли най-късен срок, в който да уведомиш за бременност?

# 85
  • София
Имат ли вратичка в закона, чрез която могат да ме уволнят/съкратят (ако приемем, че хипотетичния сценарий за без изпитателен срок ще се разиграе)? И още един въпроос - законово има ли най-късен срок, в който да уведомиш за бременност?
Има основания по Кодекса на труда, на които може да се прекрати договора на бременна жена, но в общия случай е трудно и рисково за работодателя да се раздели с бременна служителка, която е на постоянен трудов договор и с вече изтекъл изпитателен срок, ако тя го е уведомила по правилния начин за бременността. Няма най-късен срок за уведомяване на работодателя - може да бъде уведомен и чак с подаването на първия от болничните за бременност и раждане, макар че последното не е коректно към работодателя. Тази статия може да ви бъде полезна относно правилния начин на уведомяване на работодателя за бременността, така че да може да се ползвате със закрила като бременна, а в кой момент ще го направите е ваша преценка: https://valcheva-law.com/blog/2021/01/14/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0% … 0%B0%D1%82%D0%B5/

# 86
Scienza.yu, аз имам друг въпрос, който съвсем не е заяждане. Да речем всичко мине по мед и масло, разпишете си новия договор, нямате нов изпитателен срок, криете докато е възможно бременността и в един момент сервирате на работодателя тази чудна за него новина. Мислите ли, че след майчинството си ще се върнете на същото работно място, като визирам отношението на колеги, работодател и тн. Аи бихте ли работили на място където няма да се чувствате ок? Ако отговора на моя въпрос е не, то не виждам смисъл от цялата галимация и притеснения, които ще си докарате, като приемете новата позиция. Иначе да, ако си подадете уведомление, че сте бременна с един амбулаторен лист от преглед в който да е видно горното обстоятелство, закона ще Ви пази и няма как законово да Ви уволнят. На практика обаче нищо не спира работодателя незаконно да Ви уволни и като мен вече втора година да водите дело 🥲

# 87
Бла бла бла, разбирам въпросът ти, задавам ск както този, така и много други подобни. Всички, свързани с моралната и лоялната страна на ситуацията.
Ако мога да отговоря за себе си - работя в голяма корпорация, към момента на връщане може би дори да не е същия мениджър, колегите, с които работя, нямат пряко отношение към моята работа, така че от тях категорично не очаквам лоши погледи/отношение.
Опитвам се да успокоя съвестта си с няколко неща - няма незаменими хора, веднага ще намерят на кого да дадат работата.
Нещата стават бавно и в последния момент винаги и дори пак морално погледнато моя мениджър ме поставя вече 2 пъти пред свършен факт с това прословуто увлечение - веднъж давайки ми 24 ч. да реша искам ли да ми смейи позцията за повече пари (естествено, от 3 години не съм мърдала) и втори път (вчера) катл ми казва- айде, готово е, само формално натисни тук един бутон, сигурно ще влезе в сила от февруари и излизайки отпуска веднага след това (сиреч от днес), та той също не ми оставя време и възможност за реакция, за дискусия и пр.
Не знам, може би само се опитвам да успокоянсъвестта си с тези разсъждения, но знам, че в момента на първо място трябва да мисля за себе си и малкото човече в мен.
Благодаря за другите отговори Simple Smile

# 88
Моят съвет е да откажеш новата позиция. Дали ще споделиш за бременността сега или по нататък, вече си решаваш ти. Но не приемай новата роля, казвам ти го като мениджър на екип на който точно две момичета бяха в подобна ситуация, влагаме около  2 месеца да ги обучим и те обявяват че са бременни ама в 16-18 г.с което говори че по времето в което сме започнали обучението по повод смяна на позицията вече са били бременни, и са го знаели. Не ги обвинявам че не са споделили от страх за бременността. По същото време аз също съм бременна, също от страх съм изчакала да мине първият триместър преди да уведомя прекия си мениджър. Единствената разлика е че в мен не са влагани ресурси и време да бъда обучавана на нещо, което при теб вероятно ще го има с новата позиция.
Мисля че както работодателя към нас; така и ние към него трябва да сме коректни. И пак казвам; не те упреквам изобщо, приела си тази роля още преди да разбереш че си бременна, но вече знаейки го, редно е да я откажеш под някакъв предтекст, какъвто решиш за удачен. Не те навивам да кажеш истинската причина и най важното- мисли първо за себе си и бъдещото бебче!
Преди да сме колеги, мениджъри или каквото и да е, сме хора. Желая ти лека бременност и успех!

# 89
Повишението си е повишение. Ти си го залужила благодарение на определени твои качества в работата. Увеличението евентуално ще ти повлияе положително и на майчинстото. Защо да го отказваш? Ако пък ти предложат увеличение и го оттеглят след като разберат, че си бременна това не е ли от своя стана дискриминация?
На мен пък не ми е приятно, че майките на работото място се третират като някакви втора ръка хора и след като си бременна видиш ли трябва да се срамуваш и притесняваш, ще те гледа ли шефа или някоя колежка накриво, ще те вземат ли после пак, ще ти правят ли след това мръсно, за да напуснеш, ще се цупят ли като взимаш болничен, за да си гледаш детето и пр.!
На мен би ми било приоритет аз да съм добре, в здравословна среда (физически и психически), ако се чувствам добре ще си върша работата и задълженията, ако не - ще си взема болничен и толкоз.
Това е един напълно нормален и естествен период от живота на жената и не виждам защо трябва да се притесняваме за фирма, която във всеки един момент може да ни замени. Дето се вика след 2 години може и да я няма тая фирма вече, пък ти си отказала повишението.
Един ден никой няма да ти каже "Евала, че отказа повишението и си отгледа детето с по-малко пари."
или "Евала, че беше бременна и работи до 12 часа вечерта."

Лека и спокойна бременност (взимай увеличението)!

Общи условия

Активация на акаунт