Майчинството счетоводно - 100

• 35 096
  • 739
  •   1
Отговори
# 60
  • София-Младост
ИТ дава разрешение да бъдете съкратена, защото сте майка на дете до 3 г възраст, освен ако не се закрива цялото предприятие. А самото обезщетение се изчислява:

Дневното парично
обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или
среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски
във фонд „Безработица“ за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на
прекратяване на осигуряването
, и не може да бъде по-малко от минималния и по-голямо от
максималния дневен размер на обезщетението за безработица.

# 61
Благодаря ви за отговора, а когато съм била по майчинство, осигурена ли съм за фонд Безработица?

# 62
Държавата цял живот ни точи. Има страни в които стимулират раждаемостта с много повече от 300лв за едно дете...ако може да се възползваш от болничен и заслужена почивка, да подготвиш психика и тяло за детенце, не виждам нищо лошо. Даже трябва да е напълно нормално, а не 'точене на държавата' или нещо ,,незаконно'', поне според мен.
Точно това отношение визирах. Заслужена почивка. От кое? От нормалното ежедневие ли? Защото бременните от край време стана модерно да се приравняват на болни БЕЗ основателна медицинска причина и почти всяка втора си намира кой да й издава фиктивни болнични и си лежи на дивана 6-7 месеца и си взема пари от държавата. Защото отпуск за временна неработоспособност или т.нар. разговорно "болничен", е точно това - за служител, който е временно неработоспособен и поради здравословни причини не е в състояние да изпълнява работните си задължения, а не защото шефа мърмори и колежката клюкари и се чувствате натоварена. Така стоят нещата, това са фактите. Пък който иска може да ходи в държавите, които стимулират с повече от 300 лева... и плащат майчинство 12-18 седмици, вместо 2-3 години, като тази гадна наша държавица.
П.С. тия с колите за шестцифрени суми също не ги оправдавам.

Тц тц тц тц… Изключително рядко пиша в този форум, но това наистина ме възмути. Разбира се, че са “неработоспособни” майките в този уязвим период - имат много по-важна работа. Някой би ли си простил, ако се случи нещо лошо заради ненужен работохолизъм? Разбира се, че психическото напрежение оказва влияние - историята познава случаи, в които жените не успяват дори да заченат от стрес, какво остава да износят живо и здраво детенце.

Единствената причина да се включа е не за да се заяждам с Вас, а за да подкрепя всяка майка, която предпочита да не работи през бременността си; за да ѝ кажа да не се чувства виновна; да ѝ кажа, че е права, като поставя себе си и детето си на първо място (да, включително и пред ненагледната кариера/работа 😀); за да ѝ кажа, че най-важни са в този момент спокойствието, здравословната среда и позитивните мисли; и не на последно място - работата няма да избяга, после цял живот пак ще се работи 😀.

Насладете се максимално на този прекрасен период и не се самообвинявайте, ако имате възможност да не работите и се възползвате от нея. ❤

# 63
За всяко дете се полага по 6м неплатен отпуск до 7 (или 8 беше) годишна възраст, нали? Ако са две деца, всеки родител има общо 12м за двете деца.

# 64
Аз загубих първата си бременност, според мен от стрес точно на работното място. Отношението и обстановката бяха повече от отвратителни, особено след като споделих, че съм бременна. Прокървих, лекаря ми ме изпрати вкъщи да подпирам леглото и ми изписа медикаменти. Началникът ми знаете ли какво ми каза, че това си е мой проблем и не го интересувало, че съм в болничен, да съм идвала да си свърша работата, защото иначе съм знаела какво следва 🙃

# 65
  • София-Младост
За всяко дете се полага по 6м неплатен отпуск до 7 (или 8 беше) годишна възраст, нали? Ако са две деца, всеки родител има общо 12м за двете деца.
До 8г. възраст, като родител може да прехвърля 5 месеца, а не 6.

Sunny2023
Да, този период обаче ви се смята на база МРЗ.

# 66
Скрит текст:
Държавата цял живот ни точи. Има страни в които стимулират раждаемостта с много повече от 300лв за едно дете...ако може да се възползваш от болничен и заслужена почивка, да подготвиш психика и тяло за детенце, не виждам нищо лошо. Даже трябва да е напълно нормално, а не 'точене на държавата' или нещо ,,незаконно'', поне според мен.
Точно това отношение визирах. Заслужена почивка. От кое? От нормалното ежедневие ли? Защото бременните от край време стана модерно да се приравняват на болни БЕЗ основателна медицинска причина и почти всяка втора си намира кой да й издава фиктивни болнични и си лежи на дивана 6-7 месеца и си взема пари от държавата. Защото отпуск за временна неработоспособност или т.нар. разговорно "болничен", е точно това - за служител, който е временно неработоспособен и поради здравословни причини не е в състояние да изпълнява работните си задължения, а не защото шефа мърмори и колежката клюкари и се чувствате натоварена. Така стоят нещата, това са фактите. Пък който иска може да ходи в държавите, които стимулират с повече от 300 лева... и плащат майчинство 12-18 седмици, вместо 2-3 години, като тази гадна наша държавица.
П.С. тия с колите за шестцифрени суми също не ги оправдавам.

Тц тц тц тц… Изключително рядко пиша в този форум, но това наистина ме възмути. Разбира се, че са “неработоспособни” майките в този уязвим период - имат много по-важна работа. Някой би ли си простил, ако се случи нещо лошо заради ненужен работохолизъм? Разбира се, че психическото напрежение оказва влияние - историята познава случаи, в които жените не успяват дори да заченат от стрес, какво остава да износят живо и здраво детенце.

Единствената причина да се включа е не за да се заяждам с Вас, а за да подкрепя всяка майка, която предпочита да не работи през бременността си; за да ѝ кажа да не се чувства виновна; да ѝ кажа, че е права, като поставя себе си и детето си на първо място (да, включително и пред ненагледната кариера/работа 😀); за да ѝ кажа, че най-важни са в този момент спокойствието, здравословната среда и позитивните мисли; и не на последно място - работата няма да избяга, после цял живот пак ще се работи 😀.

Насладете се максимално на този прекрасен период и не се самообвинявайте, ако имате възможност да не работите и се възползвате от нея. ❤

Разбира се, и аз подкрепям! Не всяка бъдеща майка работи на компютър в топло офисче с приятна атмосфера! Много от моите познати си взеха рано болничен, защото бяха пр. учителка в детска градина (вируси бол), фармацевтка (контак с болни хора 99% от случаите), друга приятелка работеше в производство (има си местене на тежки предмети от време на време). Да не говорим пътя до работа, умората и изтощението, която всяка бременна жена има...  Никоя от тях не е била временно неработоспособен и поради здравословни причини не е в състояние да изпълнява работните си задължения, напротив, напълно способни са си били, нито шефове са мрънкали, просто различни ситуации.
Според мен, HoneyBee33 говори за някакъв изолиран случай на мързелива колежка в хубаво офисче, но не всички случаи са такива.

Няма да пропадне държавата заради 5-6 месеца неработещи майки Simple Smile

ПС: Бърз въпрос.
Предстои ми раждане април, на работа ще съм до 27 януари, след това болничен. Имам ли право (или по-скоро има ли смисъл) да подавам за данъчно облекчение в края на годината, т.к. дори няма да имам пълен месец?

Втори въпрос.
За тази година имам отпуска, която ще остане неизползвана. След година, две майчинство, на каква база ще ми се изчислява тази натрупана отпуска? На база заплатата или на база отработените дни за януари?

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 12:14 от Sweet_Dreams19

# 67
До 8г. възраст, като родител може да прехвърля 5 месеца, а не 6.

Да, знам. Говоря в ситуация с две деца. За всяко дете по отделно на всеки родител се полагат по 6м неплатен отпуск. Тоест за двете деца на всеки родител се полагат 12м. Правилно разбирам? Или няма значение 2 или повече деца, общо за всички е по 6м неплатен на родител?

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 13:08 от MintyMohito

# 68
MintyMohito би трябвало за всяко дете да се полагат по 6м. Стига да не са близнаци, защото тогава всичко се смята като за едно дете.
SweetDreams19 таткото да подаде декларация за данъчното облекчение. Колкото до отпуската, ще ти се изчисли на база последния месец, преди да излезеш в продължителен болничен, в който имаш най-малко 10 отработени дни. Ако си на МРЗ, тогава базата ще е МРЗ към годината, в която се върнеш на работа.

# 69
MintyMohito би трябвало за всяко дете да се полагат по 6м. Стига да не са близнаци, защото тогава всичко се смята като за едно дете.

Тази им логика на правителството е без коментар. Сякаш като са близнаци всяко е половин човек...

Иначе не са близнаци мъниците вкъщи. Simple Smile Просто започва да наближава 2 РД на малкото и да се информираме с ММ от рано какво ще правим тъй като не ми е опция да се върна на работа. Голямото ще ходи на детска и ще сме болни сигурно почти нон стоп...

# 70
Здравейте. Някой може ли да ми обясни програмата Родители в заетост?
Интересува ме от гледна точка на родител - как можем да намерим човек за работа по нея, какви са условията, изобщо какво представлява цялото нещо?

# 71
  • София
Здравейте. Някой може ли да ми обясни програмата Родители в заетост?
Интересува ме от гледна точка на родител - как можем да намерим човек за работа по нея, какви са условията, изобщо какво представлява цялото нещо?
На теория има опция от Агенцията по заетостта да ви предложат кандидати за програмата, на практика рядко се случва така. Как да намерите човек - почвате от най-близкия си кръг - имате ли близък роднина, баба/дядо/леля/стринка на детето, който човек да е безработен, да не получава пенсия за осигурителен стаж и възраст и който да има желание да гледа детето. Ако нямате такъв човек, търсите препоръки за детегледачка от роднини, приятели, познати, колеги, съседи. Пускате си обява в социалните мрежи в групите за детегледачки, пишете във фейсбук групата на квартала, ако сте в София, или на града, ако сте в по-малък град, че търсите детегледачка, пишете в собствения ви профил във фейсбук, че търсите детегледачка - някой познат може да даде препоръка.
Ако успеете да намерите човек, се уговаряте какво ще доплащате над заплатата, която би получавал по програмата (поне за София едва ли ще намерите детегледачка извън най-близкия роднински кръг, която да е склонна да работи само на минималната заплата, която ще получава по програмата). Детегледачката трябва да се регистрира като безработна и да подаде заявление за участие в програмата като детегледач, след което вие си я посочвате като желана детегледачка по програмата. Агенцията по заетостта сключва трудов договор с детегледачката и ѝ плаща заплатата, а вие додавате на ръка каквото сте се уговорили.
Хубаво е да се запознаете с програмата и документацията по нея на сайта на Агенцията по заетостта, описано е кои родители могат да кандидатстват, какви са изискванията за детегледачите и т.н.: https://www.az.government.bg/pages/roditeli-v-zaetost-2-0/  - като минимум вижте в линка документите "Приложение 1 Информация за родители" и "Приложение 1А Информация за безработни лица".
Има и тема тук във форума, която може да ви е полезна: https://www.bg-mamma.com/?topic=1522466.180

# 72
  • София-Младост

MintyMohito
При две деца, за всяко имате право на 6 месеца + 5 прехвърлени от другия родител.

# 73
Здравейте, днес ми предстои да мина ЛКК за издаване на първоначален 40-дневен болничен. Въпросът ми е дали да искам да се издаде за 39 дни,за да може следващия  40-дневен болничен да се издаде с начална дата 28.02, защото, ако сега този първи болничен е за 40 дни, то следващият трябва да е от 1-ви март, а те не работят в неработни дни и вероятно ще ми издадат с начална дата 04.03 и ще имам прекъсване от 3 дни между двата болнични листа.

Благодаря предварително за насоките

# 74
Няма проблем ЛКК да издаде болничен със задна дата. Все пак комисиите не се събират всеки ден, а в седмицата веднъж или даже на две седмици. По принцип гледат в документацията, с която отиваш, какво е написано като препоръка за продължаване на болничния (колко дни е написал изпращащия доктор). Едва ли ти може да им кажеш за колко дни болничен искаш
Здравейте, днес ми предстои да мина ЛКК за издаване на първоначален 40-дневен болничен. Въпросът ми е дали да искам да се издаде за 39 дни,за да може следващия  40-дневен болничен да се издаде с начална дата 28.02, защото, ако сега този първи болничен е за 40 дни, то следващият трябва да е от 1-ви март, а те не работят в неработни дни и вероятно ще ми издадат с начална дата 04.03 и ще имам прекъсване от 3 дни между двата болнични листа.

Благодаря предварително за насоките

Общи условия

Активация на акаунт