Майчинството счетоводно - 100

• 35 574
  • 739
  •   1
Отговори
# 90
Валентина, не съм много сигурна, но мисля, че върне ли се титуляра, а ти все още си на договор по заместване, независимо че си в болничен/майчинство - договора автоматично се прекратява.
Иначе е възможно да прекъснеш болничен, да се върнеш няколко дни на работа, за да преподпишете новите условия по договора и след това да излезеш в нов болничен. Желая ти успех в бебе правенето Gift Heart
Скрит текст:
Здравейте! Имам следния казус. На договор по заместване съм от 2021г (титулярът първо беше в неплатен отпуск 2г., а сега е по майчинство). С партньора ми планираме бременност. Когато уведомих работодателя, за да го попитам дали е възможно да ме назначи на постоянен трудов договор, той ми отговори, че ще може да го направи през м.ноември.
Наясно съм, че при връщане на титуляра моят ТД се прекратява. Въпросът ми е ако забременея по-рано и се наложи да изляза в болничен преди м. ноември, тоест преди да съм назначена на постоянен ТД, имам ли право на обезщетение за бременност и раждане до 410 дни и обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст?
Вторият ми въпрос е ако се наложи да изляза болничен преди м.ноември, ще може ли да прекратя болничния, за да преподпиша на постоянен ТД и след това отново да изляза болничен?
Благодаря!

# 91
  • София-Младост
Здравейте,
С моя близка се опитваме да изчислим прогнозния размер обезщетение, което ще получава след раждането. Тя е на постоянен трудов договор от 1 година, като преди това е взимала обезщетение за безработица около 2 месеца. Трябва ли да въведем сумите на обезщетението за безработица в калкулатора или да запишем 0?
Тези месеци се смятат на база МРЗ към тогавашния момент.

# 92
Някой има ли представа дали ще има майчинство в началото на февруари или ще ги чакаме до 14.02 докато не се наговорят и после на куп? Нещо прието ли е или не?

# 93
Има ли някой, на когото още не са изплатили болнични за декември? Болничният ми излиза в системата на НОИ и е входиран от работодателя с дата 09.01, но от тогава стои “в процес на обработване”
Днес е 10-ти работен ден, нищо не се случва.

# 94
Брат ми беше в болничен декември и януари - изплатиха болничния му за декември на 21.01.

Има ли някой, на когото още не са изплатили болнични за декември? Болничният ми излиза в системата на НОИ и е входиран от работодателя с дата 09.01, но от тогава стои “в процес на обработване”
Днес е 10-ти работен ден, нищо не се случва.

# 95
Здравейте, надявам се, че въпросът ми е за тук.

Проверявам здравното си досие през сайта на НЗОК с ПИК от НАП. Има ли техническа възможност в сайта на НЗОК да проверявам и здравните услуги, които бебето ми ползва и ако да - от коя институция и каква верификация следва да получа?

# 96

Проверявам здравното си досие през сайта на НЗОК с ПИК от НАП. Има ли техническа възможност в сайта на НЗОК да проверявам и здравните услуги, които бебето ми ползва и ако да - от коя институция и каква верификация следва да получа?
Да, имате достъп до здравно досие на непълнолетни деца в сайта на НЗОК с ПИК код от НАП. Като влезете в досието с ПИК на НАП въвеждате ЕГН, за което искате информация.

# 97

Има и приложение eZdrave, в което като си направих профил, за да си следя здравното досие - автоматично ми генерира акаунт и за бебето. Така мога да сменям между акаунтите и да следя на кой от двамата какви прегледи, направления, рецепти и т.н. са пускани.

# 98
Благодаря ви! Стана с ЕГН в сайта на НЗОК. ☺

За приложението еЗдраве е задължително посещение в РЗИ/РЗОК за получаване на достъп, ако нямате КЕП, нали? Няма вариант за онлайн генериране на достъп?

# 99
Здравейте. Пиша относно ситуация, в която остават около 50 дни до 45 дневния болничен преди майчинство. Следящият АГ ще ми даде 14 дни болничен (първия ще е за тази календарна година). След това ще пусна няколко дни отпуска. По-нататък кой може да издаде следващ болничен - същият лекар, друг лекар или ЛКК? АГ ми беше казал, че в рамките на един месец, не може повече от 14 дни болничен, дори с прекъсване, иначе трябва ЛКК. Но не съм сигурна това така ли е, или не може с 1 и съща диагноза?
П.С. не е фалшив болничен, имам показания, в момента съм в режим работа от дома, но от следващия месец няма да имам тази възможност

Извинявам се ако повдигам вече коментиран въпрос.

# 100
Harmony12 според мен най-удачен ще е следния вариант: АГ ти издава за 14дни, след това те изпраща на комисия за 30дни, и накрая за оставащите дни отпуска.

# 101
Здравейте!
Собственик съм на фирма, отделно работя на трудов договор. Трябва да излезна в болничен, после и майчинство. Трябва ли да назначавам някой във фирмата или не? Четох нещо подобно. И съответно, аз трябва да си плащам здравните осигуровки, като собственик на фирма?

Фирмата няма да извършва дейност, след като излезна в болничен и майчинство, защото само аз си движа нещата.

# 102
Harmony12 според мен най-удачен ще е следния вариант: АГ ти издава за 14дни, след това те изпраща на комисия за 30дни, и накрая за оставащите дни отпуска.
Благодаря. А ако ползвам кратка отпуска след 14-дневния болничен, променят ли се нещата за ЛКК? А това се налага, защото се предават присъствени форми до средата на месеца за текущия месец. И хич не обичат болнични и отпуски след това.

# 103
Не знам. По принцип на ЛКК те изпращат за удължаване болничния, за да няма прекъсване. Ти щом ще ходиш на работа няколко дни след 14дневния БО, после пак може АГ да ти издаде първичен
Благодаря. А ако ползвам кратка отпуска след 14-дневния болничен, променят ли се нещата за ЛКК? А това се налага, защото се предават присъствени форми до средата на месеца за текущия месец. И хич не обичат болнични и отпуски след това.

# 104
Здравейте момичета имам следното питане. От 2.1.25 до 25.1 се водя болничен лъжливо раждане преди 37 г.с. от 26.1 ми е 45 дневния болничен. Да обаче от 20.1 съм в болница с изтичане на около плодни води и идеята е ако издържа на 30.1 да ми е секциото. Какво ще стане с всичките тези болнични? От 20 до 30 припокрива двата издадени. А от 30.1 ще има и нов за раждане. Някой може ли да ми каже какво да очаквам и кой как ще е изплаща? Като само болничния от 2 до 25 е предаден на работодателя.

Общи условия

Активация на акаунт