Майчинството счетоводно - 100

• 35 697
  • 739
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Здравейте имам 2 деца на 2 и на 5, искам да ползвам неплатен отпуск 9м. възможно ли е без таткото да ми прехвърля, тоест да се ползват 6м за едното и 3 за дугото, също води ли се за стаж?
Да, може да ползвате само от вашия неплатен отпуск за гледане на дете пълните 6 месеца за едното дете (по-добре да е за по-голямото) и 3 месеца от неплатения отпуск, който ви се полага за другото дете. Не е нужно таткото да ви прехвърля от своя неплатен.

Здравейте!Да попитам през втората година от майчинството работодаля ли продължава да плаща осигуровките?
Също бях с термин 02.04, но родих на 11.04 кога трябва да подавам документи за втората година
Здравните осигуровки и през втората година са за сметка на работодателя - той трябва да ги декларира и внася. Първата година майчинство е до датата на термин, т.е. малко преди 2.04.2025 е добре да си подадете декларацията за втората година до работодателя.

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 16:35 от *Lorena*

# 121
  • В полите на Пирин планина
Здравейте имам 2 деца на 2 и на 5, искам да ползвам неплатен отпуск 9м. възможно ли е без таткото да ми прехвърля, тоест да се ползват 6м за едното и 3 за дугото, също води ли се за стаж?

Може. Води се за осигурителен стаж.

Здравейте!Да попитам през втората година от майчинството работодаля ли продължава да плаща осигуровките?
Също бях с термин 02.04, но родих на 11.04 кога трябва да подавам документи за втората година

Само здравните.

След 02,04,2025 ги подайте.

# 122
Здравейте. Не знам дали въпросът ми е за тази тема, извинете ако не е!
От сравнително скоро съм ТРЗ и се сблъсквам с казус по много неприятен повод. На наша служителка почива снаха ѝ, която е по майчинство. Бабата обсъжда със сина си и решават тя да поеме грижите за детето, което е на 4 месеца. И тук не съм сигурна какви декларации трябва да попълни.
От това, което чета трябва да се попълни приложение 2 към чл.46, ал.3 от НРВПО; бащата трябва да попълни декласация, че е съгласен майчинството да се прехвърли на бабата ( в свободен текст ли е тази декларация, не намирам формуляр). Нещо друго трябва ли да се попълни?

Има формуляр за съгласието.

https://kik-info.com/forum/index.php?topic=1671.0

Бабата трябва да е работещо лице - по трудов договор или самоосигуряващо се, което плаща фонд ОЗМ
Много благодаря за отговора. Но в дадените указания майката е жива и сама попълва декларациите за прехвърляне на майчинството. А в нашия случай е починала. Кой ги попълва в такъв случай?
Редактирам си поста! Прочетох, че бащата дава съгласие.

Последна редакция: ср, 29 яну 2025, 10:06 от Snow storm

# 123
Момичета можете ли да ми кажете коя е сумата която ще ми се изплаща за майчинството първата година. Прилагам снимка от прогнози калкулатор

# 124
Момичета можете ли да ми кажете коя е сумата която ще ми се изплаща за майчинството първата година. Прилагам снимка от прогнози калкулатор

123,26 умножено по броя работни дни в месеца.

# 125
Здравейте, първата година от майчинството ми изтече на 4.12.24 г. От 9.01.25 прекратих отпуска за отглеждане на дете до навършване на 2 г. В момента ползвам старата си отпуска и реално на работа трябва да се върна на 1.03. Междувременно разбрах, че пак съм бременна, като към момента на раждане първото ми дете няма да има навършени 2 г. Тук идва и тънкия момент, че реших да се преназнача на 4 часов трудов договор (преди да разбера, че чакаме още едно дете). До колкото разбирам, ако разликата между децата е по-малко от 2 години автоматично второто майчинство е колкото първото. Но важи ли това в моя случай, когато съм се върнала на работа? Ако правилно съм разбрала ще се преизчисли на ново на база дохода последните 24 месеца?

# 126
  • София
Здравейте, първата година от майчинството ми изтече на 4.12.24 г. От 9.01.25 прекратих отпуска за отглеждане на дете до навършване на 2 г. В момента ползвам старата си отпуска и реално на работа трябва да се върна на 1.03. Междувременно разбрах, че пак съм бременна, като към момента на раждане първото ми дете няма да има навършени 2 г. Тук идва и тънкия момент, че реших да се преназнача на 4 часов трудов договор (преди да разбера, че чакаме още едно дете). До колкото разбирам, ако разликата между децата е по-малко от 2 години автоматично второто майчинство е колкото първото. Но важи ли това в моя случай, когато съм се върнала на работа? Ако правилно съм разбрала ще се преизчисли на ново на база дохода последните 24 месеца?
При застъпване на майчинства, т.е. когато от едно майчинство влезете в следващо майчинство, е допустимо майчинството за следващото дете да се определи в размера като за предходното, ако това е по-изгодно за майката. Вие обаче не застъпвате майчинствата, макар децата да са с по-малко от 2 г. разлика, съответно майчинството за следващото дете ще изчислено въз основа на последните 24 месеца преди 45-дневния болничен за второто дете.

# 127
Здравейте имам следното питане, в 6 тия месец съм , все още ходя на работа,  нямам нито ден прекъсване за болничен до сега.
Но от 7 месец ще съм в болничен, ако правилно съм разбрала 45 преди раждането ми дават болничен специално за раждането. А какво следва след това, чета че се попълва при работодателя някаква молба за майчинство, или бъркам?

# 128
  • София
Здравейте имам следното питане, в 6 тия месец съм , все още ходя на работа,  нямам нито ден прекъсване за болничен до сега.
Но от 7 месец ще съм в болничен, ако правилно съм разбрала 45 преди раждането ми дават болничен специално за раждането. А какво следва след това, чета че се попълва при работодателя някаква молба за майчинство, или бъркам?
Майчинството започва с 3 поредни болнични листа за бременност и раждане (общо 135 дни):
- 45-дневен болничен преди термин от АГ, което следи бременността (ако преносвате след датата на термин, ще ви се получи дупка между този болничен и следващия, който се издава след раждане – ако стане така, след като родите трябва да отидете при АГ-то, което е следило бременността и ви е издало 45-дневния болничен, за да си поискате болничен-продължение за дните от изтичането на 45-дневния болничен до раждането);
- 42-дневен болничен от болницата, в която сте родили;
- 48-дневен болничен от личния лекар на детето или от личния лекар на майката (дните на този болничен може да са малко повече или малко по-малко, ако сте преносили или родили преди термин, така че сумарно болничните за бременност и раждане да правят 135 дни).
След болничните се попълва формуляр за остатъка от първата година майчинство, а впоследствие и друг формуляр за втората година майчинство - образци на тези формуляри има в сайта на НОИ.

# 129
Здравейте, има ли значение за увеличаване на майчинството ако се излезе в болничен през бременността или не. Бях чела по назад в темата и че ако има 1  болничен в началото да не се връща повече на работа бременната, защото пада сумата на майчинството, правилно ли съм разбрала?

# 130
Здравейте, някой може ли наистина да ми обясни по прост начин по какъв начин ми се изплаща болничния? Втора година майчинство съм, пуснах 14 дни от АГ-то и следва удължаване с ЛКК, но болничния ми е изчислен по 27,70 на ден? Винаги съм била на минималната заплата, т.е минималното осигуряване, но с нарастването и не трябва ли повече да се изплати? Ще ползвам половината майчинство и болничен

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 09:47 от Ivelinsa

# 131
Здравейте, самоосигуряващо се лице съм и вече излязох в болничен в 22г.с. и съответо получавам болнични. Въпросът ми е как би се отразило и как се осчетоводява постъпило плащане при положение, че е налице болничен лист? И как се попълва декл образец 1 по време на болничен за целия месец, какво се пише в облагаем доход, минималния осигурителен ли, за да се плати здраната осигуровка 4.8%, ако няма постъпило никакво плащане, различно от обезщетението по болничния лист? Благодаря Simple Smile

# 132
Здравейте,

Бих искала да се консултирам с вас относно започването на болничен по време на бременност. Терминът ми е 5 септември. Въпреки че моят акушер-гинеколог уверява, че всичко е наред, в последно време изпитвам силно гадене и обща неразположеност. Това се влошава заради дългите часове работа на крак без възможност за сядане .

Имам няколко въпроса:

Възможно и подходящо ли е да започна болничния още сега, тъй като неразположението ми затруднява изпълнението на служебните ми задължения?
Каква е процедурата – може ли болничният да бъде издаден от личния лекар примерно за 2 седмици, или е необходимо това да стане задължително от акушер-гинеколог?
Има ли други фактори, които трябва да взема предвид при вземането на това решение?
Ще съм благодарна, ако споделите своя опит и съвети как най-добре да процедирам. Благодаря предварително за съдействието!

# 133
Здравейте, личен асистент съм на детето си. В момента съм бременна. Мога ли след раждането да продължа да бъда аситент на детето си и да не вземам майчинство?

Благодаря!

# 134
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, има ли значение за увеличаване на майчинството ако се излезе в болничен през бременността или не. Бях чела по назад в темата и че ако има 1  болничен в началото да не се връща повече на работа бременната, защото пада сумата на майчинството, правилно ли съм разбрала?

Няма такова правило или зависимост. Единственото, което има значение е какви са били осигурителните доходи за предходните 18 месеца.

Здравейте, някой може ли наистина да ми обясни по прост начин по какъв начин ми се изплаща болничния? Втора година майчинство съм, пуснах 14 дни от АГ-то и следва удължаване с ЛКК, но болничния ми е изчислен по 27,70 на ден? Винаги съм била на минималната заплата, т.е минималното осигуряване, но с нарастването и не трябва ли повече да се изплати? Ще ползвам половината майчинство и болничен

А това какъв болничен е? За общо заболяване ли?
Ако е по време на бременността (т.е. за проблемна бременност) се изчислява на база осигурителния доход от предходните 18 месеца. Къде видяхте, че е 27,7 на ден?

Здравейте, самоосигуряващо се лице съм и вече излязох в болничен в 22г.с. и съответо получавам болнични. Въпросът ми е как би се отразило и как се осчетоводява постъпило плащане при положение, че е налице болничен лист? И как се попълва декл образец 1 по време на болничен за целия месец, какво се пише в облагаем доход, минималния осигурителен ли, за да се плати здраната осигуровка 4.8%, ако няма постъпило никакво плащане, различно от обезщетението по болничния лист? Благодаря Simple Smile

Какво е това плащане, за някаква услуга ли? Тя по време на болничния ли е извършена? Не би следвало да работите, ако сте в болничен, а ако работите, то не вземайте болничен. Ако е плащане за дейности, които са извършени преди излизането в отпуск по болест, то самото плащане може да бъде получено и не влияе на обезщетението.

Здравейте,

Бих искала да се консултирам с вас относно започването на болничен по време на бременност. Терминът ми е 5 септември. Въпреки че моят акушер-гинеколог уверява, че всичко е наред, в последно време изпитвам силно гадене и обща неразположеност. Това се влошава заради дългите часове работа на крак без възможност за сядане .

Имам няколко въпроса:

Възможно и подходящо ли е да започна болничния още сега, тъй като неразположението ми затруднява изпълнението на служебните ми задължения?
Каква е процедурата – може ли болничният да бъде издаден от личния лекар примерно за 2 седмици, или е необходимо това да стане задължително от акушер-гинеколог?
Има ли други фактори, които трябва да взема предвид при вземането на това решение?
Ще съм благодарна, ако споделите своя опит и съвети как най-добре да процедирам. Благодаря предварително за съдействието!

Реално погледнато кога трябва да излезете в болничен решава лекар. Може да се вземе болничен от ЛЛ за някакъв период, естествено той трябва да прецени с каква диагноза.

Здравейте, личен асистент съм на детето си. В момента съм бременна. Мога ли след раждането да продължа да бъда аситент на детето си и да не вземам майчинство?

Благодаря!

Ползването на отпуск за бременност, раждане и отглеждане на дете е право, не задължение.
Това означава, че може да не ги ползвате.

Общи условия

Активация на акаунт