Майчинството счетоводно - 100

• 35 343
  • 739
  •   1
Отговори
# 255
При болничните за общо заболяване се взема 80% и базата е 18месеца
Болничните за бременност и раждане - 90% на база 24месеца.
Може от процентите да идва объркването ти
Базата е 18месеца.
Здравейте, за болничен по време на бременност (не говоря за 45 дневния) на каква база се изчислява на 24 месеца или 18?
Защото когато си сметна всичко за 18 месеца назад излиза, че НОИ не ми изплащат правилно сумата, а когато го сметна за 24 месеца назад излиза точно и съм объркана имат ли грешка или наистина се гледа 24 назад

# 256
Здравейте,
Тази тема ми изглеждашв най-подходяща за въпроса ми, който е:
може ли болничният да обхваща и деня, предхождащ деня на неговото издаване? Другояче казано,  отида на лекар утре, той може ли да ми издаде болничен, който да започва от днес? Детето е болно, поради което днес не отидох на работа с идеята да идем при педиатъра и той да ми издаде болничен за гледане на болно дете до 18 години, считано от днес. Речено -сторено, заведох детето, но педиатърът каза, че днес по график преглежда само бебета и прави ваксини и да отидем утре. Повдигнах въпроса, че ми трябва болничен, на което педиатърът отговори, че утре ще ми издаде болничен, който ще обхваща и днешния ден. Може ли така? Притеснена съм, защото трябва да имам оправдание, че не съм отишла днес на работа.

# 257
# 258
Може да. Щом днес е уведомен, би трябвало да ви е завел в дневника за днес и просто утре ще го издаде.

# 259
Никъде не е завел. Изобщо не можахме да влезем в кабинета, каза, че днес му е ден за прегледи на бебета и поставяне на ваксини и да дойдем утре.

# 260
Със сигурност си е записал, не се притеснявайте. Важното е да е уведомен в същия ден. От там нататък няма проблем за вас.
И на мен ми се е случвало в деня на разболяване да съм много зле и да не мога да отида на преглед. Обаждала съм се по телефона на ЛЛ и след това ми е издавал болничен със задна дата
Никъде не е завел. Изобщо не можахме да влезем в кабинета, каза, че днес му е ден за прегледи на бебета и поставяне на ваксини и да дойдем утре.

# 261
Здравейте! Първата ми година майчинство свърши на 17.02 и ми изплатиха сумата до тогава. Но как ще ми изчислят плащане от 18.02 до 28.02, което да ми изпратят на 04.03? Ще разделят 780 лв на 28 дни ли?
Благодаря предварително за отговора!

# 262
Ще го разделят на брой работни дни, и съответната сума ще ви се изплати. Тоест  351 лв за 9 работни дни.

Здравейте! Първата ми година майчинство свърши на 17.02 и ми изплатиха сумата до тогава. Но как ще ми изчислят плащане от 18.02 до 28.02, което да ми изпратят на 04.03? Ще разделят 780 лв на 28 дни ли?
Благодаря предварително за отговора!

# 263
Благодаря Ви!

# 264
# 265
Има ли някой друг със забавено майчинство? Последно съм получавала пари от НОИ на 22.01, а само това излиза като информация за направени плащания за 2025 през онлайн справка с ПИК.

Да не съм пропуснала аз нещо? Вече дойде края на месеца и нямам никакви преводи…

# 266
  • В полите на Пирин планина
Какво обезщетение сте получавали със срок до 16.01.2025 година?
410 дни за бременност и раждане ли?
А подала ли сте нова декларация за получаване на обезщетение за гледане на дете до 2 годишна възраст?

# 267
А подала ли сте нова декларация за получаване на обезщетение за гледане на дете до 2 годишна възраст?

Последния болничен от педиатъра на детето. Подадох декларация по чл.50-51, от 16.01.2025. Нещо друго ли трябва? Доколкото разбрах би трябвало вече регулярно да получавам майчинство след тази декларация.

# 268
  • В полите на Пирин планина

Последния болничен от педиатъра на детето. Подадох декларация по чл.50-51, от 16.01.2025. Нещо друго ли трябва? Доколкото разбрах би трябвало вече регулярно да получавам майчинство след тази декларация.

Аха, разбирам. Кога е подадена декларацията в НОИ от работодателя, виждате ли?

# 269
Не виждам кога е подадена, но вече съм получила първата сума - вторият превод от снимката е от 22.01, това е и последният, който излиза в системата и съм го получила. От тогава няма друго, а вече сме края на февруари.

Общи условия

Активация на акаунт