Майчинството счетоводно - 100

• 35 293
  • 739
  •   1
Отговори
# 360
  • София-Младост
Здравейте, искам да попитам мога ли да работя на втори трудов договор на 4 часа по време на втората си година майчинство? И да ползвам отпуска за отглеждане на дете до 2 години в цял размер към първия работодател? Трябва ли да уведомя първият работодател? Той има ли право да се противопостави? Благодаря предварително
Можете при друг работодател. Не е нужно да уведомявате първия, освен ако нямате някакви супер клаузи в ТД за забрани и т.н. Детето обаче не трябва да посещава детско заведение.

# 361
  • София
Здравейте,  Ако заплатата на бащата е над максималния осигурителен доход, отпускът за бащинство на каква основа се изчислява?
Благодаря!
За 15-те дни отпуск на бащата след изписване на новороденото ли питаш? Въз основа на осигурителния доход 24 месеца назад се изчислява - във вашия случай изчислението ще бъде на база на максималния осигурителен доход, който се е прилагал за месеците назад, ако осигуровките на бащата в последните 2 години са плащани все на максималния осигурителен доход.

# 362
А бащите без трудов договор имат ли право на нещо? 😁

# 363
Е на какво? Той като не е на работа си е 24/7 вкъщи. Какво да получава? Само памперси с ако😄

# 364
Здравейте,  Ако заплатата на бащата е над максималния осигурителен доход, отпускът за бащинство на каква основа се изчислява?
Благодаря!
За 15-те дни отпуск на бащата след изписване на новороденото ли питаш? Въз основа на осигурителния доход 24 месеца назад се изчислява - във вашия случай изчислението ще бъде на база на максималния осигурителен доход, който се е прилагал за месеците назад, ако осигуровките на бащата в последните 2 години са плащани все на максималния осигурителен доход.

А какъв % от доходите се пада да се получават за тези 15 дни? Много сложно става, почти като майчинството.

# 365
То се изчислява на същия принцип.

# 366
Благодаря Simple Smile)

# 367
Е на какво? Той като не е на работа си е 24/7 вкъщи. Какво да получава? Само памперси с ако😄

Добър отговор 😅 но може би трябваше да се изразя по-точно - имат ли право на някакъв отпуск бащи, които са на граждански договор и се самоосигуряват? Мерси 😅

# 368

Добър отговор 😅 но може би трябваше да се изразя по-точно - имат ли право на някакъв отпуск бащи, които са на граждански договор и се самоосигуряват? Мерси 😅

Ако е СОЛ по смисъла на КСО и е осигурен за общо заболяване и майчинство, има право на обезщетение за 15 календарни дни от датата на изписване на детето от болница.
Очевидно е, че СОЛ няма право на отпуск, защото няма работодател и не работи по трудово правоотношение.

# 369
  • София

Самоосигуряващите се лица, ако се осигуряват на високия процент, т.е. плащат си ежемесечно осигуровки за риск "Общо заболяване и майчинство", когато им се роди дете, имат право на тези 15 дни обезщетение от НОИ. Бащите - самоосигуряващи се лица, избрали да се осигуряват на ниския процент, т.е. неплащащи осигуровки за фонд Общо заболяване и майчинство, нямат право на обезщетение от НОИ за 15-те дни след изписването на новороденото.
Относно работещите на граждански договори, които не са самоосигуряващи се лица - за сумите, получавани по граждански договор, без лицето да се самоосигурява, не се внасят осигуровки за фонд Общо заболяване и майчинство, съответно бащите, работещи по граждански договори, без да са СОЛ, нямат право на такова обезщетение от НОИ.

# 370
Момичета, през февруари ми започна майчинството. Имам предвид, че свършиха и трите болнични листа покрай раждането и подадох декларацията по чл. 50 и 51. За февруари получих плащане през февруари. Сега очаквах за март, но погледнах в НОИ и пише, че за периоди, по-големи от месец, за първия месец се изплащат обезщетенията до 10 работни дни, а за следващите месеци - до 5 работни дни след изтичане на месеца. Тоест, сега да чакам пари за март чак през април ли?

# 371
  • София
Момичета, през февруари ми започна майчинството. Имам предвид, че свършиха и трите болнични листа покрай раждането и подадох декларацията по чл. 50 и 51. За февруари получих плащане през февруари. Сега очаквах за март, но погледнах в НОИ и пише, че за периоди, по-големи от месец, за първия месец се изплащат обезщетенията до 10 работни дни, а за следващите месеци - до 5 работни дни след изтичане на месеца. Тоест, сега да чакам пари за март чак през април ли?
Точно така - майчинството за март се изплаща в първите дни на април, майчинството за април се изплаща в първите дни на май и т.н.

# 372
Благодаря, Lorena Hug

# 373
  • Sofia
Здравейте, имам различен въпрос. В майчинство съм 1-ва година. Имам ли право да открия фирма еоод без това да се отрази на майчинството ми. Ако е възможно, трябва ли да назнача управител докато приключи майчинството ми? Ако фирмата извършва услуги в България или чужбина и аз получавам дивидент това в конфликт ли е с майчинството?

# 374
Здравейте, имам следното питане.
По договор заплатата ми е 1600 бруто. Осигуряваха ме на повече, тъй като имахме и бонуси. От средата на декември съм в продължителен болничен, продължавам да си получавам фишове от фирмата. Но забелязах, че на база ЗО болничен от януари насам пише 933лв. Не трябва ли да си е на 1600, както ми е по договор? Или като си в продължителен болничен осигуровките падат на минималните?

Общи условия

Активация на акаунт