Майчинството счетоводно - 100

• 35 256
  • 739
  •   1
Отговори
# 390
  • Sofia
Здравейте, каква е максималната сума, която е възможно да бъде изплатена по майчинство (месечно), ако майката е осигурявана на максимален доход.

90% от среднодневният осиг. доход на база предходните 24 месеца, но не повече от нетното възнаграждение на лицето.

Но до максималния осигурителен доход за периода, когато се е осигурявала - максимум до 3000-3300 ще получавате в зависимост от работните дни през месеца - при национални празници сумите падат.

# 391
  • София-Младост
Здравейте, искам да попитам мога ли да работя на втори трудов договор на 4 часа по време на втората си година майчинство? И да ползвам отпуска за отглеждане на дете до 2 години в цял размер към първия работодател? Трябва ли да уведомя първият работодател? Той има ли право да се противопостави? Благодаря предварително
Можете при друг работодател. Не е нужно да уведомявате първия, освен ако нямате някакви супер клаузи в ТД за забрани и т.н. Детето обаче не трябва да посещава детско заведение.
Коригирам се, защото това положение доколкото разбрах е гласувано да отпадне и вече няма да може да се ползва този вариант.

# 392
А може ли все още да се работи на граждански договор по време на майчинство? Ина ли значение дали детето е в детско заведение?

# 393
  • София-Младост
А може ли все още да се работи на граждански договор по време на майчинство? Ина ли значение дали детето е в детско заведение?
Може да се полага труд по граждански договор. Детето ако е  в детско заведения, вие нямате право на отпуск за отглеждането му;) Така че, ГД и детската ясла нямат връзка.

# 394
  • Sofia
Може да се полага труд по граждански договор. Детето ако е  в детско заведения, вие нямате право на отпуск за отглеждането му;) Така че, ГД и детската ясла нямат връзка.

А ако е детски център който не дава точка? Те подават ли информация към НОИ?
Може ли да се работи като управител на ЕООД ?

# 395
Не можете да извършвате дейност, която подлежи на осигуряване. Или си пуснете 50% обещетение за 2рата година или си намерете счетоводител, да ви обясни всичките варианти и да изберете нещо смислено, за да не стане после олеле-малеле.

# 396
Здравейте. Първа бременност ми е и все още не съм много ориентирана в системата. Искам да сдобия с Пик на НОИ, за да си следя болничните. Само от сградата на Стамболийски ли мога да го взема? Благодаря предварително

# 397
Здравейте. Първа бременност ми е и все още не съм много ориентирана в системата. Искам да сдобия с Пик на НОИ, за да си следя болничните. Само от сградата на Стамболийски ли мога да го взема? Благодаря предварително

Мисля, че има опция и с електронен подпис онлайн. Аз го взех преди месец от сградата на Стамболийски - стана точно за 5 мин.

# 398
Проблемът е, че нямам електронен подпис.

# 399
Отиваш на място в подразделението на НОИ, където се водиш по адрес. Става за 2мин

# 400
Благодаря много за информацията. Живея в София(кв.”Люлин”) и не знаех дали нямат подразделения по кварталите или е само от сградата им на Стамболийски.

# 401
Най лесно става онлайн. Аз преди месец така си извадих номера. Първо си свалете приложението на Evrotrust. Там е малко по-дълга регистрацията, но това ти е безплатен електронен подпис. Вече няколко лизинга за стоки съм подписвала с Evrotrust. После в сайта на НОИ има описание как електронно да се заяви, става много бързо.

# 402
Здравейте! Имам и аз въпрос свършиха ми на 19.03 3-те болнични около раждане и т.н.Кога да очаквам вече  същинското майчинство?днес ми пратиха от работата да попълня заявление за отглеждане на дете до 2г.
За дните след 19.03 ,които остават кога ще получа плащане и съответно кога майчинство.Надявам се да сте ме разбрали🤦🏽♀ за февруари получих пълен размер 1077лв за март до 19.03 очаквам 670лв(нещо такова пишеше) малко объркано стана.Благодаря ви предварително

# 403
Като свършат болничните (135дни), подаваш заявление за ползване на остатъка до 410тия ден и едва след това ти е заявлението до 2те години

# 404
Здравейте! В момента съм втора година майчинство и съм бременна с второ дете. Датата на термин е 2-3 дни преди навършване на 2г. на детето.

Въпросите ми са:
1). Датата на термин или датата на раждане на второто дете се отчита, за да се водят децата “породени”? Т.е. ако се роди след термина и рождения ден на първото детенце, какво е тълкуванието?

2). Най-удачният/изгодният вариант за преминаване от едното майчинство към второто с подаване на декларация към работодател и болничен 45 дни преди раждане ли е? Т.е. без връщане на работа, ползване на отпуски или други по-ранни болнични?

Благодаря предварително за съдействието! ❤

Общи условия

Активация на акаунт