Майчинството счетоводно - 100

• 35 251
  • 739
  •   1
Отговори
# 420
  • В полите на Пирин планина
Коментирахме скоро, че не е вярно. Съвсем спокойно може да си ползвате платен отпуск.

# 421
Момичета, трябва ли да се попълват някакви документи при връщане отново след майчинство? Счетоводителката казва,че не трябва,но на мен ми звучи малко странно.

# 422
Ако се връщаш след изтичане на втората година, не се попълва нищо
Момичета, трябва ли да се попълват някакви документи при връщане отново след майчинство? Счетоводителката казва,че не трябва,но на мен ми звучи малко странно.

# 423
Да, точно тогава е. Благодаря за информацията.

# 424
А как се формира майчинство в следния случай:
1) две години майчинство
2) една година работа
3) ново майчинство

Каква сума ще плаща първата година от второто майчинство? Как ще се калкулира?

# 425
А как се формира майчинство в следния случай:
1) две години майчинство
2) една година работа
3) ново майчинство

Каква сума ще плаща първата година от второто майчинство? Как ще се калкулира?

На база МРЗ, която е действала тогава ще се изчислява времето, в което е ползван отпуск за гледане на дете.

# 426
Благодаря!

# 427
Пишете абсолютни глупости, без извинение.
Мине се, не мине - и се включва някой с някакъв ферман, пълен с крайно подвеждаща информация, от хора хабер нямащи от тълкуване на КСО (съмнявам се и да са го чели дори).

Уточнявам още веднъж за неразбралите: болничния не влияе на майчинството. При изчисляване на майчинството 45 дни преди термин се вземат 24 месеца назад. Ако в тези 24 месеца има периоди в болничен, то за тези месеци се взема сумата, ОТ КОЯТО Е ИЗЧИСЛЕН болничния. Самия болничен пък е изчислен от сумите 18 месеца преди него, което пък се равнява на тогавашните заплати и т.н. Ако стажа ви е относително постоянен (без да сте били безработни, на борса, дълъг (над месец) неплатен отпуск, или във втора година майчинство за първо дете - тези периоди се смятат като МРЗ, или ако имате драстични промени в заплатата през последните 2-3 години) няма въобще да повлияе осезаемо.

Skady, прочетете чл.41 от КСО и не пишете глупости. Има 1001 фактора, поради които приятелката ви може да е вземала малко майчинство, но прекъсването в болничните й не е от тях.

Последна редакция: пт, 28 мар 2025, 11:34 от HoneyBee33

# 428
Не е ли 24 месеца назад?

# 429
Не е ли 24 месеца назад?
24, точно така - за майчинството. За болничните е 18. Пиша по инерция и аз. Ще редактирам.

# 430
Пишете абсолютни глупости, без извинение.
Мине се, не мине - и се включва някой с някакъв ферман, пълен с крайно подвеждаща информация, от хора хабер нямащи от тълкуване на КСО (съмнявам се и да са го чели дори).

Уточнявам още веднъж за неразбралите: болничния не влияе на майчинството. При изчисляване на майчинството 45 дни преди термин се вземат 18 месеца назад. Ако в тези 18 месеца има периоди в болничен, то за тези месеци се взема сумата, ОТ КОЯТО Е ИЗЧИСЛЕН болничния. Самия болничен пък е изчислен от сумите 18 месеца преди него, което пък се равнява на тогавашните заплати и т.н. Ако стажа ви е относително постоянен (без да сте били безработни или на борса или с големи разлики в сумите в близките 2 години назад) няма въобще да повлияе осезаемо.
Skady, прочетете чл.41 от КСО и не пишете глупости. Има 1001 фактора, поради които приятелката ви може да е вземала малко майчинство, но прекъсването в болничните й не е от тях.

Благодаря на всички, които отговориха!
Всъщност аз питах и двама счетоводители, но те не бяха запознати с конкретния казус и не ми вдъхнаха достатъчно доверие. Единият каза: "Гледай си здравето и бебето, пусни си каквото ти е удобно, от НОИ няма да тръгнат да прецакват бременна жена", а другия твърдеше, че не вижда никаква разлика дали ще съм в болнични или в отпуска, освен ако не съм в НЕПЛАТЕНА отпуска, при която няма да ме осигуряват. Все пак реших да попитам и тук, защото съм чувала от други хора това нещо за прекъсването, а пък нищо не разбирам.

Може би казусът е различен за жени, които ги осигуряват на минималната заплата или ако работодателят откаже да им даде платена отпуска. Мен ме осигуряват на истинската, повече от две години съм на тази работа и имам отпуска, даже остана от миналата година, така че вероятно няма да се занимавам с ТЕЛК.

# 431
Аз си мисля, че това с ферманите е наша вина - ТРЗта и счетоводители, които отговаряме всеки път. Хората са отвикнали да си потърсят сами информация и да се опитат да я разберат. Специално за болничните и майчинството чета абсолютно повтарящи се 5 казуса, за които всяка твърди, че не е намерила отговор. Мисля, че в първия пост е добре да се сложи линк към инфото от НОИ, защото е написано супер смилаемо.

# 432
Не е наша вината, а на онези, които разбрали-неразбрали се правят на експерти!

Хората, които отговарят в тази тема са много отзивчиви и правят всичко на доброволни начала. На никого не пречи да отвори сайта на НОИ и да прочете, но според мен като цяло човек, несвързан с материята, не може да схване за какво иде реч.

Аз докладвах коментара на Skady. Надавам се модераторите да го свалят!

# 433
Здравейте,
Обиквонено винаги чета и намирам информация, но сегя реших да попитам.
45 дневния ми е 29.08.2025 . Тогава щу започне.
Имам дете което ще е ня 3.8години тогава.
24 месеца назад знам, чу се изчислява майчинството, Но аз реално не съм била в такива. Детето гледах у дома и паралелно работех. Като стана на 1 гадини го дадох на ясла и се върнах. През цялото време съм взимала и заплатя и 1/2 майчинство.  Кое сума ще се вземе?

# 434
Здравейте,
Обиквонено винаги чета и намирам информация, но сегя реших да попитам.
45 дневния ми е 29.08.2025 . Тогава щу започне.
Имам дете което ще е ня 3.8години тогава.
24 месеца назад знам, чу се изчислява майчинството, Но аз реално не съм била в такива. Детето гледах у дома и паралелно работех. Като стана на 1 гадини го дадох на ясла и се върнах. През цялото време съм взимала и заплатя и 1/2 майчинство.  Кое сума ще се вземе?

Осигурителният доход на база 24 месеца назад, т.е. от 07.2025.

Общи условия

Активация на акаунт