Майчинството счетоводно - 100

• 35 229
  • 739
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте,
Някой може да си спомня моя казус, но ще го опиша пак накратко. Неправомерно дисциплинарно уволнена бях, след година съдебни дела обявиха заповедта за уволнение за незаконосъобразна. Уволниха ме докато съм в отпуск по майчинство, което беше и основанието на съда директно да отмени заповедта, без дори да обсъждат казуса по същество. Възстановиха ме на служба. До тук добре, но отказват да ми изплатят обезщетенията в размер на до 6 работни заплати, поради това, че за времето на незаконно уволнение съм получавала доход от обезщетение от НОИ. Аз съм държавен служител и относно въпросните обезщетения е приложим специален закон, в който се казва изрично, че обезщетенията се дължат за това, че служителя е останал "без работа", а не просто без доход. Някой има ли идея дали това би минало в съда. Търсих адвокат, но и той не може да ми даде еднозначен отговор. Дело със сигурност ще заведа, но ми е интересно да чуя и други гледни точки и мнения.

# 481
Здравейте
Кога мога да ползвам 30 дни болнични?
В 9 г.с.съм и съм на работа до края на юни а юли и август не ходя на работа но ми тече заплата(учителска).
Биз да се занимавам с телкове и лекарски комисии кажете моля кога мога да изляза в болничен?
Работата си изисква ментално и физически шзморително.
Благодаря

# 482
В какъв смисъл прикрит тд? При различен работодател са, различна дейност и различен график.
По граждански договор може да предоставяш услуги при всички случаи. Там нямаш осигуряване за ОЗМ. Стига само ГД да не е прикрит ТД, защото тогава ще си докараш неприятности както за теб, така и за възложителя
Здравейте, в такъв случай, ако си в платен отпуск/болничен поради бременност на основния си трудов договор, може ли да продължи да се работи на граждански (тоест отпуск и болничен подаден само към основния работодател)?
По ГД може да се работи без значение дете, ясла, трудов договор, отпуск. Стига да не еприкрит ТД.
Във вашия случай, детето тръгва на ясла, ползвате платен отпуск, имате право на 50% от обезщетението за отгл. на дете и си вършите каквото е възложено по ГД.

Веднага ще кажа, че при ГД няма работодател, а възложител, страните не са подчинени, а равни и няма график.

# 483
Здравейте
В 9 г.с.съм и съм на работа до края на юни а юли и август не ходя на работа но ми тече заплата(учителска).
Биз да се занимавам с телкове и лекарски комисии кажете моля кога мога да изляза в болничен?
Благодаря

Извън темата ще си позволя да направя забележка! Порицайте ме, ако не е правилно.
Ако Вие сте учител, а не можете да боравите правилно със запетаи...това говори лошо за Вас!

# 484
30 дни непрекъснат болничен, може да ти издаде само ЛКК или болница, в която си лежала за операция
Здравейте
Благодаря

# 485
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
В момента попълвам декларацията по чл. 50 ал. 1 и ал. 5 от КСО за остатъка от 410 дни.
Работодателите ми са двама, защото съм на две работни места с два трудови договора и съответно попълвам две декларации по чл. 50.
По този повод имам следния въпрос:
Мога ли на всяка от декларациите да посоча различен IBAN? Тоест може ли от НОИ да ми изплащат майчинството на две части в две различни банки, както е било досега при заплатите или всичко трябва да е по една сметка, както при получаване на болнични?
Допускам, че вариантът с двете банки е доста невероятен, но все пак реших да попитам.
Благодаря предварително за отговорите!!!

Не може. Декларира се една сметка. Ако се декларира друга, то тя става тази, по която се изплаща обезщетението.

# 486
здравейте! Искам да попитам за болничните и майчинстовото  как стоят нещата,защото работодателят не ми обяснява. аз имам 3 месеца стаж общо започнах скоро работа и съм бременна в 8г.с. каза ми,че ми трябват общо 6 месеца за да ползвам болничен и евентуално 6 месеца болничен и 6 месеца стаж ще мога да получа майчинство тъй като ще станат 12 месеца. Ако някой е запознат ще бъда благодарна да обясни.

# 487
Ами то няма много за обясняване, казали са ви. За да имате право на болничен трябват 6 месеца стаж, а вие имате само 3 месеца. Дори да излезете болничен нямате право на плащане, докато не натрупате 6 месеца стаж.

За да излезете в майчинство пък ви трябват 12 месеца стаж. Ако до 45 дневния болничен преди рождането нямате 12 месеца стаж (а вероятно няма да сте ги натрупали), то ще излезете в майчинство без право на плащане.  Като станат 12 месеца ще започнат да ви плащат от НОИ.

# 488
Здравейте, дали е нормално все още да нямам превод на майчинство за месец март? 🤔

# 489
  • София-Младост
Зависи, за първи път ли ще получавате?

# 490
Не за първи път. Очаквам плащане по третия болничен за раждане (изравнителния до 135 дни). Втория ми болничен беше до 05.03 и до тогава имам и плащане, за останалите дни от март все още нямам превод и се чудя дали всичко е наред..

# 491
Ако повня вярно плащанията са до 10-о число на месеца.
Има още 3 дни

# 492
Ако разбирам правилно, третия болничен е от 06/03, срока за подаване към НОИ от работодателя е 10/04. Затова все още нямаш плащане по него.
Не за първи път. Очаквам плащане по третия болничен за раждане (изравнителния до 135 дни). Втория ми болничен беше до 05.03 и до тогава имам и плащане, за останалите дни от март все още нямам превод и се чудя дали всичко е наред..

# 493
Здравейте
Искам да попитам, може ли бащата да получи еднократната помощ за новородено. И ако майката подаде документи за еднократната помощ дали може да се изплати по банковата сметка на бащата или трябва банковата сметка да е на името на майката

# 494
С тази еднократна помощ и аз имам въпрос- попълних онлайн заявлението, получих заповед, с която се отпуска помощта, но никъде не видях да пише срок в който ще се изплати. Ако е от значение- минаха десетина дни от заповедта, някой знае ли какви са сроковете за изплащане?

Общи условия

Активация на акаунт