Майчинството счетоводно - 100

• 35 222
  • 739
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте! Не знам дали пиша в правилната тема.

Бременна съм в 28 г.с., като съм в отпуск по болничен от 6 г.с. (18.10.24). Имам два престоя в болница за този период, но болничният ми си тече и 180-те дни от ЛКК изтичат на 16.04.25. Терминът ми е за 21.06.25 - при това положение АГ ми каза, че най-безболезнено е да пусна платен отпуск за дните между последния болничен и 45-дневния отпуск за бременност и раждане /по мои изчисления на 07.05. трябва да вляза в тези 45 дни/.

От счетоводството на работа обаче ми казват, че майчинството много щяло да падне, ако си пусна отпуск за промеждутъка, а не удължа болничния с ТЕЛК. Моля за съвет как е най-удачно да се постъпи в ситуацията.
Лично аз бих минала ТЕЛК и да си оставя отпуска, защото е много по-необходим при адаптация в ясла/градина и при боледуване.

# 466
HoneyBee33, много ти благодаря! Аз също я посъветвах да не го мисли, ами да си излиза болничен. Благодаря още веднъж.

# 467
Това с ТЕЛК не знам защо всички (включително и аз преди) си мислят че е много сложно и драматично. След като в закона е предвидена такава хипотеза и явно Вие попадате в нея- а именно се нуждаете от още дни болнични, защо да хабите отпуск? По-добре си минете през ТЕЛК, а живот и здраве след раждането, като наближи време да де върнете си ползвайте отпуската.

# 468
Благодаря много за бързия отговор! А може ли да се пусне платен отпуск веднага на другия ден след изтичане на болничния, или трябва да съм се върнала на работа за ден, преди да го пусна?

Разбрах, че счетоводителят ме е подвел за майчинството, защото не му се занимава да преназначава заместващия ме по болест колега за тези 13 дни отпуск.

Здравейте! Не знам дали пиша в правилната тема.

Бременна съм в 28 г.с., като съм в отпуск по болничен от 6 г.с. (18.10.24). Имам два престоя в болница за този период, но болничният ми си тече и 180-те дни от ЛКК изтичат на 16.04.25. Терминът ми е за 21.06.25 - при това положение АГ ми каза, че най-безболезнено е да пусна платен отпуск за дните между последния болничен и 45-дневния отпуск за бременност и раждане /по мои изчисления на 07.05. трябва да вляза в тези 45 дни/.

От счетоводството на работа обаче ми казват, че майчинството много щяло да падне, ако си пусна отпуск за промеждутъка, а не удължа болничния с ТЕЛК. Моля за съвет как е най-удачно да се постъпи в ситуацията.
От счетоводството да си прочетат внимателно КСО и наредбата за обезщетенията отначало. Това не е вярно, излезте си спокойно отпуска, щом не ви се занимава с ТЕЛК.

Здравейте,

Бих искала да попитам. Имам приятелка, която е в 5 г.с., но с неуспехи и несгоди преди това. На трудов договор е от 3 години при този работодател. Лекар я е посъветвал, ако работата ѝ позволява да излезе болничен.

В такава ситуация, тя още не “се води” бременна. Как го взима този болничен до раждането? Колко дни е? И последно, ще намалее ли драстично обезщетението, което ще получава или така нареченото “майчинство”.
Ясно е, че ще се съобрази с лекаря, но все пак се интересува, а аз нямам никакви познания, за да ѝ отговоря.

Благодаря предварително!
Може да започне да излиза болнични веднага, щом се налага. Лекаря, който й го е препоръчал ще й издаде първия болничен и ще я прати на ЛКК след това. Ще стане като с жената, писала след вас - няма да й стигнат 180 дни до 45-дневния и ще трябва да мине или ТЕЛК, или да ползва платен отпуск. Майчинството и в двата случая няма да се промени осезаемо.

Това с ТЕЛК не знам защо всички (включително и аз преди) си мислят че е много сложно и драматично. След като в закона е предвидена такава хипотеза и явно Вие попадате в нея- а именно се нуждаете от още дни болнични, защо да хабите отпуск? По-добре си минете през ТЕЛК, а живот и здраве след раждането, като наближи време да де върнете си ползвайте отпуската.

Според АГ процедурата е бавна и тромава и имало шанс да не ме одобрят въпреки всичко. Имам натрупана отпуска от предишни години и без това, така че щом няма драматично да афектира майчинството, предпочитам да не се разкарвам в напреднала бременност по институции.

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 21:39 от Hydrangea21

# 469
Благодаря много за бързия отговор! А може ли да се пусне платен отпуск веднага на другия ден след изтичане на болничния, или трябва да съм се върнала на работа за ден, преди да го пусна?

Разбрах, че счетоводителят ме е подвел за майчинството, защото не му се занимава да преназначава заместващия ме по болест колега за тези 13 дни отпуск.
Не е нужно да се връщате на работа.

Имайте предвид обаче, че платен отпуск се РАЗРЕШАВА, т.е. той по същността си е МОЛБА, която работодателя трябва да одобри, а не едностранно волеизявление от работника. Т.е. входирайте си молбата няколко дни по-рано (колкото е удачно в конкретната фирма според фирмената политика, но поне 10 дни), и изискайте копие от заповедта - ако ви я одобрят разбира се. Все пак отпуската трябва да ви я изплати работодателя и да внесе всички съпътстващи осигурителни вноски върху цялата сума, а болничния и ТЕЛК се покриват от НОИ, докато фирмата внася само 45лв здравни. На работодателя може и да не му хареса разхода, който ще се наложи да направи в конкретния период, и ако иска да ви прави сечено може и да ви откаже и тогава пак опирате до ТЕЛК-а.

# 470
Нужно ли е определено време да се водя на трудов договор към фирма, за да получавам болничен? Възможно ли е още при първия месец на постъпване на работа?

# 471
Нужно ли е определено време да се водя на трудов договор към фирма, за да получавам болничен? Възможно ли е още при първия месец на постъпване на работа?
Нужно е да имате поне 6 месеца осигурителен стаж (не трудов), за да имате право на обезщетение за временна неработоспособност.
Иначе болничен можете да излезете и веднага, но ще е без право на плащане, докато не натрупате 6 месеца осигуритерен стаж. Говорим 6 месеца общо в целия ви живот, а не 6 месеца в конкретната фирма.

# 472
Нужно е да имате поне 6 месеца осигурителен стаж (не трудов), за да имате право на обезщетение за временна неработоспособност.
Иначе болничен можете да излезете и веднага, но ще е без право на плащане, докато не натрупате 6 месеца осигуритерен стаж. Говорим 6 месеца общо в целия ви живот, а не 6 месеца в конкретната фирма.

Да, аз имам над 2г. и 6м., въпросът е, че сега ще получа назначение във фирма и почти веднага ще изляза в болничен. Интересуваше ме дали още от следващия месец мога да започна да ходя на лекарска комисия и да получавам сумата. Благодаря!

# 473
Здравейте, имам пуснат ден отпуск за сряда, който е одобрен, но изглежда, че детето се разболява и ще трябва да си взема болничен  от началото на седмицата. Как се  процедира с този ден отпуск, който евентуално ще се припокрива с болничния? Благодаря!

# 474
Случвало ми се е да разболея преди планиран отпуск. Много неприятно. Звъннах на ръководителя, пратих мейл до ЧР с него в копие и ми анулираха дните в системата, като на тяхно място въведоха дните от болничния. Анулираните дни ми се върнаха отново към останалите и ги ползвах по-късно през годината. Предполагам в твоя случай следва по същия начин да си отмениш планирания ден. Дано все
пак пресечеш каквото е тръгнало при детето и да не се разболява нито то,нито ти! Simple Smile

# 475
Здравейте, имам пуснат ден отпуск за сряда, който е одобрен, но изглежда, че детето се разболява и ще трябва да си взема болничен  от началото на седмицата. Как се  процедира с този ден отпуск, който евентуално ще се припокрива с болничния? Благодаря!
Пускаш си заявление за отмяна на отпуск по чл. 155/156, поради разрешен отпуск по чл. 162. Никаква драма няма. Има бланки в интернет, може и свободен текст. Въпроса е да го имат в офиса черно на бяло. Въпреки че нито един ТРЗ софтуер няма да позволи застъпване на дни и при всички положения ще ви звъннат, за да ви кажат за застъпването и да изговорите варианта да отмените платения отпуск.

# 476
Здравейте, в такъв случай, ако си в платен отпуск/болничен поради бременност на основния си трудов договор, може ли да продължи да се работи на граждански (тоест отпуск и болничен подаден само към основния работодател)?
По ГД може да се работи без значение дете, ясла, трудов договор, отпуск. Стига да не еприкрит ТД.
Във вашия случай, детето тръгва на ясла, ползвате платен отпуск, имате право на 50% от обезщетението за отгл. на дете и си вършите каквото е възложено по ГД.

# 477
По граждански договор може да предоставяш услуги при всички случаи. Там нямаш осигуряване за ОЗМ. Стига само ГД да не е прикрит ТД, защото тогава ще си докараш неприятности както за теб, така и за възложителя
Здравейте, в такъв случай, ако си в платен отпуск/болничен поради бременност на основния си трудов договор, може ли да продължи да се работи на граждански (тоест отпуск и болничен подаден само към основния работодател)?
По ГД може да се работи без значение дете, ясла, трудов договор, отпуск. Стига да не еприкрит ТД.
Във вашия случай, детето тръгва на ясла, ползвате платен отпуск, имате право на 50% от обезщетението за отгл. на дете и си вършите каквото е възложено по ГД.

# 478
В какъв смисъл прикрит тд? При различен работодател са, различна дейност и различен график.
По граждански договор може да предоставяш услуги при всички случаи. Там нямаш осигуряване за ОЗМ. Стига само ГД да не е прикрит ТД, защото тогава ще си докараш неприятности както за теб, така и за възложителя

# 479
Здравейте!
В момента попълвам декларацията по чл. 50 ал. 1 и ал. 5 от КСО за остатъка от 410 дни.
Работодателите ми са двама, защото съм на две работни места с два трудови договора и съответно попълвам две декларации по чл. 50.
По този повод имам следния въпрос:
Мога ли на всяка от декларациите да посоча различен IBAN? Тоест може ли от НОИ да ми изплащат майчинството на две части в две различни банки, както е било досега при заплатите или всичко трябва да е по една сметка, както при получаване на болнични?
Допускам, че вариантът с двете банки е доста невероятен, но все пак реших да попитам.
Благодаря предварително за отговорите!!!

Общи условия

Активация на акаунт