Майчинството счетоводно - 100

• 35 150
  • 739
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте! Днес минах ЛКК и установихме с АГ ( понеже никога не ми се е налагало да  ползвам такъв )  , че между последния 30 дневен болничен и 45 дневен не ми достигат 3 дни 🤬🤬🤬🤬 .
От началото на бременността ми пуснаха от женска консултация два болнични по 30 дни , след което ме хоспитализираха  3 дни и ми издадоха 24 дневен за да мога да продължа  и днес като пуснаха този 30 дневния, сметнаха и установиха че не ми стигат три дни , защо от болница не са ми дали 27???
Е , айде де!?
Въпроса ми е да се свика комисия за тези три дни и да вляза в болница или да си пусна платен отпуск за тях ? Те ми казаха: " Както прецениш , но ппц за три дни няма смисъл от комисия. По добре си пусни отпуск ".
По този начин няма ли да ми падне дохода ако се върна все едно на работа ?

Nomade.A те ще ти кажат къде и  кога да отидеш . Преди да минеш ЛКК взимаш от личния лекар документи , които изисква комисията . Не е нещо сложно . Сега първо личния ще ти даде БЛ, после АГ и така отиваш на ЛКК.

# 631
Здравейте, в 6-ти месец съм и от 15.05 ще поискам болничен от АГ. Следващият месец ли трябва да мина на ЛКК, малко не ми е ясно как стават нещата.
45-дневният ми болничен започва от 02.08, но ще спра да работя още сега.
Болничен се издава ако лекар прецени, че е противопоказно да работите, а не като си "поискате". Иначе реда е следния:
Следящия АГ ви издава първичен болничен за 14 дни, като изтекат отивате пак при него, той ви дава документите и ви казва къде да отидете на ЛКК. Комисията може да издава не повече от 30 дни наведнъж т.е. ще ходите на комисия на всеки 30 дни, може и по-често. Ако следящия ви АГ не е много по спазването на законите може да реши да не ви разкарва, а срещу такса просто да ви предоставя подписан от ЛКК болничен.
Скрит текст:
И не забравяйте, и не само вие, а всички потребителки в темата, че болничния подлежи на оспорване и от работодателя, и от РЗИ и НОИ и може да стане грозно.
Здравейте! Днес минах ЛКК и установихме с АГ ( понеже никога не ми се е налагало да  ползвам такъв )  , че между последния 30 дневен болничен и 45 дневен не ми достигат 3 дни 🤬🤬🤬🤬 .
От началото на бременността ми пуснаха от женска консултация два болнични по 30 дни , след което ме хоспитализираха  3 дни и ми издадоха 24 дневен за да мога да продължа  и днес като пуснаха този 30 дневния, сметнаха и установиха че не ми стигат три дни , защо от болница не са ми дали 27???
Е , айде де!?
Въпроса ми е да се свика комисия за тези три дни и да вляза в болница или да си пусна платен отпуск за тях ? Те ми казаха: " Както прецениш , но ппц за три дни няма смисъл от комисия. По добре си пусни отпуск ".
Не се ядосвайте, не сте първата, на която не й стигат 3 дни, не е такава драма. На предната страница се разправях с една потребителка по тази тема. Има го онагледено с цитати от съответните наредби. Ако и на вас не ви се чете - накратко, няма голямо значение дали ще пуснете 3 дни отпуск или ще минете през ТЕЛК за тези 3 дни. Платения отпуск трябва да ви го изплати работодателя и не е невъзможно да ви откаже отпуск в конкретния момент, освен ако не става въпрос за стар отпуск, де. Болничен от ТЕЛК изплаща НОИ.

Последна редакция: вт, 13 май 2025, 21:16 от HoneyBee33

# 632
Според няколко различни счетоводители, които познавам, и според онлайн калкулатор за изчисляване на майчинството - да, ще падне доста, освен ако не си по принцип на минимална работна заплата или близка сума.

Според една потребителка тук пък няма никакво значение дали си в болничен или в отпуск.
Преценката и финансовите последствия остават на теб и твоето бебенце. Съветът ми е да попиташ по-информирани счетоводители наживо.
Аз не си прекъснах болничния и не познавам жени, които да са го прекъснали, именно заради майчинството после.

Пробвай също с онлайн калкулатор за изчисляване на майчинството.
Аз опитах така - написах осигурителен доход 3000 за всички месеци предхождащи дългия болничен, добавих 6 месеца болничен на база осигурителен доход 3000 и в края на периода (преди 45-дневния) добавих няколко дни връщане на работа (в случая - отпуска, който евентуално ще пуснеш).
Майчинството беше изчислено на някаква сума под 1100 лв. Вместо да си взимаш 90% от 3000.

Ако решиш да рискуваш и пуснеш отпуск за дните, които не ти достигат, върни се след няколко месеца и кажи колко майчинство взимаш. Ще е интересно и полезно.

Също така (за Nomade.A и всеки друг) - болничен се издава от повечето АГ-та точно, ако поискаш. Ти си бременна. Никой АГ няма да ти откаже болничен. Нали, ако утре не дай си боже нещо стане с теб или бебето, можеш да съдиш този лекар, че не те е пуснал болничен. Не се притеснявай за това.

Разкарването по ЛКК също не е така. В повечето случаи не ходиш никъде, а срещу 45 лв АГ ти връчва 30-дневен болничен. Всеки месец плащаш 45 лв за подновяването му.
Не познавам бременни, които да са ходили на комисия, но допускам, че някой някога е бил пращан да се разхожда.

На мен не ми беше достигнал един ден болничен. АГ-то си ми пусна нормален болничен за един ден, и след това ми започна 45-дневния.

Миналата година в тази тема и мен ме притесниха (докато бях бременна), че АГ няма да ми пусне болничен, или че ще трябва да се разхождам по някакви комисии, и изобщо само ме вкараха в някакви филми, предполагам същата потребителка. Нищо не се случи така, както каза тя, спокойно Flowers Hibiscus

# 633
Значиииииии Skady, продължаваш Joy
Това, че АГ взема пари и дава болничен от комисия с подписи и печати е незаконно. Че се прави, така е. Но е незаконно. Трима лекари (в комисията) би следвало да се подпишат на един болничен лист, че са прегледали пациентката и са й поставили медицинска диагноза, застрашаваща здравето й и налагаща отсъствие от работа. На теория е това. Иначе лекари всякакви, някои и срещу 10лв го правят. Касов бон за тия 45лв всеки месец имате ли? Съмнявам се Simple Smile

Издаването на болничен Е преценка на лекаря, а не на пациента. Не се прави по искане на пациента. Утре отидете при ортопед и кажете "докторе искам болничен, че си счупих крака". Ортопеда ще каже "ок, дай да направим рентген и ако е счупен ще ти издам". Има едно нещо дето се казва Наредба за медицинската експертиза и подозирам, че не сте я чели. Състоянието на всеки един пациент, посетил лекарски кабинет е ОБЕКТИВНО, т.е. има факти, които се установяват от лекаря има ли ги или ги няма. Има ли бременната основание за диагноза "заплашващ аборт" или няма - не е във вашите компетенции, защото вие като немедицинско лице нямате такива.
И пак ще повторя - това, което пишете е ясно, че се прави, но е абсолютно нелегално и моля не подстрекавайте подобни практики.
Лекаря има пълното право да ти откаже издаването на болничен, ако прецени, че нямаш нужда. Не забравяй, че над лекарите също има контролни органи и някои от тях са съвестни и не искат да ги разследват и да им отнемат разрешителни за практикуване само щото вас ви мързи да ходите на работа и "искате" болничен.
П.С. не съм била тук миналата година. Joy

Последна редакция: вт, 13 май 2025, 22:14 от HoneyBee33

# 634
  • В полите на Пирин планина
Honey, излишно е...
Потребителката Skady е питала нещо някой си реален и той й казал нещо.
Въвела е грешни данни в един калкулатор и си е направила грешни изводи.
Всеки си преценява на кого да вярва.

Не виждам как три дни платен отпуск, който дори няма да влезе в базата ще намалят обезщетението с 50%.
Явно тук нищо не разбираме...

# 635
Honey, излишно е...
Потребителката Skady е питала нещо някой си реален и той й казал нещо.
Въвела е грешни данни в един калкулатор и си е направила грешни изводи.
Всеки си преценява на кого да вярва.

Не виждам как три дни платен отпуск, който дори няма да влезе в базата ще намалят обезщетението с 50%.
Явно тук нищо не разбираме...
Освен това само ще вметна, че онлайн калкулаторите са удобен, но съвсем ориентировъчен инструмент и то само ако както казваш знаеш какво точно да попълниш в него. Играла съм си и съм сверявала данни от калкулатори с официалния ТРЗ софтуер (и не само един) и си дава разлики отвсякъде. Говорим при коректно въведени категории, стаж, бази, ДЗПО, осигурителен, брутен, нетен доход (щото масово не се прави разлика що е то осигурителен и брутен доход)..
Онзи ден една жена спори с мен, че ако основната й заплата е 1200 лв, но чисто взема 3000 (примерно) под формата на бонус (официален бонус всеки месец във фиша и с всички осигурителни вноски), то това ще я ощети и болничния ще е на база 1200. Опитах да обясня, че щом са удържани осигуровки върху бонуса то това е осигурителен доход по смисъла на КСО и той влиза в базата за изчисляване на болнични, но оттовора беше, че съм в грешка и ако тоя месец има бонус 50 000 лева, то болничния й 90% от 50 000 ли ще е??? Joy Отказах се да споря.

Последна редакция: вт, 13 май 2025, 22:17 от HoneyBee33

# 636
Honeybee33 благодаря Ви за бързия отговор 🌹 . Сега ще се върна да чета.
(За да не се повтаряме, понеже търсих в закаченият пост , може да се добави препратка към подобен такъв , за да не ви тормозим 😁. Започнах да чета темата , но малко на тото трябва да се играе в коя е коментирано 😅.

Nomade  темата с БЛ е деликатна и наистина трябва да се внимава с начина на изказване . АГ преценяват каква категория е работата ви и дали позволява да се работи от бременни жени . Масово се злоупотребява с тях . Като човек, който е на ръководна позиция също съм много чувствителна на тази тема . В моя случай още след 1ва ФМ се видя че ако продължавам с такова темпо на работа , ще започна да кървя. Още повече за издаване на такъв болничен се искат и доказателства за състоянието на майката от ехограф , изследвания и т.н . При хоспитализация също за удължаване е по същия начин . Лекарите правят всичко възможност за нас , редно е да не ги злепоставяме и приемаме за даденост 😊.

Skady  абсолютно противоположно на предходния отговор 😅. Срам не срам , най -добре са попитам компетентната институции. Не искам да играя на " Риск печели, риск губи" с Къци Вапцаров, че моето колело н късмета , някой път не удря , където трябва 😆.

# 637
Skady припадвам с Вас 🤣 как Ви мързи да прочетете КСО, пък не Ви мързи да пишете глупости, не мога да разбера? Питайте някой юрист, че явно на счетоводители не сте попаднали.

# 638
Аз лично прочетох законите и наредбите, които в предната страница бяха цитирани и наистина според написаното означава, че не влияе връщането на работа или отпуска на суматата за майчинството.

Но аз например наистина се притеснявам от факта, че страшно много хора ми го казват и то такива осигурявани на максималния праг с години и казват, че са орязани много.
При консултация със счетоводител ми каза точно, че едно пише в закона друго е ня практика.

И ми е странно как има такова противоречие и как толкова хора твърдят едното и толкова много - другото.
Дали мога да попитам НОИ с някакво писмо или чрез онлайн запитване отговарят ли на такива въпроси , просто за мое потвърждение и успокоение.

# 639
Аз лично прочетох законите и наредбите, които в предната страница бяха цитирани и наистина според написаното означава, че не влияе връщането на работа или отпуска на суматата за майчинството.

Но аз например наистина се притеснявам от факта, че страшно много хора ми го казват и то такива осигурявани на максималния праг с години и казват, че са орязани много.
При консултация със счетоводител ми каза точно, че едно пише в закона друго е ня практика.

И ми е странно как има такова противоречие и как толкова хора твърдят едното и толкова много - другото.
Дали мога да попитам НОИ с някакво писмо или чрез онлайн запитване отговарят ли на такива въпроси , просто за мое потвърждение и успокоение.
Аз мислех да звъня да питам, но в крайна сметка се върнах на работа. Ако можеш, питай и кажи какво са ти казали, предполагам ще е от полза.

# 640
Да вметна, бях болничен от 5ти месец, с повод, без повод... в две болници съм се следяла, частна и държавна, и в двете ми издаваха касов бон за 45лв за ЛКК, че и фактури имам.

# 641
Скъпи дами, ВИНАГИ се изчислява нова база за болничния 45 дни преди термин. Това е ново основание. Базата също е различна - 24, а не 18 месеца.
Няма никакво значение дали сте прекъснали или не отпускът по болест. Нова база пак се изчислява.

# 642
Няма никакво значение дали сте прекъснали или не отпускът по болест. Нова база пак се изчислява.
Тя се изчислява, това е ясно. Но, ако имаш непрекъснат болничен до достигане на 45-дневния, за база се взима периода до последния ти работен ден (който е бил преди 6 месеца например) и така 6-те месеца болничен не влизат в изчислението. Ако обаче си се върнал на работа за 1 ден, ако ще да е отпуск, то последният ти работен ден е това връщане на работа и така 6-те месеца болничен, през които работодателят ти не е вкарал нищо в осигуровките ти, влизат в изчислението.

# 643
Тя се изчислява, това е ясно. Но, ако имаш непрекъснат болничен до достигане на 45-дневния, за база се взима периода до последния ти работен ден (който е бил преди 6 месеца например) и така 6-те месеца болничен не влизат в изчислението. Ако обаче си се върнал на работа за 1 ден, ако ще да е отпуск, то последният ти работен ден е това връщане на работа и така 6-те месеца болничен, през които работодателят ти не е вкарал нищо в осигуровките ти, влизат в изчислението.

Това не е вярно!
Вземат се точно 24 месеца назад, преди месеца, в който се излиза в болничен 45 дни преди термин.

Skady, най-искрено те моля да престанеш да преразказваш КСО по картинка или по-скоро по собственото си въображение! Така заблуждаваш много хора или поне внасяш смут в главите на бременните жени.

(Единственият случай, в който евентуално би могло обезщетението да се намали е, ако случайно жената изведнъж се осигурява на значително по-ниска сума ПРЕЗ бременността, сравнено с времето преди това. Но това е някакъв съвсем частен случай.)

# 644
Skady, сайта на НОИ:

Това подчертаното означава, че се гледат 24 месеца назад от излизането в 45 дневен болничен, а не от последния ви отработен ден!
"Отпуск поради бременност и раждане" = т.нар. 45 дневен болничен.
Продължителните болнични преди това, които не трябва да се прекъкват, се наричат "отпуск поради временна неработоспособност". Двата вида болничен са съвсем различни и нямат връзка помежду си.

Последна редакция: чт, 15 май 2025, 00:46 от Не се сърди, човече

Общи условия

Активация на акаунт