Как да се подготвим за старостта.

• 10 234
  • 240
  •   1
Отговори
# 180
  • Melmak
Аз да ви кажа, че като дете, чийто баща сам си сложи края - ужасно е! Да, той си е спестил много мъка и болка от последния стадий на рака, но е ужасно. Боли много да загубиш така родител!

Най-добрата ми приятелка загуби баща си от рак преди дни. Каза, че накрая и морфинът не е помагал.

# 181
  • София
Аз да ви кажа, че като дете, чийто баща сам си сложи края - ужасно е! Да, той си е спестил много мъка и болка от последния стадий на рака, но е ужасно. Боли много да загубиш така родител!

Най-добрата ми приятелка загуби баща си от рак преди дни. Каза, че накрая и морфинът не е помагал.
Морфинът не е върхът на обезболяването. Лечението на болката е адски напреднало и съжалявам за бащата на приятелката ти, но в такива случаи се търси компетентен лекар, който може да предложи налични много добри варианти. Вече никой не си отива в адски болки, ако има достъп до медицина.

# 182
Какви са тия лекарства и защо не са достъпни, та всички случаи за които знам, последните дни на раковоболни са ад
Вместо да съсипват болния и близките му, защо не се предписват или какво, спестяват ги?

# 183
Аз знам че използват някакви полунелегални средства, които лекари препоръчват един вид   "Ама не съм ви казал аз". Като марихуани и подобни. Внасят се отнякъде законно де, добавки някакви, които държат човека замаян и спи непрекъснато.
Абе да не дава Господ.

# 184
  • Melmak
Бащата на приятелката ми почина в Англия. Предполагам там медицината предлага възможно най-добри решения за терминално болни. Имаше достъп до медицина и се лекуваше, докато в един момент положението стана неспасяемо.

# 185
  • София
Какви са тия лекарства и защо не са достъпни, та всички случаи за които знам, последните дни на раковоболни са ад
Вместо да съсипват болния и близките му, защо не се предписват или какво, спестяват ги?
Това не са лекарства, а обезболяващи, например, Оксикодон. Напълно достъпен с рецепта. И всеки знае, че последните дни на онкоболните са ад, те и предишните са ад, но болката вече се овладява успешно. Дори във времената на морфина можеше с морфинов дифузер, не с инжекции, но морфина не е най-добрия избор при проблеми с дишането, например, защото го подтиска.
У нас палеативната грижа практически отсъства по Здравна каса, но все пак онколозите, личния лекар могат да изписват обезболяващи и би трябвало да знаят какви съществуват и какви са подходящи в случая.

Пак казвам, няколко онкоболни съм гледала докато издъхнат. Смъртта винаги е ад, но човек може да бъде облекчен и да му се подсигури комфорт. Самата смърт не може да се избегне, естествено.

# 186
Над определена възраст повечето възрастни стават страшни егоисти и се надъхват срещу децата си. Изискват, критикуват, докато не получат грижата, която те си представят, че заслужават. Ама, че те не са отглеждали възрастните си родители, няма значение. Ти им дължиш 24 часово присъствие и лично обслужване, вкл. и лична психологична помощ, няма значение дали ти трябва да си напуснеш работата, семейството си, важно за тях е ти да си до тях денонощно.
Ето това искам да го избегна.
Изобщо нямам такива наблюдения. Никой възрастен от моето обкръжение не се е държал така.
Много голямо обобщение сте направили.

# 187
  • Швейцария
Аз не се подготвям особено. И двамата с ММ ще имаме добри пенсии, ако решим да се върнем в България, ще живеем много добре. Но това едва ли ще се случи. Предпочитам да ме гледат добре в някой старчески дом в Швейцария. Деца нямаме и не разчитаме на нищо.
За евтаназията съм мислила. Навремето аз гласувах да се приеме закона. Но не е толкова лесно. Не е така да не те питат и да ти джаснат инжекцията. Трябва да си член на една организация, да си плащал членски внос и да си с акъла си, да не си депресивен и с доказано нелечимо заболяване. Всичко минава щателна проверка с много документи и становища. Дементно болен трябва да е заявил желание, докато е бил още в състояние да взима решения. Евтаназияата сама по себе си е забранена в Швейцария, разрешено е асистираното самоубийство. Т.е. лекар изписва смъртоносната доза, те ти подготвят системата, но ти натискаш копчето. Аз това не мисля, че го мога. Човек докато е добре се заканва много неща, как няма да позволи да се грижат за него, как ще си тегли куршума. А аз навремето правих стаж в отделение за смъртно болни. Вкопчват се в живота като стой та гледай.
Ето така стават нещата. Питат ги как се казват, кога са родени, знаят ли какво ще стане когато натиснат копчето, това ли искат непременно да се случи.
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 08:17 от JennyBG

# 188
  • Варна
Аз често си мисля, че бих дарила тялото си за учебни цели и научна работа.
Иначе подготовка системна не правя, на 44.5 г. съм, минава ми през ума, но нищо устойчиво като практика не мога да споделя.

# 189
От известно време, с напредване на възрастта, все по-често си мисля какво трябва да направи човек, за да се подсигури поне малко за късните си години, без да мизерства и без да увисва на децата си. Какво правите вие, с мисъл за бъдещето? Изобщо, има ли нещо, което може да се направи? Не ми харесва схемата, която виждам около себе си, живуркаме си, не си даваме зор и после мигаме безпомощно към близките и чакаме да ни возят, обслужват, обгрижват.
Само да кажа ,че масово се правят на безпомощни и са на принципа:Длъжен си ми!
Майка ми харчи всичкоооо ,щото знае ,че има на кого да разчита.
Свекърва ми пред нас е саката,а у тях са гости нон стоп и се готви и се посрещат.
🤢

# 190
Цитат
Как да се подготвим за старостта.

Добра идея е да почнете с кални бани. В Поморие вероятно още предлагат.
Подготовка си е отвсякъде, навици се създават...
Все от някъде трябва да се почне, не ли?
Копане на трапове в различни видове почви също. Стимулиращо упражнение и за тялото, и за душата.

# 191
Ако калните бани не бяха стар виц за свекърви, може би някой щеше да се засмее

# 192
Ако някой разкаже вица може да се засмея Simple Smile

# 193
- Мило, да пратим ли майка ти на кални бани?
- Но тя не е болна
- Нищо, да свиква с пръстта.

# 194
а, не го знаех. обаче подобни има толкова много че вече не са ми смешни.

Общи условия

Активация на акаунт