Как да се подготвим за старостта.

• 10 246
  • 240
  •   1
Отговори
# 120
Молите се да не надвишавате 70? Ще ви се наложи, защото продължителността на живота се увеличава, остава да подобряваме качеството му. Дори с 4 стадий онкологични заболявания живеят повече от очакваното, въпросът е как.
Работя с всички възрастови групи. Да видя промяната във функционалния резерв и зависимостта от чужда помощ на 70 +, да живне човекът, да му се прииска всичко…, да се улеснят близките. За мен има смисъл, и всичко си струва.

# 121
Над определена възраст повечето възрастни стават страшни егоисти и се надъхват срещу децата си. Изискват, критикуват, докато не получат грижата, която те си представят, че заслужават. Ама, че те не са отглеждали възрастните си родители, няма значение. Ти им дължиш 24 часово присъствие и лично обслужване, вкл. и лична психологична помощ, няма значение дали ти трябва да си напуснеш работата, семейството си, важно за тях е ти да си до тях денонощно.
Ето това искам да го избегна.

# 122
Над определена възраст, а може и под - детето става родител, родителят - дете.
Едва ли ще го избегнеш, с подобни разбирания за поведението и отношенията.

# 123

Мен не ме мисли, със сигурност ще го избегна, защото съм си го измислила. А и твоите разбирания са едни теорийки, няма как да ни заблуждаваш, че се занимаваш професионално с възрастни.

# 124
Аз гарантирам, че е права - обръщат се нещата, сега аз съм детето. И ги слушам като дете. Трудно става, но ако не си идиот, ще разбереш и отстъпиш воденето, силата, реда. И ще се подчиниш.
 Няма полза да си държиш на своето, Разбира се, не за лични неща се отнася. То  и аз като родител съм давала свобода за личните им неща, да имат мнение, да опитват  своето, но отговорността бе моя като родител. Отдавна не  е.

# 125
  • Melmak
Проблемът идва, когато родителят си настоява за неговия начин, тропа с крак и прави напук. Съседката се оплакваше, че баща й държал сам да ходи да си взима пенсията от пощата. Той вече трудно ходи, много въЗрастен. Искал да се изкъпе, избръсне и дъщеря му да го заведе до пощата, където се извива една голяма опашка и той лично да си вземе пенсията. Сам не може да отиде. По банков път - не желае. И това са само белите кахъри…

# 126

Мен не ме мисли, със сигурност ще го избегна, защото съм си го измислила. А и твоите разбирания са едни теорийки, няма как да ни заблуждаваш, че се занимаваш професионално с възрастни.
Някои пишат, че за първи път се съгласявали с мен по някакъв въпрос. Други пък оспорват опита ми.
Драги съфорумци, аз не пиша, за да се съгласявате или да се заблуждавате.
Ти какво си измислила не е важно, важно е какво ще се случи на практика. От теорията го знам това, то иначе и ти нямаше да мислиш, а да действаш.
Когато родителят тропа с крак и настоява, има съответния подход за справяне. С конфронтация - не.

# 127
Дренка родителя винаги е бил дете на някого, но не на собственото си дете. Разликата е , че детето може да ребелира срещу родителя и той пак да го разбира и обича, но родителя не може срещу детето си. Просто няма смисъл.
Т.е. родителя не може да е дете на детето си. Може да стане безпомощен, но ако няма сбъркани псих, с-я и отношения , той винаги ще има една цел - да разбере, да подпомогне , да защити и да олекчи детето си.
От тук ми става ясно, че ти говориш или за сбъркани отношения и псих с-я , или за физ. безпомощни хора ?
Например един силе мъж, син, той може да се грижи за немощтната си  майка  .. .но за нея той ще остане неин син и тя ще се опитва да му спестява неща. Няма да се опитва да се просне отгоре и да тежи и дори да има проблеми да не вижда че ще го смачка. Защото има и такива. Слепи от травми в живота си родители, които не разбират какво причиняват. Но те не са деца на децата си.

# 128
Няма сбъркани отношения. Просто отстъпваш и  пускаш юздите. И се подчиняваш на детето си, като на по-силен и умен , като в час с живота, защото остарял , останал в къщи пенсионер си се отдалечил от новостите.
 Това го разбираш трудно.
Който не го разбере , създава  напрежение  и се инати.
 Едно  е да реши  възрастния, че иска екскурзия или да спи до 10 сутрин,  друго е да решава за  живота на децата си като преди. Да изисква послушание, дето му казва уважение.   Да се ядосва ,че са неразумни или грешат. Уважението е на друга основа. Не към решенията,  даже не го и питат като решават.  Те ,децата ни ,се намесват повече в нашия живот, отколкото ние  в техния.
 И става по същия начин, както ние сме правили - с добро или с крясъци,  с убеждаване или налагане. каквото сме посяли.
 Но се обръщат ролите.  Те решават накрая. За нас и за себе си - казват ни ,което искаш няма да стане,  или може, но друг път.   Казват - не можеш, няма да правиш това. Ще бъде по друг начин.  Това няма да бъде. И отстъпваш. Без да мърмориш.Те решават за твоя  дом, така ще направим.

# 129
Ако аз например един ден не успея да се грижа за родителите си при нужда,ще си бъде изцяло моя вината и ще се обвинявам.
Но няма да изкарвам доводи как нямало как, как те като са стари са егоисти и т.н
Има ли желание, има и начин.
Прочетох достатъчно причини как не може младите да се закотвят при възрастните,за да ги гледат, но истината е че е въпрос на желание.
Варианти при които децата са били малтретирани като малки,разбира се че ги изключвам.Там родителя не е положил необходимата грижа и съответно о той няма да я получи като остарее.
Аз не мога да разбера защо приемате моето мнение като вменяване на вина.Аз просто се учудвам на студенината на българина като цяло към старите му родители.
Всеки си прави изборите сам и си отговаря пред собствената съвест.

# 130
  • София
Фани, пак ли ще се въртим около студенината на българина?

Ти да видиш англичаните колко са студени! В почти всяко населено място има поне по 3-4 старчески дома. Пълни са. Само да се освободи място (те живи не си тръгват) и до края на деня стаята е резервирана.

В моето село са повече от 5 домовете. Ако искаш вярвай.

# 131
Децата, ако са в САЩ и живеят там точно как ще се закотвят да гледат възрастни в България?
Или да зарязват всичко и да се връщат, защото за това са родени, да гледат възрастните?

# 132
Бизнесът е със старческите домове.

При все увеличаващата се продължителност на живота, срив в демографския прираст, липса на истински социални и икономически политики за насърчаване на повече от 1 дете, липса и/или недостатъчни ясли/градини, трудности на майките за работа и по-високодоходно заплащане, и това не само в Бг, прибавете и политиката от повече от 35 години за свободно движение на хора и капитали, как искате да не се получи това, което е днес.

# 133
Нещо темата не е много информативна.

Тези, които казват, че са то измислили не казват точно как Simple Smile Разбрах, че събират пари и са казали на децата си да ги пратят в хоспис.  Нито само пари стигат, нито пращането в хоспис освобождава децата от грижи. Какъв е тоя хоспис, къде е, откъде знаете, че ще има място за вас.

Никаква прагматична полза за момента. Simple Smile

# 134
За Англия няма как да не вярвам,защото съм живяла там 8 години.
Но тяхното старчество там е по симпатично сякаш Simple Smile
Поне от финансова гледна точка са добре..

Общи условия

Активация на акаунт