Заболявания причинени от начина на хранене/ живот

• 10 149
  • 196
  •   1
Отговори
# 30
  • Out of the Mix
Моана,
Да, по-рядък е и го няма навсякъде, защото предимно се предлага ферментиралият, червеният.
Насипен чай не обичам да купувам, а пекетиран, директно от производител.
Аз купувам от Лечител на Прага, има и в близост до Витошка, забравих улицата, Зелен Ройбос, Greenbush.
Информация от "извора" нямам, но каквото съм чел из интернет пространството, и сериозни статии, не сайтове за продажба и реклама за храста Aspalathus linearis, всички казват, че неферментиралият продукт, т.е. директно набран, без оксидация, е много по-богат на биофлавоноиди, антиоксиданти, като тук с най-голям % е Аспалатинът.
Пробвах го преди 7-8 г., хареса ми, и от тогава редовно си пия, следобедно да кажем след работа, или просто така за настроение. Simple SmileRelieved
Иначе и двата са полезни, и червеният, просто химическият състав е малко по-различен.
Зеленият е с по-тревист аромат, неутрален, червеният една идея по-сладък, може би с лек карамел.

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 10:04 от Revoker

# 31
  • Русе
Аз, в тази връзка искам да добавя едно сравнително неново схващане, че здравословните за нас храни са тези, които са характерни за нашия климатичен пояс т.е. купувайки всяка "супер храни", които са "израстнали" нейде далеч, всъщност не си помагаме, а даже може да си навредим.

# 32
Последното е точно така. И е от малкото доказани с научни методи твърдения в диететиката.
Киноата и годжи берито няма да ви направят здрави и дълголетни.

# 33
Полезни са и киноата, и годжи берито, но не опира само до тях, а до какво се консумира цялостно и на редовна база. Ако диетата ти е junk, нисковитаминозна и висококалорична 90% от времето, и по една шепа годжи берита да ядеш на ден, смея да предположа, полза пак няма да има.

Ние в нашето семейство се стремим да се храним здравословно, не пестим средства за качествена храна, но тези модерни суперхрани и за мен са глезотийки в повечето случаи. Наблягаме на сезонна (по-витаминозна, свежа, изгодна), регионална (по-екологична, стимулираме местните бизнеси), и разнообразна продукция. Много са полезни сините боровинки, така е, обаче същите антоцианиди, даже в по-големи количества, в комбинация с ред други полезни минерали, витамини и вещества, за в пъти по-евтино да не говорим, се съдържат и в червеното зеле - обаче червеното зеле не се пласира лесно като "супер храна". Триковете на маркетинга в индустрията са това.

PS: Благодаря, Revoker!

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 14:24 от Анонимен

# 34
А моята тема. Не пия, не пуша, не ям захар, бяло брашно, избягвам млечни продукти, не пия безалкохолни и сокчета, не се доближавам до маргарини и изкуствени подсладители. Не консумирам нищо в лъскави опаковки, снаксове, вафлички, бисквити и подобни. Пия 2 литра вода и ходя на фитнес 2 пъти седмично по 1 час. А и кафе не пия, а черен чай.
Е това не означава, че не си позволявам, но рядко и с мярка.
И знам, че може изневиделица да ме хване рак без видима причина или да ме блъсне кола, но това което зависи от мен, го правя.
Това, което зависи от теб, е нищожно малко всъщност. Много по-малко, отколкото си мислиш. И знаеш ли кое друго, освен прекаляването с вредните храни, е вредно, да се стресираш относно отслабване и килограми до такава степен, че нищо друго да не те вълнува. Прави, каквото е по силите ти, но без да се вманиачаваш. И без това, след определена възраст вече трудно ще си върнеш килограмите от тинейджърските години.

# 35
Няма нещо, което да ограничавам, имам горчив опит и последствия от зверски диети в студентските години.
Никога не съм опитала цигара, повдига ми се от дима. Не харесвам алкохол, 2-3 пъти  годишно пия 50 гр мартини или вермут .
Ям всичко , което ми се яде- основно тесто и сладкиши, не пия вода, на постоянни хапчета  сена съм. Опитвайки да пия поне литър вода, получавам задържане на течности или през 5 мин в WC. Явно не са за мен двата литра вода. Не спортувам, само ходя много .
Въпрос на вътрешно убеждение е начинът ти на живот . Уважавам всички, които спортуват, избягват определени храни, но за мен тов а ще е мъчение. Ако трябваше да боря килограми, не знам как щях да си наложа дисциплина и режим.
Не искам един ден да съжалявам за лишения и ограничения . И съм на мнение, че болестите първо идват от стреса и мислите ни, после от това как се храним и движим.

# 36
Защото диетата не е решение, диетата е да се поддържа постоянно някакъв режим на храна, да се избягват вредни храни и да се внимава с количеството храна. А водата на 20 кг. тегло, 1 л. вода, за мен непостижимо.

# 37
  • Paris, France
Не се наливам с вода. Само се изпикава, а вади електролити. Някои дни изобщо не пия вода. Ако не слагам сол в храната си, вода не ми трябва. В 1 кило маруля или спанак има 900г вода. Като сме у майка или ядем на ресторант и солено, ставам и нощем да пия вода и много ожаднявам.

Честно казано не знам дали правилното хранене може да удължи значително живота на тяло, в което с възрастта се появяват бъгове. Оня ден разбрах за смъртта на съфорумка. Ядеше основно месо, пасано на поляни, мляко от селски крави, а не индустриално, тонове коприва и салати и е починала от масивен инсулт в средата на 60те си години. Хляб, тестени, ориз, зърнени и сладко не ядеше никакви от десетилетия. Беше планинарка. Обиколила е Кавказ. Не знам дали успя да се пенсионира даже. Мир на праха на Недоволна ❤💐. В същото време дебели баби  куцат из парка с бастуните.

До нас има резиденция за стари хора. Виждам алкохол, шоколад, даже сладкиши в количките им. Доста от тях пушат из градинките и на 95 и 105 години. В хлебарницата сутрин се вие опашка за кроасани и хляб и заради тях ходим в друга, по-далечна.

Не съм тръгнала да ям боклуци ежедневно, но не съм 100% убедена, че хранейки се както се храня си гарантирам здрави старини.

# 38
  • София /Абсурдистан
А моята тема. Не пия, не пуша, не ям захар, бяло брашно, избягвам млечни продукти, не пия безалкохолни и сокчета, не се доближавам до маргарини и изкуствени подсладители. Не консумирам нищо в лъскави опаковки, снаксове, вафлички, бисквити и подобни. Пия 2 литра вода и ходя на фитнес 2 пъти седмично по 1 час. А и кафе не пия, а черен чай.
Е това не означава, че не си позволявам, но рядко и с мярка.
И знам, че може изневиделица да ме хване рак без видима причина или да ме блъсне кола, но това което зависи от мен, го правя.
Е, и аз така също, без фитнеса и кафето. Но ракът ме хвана. Нямам никаква такава наследственост, аз съм първата. Та имам и някои съмнения относно тезата.
Живейте си с кеф и си носете новите дрехи, че никой нищо не знае кой колко.

# 39
  • Пловдив
Невена, няма гаранции, но вероятността се вдига, така поне казват. В старческия дом съотношението на пушещи баби срещу Недоволни баби трябва да е различно от това при младите. Да, ако теб те нацели лошият късмет... Лека и пръст на съфорумката.
Бях чела за руски актьор от съветско време - Савелий Крамаров. Маниак на здравословен живот - както докато е в Русия, така и после при емиграцията си в Щатите. Жени се двукратно за младички жени като Венсан Касел. Wink Умира на 60 от усложнения след операция на уж навреме хванат рак на дебелото черво. Демек, рак на 60, и то уж от онези, които сравнително силно се влияят от храна и кила. Но пък майка му е починала на 40 (не знам от какво). 20 години отгоре на нея е имал, от друга гледна точка.

# 40
Сетих се и за Стив Джобс, който почина в средата на петдесетте си години от рак на панкреаса. Диетата му е била доста строга - веган , сурови плодове и зеленчуци, ядки и семена ,съчетана с периоди на гладуване . Не съм сигурна обаче дали диетата му е била такава преди рака или прилагана като някакъв метод в опити за лечение след диагнозирането .

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 13:40 от •MERA•

# 41
Стив Джобс беше известен през целия си живот с това, че залита по алтернативна "медицина" и не иска да се лекува по обичайния за цивилизования свят начин. Неговият тип рак е много инвазивен, но вероятно предвид общественото му положение и нивото на медицината в САЩ (в момента от първия ред можем да наблюдаваме там живот на богатите до 100+ години - Хенри Кисинджър, Джими Картър, Кърк Дъглас и т.н., изцяло благодарение на медицинска поддръжка), би могъл да се радва на още някоя годинка, ако не разчитаеше на баене и хомеопатия.

# 42
Доколкото ми е известно, Стийв Джобс умира от рядък, агресивен рак на панкреаса, след като ракът се завръща след ремисия. Лекувал се е и стандартно, но нищо повече не е могло да се направи.

МЕРА, а относно принципите на дългия живот, за които питаше в началото на темата, потърси за начина на живот на super agers, centarians. Предполагам ще ти е интересно Simple Smile

Ходих на една изложба лятото, много популярна, world of bodies, и накрая имаше секция за тях с принципите, които ги съхряняват жизнени и здрави за дълги години - храна /Eat The Rainbow/, движение, опитимизъм, непрекъснато развиване на ума, чувство за общност, полезност, смисъл и цел в живота итн.

А по темата подкрепям мненията на Велма и Ривоукър, подобни храни изключвам и аз. За мен също храната, начинът на живот дават голямо отражение върху здравето. Лично следвам принципите на метода clean eating от САЩ (повече инфо в Google), спортувам интензивно, оптимист съм си по рождение и - да чукна на дърво - не съм се разболявала и от настинка даже през последните 5-6 години, което отдавам на начина си на живот.

# 43
Ходих на една изложба лятото, много популярна, world of bodies, и накрая имаше секция за тях с принципите, които ги съхряняват жизнени и здрави за дълги години - храна /Eat The Rainbow/, движение, оптимизъм, непрекъснато развиване на ума, чувство за общност, полезност, смисъл и цел в живота итн.
Тези, които съм подчертала, са се очертали като основни от наблюденията на на Сините зони по света. По принцип никъде, никога в човешката история дълголетниците не са се хранили "разнообразно" спрямо сегашните разбирания. С полезни (прясна риба, зеленчуци, зехтин, билки) и локално отгледани храни да, но не и с богато многообразие от продукти.
Много столетници пият, ядат сладко, но никой не пуши. И задължително се хранят скромно, дори оскъдно по днешните схващания. Дебел столетник няма и никога не е имало.

# 44
  • Melmak
Като има нещо да ставя, то ще стане. Разбира се, че всеки познава хора, починали рано от болест, дори деца. Не вярвам болните от рак деца да са пушили или яли толкова вредно, че на няколко годинки да им се е отразило.

Наскоро близка почина на 33 г. от рак. Но това по-скоро е изключение, а не правило.

Общи условия

Активация на акаунт