Да, по-рядък е и го няма навсякъде, защото предимно се предлага ферментиралият, червеният.
Насипен чай не обичам да купувам, а пекетиран, директно от производител.
Аз купувам от Лечител на Прага, има и в близост до Витошка, забравих улицата, Зелен Ройбос, Greenbush.
Информация от "извора" нямам, но каквото съм чел из интернет пространството, и сериозни статии, не сайтове за продажба и реклама за храста Aspalathus linearis, всички казват, че неферментиралият продукт, т.е. директно набран, без оксидация, е много по-богат на биофлавоноиди, антиоксиданти, като тук с най-голям % е Аспалатинът.
Пробвах го преди 7-8 г., хареса ми, и от тогава редовно си пия, следобедно да кажем след работа, или просто така за настроение.


Иначе и двата са полезни, и червеният, просто химическият състав е малко по-различен.
Зеленият е с по-тревист аромат, неутрален, червеният една идея по-сладък, може би с лек карамел.