Преинсталиране програма на лаптоп .

• 1 155
  • 23
  •   1
Отговори
# 15
Закупихме го с Уиндоус 10,все още си работи добре,защото е запазен,но се притеснявам когато влизам,защото  ми изписва да премина  на 11 или 11 про, все пак има време до октомври 2025.Може да го дам на някой лицензиран и опитен сервиз за преинсталация.
Стой си с Windows 10. Няма нужда да инсталираш Windows 11. Windows XP така му спираха ъйдейтите, а още много години ги получаваше и удължаваха крайния срок. Дори да спрат ъпдейтите на Windows 10, пак може да го ползваш дълги-дълги години.

На стари компютри със съответно недостатъчно ресурси е препоръчително да се инсталира Linux и по-точно Linux Mint. Linux като цяло е много по-лека операционна система от Windows и получава дълги години ъпдейти. Изгледът и боравенето с Linux Mint е същото като с Windows и разлика няма да се усети.  Има и "магазин" за програми и инсталирането им става с един клик. Инсталирането на Linux Mint не е по-трудно от Windows. С Xfce графична среда е най-леката.

Благодаря за съвета.За сега ще изчакам и няма да бързам да пипам нищо.
Ако може модела ,вероятно го пише някъде отдолу. Последно качих един "оптимизиран ,демек окастрен Laughing" Win10 на лаптоп от 2009 ,защото баба ми реши че е време да се научи на 82 Innocent

Утре ще погледна и ще видя какъв модел е.

Модела на другият с 8,1 е HP Compaq 6715 s ,а не Dell
(доста е старичък), грешката е моя.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 22:11 от Мichel 21

# 16
Закупихме го с Уиндоус 10,все още си работи добре,защото е запазен,но се притеснявам когато влизам,защото  ми изписва да премина  на 11 или 11 про, все пак има време до октомври 2025.Може да го дам на някой лицензиран и опитен сервиз за преинсталация.
Стой си с Windows 10. Няма нужда да инсталираш Windows 11. Windows XP така му спираха ъйдейтите, а още много години ги получаваше и удължаваха крайния срок. Дори да спрат ъпдейтите на Windows 10, пак може да го ползваш дълги-дълги години.

На стари компютри със съответно недостатъчно ресурси е препоръчително да се инсталира Linux и по-точно Linux Mint. Linux като цяло е много по-лека операционна система от Windows и получава дълги години ъпдейти. Изгледът и боравенето с Linux Mint е същото като с Windows и разлика няма да се усети.  Има и "магазин" за програми и инсталирането им става с един клик. Инсталирането на Linux Mint не е по-трудно от Windows. С Xfce графична среда е най-леката.

Как ви хрумва да препоръчате Linux на начинаещ потребител... Дори и Mint изобщо не е подходящ за хора, които се притесняват да инсталират Win 11...

Също така е силно НЕпрепоръчително да се ползва OS, която е приключила със Security ъпдейтите, самият компютър става много уязвим на всякакъв тип атаки (работя в сферата на киберсигурността).

# 17
Скрит текст:
Закупихме го с Уиндоус 10,все още си работи добре,защото е запазен,но се притеснявам когато влизам,защото  ми изписва да премина  на 11 или 11 про, все пак има време до октомври 2025.Може да го дам на някой лицензиран и опитен сервиз за преинсталация.

На стари компютри със съответно недостатъчно ресурси е препоръчително да се инсталира Linux и по-точно Linux Mint. Linux като цяло е много по-лека операционна система от Windows и получава дълги години ъпдейти. Изгледът и боравенето с Linux Mint е същото като с Windows и разлика няма да се усети.  Има и "магазин" за програми и инсталирането им става с един клик. Инсталирането на Linux Mint не е по-трудно от Windows. С Xfce графична среда е най-леката.
Как ви хрумва да препоръчате Linux на начинаещ потребител... Дори и Mint изобщо не е подходящ за хора, които се притесняват да инсталират Win 11...

Също така е силно НЕпрепоръчително да се ползва OS, която е приключила със Security ъпдейтите, самият компютър става много уязвим на всякакъв тип атаки (работя в сферата на киберсигурността).
Не съм казал, че задължително тя трябва да инсталира Linux, но истината е, че е елементарно. Има и клипове на български език със стъпка по стъпка. https://www.youtube.com/results?search_query=%D0%B8%D0%BD%D1%81% … %D0%B5+linux+mint В допълнение си идва с базовите драйвери и директно може да се свърже с интернет. След това автоматично открива какви драйвери са необходими и ще ги инсталира без намеса на потребителя(освен да си напише паролата и да се съгласи). Въобще с Linux Mint е далеч по-лесно да се борави.

Security Updates са важни, но е по-важно задклавиатурното устройство. От години се залага на уязвимостите на хората, а не на ОС.

# 18
Ок,а да попитам на другият ,който е  с 8,1  HP  модел Compaq 6715 s има ли начин да се инсталира Linux  Mint ,за да не ровичкам по този,който е с 10 ката?Как мислите?Или няма да стане на него?

# 19
Ок,а да попитам на другият ,който е  с 8,1  HP  модел Compaq 6715 s има ли начин да се инсталира Linux  Mint ,за да не ровичкам по този,който е с 10 ката?Как мислите?Или няма да стане на него?

Доста старичък е това НР щом още стои името на компак до него .Ако въобще тръгне Минт, ще е много болезнено използането му (особено за приложения който искат по интензивна работа на видео картата, а в днешно време дори и само да браузваш пак има нужда). Заслужава си да се разгледа възможността да се качи оптимизиран (окастрен) Уин 10 на него и да се съживи малко компютърчето.

# 20

Лаптопът е произведен 2008г. Даже не знам как Windows 8.1 върви нормално.

Някоя доста стара версия на Linux Mint. Примерно 19.3 макар от 2г, да не получава ъпдейти по сигурността.  Предполагам, че лаптопът е с по-малко от 4GB RAM, затова 32 битовата версия Xfce най-добре.

# 21

Някоя доста стара версия на Linux Mint. Примерно 19.3 макар от 2г, да не получава ъпдейти по сигурността.  Предполагам, че лаптопът е с по-малко от 4GB RAM, затова 32 битовата версия Xfce най-добре.

Проблемът е ,че не можах да намеря legacy драйвър за линукс за видео картата -  Радеон x1250 Не съм сигурен този в xserver-xorg пакета да ли ще върши някаква работа.

# 22
Не съм го отваряла скоро,може би има 2-3 месеца,мисля че беше с 4GB RAM памет,но както писах работеше си горе-долу  нормално, само че по бавно и по някога ми изписваше ''блокирала страница'' и за това го зарязах.

# 23
Ок,а да попитам на другият ,който е  с 8,1  HP  модел Compaq 6715 s има ли начин да се инсталира Linux  Mint за играта тук ,за да не ровичкам по този,който е с 10 ката?Как мислите?Или няма да стане на него?

Mint 19.3 вече е остаряла, но може би си струва да опитате по-лека и по-нова дистрибуция като AntiX или MX Linux - те работят дори на много стар хардуер

Общи условия

Активация на акаунт