УСАГБ "СЕЛЕНА" - гр. Пловдив - ТЕМА 26

• 43 404
  • 802
  •   1
Отговори
# 720
Факт е, че трябва да има яснота и то от самото начало до финала. Това са си едни договорни отношения и е логично лекарят, на когото се доверим да уточни в началото и да спазва уговорката си какво точно означава следене по ЗК, конкретно при него кое ще се плаща и кое не, за да си направи пациентката преценка предварително. По нагоре в темата вече се обсъждаше, че една бременност като проследяване може да мине и в 5 цифрените суми. За всяка бъдеща майка това е солиден разход. Ами ако имат и други деца и кредит? Защо бременността трябва да е време и за финансов стрес?
Тук не спорим, че на своя воля избираме частна болница. Но в нея се очаква услугите да са ясно уточнени, за да прецени пациентът-клиент дали може да си ги позволи и в никакъв случай да не се променят при свършен факт и в движение.

# 721
Естествено, че трябва да се изговори, но авторката на предното възмутено мнение твърди, че до сега не е плащала нищо, при 3 безплатни прегледа и изведнъж 70лв. Аз ходя в месеца 2 пъти за мое спокойствие при следящия ме АГ в Селена, д-р Константинова и си плащам, когато не трябва, сестрата ми казва кое минава по каса и кое не. Информирана съм за всичко.
Също може да се смени следящия и всички да са доволни, д-р Шентова не е единствената. Изтъкна се, че е стажант, има и “нестажанти” защо тогава тя е избрала за следящ лекар по ЗК.
Не мога да разбера, никой не ни кара на сила да се следим по ЗК и не при даден лекар в Селена. Парите, които не са никак малко, сами избираме къде да “вложим”. Simple Smile

# 722
Според мен това колко пари ще Ви вземат зависи от това, което те подадат в системата.
Знам със сигурност, че АГ следящ в друга частна клиника в града всеки преглед е ползвал ехограф и пациентката не е платила 1 ст. за това. Каква е политиката на Селена обаче не се знае. Вероятно стриктно спазват правилото за 3 прегледа по ЗК и оттам нататък всеки преглед с ехограф се заплаща.

# 723
То това не е всичко,  изписала ми е TORCH-панел (токсоплазмоза, рубеола, CMV), който има смисъл основно в първи триместър, а аз вече съм в края му. Ваксинирана съм срещу рубеола, имам имунитет към токсоплазмоза, с изследвания правени при нея, в същата болница.Нито обясни защо ги пуска отново, нищо. Аз чак след това се усетих, че на се много уместни тези изследвания.
Прегледът беше буквално 2 минути, един поглед, един ехограф и реплика: „има си две ръце, два крака“. До там. След това  400 лв. на касата. Ми не се прави така.

Не съм търсила специално отношение, не настоявам да ме преглежда редовно , исках само да ми води бременността по ЗК. Това не е грижа, това е подигравка.

Nidda  позицията ми е ясна: лекар с 20 години стаж и авторитет не може да бъде приравняван със специализант. Това разграничение го има навсякъде. Била съм 3 месеца без да доплащам при нея и изведнъж ми сервира такса, да -кое те смущава тук?  И Не съм ти комшийката на село, та да ми сочиш пръст и нахокваш. Пак казвам, споделям опит, всеки сам си прави избор и носи последствията от него, включително и аз. На пръв поглед изглежда мила и амбициозна, може подхода й да е лично към мен.

Последна редакция: чт, 07 авг 2025, 09:23 от Alfafa

# 724
То това не е всичко,  изписала ми е TORCH-панел (токсоплазмоза, рубеола, CMV), който има смисъл основно в първи триместър, а аз вече съм в края му. Ваксинирана съм срещу рубеола, имам имунитет към токсоплазмоза, с изследвания правени при нея, в същата болница.Нито обясни защо ги пуска отново, нищо. Аз чак след това се усетих, че на се много уместни тези изследвания.
Прегледът беше буквално 2 минути, един поглед, един ехограф и реплика: „има си две ръце, два крака“. До там. След това  400 лв. на касата. Ми не се прави така.

Не съм търсила специално отношение, не настоявам да ме преглежда редовно , исках само да ми води бременността по ЗК. Това не е грижа, това е подигравка.

Nidda  позицията ми е ясна: лекар с 20 години стаж и авторитет не може да бъде приравняван със специализант. Това разграничение го има навсякъде. И Не съм ти комшийката на село, та да ми сочиш пръст и нахокваш. Пак казвам, споделям опит, всеки сам си прави избор и носи последствията от него, включително и аз. На пръв поглед изглежда мила и амбициозна, може подхода й да е лично към мен.

А защо просто не сте я попитали защо Ви ги пуска?  Била съм при нея, когато д-р Ставрев е отсъствал (не съм бременна, а за ин витро) и доста въпроси съм и задавала, адекватно ми е отговаряла, не ме е претупвала. Дори конкретно за едно изследване питах защо пускаме него, а не друго, обясни ми подробно защо няма смисъл от него, въпреки че можеше да ми пусне и 2-те и съответно да дам повече пари.

Колкото до прегледите - Вие сама казвате, че знаете, че Ви се полагат 3 прегледа по ЗК, а после сте изненадана, че са ви взели пари. Специализант или не - работят, така че разбираемо да получават заплащане. Simple Smile

# 725
Честно казано, изобщо не се замислих в озни момент. Да, и аз съм ходила многократно при д-р Ставрев по други поводи, включително е тя ме е преглеждала. Не съм направила случаен избор.

Отново подчертавам,  не съм имала лоши впечатления от нея, нито имам намерение да ѝ уронвам авторитета. Просто споделям реална случка от последния преглед и търся информация. Именно затова попитах още в първия си коментар – има ли пациентки на д-р Шентова, които също доплащат, въпреки проследяване по ЗК?

Всички знаем, че на теория се полагат 3 безплатни прегледа, но на практика всеки лекар има индивидуален подход, и в моя случай това не беше изяснено от самото начало – затова ме смути.

Подчертавам и друго, следя се и на частно, което означава, че финансовата страна за мен също е важна и не е въпрос на пренебрежимо доплащане.
Доводите ми са категорични и произлизат от реална ситуация, не от лично отношение.

То това не е всичко,  изписала ми е TORCH-панел (токсоплазмоза, рубеола, CMV), който има смисъл основно в първи триместър, а аз вече съм в края му. Ваксинирана съм срещу рубеола, имам имунитет към токсоплазмоза, с изследвания правени при нея, в същата болница.Нито обясни защо ги пуска отново, нищо. Аз чак след това се усетих, че на се много уместни тези изследвания.
Прегледът беше буквално 2 минути, един поглед, един ехограф и реплика: „има си две ръце, два крака“. До там. След това  400 лв. на касата. Ми не се прави така.

Nidda  позицията ми е ясна: лекар с 20 години стаж и авторитет не може да бъде приравняван със специализант. Това разграничение го има навсякъде. И Не съм ти комшийката на село, та да ми сочиш пръст и нахокваш. Пак казвам, споделям опит, всеки сам си прави избор и носи последствията от него, включително и аз. На пръв поглед изглежда мила и амбициозна, може подхода й да е лично към мен.

А защо просто не сте я попитали защо Ви ги пуска?  Била съм при нея, когато д-р Ставрев е отсъствал (не съм бременна, а за ин витро) и доста въпроси съм и задавала, адекватно ми е отговаряла, не ме е претупвала. Дори конкретно за едно изследване питах защо пускаме него, а не друго, обясни ми подробно защо няма смисъл от него, въпреки че можеше да ми пусне и 2-те и съответно да дам повече пари.

Колкото до прегледите - Вие сама казвате, че знаете, че Ви се полагат 3 прегледа по ЗК, а после сте изненадана, че са ви взели пари. Специализант или не - работят, така че разбираемо да получават заплащане. Simple Smile

# 726
Alfafa съгласна съм - всичко трябва от самото начало да бъде разяснено на пациента. Лошото е, че за болнични и водене на документите си трябва човек по ЗК и няма как да пропускате прегледите там и да ходите само на частно.

# 727
Аз нямам проблем да поддържам някаква формална връзка на прегледите, не изпитвам никакви негативни емоции към нея, вече нямам и очаквания.  Даже не искам да ме гледа на ехограф, само за административни услуги. Нямам против и само със секретарката да общувам по тези въпроси. Просто да се бяхме уточнили,  в това се корени дискомуникацията ни, недоразуменията и възникналия казус.

Но, най-вероятно ще я сменя, когато си намеря друг АГ. Затова й писах в темата, да си направя равносметка.

Alfafa съгласна съм - всичко трябва от самото начало да бъде разяснено на пациента. Лошото е, че за болнични и водене на документите си трябва човек по ЗК и няма как да пропускате прегледите там и да ходите само на частно.

# 728
Момичета, от болницата дават ли хавлии и превръзки за родилки? Уж малко багаж трябваше, а пак едвам се вмествам в голям сак и раница 🤭

# 729
Това което ви трабва е четка за зъби, евентуално чехли и кърпа за баня, крем за тяло и четка за коса.
Дават превръзки, нощници, даже чехли ако нямате. За детето дават всичко. Може дя си носите биберон. Малко солети или нищо пакетирано за вас и това е. Simple Smile
Цикатридина може също.
Не ви трябва никак много багаж.

# 730
  • до най-прекрасния мъж
Багажът си стегнах за няма и 5 Мин. Събрах се в малка пътна чанта, доста по-малка от куфар или сак. Носех 5 чифта бикини, кърпи за тяло и лице/ръце, зарядно и малък несесер с лични вещи - четка и паста за зъби, душ-гел и шампоан, четка за коса, чехли, което стават и за баня. И горе-долу това е. Превръзки дават, мокри кърпи и памперси за бебето, шишета, ако се наложи, дрехи за бебето, нощници винаги при нужда. Леки храни ми носеше мъжът ми - кисело мляко, нещо за прихапване - солено и сладичко и т.н. В стаите няма хладилник, така че много храна е излишна, а и тази в болницата е достатъчна. Това, което не бях предвидила и ми донесе ММ по-късно, беше крем за зърна Лансинох. Ако имате много кърма, сутиен за кърмене и от тези подложки за него против протичане на кърмата биха били полезни.

# 731
Здравейте,

Предстои ми радостното събитие съвсем скоро и бих искала да попитам каква почерпка би била подходяща за екипа на болницата в деня на изписването.

Ще съм благодарна за всякакви съвети и препоръки.
Благодаря предварително.

# 732
Повдигнах въпроса с “почерпката” пред АГ, която ме следи и попитах позната акушерка там, думите и на двете бяха сходни “Всеки ден се раждат средно 8-10 бебета, изписваме някъде толкова. Всеки носи и се хвърля много храна, ако в един и същ ден на изписване са решили да донесат 3 торти или 5 питки. Затова купи нещо, което е опаковано ако искаш, ако не не си задължена с нищо, защото си вършим работата и не сме там да ядем.”.
За подарък към лекарката също си каза, че не желае нищо скъпо, защото това ѝ е работата и няма за какво да съм ѝ благодарна. Професията ѝ е такава и трябва аз и бебето да излезем живи от родилното, другото няма значение. Плюс, че имам познат АГ лекар, но в Стара Загора и е буквално заринат от карикатури, някакви статуетки, чашки, картини с мъх и прочие.

# 733
Имам приятелка хирург. Думите й са: "Вече мога магазин да отворя от почерпки!"

# 734
Ние купихме сок, бонбони, соленки и дребни сладки. Като си тръгвах видях, че имат много натрупани питки и баници и се зарадвах, че не им взех и аз, защото това ми беше първоначалната идея.

Общи условия

Активация на акаунт