МОН - промените продължават (6)

• 41 751
  • 745
  •   1
Отговори
# 195
''С Божията помощ ще се публикува концепцията на МОН. Вижда се кой има против хората да бъдат добри''
https://offnews.bg/obshtestvo/s-bozhiata-pomosht-shte-se-publiku … da-se-843327.html
И още едно мнение на доц. Р. Смилова от СУ.
Ruzha Smilova
1 д  ·
Чудесно е предложеното заглавие за новия задължителен предмет в училище: "Религия и добродетели".
Ако остане само "Религия", не могат да го въведат като задължителен заради светския характер на държавата и образованието ни.
Ако пък сложат "и добродетели", за да звучи по-съвместимо с този светски характер, хвърлят сянка на религията като не достатъчно "добродетелна".
Чудно е!
Smiley

Последна редакция: нд, 27 апр 2025, 20:42 от Katya_I

# 196
Брадати мъже в рокли с лампи на НСО.

# 197
  • София
Чудесно раздухаха в медиите идеята за изучаване на религия в училище и така отклониха общественото внимание от далеч по-съществените промени в образованието, които искат да прокарат.

# 198
  • София
Санака, кои промени? Макар че то е ясно, че ако решат ще прокарат каквото си искат. Аз досега не съм видяла обществото да скача дружно и активно при предвиждани промени в образованието. Даже и за прословутото НВО7  дето са активни само настоящите седмокласни родители като някакво отношение. Другите мълчат като пукали докато не им запука лично (и себе си включвам в това число). Така че мислиш ли наистина, че е отклоняване на вниманието. Мен ме дразни политизирането на темата, да не споменавам в конкретика, че не му е мястото тук

# 199
  • София
Ами например сваляне на нивото на чуждоезиковото обучение в ЕГ и практическото му елиминиране извън ЕГ https://www.standartnews.com/balgariya-obrazovanie/nova-promyana … vanie-594798.html
Или увеличаване на основното образование с 1-2 години, за сметка на гимназиалното - т.е. връщане на стария модел, когато завършваха основно образование в 8-9 клас. Което пък вероятно ще доведе до промени в профилирането или цялостното му отпадане. Той министърът загатва за това отдавна, без да го е казал директно. Ей такива неща.

# 200
Цитат
Мен ме дразни политизирането на темата
Образованието в модерната, национална държава е политически въпрос. Нещо повече, един от приоритетите на държавата. Затова се говори за политики в образователната система. Е, политиките са различни..., както се вижда и от настоящите ни проблеми.

# 201
  • София
По-скоро е държавнически въпрос. Държавна политика и партийна политика са различни неща. Политизирането е използването на обществен проблем за партийни политически цели.

# 202
  • София
Ама те нали веднъж занижиха изискванията за нивата по език в ЕГ, по времето когато въвеждаха профилирането, ииче, риче и т.н.? До колко мислят да ги занижат? До "кажи, баба, тенк ю"? Joy

Другото го каза супер, Санака:)

# 203
  • Майничка
В какъв смисъл занижиха? Промениха хорариумите в различните класове, но през 2016 за първи път определиха нива по езика спрямо Европейската езикова рамка или поне ги вкараха изрично в програмите.

# 204
По-скоро е държавнически въпрос. Държавна политика и партийна политика са различни неща. Политизирането е използването на обществен проблем за партийни политически цели.
Държавна политика, партийна политика... са видове на политика, нали! Освен това, в демократичното общество партийни политики стават държавна политика. А ако човек иска да се разграничи от партии (макар че няма как, щото те участват в законодателната власт), би следвало да говори за партизиране на образованието. Sunglasses
ПП А най-добре е да се следи съдържанието на аргументите "за" и "против".

# 205
  • София
О, то не беше дефинирано като "занижаване". Просто поставиха минимуми (което е ок само по себе си), обаче бяха изказани опасения от родители и учители, че са по-ниски отколкото е нивото, което се постига  към настоящият момент в ЕГ. И, разбира се, тогава от МОН излязоха с обяснението,че това е просто минимума и никой не пречи да надграждат. Естественото опасение на родителите тогава беше, че щом е заложено така обаче, мотивацията на ЕГ да постига повече ще си остане на инерцията. По същия начин МОН обясняваха, че НВО 4 няма да има никаква друга цел освен диагностична и няма да се използва за кандидатстване, ама ,ей на, вече влиза в балообразуването за МГ, и негласно се използва от училищата за разпределението по паралелки след 4 клас. Та толкова за добрите намерения... Може да се потърсят дискусиите назад във времето във форума по всички тези въпроси.

# 206
  • Там, където мечтите се сбъдват
Относно английският език като първи език в ЕГ към момента от страна на езиковите гимназии има интерес да се започва от В1 с обяснението, че те така или иначе си го знаели децата. На места има и такава практика. Така стигаме до парадокса в прогимназията да се учи английски колкото да се отбие номера с обяснението "те така или иначе в гимназията ще го почнат от нулата" и очакванията на гимназията, че те са го овладели до ниво В1. Също така се очаква да намалят значителто профилираните паралелки с профил чужди езици за сметка на стем профилите. Последните обаче са тези, при които има най-сериозен дефицит на учители.
Относно профилирането е нормално да се върви към отпадането му, защото до момента, макар и с няколко завършили випуска, се вижда, че то не е ефективно. Интересите на децата се сменят, но профила - не, особено в малките градове, където реално няма избор, има една-две паралелки и това е. Въпросът е с какво ще се замени и как ще стане.

# 207
  • София
Ама то има и друг момент, ние сме член на ЕС, и има стремеж към унифициране на стандартите с цел улесняване на придвижването не само в туристически смисъл. Към момента без профилите, се затруднява постигането на определени хорариуми с цел кандидатстване в някои чужди университети, особено за математиката (а някъде и с нивото има затруднения). Признавам, че не съм особено наясно какви са точно механизмите това да се минимизира, но със сигурност е нещо, с което трябва да се съобразяваме. Друг е въпросът как и кой точно мисли и прави по темата на държавно ниво. Иначе е ясно, че интересите на децата се променят, проблемът е да се направи така, че да не им бъдат орязани възможности за кандидатстване поради избран профил. Или поне да бъдат ясно информирани предварително за вариантите и ограниченията, защото твърде много хора не са наясно.

# 208
  • София
На мен ми беше много странно изказването на Вълчев (четох го в една статия), че в последните години се наблюдавало сериозен интерес към чуждоезиковите паралелки, затова смятал да ги намали и да ги остави само в езиковите гимназии. А в останалите гимназии, часовете по чужд език щели да бъдат намалени, като се гонело в края на гизназията нивото да е В2. Къде е логиката се чудя аз - нещо, което се търси, да бъде ограничено? Не трябва ли да е обратно - щом нещо се търси, да се даде възможност на повече места да се учи? По този начин ще се дава възможност само на децата с висок бал, да учат език на високо ниво. А другите какво - пак пари за допълнителни курсове?

# 209
  • София
Ниво В2 с по два часа седмично няма как да стане.
Логиката иначе е желязна - най-много търсене има за езиковите паралелки, значи трябва да ги намалим. Joy

Общи условия

Активация на акаунт