МОН - промените продължават (6)

• 41 840
  • 745
  •   1
Отговори
# 255
Дъщеря ми в момента е 11 клас и имат само по 2 часа математика седмично.

# 256
Аз лично не вярвам да могат да въведат задължителна ДЗИ по математика. При този обем материал, поне половината ученици няма да завършат. А ако идеята е да тръгнат 19 годишни по курсове, тези от МОН просто не са познали, родителите им са си дали лептата в седми клас и няма да платят.
Другият вариант е ДЗИ по мат да е с трудността и материала от прогимназията, тогава може и да завършат учениците, и пак не всички, но ако това е новият входен изпит за бъдещите инженери, то отново, за пореден път, въпросният министър става за резил

# 257
  • София
Броят на незавършилите средно образование значително ще се увеличи. И ще е страшен таралеж в гащите.
Не вярвам да избързат толкова. По-логично е първо да променят рамковите учебни планове и тогава да въведат ДЗИ МАТ или поне успоредно с това, т.е. ДЗИ мат да влезе в сила за сегашните шестокласници. Но пък не е казано, че трябва да действат логично. Joy

Няма как ДЗИ да е с материала от прогимназията.

# 258
Чух, че чучелото, начело на МОН бил дал заден за задължителния предмет религии, етика, добродетели или каквото там беше

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 18:14 от Априлски душ

# 259
  • София
Ииии статията в труд е свалена. Joy

# 260
Е, ако имат 2 часа седмично математика... наистина си трябва увеличаване на часовете. Не съм знаела, не съм и очаквала базов предмет с хорариум като рисуване или трудово обучение.

# 261
  • Майничка
Според мен ще е по-смислено и резултатно пак да въведат паралелно преподаване на алгебра и геометрия, вместо да редуват разделите.

# 262
Не се шегуват май Flushed
Трябва да стимулираме полагането на матури по математика, физика … ките университети
На мен ми се вижда абсурдно да въведат ново задължително ДЗИ от догодина при заварено положение, ама вече нищо няма да ме учуди...
Не мога да си представя как можеш да стимулираш някого да учи математика, химия или физика чрез матура и по-лесен прием. Все едно племенницата ми, която е в художествена гимназия, да стане инженер, щото няма кадри...

Цитат
По думите му най-вероятно на 7 или на 8 май МОН ще представи концепция за промяна в рамковите учебни планове в посока увеличаване на часовете по математика и природни науки, но не само по тях.

# 263
Час по възпитание било, не религии, ох, не мога повече😂

# 264
Чух, че чучелото, начело на МОН бил дал заден за задължителния предмет религии, етика, добродетели или каквото там беше
Е, тя Етиката е наука за добродетелите. Не може етика и добродетели отделно. Smile
Що се отнася до законови промени за задължителна матура по математика, това може да стане само за учениците, които започват 1-ви клас от есента на тази година. Всички, които са започнали да учат по закона от 2016г. ще завършат по него - ДЗИ по математика по желание (или профил). Законът няма обратна сила.
ПП Час по възпитание?!! Joy
Голям хаУс е в главата му и явно не може да прецени разнопосочните съвети.

# 265
  • София
Направо да направят по 1 ДЗИ за всеки предмет и да се приключва с драмата.

# 266
  • София
За това специално не са заварено положение, чисто формално и няма обратно действие на закона в случая. Няма нещо, което да им се променя за минало време. Не е като да са щели да не постъпят в гимназия, ако са знаели, че ще имат ДЗИ МАТ. Joy Но е най-правилно да се въведе най-рано за тези, които още не са постъпили в гимназия и ще учат по нови рамкови учебни планове - с повече часове по математика. А още по-правилно е да се въведе след промени на учебните програми.

# 267
Да де, ама да промениш учебни програми е по-трудно, отколкото да ставаш за резил по телевизията.

# 268
  • София
Още не знаят какво ще вкарват, образите, то бе религия, история на религиите, възпитание, добродетели. Шизофренията да те хване
И това, че слагаш матура по математика за всички, за да компенсираш липсите на висшето образование, е възможно най-голямото малоумие. Този министър е жестоко зависим от няколко лобита едновременно, които издевателстват над учениците.
Работа е на църквата да осигури своето добруване и разпространение на вярата.
Работа е на университетите е да осигурят привличане на студенти и тяхната бъдеща реализация.
Не е работа на МОН да търси вярващи и студенти за определени вузове.

Звучи манипулативно да се твърди, че учениците имат "само 2 часа математика", без да се уточни контекстът. Това не е малко, когато става дума за ученици в профили, където математиката просто не е водеща – като изобразително изкуство, история, биология, химия или музика. Защо е необходимо тези млади хора да учат 5 или 6 часа математика седмично, при положение че избраната им посока не изисква такова задълбочено математическо обучение на университетско ниво? Защото в 11 и 12 клас материалът по математика е смъкнат от университетите.

# 269
Най-правилно, ама след като не противоречи на нормативна уредба, като нищо ще го направят още от догодина.
Голяма демагогия. Rage

Общи условия

Активация на акаунт