МОН - промените продължават (6)

• 41 920
  • 745
  •   1
Отговори
# 270
Час по възпитание било, не религии, ох, не мога повече😂

Аз пък винаги съм мислила, че още преди да постъпят в училище би трябвало родителите да сме ги възпитали.
Тоест ако едно дете, вече е възпитано...колко още ще го възпитаваме.

# 271
Сиромахов и той тръгнал да поучава и възпитава, забрави за времената на едно Ферари с цвят червен. Пълно фиаско

# 272
  • София
Университетски материал в 11-ти и 12- клас има само в съответния профил.

# 273
Цитат
Не е работа на МОН да търси вярващи и студенти за определени вузове.

МОН предлага 2000 студенти по-малко догодина
Увеличение на местата има в химически науки, общо инженерство, здравни грижи и др.

https://www.segabg.com/hot/category-education/mon-predlaga-2000- … po-malko-dogodina

# 274
  • София
Цитат
Не е работа на МОН да търси вярващи и студенти за определени вузове.

МОН предлага 2000 студенти по-малко догодина
Увеличение на местата има в химически науки, общо инженерство, здравни грижи и др.

https://www.segabg.com/hot/category-education/mon-predlaga-2000- … po-malko-dogodina

Накрая сигурно ще орежат местата със 70% на останалите дисциплини, та да принудят учениците да учат математика в университета. Петилетки от соц. времето общо взето.

Университетски материал в 11-ти и 12- клас има само в съответния профил.

Хм? Дори така да е, макар че по всички други дисциплини има сериозно смъкване с година-две надолу, но добре пак - какъв е смисълът да вдигаш часове по математика за всички ученици? На биолога и 10 часа да му сложиш математика няма да запише математика.

# 275
Каква е тази специалност общо инженерство, много са забавни.
Дали по-малко или повече места за инженери ще стоят незаети, това е въпросът.

# 276
  • София
Възможност за приемане на по-малко студенти ще има в 30 професионални направления, като част от тях са филология, психология, политически науки, право, икономика, машинно инженерство, комуникационна и компютърна техника, национална сигурност, военно дело и други. Увеличение на местата има в химически науки, общо инженерство, здравни грижи и др.

Правото и психологията се толкова желани специалности, в СУ влизат с много висок бал, той иска да ги съкращава?

# 277
  • София
Смисълът да се увеличават часовете по математика е да има повече време за упражняване и съответно разбиране на материала, каквото сега няма. Повечето часове ще са в помощ на учениците, които не са силни по математика. Силните и с два часа се справят.
А това, че непрекъснато се смъква материал надолу, не е съвсем вярно. По-скоро се размества материал. Примерно преди няколко години качиха част от материала по-българси, който се изучаваше в прогимназията, в гимназията. Колко е смислено това разместване е отделен въпрос.

За правото специално трябва да се намали приемът, защото пазарът се заля от юристи, завършили къде ли не. Пренаситен е.

# 278
  • София
За правото специално трябва да се намали приемът, защото пазарът се заля от юристи, завършили къде ли не. Пренаситен е.

Така е. Само че тези, които искат да учат право, но не успеят да влязат, няма да се насочат към химия или към инженерна специалност. И ще стане така, че в правото няма да влязат да учат тези, които искат, а пък в химията (примерно) ще останат незаети места.

# 279
  • София
Е, те пак ще влязат да учат тези, които искат, но ще са по-малко. А че невлезлите няма да отидат да учат химия или инженерстно, е повече от сигурно. Joy

# 280
Олекотяване на учебната програма със сигурност трябва да е на първо място. От начална учителка съм чувала, че преди въвеждането на "новата програма" всичко е било добре с материала и децата са се справяли. От МОН са решили обаче, че днешните деца са с по-развити мозъци и трябва да учат по-сложни неща отколкото предните випуски. И така смъкнали материала с 2 години надолу. Учителите тогава писали писма, протестирали, но някой не ги отразил.
Та днес в 5 клас учат материал, който преди "новата програма" е бил преподаван на децата в 7 клас.
След разговор с учителя на детето по математика , да питам дали имат часове за упражняване и затвърждаване на новите уроци, човека ми каза направо:
"В програмата имаме 156 часа математика и 156 урока които трябва да предам..." Какво повече да кажа...
Препускане по материала всеки ден нов урок....
После излизали от училище и нищо не знаели...защо ли?

# 281
  • София
Едната ми дъщеря завърши по старата програма. Не са учили по-малко. Няма такова масово смъкване на материал в по-долен клас. Има разместване на материал. Даже, примерно по бел, по старата програма в прогимназия се учиха неща, част от които по новата система минаха в гимназиален етап, а други изобщо отпаднаха. По математика имаше нещо, което слезе от 8-ми в 7-ми клас, но друго пък качиха нагоре. Колко да са се справяли децата преди? Средните резултати от НВО винаги са били ниски, особено по математика. За олекотяване на учебните програми слушам откакто имам деца в училищна възраст, т.е. от около 20 години. Досега не се е случило. Joy

# 282
Едната ми дъщеря завърши по старата програма. Не са учили по-малко. Няма такова масово смъкване на материал в по-долен клас. Има разместване на материал. Даже, примерно по бел, по старата програма в прогимназия се учиха неща, част от които по новата система минаха в гимназиален етап, а други изобщо отпаднаха. По математика имаше нещо, което слезе от 8-ми в 7-ми клас, но друго пък качиха нагоре. Колко да са се справяли децата преди? Средните резултати от НВО винаги са били ниски, особено по математика. За олекотяване на учебните програми слушам откакто имам деца в училищна възраст, т.е. от около 20 години. Досега не се е случило. Joy

За смъкване на материал от горни в долни класове говорят самите учители в училище, както и учители и някои наистина загрижени и ангажирани с образованието специалисти в предавания по ТВ. Сега се върнах от родителска среща на 6. клас - точно това се коментираше между родители и учители и никой не го отрича.

# 283
  • София

Дори не са си направили труда и да съкратят уроците.

Учебник за 5. клас сега
Скрит текст:

Учебник за 7. клас преди 10 години
Скрит текст:

Bowtie

В 12. клас учих Гео Милев, сега се учи в 10. клас.

# 284
  • София
Кой конкретно материал? По кой предмет?
Примерно, по старата програма видовете сложно съставно изречение се учиха в 7-ми клас. По новата се учат в 8-ми клас.
Преструктуриране на материала има - някои неща са смъкнати надолу, други са качени нагоре. По т.нар. разказвателни предмети в гимназиален етап целият материал е 8-10 клас, защото те не се учат във втори гимназиален етап заради профилите.
А какво значение има в кой клас в гимназията се учи "Септември"? Като го учат в 10-ти клас, не им влиза в матурата. Joy
Това с кориците на учебниците по история не го разбарх.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 22:54 от sanaka

Общи условия

Активация на акаунт