МОН - промените продължават (6)

• 36 912
  • 746
  •   1
Отговори
# 555
Мен лично ме притеснява автоматичното прехвърляне на деца от 7 в 8 клас, ако преди това са ги приели в 5 клас в МГ. Колко ли допълнителни места ще обявят СМГ и НПМГ?

# 556
  • София
Айде, едно по едно:
Учебният предмет се нарича "Добродетели и религии", а "добродетели и етика" /или както го нарекат/ е една от трите изборни програми, формиращи този предмет. Кога ще започне да се изучава още не е ясно. За да започне да се изучава, трябва да бъде вкаран в рамковите учебни планове. Т.е. кога и за кои класове ще влезе в сила, ще се разбере, когато променят Наредбата за учебния план и съответно приетите с нея рамкови учебни планове.
15-те дни по семейни причини също не са уредени в закона, а в Наредбата за приобщаващото образование. Изобщо законът дава общата рамка, а повечето неща или се уреждат изцяло с наредби, или се детайлизират с тях.
Т.е. всякакви промени относно хорариум на часове, орязване на часовете по едни и/или увеличаването на часовете по други, конкретните условия за отсъствия на учениците, процедурата по провеждане на НВО, формиране на бал за прием в гимназиите и т.н., и т.н. стават с наредби. Ще има много други промени във всички основни наредби в областта на образованието.

Настоящият проект е предложен за обществено обсъждане, което приключва на 23.06. Ако имате нещо да казвате по него, сега е моментът да го направите.

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 17:13 от sanaka

# 557
Задължително ще се изкажа.
Нека повече хора го направим, всеки от своята гледна точка!

# 558
Това са по-важните промени синтезирано:
1.   Въвежда се подготвителен езиков клас по БЕЛ за ученици, които не владеят в достатъчна степен български език.
.....
11.   Въвежда се възможност и учениците от 1-ви клас да повтарят клас, ако не са усвоили необходимите компетентности по учебна програма по БЕЛ /само по БЕЛ/. Но не повече от веднъж.
....

17.   Има доста промени и относно познавателните книжки и учебници, относно квалификацията и атестирането на педагогическите специалисти и сегрегацията. Тях ги минах по диагонал, тъй като не ми се сториха съществени от гледна точка на родителите по принцип.
....

11 обаче не важи за учениците, които учат по точка 1, което води до съмнението за целите и мотивите на тази загриженост за познанията по български език към малцинствата.
17 - ще плаща държавата и помагалата, учебни тетрадки и прочее ценни материали за обучението на децата. Всички родители ще са щастливи от "безплатните" придобивки Simple Smile Наскоро имаше една публикувана сметка как излежда финансо картинката с решението за въвеждането на новия предмет.

Бременните наистина ще трябва да почнат с математиката по-навреме Simple Smile

# 559
  • Пловдив
Ами то излиза,че щом е с Наредби,то Вълчев може ЕДНОЛИЧНО,без обсъждане да намали дните по семейни причини,да ореже часовете  по езици  ?И това без изобщо да се предложи  на обсъждане.За формата на НВО вече съм наясно,че до последно ще сме в мъгла  какво ще реши за предстоящата учебна година.(Със седмокласничка ще съм)

# 560
  • София
Промените в наредбите също се подлагат на обществено обсъждане.

# 561
Задължително ще се изкажа.
Нека повече хора го направим, всеки от своята гледна точка!

Този път ще пиша и аз с ясното съзнание, че едва ли някой изобщо ще ни вземе под внимание. Но ще пиша, защото направо се гаврят вече с деца и родигели.

# 562
  • Пловдив
Промените в наредбите също се подлагат на обществено обсъждане.
Благодаря  за уточнението!

# 563
Мен лично ме притеснява автоматичното прехвърляне на деца от 7 в 8 клас, ако преди това са ги приели в 5 клас в МГ. Колко ли допълнителни места ще обявят СМГ и НПМГ?

Всеки от собствената си камбанария Simple Smile Мен пък ме радва , че детето ми няма да учи 6 и 7 клас само БЕЛ  вместо да се готви за състезания по математика.... би било такава загуба на време за нищо с реална полза за него / 90т НВО БЕЛ/.
По груба информация от сегашният клас / 5 ти/ едва около половината деца / или родителите им/ се интересуват от състезания по математика. тази бройка ще намалее още 6 и 7 клас. Средата иначе е добра , децата също и много макар и да са дошли насила в 5 ти клас и математиката не е тяхното ще искат да останат. При някои учители обаче изискванията са големи , пишат се много и или най-вече трудни домашни и децата , които са попаднали случайно срещат затруднения.
Та за тези деца е възможно да осъзнаят , че СМГ/НПМГ не е мястото за тях и след 7 ми клас да се преместят .
Мога да преположа , че ще се освободят 15-20 места. Макс 30 от двете училища.
Допълнителни паралелки в СМГ едва ли може. Няма свободни стаи дори и сега е трудно с школите. Може да увеличат децата в клас , но и сега не са малко / 27 28 заради близнаци/
Има вариант евентуално да намалят приема в 5 клас и да вкарат паралелки в 8 ми за сметка на това намаление. Това обаче не знам дали би било популярно решение.
В НПМГ с новото крило може и да може да има нови паралелки. Не съм запознат с капацитета.
От друга страна от това , което прочетох е че колкото и места да се освободят за заемането съответносто училище би  имало възможност да направи изпит / може би тип МзВ/ , така че в тези освободени места да попаднат не специалисти по преразказ а наистина добри математици от другите училища. Такива деца има и би било справедливо да имат възможност да продължат в правилното за тях място СМГ/НПМГ  без за тях също БЕЛ да е фактор.

Като цяло хич не харесвам / меко казано/ този министър особено за частта свързана с религиите , но ако наистина се случат тези промени за математическите гимназии съм готов да преглътна всичко друго....Simple Smile

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 18:01 от Galub

# 564
Е да, който е привилегирован преглъща захарчето, няма как. Аз нямам нищо против запазване на места в СМГ, стига да има също толкова свободни в седми с отделен изпит. Нека цедката е по-силна в пети клас, защото там има деца в момента, които с нищо не са по-добри от другите и не е редно да ги обявят заварено положение. Ще има разправия по този въпрос, която тепърва предстои. Има организации, които ако трябва ще се обърнат и към законите против дискриминацията, защото няма как едно добро дете да чака някое по-слабо от него доброволно да се откаже. Тоест с план приема нека приемат четири класа в четвърти и четири в седми, така е справедливо

# 565
Ами не, не гледам само от моята камбанария. В крайна сметка може да има редица причини 1 дете да не е кандидатствало или да не е прието след 4 клас. Това не означава, че няма афинитет към математиката и че трябва силно да се ограничи възможността му да я изучава по-задълбочено.
МГ-тата ще имат възможност да проведат изпит за проверка на способностите. В този случай резултатът от НВО БЕЛ няма да е решаващ.
Естествено има вариант мат. гимназии да намалят приема след 4клас. и така да има възможност и за другите деца. До колкото ми е известно това е проблем само в София.
Също така пише, че мат. гимназии МОЖЕ да обявят допълнителни места, но не пише да са задължени.

# 566
  • София
Аз очаквам точно намаляване на приема в 5-ти клас, за да има поне две паралелки за прием в 8-ми клас. Това става с ДПП.

# 567
Сигурно това ще се уточни с наредба, защото не е редно да запушат СМГ в пети клас. Няма логика. Сега осем паралелки след четвърти са много, повечето деца след 60то място в класацията по Математика за всеки не са нищо особено като заложби

# 568
Ако намалят приема след 4 клас, ще е добре. Въпросът е от къде ще се намерят места за сегашните петокласници и шестокласници. Защото ако те ще разчитат на някой доброволно отказал се, ще бъде много жалко за тези деца.

# 569
  • София
Ако промените влязат в сила така, както е предвидено в проекта - 30 дни след обнародването, твръде вероятно е за сегашните прогимназисти почти да няма места за прием в МГ.

Общи условия

Активация на акаунт