МОН - промените продължават (6)

• 42 003
  • 745
  •   1
Отговори
# 360
Гледах по Коледа клип за посрещането на празника на деца от подготвителен клас, бъдещи първокласници. Сценарият в първата си част: родил се Христос, малко за живота му и чудесата му, накрая традициите в празника - броя на ястията, какви да са, прекадяване с тамян на трапезата... Всяко дете рецитира думички. Обстановката с музикалното оформление - тъжна, някак притихнала, абе ... вяла. Всяко следи реда си. Свършва тази част и следват подаръците от Дядо Коледа - избухва радост, настроение, викове, бутане, въобще ... трудно се овладяват децата.
Та се замислям, как ще протичат в 1-ви клас часовете по Религия и добродетели в училище с учители, завършили Православния Богословски ф-т на ВТУ. Давам го за пример, щото деканът проф. М. Легкоступ казва в отминалата вече дискусия, че те имат готови учители. Е, през м. май е дала интервюта, където рекламира нови бакалавърски програми за учители по религия и философия, религия и история, та не е баш ясно, има ли ги или не учителите...

# 361
  • София
Всички знаем какво трябва да се промени - писали сме го сто пъти. От МОН, обаче явно не им се занимава с толкова големи промени, защото изискват много работа и време. Затова се опитват да кърпят проблемите на парче. Едва ли на тези дискусии някой ще им каже нещо ново и различно от това, което вече знаят и са чували. Само отчитат дейност за пред родителите според мен. Жива загуба на време е това - но това си е моето мнение.

# 362
  • София
Чета темата, защото ме интересуват новостите от МОН.
Има тема за решаване на задачи, има и тема за криминалните случаи в България и по света.
Sad

Последно четох, че няма да има час религия, добродетели или както и да се прекръсти. Официално ли е или някой журналист е решил да бяга пред вятъра?

Предложението основното образование да е до 9. клас разглежда ли се, или и то е журналистическа бомба?
На мен вече ми е трудно да следя цялото идеетворчество, което блика отвсякъде и с всевъзможни източници. Затова следя само за проекти на съответните нормативни актове. Засега, от всички безбройни реформаторски идеи, които чух от министъра, в нормативна форма е облечена само тази за обвързване с договори за разпределение на част от бъдещите студенти по медицина.

# 363
Най-фрустриращото е, че вместо да имаме министерство, което да отчете, че е започнала цяла нова епоха (тази на ИИ) и да отвори дискусия какво образование, с какви програми (и методи) отговаря на тази нова действителност, те тръгнали със зъби и нокти да налагат религията - "само като ЗИП". То е ясно защо е този напън. Не стига, че и без религия програмите и преподаването са останали в миналия век. Иначе има европейски конвенции, които гарантират правото на родителите да отстояват образование за децата им, което не противоречи на техните религиозни, философски и педагогически убеждения, включително правото да оттеглиш детето си от задължителни часове по религия. Но дяволът е в детайлите. Динамиката на отношенията в училище ще се промени.
Що се отнася до твърдяната основна цел на обучението по религия, то акцентът върху добродетели може да се засили по много и разнообразни начини - проекти, доброволчески инициативи, книги и беседи, срещи с подходящи ролеви модели и т.н. Гледам при моя първокласник си имат табло за добри дела, четат ежеседмично книжки с фокус въпроси, чиито отговори утвърждават ценности - приятелство, толерантност, щедрост, грижа за близките и т.н. Със сигурност може да се засили фокусът върху тематиката, но не чрез нарочен час.

# 364
Най-фрустриращото е, че вместо да имаме министерство, което да отчете, че е започнала цяла нова епоха (тази на ИИ) и да отвори дискусия какво образование, с какви програми (и методи) отговаря на тази нова действителност, те тръгнали със зъби и нокти да налагат религията - "само като ЗИП". То е ясно защо е този напън. Не стига, че и без религия програмите и преподаването са останали в миналия век. Иначе има европейски конвенции, които гарантират правото на родителите да отстояват образование за децата им, което не противоречи на техните религиозни, философски и педагогически убеждения, включително правото да оттеглиш детето си от задължителни часове по религия. Но дяволът е в детайлите. Динамиката на отношенията в училище ще се промени.
Що се отнася до твърдяната основна цел на обучението по религия, то акцентът върху добродетели може да се засили по много и разнообразни начини - проекти, доброволчески инициативи, книги и беседи, срещи с подходящи ролеви модели и т.н. Гледам при моя първокласник си имат табло за добри дела, четат ежеседмично книжки с фокус въпроси, чиито отговори утвърждават ценности - приятелство, толерантност, щедрост, грижа за близките и т.н. Със сигурност може да се засили фокусът върху тематиката, но не чрез нарочен час.

Наистина е фрустриращо. Не искам да си представям поредната идиотия и пародия - набързо скалъпени курсове и квалификации по "религия" на всякакъв вид учители, които не знаят какво точно трябва да преподават и следват буквата на учебния план без капка дух в материята, като напр. на дъщеря ми в 6. клас учители по БЕЛ им водят "Музика" и "Изобразително изкуство" явно като допълващ хорариум. И какво правят по тези предмети? Пишат планове, на които получават 2-ки, 3-ти, 4-ки! Мен като родител, който живо го интересува пребиваването на децата му в училище, никак не ми е все едно кой води дори тези предмети и какво се прави в тези часове.

Последна редакция: вт, 06 май 2025, 19:26 от Kateriza

# 365
https://www.segabg.com/hot/category-education/kampaniya-tursi-uc … teto-koeto-iskame
Ееех, ако министърът беше стартирал работата си с подобна кампания...

За мен това си е професионална немощ на МОН. Не знаят от къде да тръгнат, за да оправят бакиите, които същия този министър забърка преди години и чакат някой друг да им даде идеи какво да се прави и от къде да се тръгне. Защото и новите му идеи за промени не срещнаха одобрение.

Всъщност родителите никога не са били включвани в каквото и да е обсъждане относно образователната система. Когато изразявам мнение под статия или пост за образованието, първите, които скачат против, са учители. Колкото и образованието в България да е "безплатно", най-важният елемент от него са децата и това, че родителите ги поверяват в една система, за която, разбира се, изобщо не е без значение каква е тя, кой се подвизава в нея, кой взима решения и какво се случва с обучението. Лично аз, ако имах възможност за избор /ако можех да си го позволя/, децата ми нямаше да са част от такъв тип система, но засега никой не ме пита.
Точно. Даже се появяват по медии екземпляри като Сиромахов с писания, пропити с доста злобни обобщения към всички родители, поставени под общ знаменател. Да се чуди човек училищата към образователната система ли са или към съдебната

# 366
  • софия
Интересно би било да се проведе проучване колко от праведните родители, радеещи за обучение по религия (без да е ясно кой ще води часовете, какво ще включват, какъв е учебният план), ходят на църква, защо, откога, какви са техните морални ценности.
Все си мисля, че моралът се възпитава основно в семейството, но отново се настоява да се покриват домашните дефицити, да се прехвърля отговорността от дома към училището, за да се обвиняват всички други само не и личния пример и възпитание.

# 367
  • Там, където мечтите се сбъдват
Интересно би било да се проведе проучване колко от праведните родители, радеещи за обучение по религия (без да е ясно кой ще води часовете, какво ще включват, какъв е учебният план), ходят на църква, защо, откога, какви са техните морални ценности.
Все си мисля, че моралът се възпитава основно в семейството, но отново се настоява да се покриват домашните дефицити, да се прехвърля отговорността от дома към училището, за да се обвиняват всички други само не и личния пример и възпитание.

Според мен е добре да се проучи колко от тях си плащат данъци и осигуровки, ако имат бизнес върху какво осигуряват служителите си, защото на думи може всякакви ценности да твърдят, че притежават, но реално делата им са по-важни от твърденията.
Но ще видим какво ще стане. Имам подозрения, че всичко което напоследък се изспива има за цел да раздели и противопостави хората, сякаш МОН нямат стратегия и не знаят откъде да започнат.

# 368
  • Пловдив
Здравейте!Догодина ще съм със седмокласничка.Предстои ми тези дни да се спра окончателно  към коя школа да запиша детето от септември  за подготовка по БЕЛ и Математика.
Преди време  се говореше  за промяна във формата.Дали сте срещали нещо  по въпроса  ?Чудя се дали покрай религии,добродетели и задължителни  ДЗИ Математика  това остава  като нещо подхвърлено  и  все още неизяснено.

# 369
  • София
Възможността за интегрирани изпити на НВО 7 клас съществува нормативно още от учебната 2022/2023г., но досега не е прилагана. Дали и за коя година ще се приложи се определя със заповед на министъра на образованието и наукта, която следва да се издаде преди началото на съответната учебна година. Т.е. какъв ще е форматът за вашия набор ще се разбере някъде през септември тази година.

# 370
  • Пловдив
Благодаря!Значи до последно ще сме в неизвестност.

# 371
  • София
Да, така е. Докато не излязат заповедите за определяне на график на дейностите и датите на НВО, както и моделите на НВО, не можете да бъдете спокойни. Теоретично могат да ги издадат и по-рано, но практиката до момента показва, че всички заповеди относно организацията на учебната година, включително НВО и ДЗИ, обикновено се издават първата половина на септември.

# 372
  • София
Аз пък тотално не съм съгласна, че възпитанието трябва да се оставя само на родителите. Не случайно има приказка "Едно дете се гледа от цялото село". Ако беше така, нямаше да има затвори, щото то какво да направим...те родителите не са възпитали добре престъпниците и нищо не може да се направи. Не случайно и (поне навремето) съществуваше изразът "възпитаник на еди кое си училище". Към момента всеки в репродуктивна възраст и след 18 може свободно да има деца (няма регулации на база финансов, образователен или какъвто и да е било статус и така е редно), затова не може да се разчита, че всеки би могъл да се погрижи за адекватно възпитание в съответствие с обществените норми дори. На много учители им стана удобно да си измиват ръцете с "възпитанието не е наша работа", и донякъде ги разбирам, защото те пък са лишени от механизми за въздействие. Даже изгонването от час вече се води неприемливо (не е разрешено), което е пълен абсурд, ама МОНска му работа.

# 373
  • София
Е, ето, че сега от МОН ще задължат учителите да възпитават децата с тая глупост за религия и добродетели.
Цял ден учителят ще ги възпитава, за да се прибере ученика и да гледа миймове как се псуват политици от народната трибуна, плюят се и късат кабели, а полицията прави чадър на мутри побойници. Trollface

# 374
Не може ли в час на класа да ги учат на тия неща?

Общи условия

Активация на акаунт