МОН - промените продължават (6)

• 37 408
  • 746
  •   1
Отговори
# 450
Хайде - ново 20. Blush
МОН ще предложи основно образование да се завършва след 8. клас
https://www.segabg.com/hot/category-education/mon-shte-predlozhi … rshva-sled-8-klas
Добре, де, може ли през 10 години да се сменя "концепцията" на  образованието в любимата ни държава?!
От едни същи в управлението, А? Децата ни да не са опитни зайчета!
И аргуменът е "вярваме"???

# 451
  • София
Ми, не е ново 20. И по-горе се опитах да обърна внимание, че планират промяна в структурата на образованието. На няколко пъти беше споменавано от министъра удължаване на основното образование с една-две години, за сметка на гимназиалното. Но никой не обръща внимание, защото единият час религия е най-важен. Носталгията на министъра към старата образователна система прозира от самото начало, ако човек навързва нещата в изказванията му.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 14:05 от sanaka

# 452
Всичко видяхме. Едно само не знам. Подхвърлиха религията като димка, за да орежат чуждите езици и да ги извадят по платените школи, като едновременно вземат трийсетте сребърника от Синода, за да си развяват расата по телевизиите?
Или е висш пилотаж, евала, или е обикновена некадърност. По-скоро второто, с моят петдесетгодишен опит, смятам, че е просто обикновена, тривиална некадърност. Затова и хората не излизат по улиците все още, за такива некадърници не си струва. Ще се наприказват в един момент и ще се кротнат

# 453
За какъв Ад говорим?!

Тази тема съвсем се превърна в извращение.
Останете си със здраве!

Аз и към добродетелите на МОН имам резерви, предвид поведението и приятелите на министъра.
Мамите си мислят, че в предмета религия, ще уплашат непослушните деца с горене в Ада и те ще станат добри и послушни.
Прав е бил Оруел. Скоро имаше меме как той казва- писах книга, не наръчник за управление!
За какво са нужни математика, логика, природни науки, изкуства, като може просто да въведем религия, явно има много безработни богослови, а учителите по математика са кът.
Да очаквам скоро  лов на вещици и анатемосване на червенокоси в тик ток?

# 454
Санака, ново е и съм уточнила критерият. Идеологът на реформата в  училищното и предучилищното  образование беше Милена Дамянова, която в момента завежда отд. Наука в МОН.

# 455
  • София
Ами, не, не е ново. От самото начало го говори. И това, и за драстичното орязване на чуждоезиковото обучение, и за орязването /аз очаквам почти елиминиране/ на профилираната подготовка. Ето кога съм го казала и тук:

Ами например сваляне на нивото на чуждоезиковото обучение в ЕГ и практическото му елиминиране извън ЕГ https://www.standartnews.com/balgariya-obrazovanie/nova-promyana … vanie-594798.html
Или увеличаване на основното образование с 1-2 години, за сметка на гимназиалното - т.е. връщане на стария модел, когато завършваха основно образование в 8-9 клас. Което пък вероятно ще доведе до промени в профилирането или цялостното му отпадане. Той министърът загатва за това отдавна, без да го е казал директно. Ей такива неща.

Но в тази тема малко се чете. И както казах и тогава, чудесно раздухаха темата за религията и хората съвсем спряха да слушат всичко друго. А всичко друго, което беше ясно от самото начало, че предвиждат като промени, ако човек слуша внимателно и с разбиране, е далеч по-съществено.

И нови учебни програми ще има. Да не се изненадате и от това. 

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 14:28 от sanaka

# 456
Аз лично за чуждоезиковото обучение, място не мога да си намеря. И се надявам, дори да има такива промени, да не хване сегашните 5-токласници, че много ще ме е яд. Относно това да се завършва основно образование в 8-ми клас ми е все тая. Навремето беше така и не мисля, че е някаква кой знае каква драма. Ще е интересно с профилите какво ще правят - само часовете ли ще им намаляват, изцяло ли ще ги премахват и т.н. Също чакам да видя в гимназиален етап какво ще правят - дали ще оставят двата епата или ще ги махнат и всички ще завършват в 12-ти клас. Че и за това някъде мернах леки намеци, но нищо конкретно не беше казано.

# 457
  • София
Аз лично за чуждоезиковото обучение, място не мога да си намеря. И се надявам, дори да има такива промени, да не хване сегашните 5-токласници, че много ще ме е яд. Относно това да се завършва основно образование в 8-ми клас ми е все тая. Навремето беше така и не мисля, че е някаква кой знае каква драма. Ще е интересно с профилите какво ще правят - само часовете ли ще им намаляват, изцяло ли ще ги премахват и т.н. Също чакам да видя в гимназиален етап какво ще правят - дали ще оставят двата епата или ще ги махнат и всички ще завършват в 12-ти клас. Че и за това някъде мернах леки намеци, но нищо конкретно не беше казано.
Най-вероятно промените в чуждоезиковото обучение /новите учебни планове/, ще влязат в сила от учебната 2026/2027 /такава е заявката към момента/, което означава, че първият випуск по тези нови учебни планове ще бъдат сегашните шестокласници.
По старата система децата учеха вече по една/две години в гимназията, преди да завършат основно образование - в 8-ми, съответно в 9-ти клас за ЕГ. И беше страшна недомислица.
Ако увеличат основното образование, най-вероятно двата гимназиални етапа ще отпаднат /или дори да не отпаднат, сериозно ще се видоизменят/, както и профилирането в сегашния му вид. По-вероятно е да се върне във вариант, подобен на старата система, когато формално пак имаше профили, но практически нямаше истинска профилирана подготовка.

Общо взето, планираната реформа в образователната система ще е толкова радикална, колкото беше и тази със ЗПУО от 2016г. Може и по-радикална да се окаже.

Ама дайте да се върнем към религията и как ще плашат децата с Ада и ще подчиняват жените, че е по-важно.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 14:41 от sanaka

# 458
  • София
Еми да ...малко се чете и в темата явно. Тези промени вече ги обсъждахме (е, не колкото религията Joy ), ама хората не се вълнуват много от тях. И щом не се вълнуват- ще мине каквото са си решили. Затова и написах преди време, че предметът за добродетелите едва ли е "димка". И преди това пак единици се трогваха.

# 459
  • София
А последните големи промени 2016 не бяха ли, за да се доближи нашата система до европейската? Признавам, че тогава не съм следила особено, даже още не съм имала ученици. Ако сега вървим към връщане към старото положение, няма ли да стане по-трудно ученето в чужбина? Особено, ако намалят ученето на език. Пък може и това да е една от целите.

# 460
  • София
Въпросите ти са съвсем резонни. А целта да се задържат българските студенти в България, министърът не я крие.

# 461
Ами да махат и 12-ти клас тогава. Лично според мен е напълно излишен.
Не е лошо да се направи опит да се задържат студентите в българия, но е добре да се пипнат малко и университетите в това отношение. Дори и да е лесно да се влиза в тях, то нивото на преподаване, както и цедката в тях трябва сериозно да се повишат, за да не излизат от тях вишисти, които даже не знаят в каква специалност са учили.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 16:20 от Lady Cassiopeia Duval

# 462
Този министър трябва да си ходи. Мисля, че и протест ще има по този повод.
Хората не са против промените, но искат смислени промени. Аз смислена промяна от този човек не видях. И обществените обсъждания са пълна пародия. Милена Дамянова я помня, когато направиха задължителната предучилищна от четири години и ужасно я намразих, много арогантна жена. Но този сега я надминава

# 463
  • София
Не е лошо да се направи опит да се задържат студентите в българия,
То не е лошо, но в една цивилизована, демократична държава, това се прави чрез възможности, а не чрез принуда.
Трудно е сега да се гадае как ще се отразят новите промени на възможностите за прием на български ученици в чужди университети, предвид че дори нямаме още конкретика за тези промени към момента. По-скоро съм склонна да мисля, че няма да се ограничат тези възможности. По старата система децата нямаха проблем с приема в чужди университети. Те започнаха да изискват от тях профили, когато започнахме да имаме профили. Нагодиха си изискванията според новите ни дипломи, ще ги нагодят и сега. По-скоро въпросът е дали тези промени ще са за добро. За профилирането може да се намерят както аргументи "за", така и такива "против". Когато облекат предвижданите промени във форма на проекти за съответните нормативни актове и видим тяхната конкретика, ще можем да дискутираме повече. Аз съм малко скептична.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 16:11 от sanaka

# 464
Не е лошо да се направи опит да се задържат студентите в българия,
То не е лошо, но в една цивилизована, демократична държава, това се прави чрез възможности, а не чрез принуда.

+10000
Точно затова писах, че като иска студеннтите да са тук, да им създаде условия и да повиши качеството на образованието, и критериите за оценяване.

Този министър трябва да си ходи. Мисля, че и протест ще има по този повод.
Хората не са против промените, но искат смислени промени. Аз смислена промяна от този човек не видях. И обществените обсъждания са пълна пародия. Милена Дамянова я помня, когато направиха задължителната предучилищна от четири години и ужасно я намразих, много арогантна жена. Но този сега я надминава

Съгласна съм. Аз много харесвах Галин Цоков, като МОН и много ме хвана яд, че не го оставиха на поста.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 16:13 от Lady Cassiopeia Duval

Общи условия

Активация на акаунт