Студенти в Нидерландия - 24

• 49 459
  • 728
  •   1
Отговори
# 285
  • София
За квартира в Айндховен - регистрирайте се във Vestide (безплатно е), но не очаквайте да вземете от тях за първата година. Те имат на по-нормални цени.
При тях нидерландците се регистрират още на 16 г.

# 286
  • Бургас
Благодаря ви! Много сте ми полезни Simple Smile

# 287
Благодаря ви! Много сте ми полезни Simple Smile
Върнете се в темите назад ,там има много полезна информация за настаняване , за срокове и т.н. Знам ,че още всичко ви е  някак като в мъгла ,но нещата бързо ще се подредят.Фонтис  е един от малкото Университети ,които предлагат квартири и моят съвет е поне в началото да се възползвате на всяка цена , защото те гарантират за вас за 6 месеца поне.Подгответе се,че има и сериозни предплати ,част от които не се връщат .Трябва да има обявена дата и час когато ще пуснат квартирите и знайте , че за 50-60 места се борят най-малко 100 студента, Бъдете бързи в грабването и плащането.За целта трябва да имате пред вас банкова сметка която веднага да им изпратите + снимка мисля  на паспорта на детето и повярвайте за 15 мин-няма и толкова квартирите свършват, така ,че не му мислете много!Ние се бяхме наредили 2-мата , аз от работа и той от вкъщи и само наблюдавах .как за секунди квартирите светваха в заети и ме обзе паника,но той успя,защото не влагат толкова емоция като нас майките!
Другото важно нещо е  доверявате се сляпо-няма оглед , а само снимки...почти веднага ви изпращат договор по електронна поща и вие попълвате ,подписвате , сканирате и връщате.Не се бавете има срок , ако не го изпратите ,квартирата се счита за свободна и се дава на друг.Там за всичко има срокове и правила!Направено е за дисциплинирани хора!Договорите са около 10 листа - кауза пердута е да се изчете и преведе ,но с гугъла се орентираш някак .Важните неща са срока  6-м , или година ,дали имаш право на посетители/гости/ и обзаведена или не...
Пак се разводних в обяснения ,но нещата са доста ,мисля много съм писала назад в темите ,преди 4 години.Ако ви е интересно погледнете и успех на новата смяна студенти. Аз минавам да се похваля с завършил успешно такъв !

# 288
  • София
Pali78, най-важното си написала накрая и някак между другото Grinning.
Честито завършване и късмет на студента Flowers Four Leaf Clover !Браво!

# 289
Pali78 - честита радост! Кога се изниза това време..
Пожелавам на младежа успешна реализация  и съдържателен  професионален път.

# 290
G..D.. 
Pali78 - честита радост! Кога се изниза това време..
Пожелавам на младежа успешна реализация  и съдържателен  професионален път.

Sunny bunny

Pali78, най-важното си написала накрая и някак между другото Grinning.
Честито завършване и късмет на студента Flowers Four Leaf Clover !Браво!
Gift Heart
Благодаря Ви милички, НЯМА ДА ВИ ИЗРЕЖДАМ ВСИЧКИ  ПАК,да не стана банална !! Без вашата помощ и подкрепа  нямаше да  остискам на напрежението!!!! SatisfiedТакава подкрепа  сте и такава сила ,обичам ви  въпреки,че всички тук се познаваме задочно!
Та ДА...Да се похваля и аз...ще хвърляме шапки на 13 март, с много щастие и малко тъга,защото 3-ма от приятелите му няма да завършат!И ДА-започваме работа ,подал си CV  в тамошната система  за работа и още в след обедните часове  му се обадиха от 1-ия стаж ,който кара  2-ри семестър ,да го поздравят със завършването ,разпознали го !Веднага му предложиха работа и мисля ,че вече подписа и договор!
Благодаря отново Sunny bunny,
 и G.D -между впрочем как е твоя прекрасен син ?Как се справя с работата?Мисля вече цяла година и половина
 работи Толкова упорит беше ,а приятелката още ли учи?Между другото запазвам си правото да питам за неща извън студенството вече,стига да не те притеснявам ...
Та майчета, всичко си струва до последното усилие и борба ,ваша и на децата ви!

# 291
  • Габрово
Според вас, реалистично ли е да се намери квартира със самостоятелен санитарен възел в рамките до 600 евро, с включени консумативи ?

Съвсем не е реалистично. За тази цена евентуално с общи баня, тоалетна и кухня... А за самостоятелна баня и тоалетна вероятно ще е джакпот от тотото, ако намерите в порядък 800-850 EUR.

# 292
Не разбрах за кой град се търси информация за квартири, в Грьонинген има възможност в Upsilon за 1 година, като го ползват само младежи, които са за първа година. Стаите са напълно ОК, всяка със самостоятелна баня и тоалетна, като 7-8 човека ползват обща кухня и трапезария, оборудвани с всичко необходимо. Наемът е 604 евро с всичко включено. Повече от добре за 1 студент, жалко ще имаме право само 1 година. Кандидатства се през сайта на SSH, трябва да имаш студентски номер, дори и приемът да не завършил напълно- някъде края на април, май.

# 293
Нашата девойка се пооправи след боледуването, още не е напълно оздравяла-кашля и гърлото още не ѝ е съвсем ок, но поне можа да отиде на работа.
Имат ваканция в началото на март и ще се прибере за няколко дни,пиша го за ориентир, ако някой иска да прати някое лекарство от София / и от другаде, разбира се/  или за някакви други малки неща, които може да вземе в ръчния багаж и после да ги препрати или даде.

# 294
  • Бургас
Pali78, честито, твоят син беше във Фонтис ICT  нали, те правят ли някаква официална церемония по този случай

# 295
  • Бургас
Pali78, много благодаря за ценните насоки Hug
Честито дипломиране на сина ги! Успешна реализация му пожелавам!
Синът ми също ще е ICT, живот и здраве! Доволен ли е от нивото на образованието във Fontys? Какво му харесва и какво не?

# 296
Pali78, честито дипломиране и намиране на работа. Попътен вятър на момчето ти.
Включванията ти в темата винаги са били полезни - и като въпроси, и като изключително подробни отговори.

Писала съм и преди, но да напомня - След 5 г. има право на постоянно пребиваване, това е почти като гражданство (само без право да гласува на някои избори).
линк: https://europa.eu/youreurope/citizens/residence/documents-formal … ence/index_bg.htm
Като гражданин на ЕС получавате автоматично право на постоянно пребиваване в друга страна от ЕС, ако сте живели законно там поне 5 години без прекъсване. Ако отговаряте на това изискване, можете да подадете заявление за документ за постоянно пребиваване, който потвърждава правото ви да живеете постоянно в страната без каквито и да е условия.

Документът за постоянно пребиваване не е задължителен. Този документ се различава от удостоверението за регистрация, което е задължително в много държави. Документът за постоянно пребиваване обаче може да е от полза при уреждането на административни формалности, например от вас вече няма да се изисква да доказвате пред властите, че имате работа, достатъчно средства, здравна осигуровка и т.н.

# 297

и G.D -между впрочем как е твоя прекрасен син ?Как се справя с работата?Мисля вече цяла година и половина
 работи Толкова упорит беше ,а приятелката още ли учи?Между другото запазвам си правото да питам за неща извън студенството вече,стига да не те притеснявам ...
Благодаря за вниманието, работят и двамата, живеят в Бреда,  надявам се да се чувстват добре. Той винаги звучи много оптимистично и надъхано, лийд е по два проекта и е силно мотивиран да покаже възможности. Като го чувам веднъж месечно и при въпрос как сте , отговаря  - чудни сме, добивам една представа за приказен живот, какъвто най вероятно не е , но той си е изначално щастливо дете и нищо не го събаря.  Днес отпътува към тях малко колетче с мартенички и други благини, моето удовлетворение е да мога поне с малко да съм им полезна.
Кога пораснаха толкова - самостоятелни, независими...

# 298
Pali 78 честито дипломиране на твоето момче, истински се развълнувах ,желая му много късмет и само напред,да сбъдва всичките си мечти и цели и най -вече да е много щастлив!!! Ще се радвам да си тук сред нас , благодаря ти за полезните съвети и отзивчивост 🤗....ох много се зарадвах,ще чакаме да разказваш...🍀😀

# 299
Pali 78, честито дипломиране и браво за работата, пожелавам  му здраве и късмет!

Общи условия

Активация на акаунт