Студенти в Нидерландия - 24

• 49 617
  • 728
  •   1
Отговори
# 195
  • Sofia
По повод данъчните декларации - ако има доход задължително се подава дан. декл. Тя е предварително попълнена, в профила в данъчната длужба и трябва студентът да си свери сумите и да отговори на няколко въпроса. Не е сложно и ако има само доход от работа по трудов договор няма нужда от счетоводител. За доходи от някакъв бизнес си е нужно да има счетоводител.  Работодателите често казват, че удържат всичко и няма нужда да се подава декларация, но това не е вярно. Обикновено няма допълнителен данък за плащане, но трябва да се подадае декл. Ако някъде не са сигурни какво да направят децата, да оставят това което е заредено. Ако е грешно ще ги потърсят по-късно да коригират. Проблем е ако изобщо няма подадена декл.

Миналата година говорих с холандски счетоводител по този въпрос и това ми обясни човекът. Ние се справихме без проблем с подаването. Синът ми имаше само доходи от тр. договор.

Благодаря, Йен!
По отношение стажовете, много е трудно, много. Идва момент, в който заплащането спира да има значение ако трябва да се продължи обучението без прекъсване. Има деца от курса на сина ми, които не успяха да намерят стаж, има други, които заминават в други държави на неплатени стажове и има трети, които се връщат в БГ без или със символично заплащане. Догодина от университета минимализират изискванията за стаж, вероятно осъзнали действителността… Синът ми мина през много трудности, направи десетки интервюта, кръстоса надлъж и шир, неодобри унито един извоюван  стаж. Не вярвах, че има нещо еквивалентно по трудност на квартирите, но да..
Успя буквално в последната седмица от удължения срок. Бях му намерила стаж тук, за да не прекъсне, но той продължи да търси и успя. Сега пътува от Амстердам, в огромна международна фирма, офисът е с млад и жизнен екип, ще му покриват пътните и дори да не беше платен (а той е добре на фона на останалите) щях да изпитвам абсолютно същото облекчение както сега. Експлоатация ли е да работят без пари? Принципно на общоевропейско ниво от доста време се водят политики за заплащане на стажовете. Но колко пък много да искат за стаж, така че да поемат риска от прекъсване? Те са студенти все пак, трудът им не е квалифициран.  Научих за студенти с доста големи претенции и оставащи без стаж поради тази причина. При този дефицит на стаж.. В крайна сметка не е ли по-важно да не прекъснат? Разбирам бунта срещу безплатния труд, но не и високи изисквания. Въпрос на приоритети. Да не говорим, че колкото и ниско платен да е стажът, той автоматично им дава право на ДУО…Уважавам социалната им политика.

# 196
Неплатеният стаж не дава право на DUO

# 197
  • Sofia
Неплатеният стаж не дава право на DUO
Аз написах ниско платен стаж 🙂

# 198
  • Бургас
A има ли срок за данъчната декларация, моят син почна платен стаж 1 септември, кога се подава за миналата година

# 199
  • София
Аз имам друг въпрос в продължение на темата за данъчната декларация. Чета за връщане на данъци, точно при нископлатена и почасова заетост. Нашите студенти имат ли такъв шанс - да им върнат данъци? Да се занимаваме ли въобще, дали си заслужава?

# 200
Някъде март ще излезе информацията автоматично за подаване на декларацията.
Има шанс за връщане - първите години, когато моята работеше ТА, й връщаха целите суми от внесен данък. То няма какво да се занимава човек - подава се декларлацията, защото е задължително и някъде юни-юли връщат парите по сметката.

# 201
Как мога да търся инфомация само в темата? С лупичката ми излиза инфомация от целия сайт Бг мама. В случая ме интересува за субсидията от ДУО за работещ студент изисква ли се доход на родителите.

# 202
Как мога да търся инфомация само в темата? С лупичката ми излиза инфомация от целия сайт Бг мама. В случая ме интересува за субсидията от ДУО за работещ студент изисква ли се доход на родителите.

Не се изисква .
Сигурни ли сте, че при всички случаи се подава декларация ? Когато синът ми работеше във верига за бързо хранене  не е подавал . Подаваше когато направи малък бизнес и сам си изчисляваше и нанасяше заработките .

# 203
  • София
За субсидиите от DUO при работещ студент се изисква доход на родителите - за едната от тях.
Допълвам: линк от DUO
https://duo.nl/particulier/student-finance/student-finance-suppl … mentary-grant.jsp

Последна редакция: ср, 05 фев 2025, 11:49 от Sunny bunny

# 204
Едната година дъщеря ми бачкаше 2 пъти по 3 месеца като ТА. Подаде си декларацията (върнаха данъците). Аз знам, че е задължителна при всички случаи

# 205
И аз, цоп, с въпрос. Blush
Дъщеря ми работи, получава и двете субсидии от ДУО.
Миналата година предоставихме декларации за доходите на мен и мъжът ми за 2022 и 2023 година. Сега би ли било достатъчно да добавим декларация за доходите за 2024 година или пак ще трябва 2023 и 2024 година?

# 206
Само 2024г

# 207
Моят син работи четири години и не е подавал декларация, защото работодателят му твърди, че не трябва. Аз настоявах да подаде,  но каза, че ще се довери на работодареля. Интересно е, че сподели, че са му връщали надплатени данъци, директно през работодателя, заедно с някое от седмичните възнаграждения през лятото. Сега му  изплатиха някакви " ваканционни часове". Плащат - харчи! Дано не се налага да връща! Хич не ми е ясно, но и той не пита много...та, ходи след събитията. 😀

# 208
  • дядовата ръкавичка
Сега погледнах отново изискванията за supplementary grant и не видях да има изисквания за доход на родителите. Може би е отпаднало. Моля, поправете ме, ако греша.
https://duo.nl/particulier/student-finance-citizens-eu-eer-switzerland-or-uk/

# 209
  • София
Точно от линка цитат:
"DUO редовно проверява броя на отработените часове и вашия доход, дохода на вашия родител или вашия партньор. Това важи и ако имате само студентски туристически продукт."
Стана ми интересно друго - прочетох, че и при exchange  може да се получават субсидии.

Последна редакция: ср, 05 фев 2025, 15:03 от Sunny bunny

Общи условия

Активация на акаунт