Студенти в Нидерландия - 24

• 49 490
  • 728
  •   1
Отговори
# 210
Точен линк за съплиментари тук .
Миналата година моята имаше да доплаща (а не да взима) за 2023 на база доход. Това го установи при подаване на декларацията. Унито не са споменавали дали трябва или не да се подава (работеше 1.5г към тях), ваканционни й бяха изплатили по спомен също.

# 211
  • дядовата ръкавичка
Благодаря! В такъв случай, за работа през тази година, родителите трябва да декларират доход за 2023

Which income year?
We look at the income from 2 years ago. We call this the 'reference year'. It differs per scheme which year we use as the reference year.

The supplementary grant for mbo, hbo and university is calculated per calendar year. We do this with the income of 2 years before that calendar year. For the supplementary grant of 2025, the reference year is 2023.

# 212
  • София
За две години - 2023 и 2024.
А които са за продължение - само за 2024 (разбрах го от червенокоска Blush)

# 213
Някой ползвал ли е за настаняване тази агенция https://en.uhomes.com/?

# 214
  • Cobrs
Здравейте, търся варианти за дистанционно обучение, бакалавър, EU law, но не намирам нищо. Някой попадал ли е на информация за дистанционно обучение по специалността? Или, да кажем, вариант, при който може да се пътува за изпити само или само за проекти? Иде реч за работеща в България девойка.

# 215
Здравейте. С дъщеря ми сме планували екскурзия до Ротердам. Може ли да ни обясните как можем да си хванем водно такси от Еразъм моста,за да разгледаме града. Също ще съм благодарна,яко предложите други интересни местенца.

Лека вечер.
Благодаря

# 216
  • София
За supplmentary grant или т.нар. още additional grant се изискват доходите на родителите със сигурност. Сега за финансирането през 2025та се гледат доходите от 2023г. Имайте предвид, че ако съвместният доход на родителите през 2024-та е намалял с повече от 15% спрямо 2023, можете да подадете искане за shifting the reference year и да приложите доходите за 2024-та. С допълнителна бланка става това.

За данъчните декларации при трудов договор и връщането на данъци. При подписването на договор с работодател в него или на отделна бланка към него се попълва една от опциите 1) да ти удържат автоматично сумите за данък или 2) да се ползва дан. кредит, който е до определен размер сума на годишна база.
Ако се избере 2, тогава заплатата се изплаща бруто на служителя, не се удържа нищо. След приключване на финансовата година и като се сметне в данъчната декларация (автоматично излизат сумите в платформата на данъчните, защото работодателят е подавал насрещни документи и от него има удръжки), тогава става ясно дали се дължи данък или доходът не е надскочил необлагаумия минимум. Ако е надскочен, се внасят данъци, според изчисленото.
При точка 1, данъците си се внасят редовно, удържат се автоматично от заплатата (както е в България) и след приключване на финансовата година, след началото на март, когато е отворена платформата за попълване на данъчни деклараци и се види какво е положението, може да се окаже, че доходът за годината е нисък, не надскача необлагаемия минимум и тогава тези удържани цяла година данъци подлежат на връщане. Най-грубо казано, защото има скала и т.н., не е като при нас плоско Simple Smile

Да вметна само- не съм счетоводител, нито съм нещо свързано. След много ровичкане, това са ми изводите.

А, и миналата година не беше задължително да се подава данъчна декларация, ако сумата на дохода е под определен минимум. Нищо че си излиза бланка в платформата. Попълваш, виждаш какво е положението и можеш да избереш дали да я подадеш реално.

Последна редакция: ср, 05 фев 2025, 23:14 от Peruanka

# 217
Имам фирма. Все още не съм подала естествено данъчна декларация за 2024 г. В този случай за 2022 и 2023 г. ли трябва да искам бележка за дохода от НАП? Дъщеря ми работи от вчера Smiley

# 218
  • София
За финансиране от DUO през 2025-та се разглеждат доходите за 2023, не за предходната. Именно заради тези периоди на приключване на финансовите години.
Но ако имате основание, както написах по-горе, ако през '24 с повече от 15% е по-нисък доходът ви от предходната '23, имате право да поискате да гледат 2024та.
В нап към края на този януари вече беше възможно да се поиска удостоверение за декларирани доходи за 2024г.
Фирмата ви може да не си е приключила годината, но вие си имате текущ осигурителен доход, който всъщност давате като справка на duo.
Не съм сигурна разпределени дивиденти, ренти , доходи от наеми и т.н. ако има, но в бланката си има графа, в която се посочват такива суми ръчно от вас. Това последното е само ако подавате искане да се разглежда 2024та вместо 2023г.

# 219
По отношение стажовете, много е трудно, много. Идва момент, в който заплащането спира да има значение ако трябва да се продължи обучението без прекъсване. Има деца от курса на сина ми, които не успяха да намерят стаж, има други, които заминават в други държави на неплатени стажове и има трети, които се връщат в БГ без или със символично заплащане. Догодина от университета минимализират изискванията за стаж, вероятно осъзнали действителността… Синът ми мина през много трудности, направи десетки интервюта, кръстоса надлъж и шир, неодобри унито един извоюван  стаж. Не вярвах, че има нещо еквивалентно по трудност на квартирите, но да..
Успя буквално в последната седмица от удължения срок. Бях му намерила стаж тук, за да не прекъсне, но той продължи да търси и успя. Сега пътува от Амстердам, в огромна международна фирма, офисът е с млад и жизнен екип, ще му покриват пътните и дори да не беше платен (а той е добре на фона на останалите) щях да изпитвам абсолютно същото облекчение както сега. Експлоатация ли е да работят без пари? Принципно на общоевропейско ниво от доста време се водят политики за заплащане на стажовете. Но колко пък много да искат за стаж, така че да поемат риска от прекъсване? Те са студенти все пак, трудът им не е квалифициран.  Научих за студенти с доста големи претенции и оставащи без стаж поради тази причина. При този дефицит на стаж.. В крайна сметка не е ли по-важно да не прекъснат? Разбирам бунта срещу безплатния труд, но не и високи изисквания. Въпрос на приоритети. Да не говорим, че колкото и ниско платен да е стажът, той автоматично им дава право на ДУО…Уважавам социалната им политика.
[/quote]
Напълно съм съгласна с  Dodo !Браво много точно е описана ситуацията със стажовете ,намиране ,заплащане и да,това е най-голямата трудност да намериш въобще стаж в рамките на зададеното от университета време, а ако е платен е направо 10-ка от тотото   !!!!Не намирането на такъв е равно на прекъсване!!!Да не говорим,че имаше деца които намериха и караха стаж в България и след 6 месечна работа там ,накрая Университета не одобри стажа им !!!Как ви звучи това?Положил си хиляди усилия ,ходил си някъде дори за без пари да работиш и накрая Унито не го признава!Но това е аз хиляди пъти съм казала много лесно се влиза,но трудно се завършва .Когато синът ми попита ментора си защо Унито не им помага за стажовете той му отговори кратко и ясно-'Щом като сега не можете да си намерите сами стаж, значи не сте готови да си  намерите и работа в тази държава,което автоматично говори за това , че не сте достатъчно подготвени и трябва да преповторите годината и да затвърдите знанията  и характера си !".Естествено звучеше ми като наказание,но ние в БГ сме свикнали да обгрижваме децата си до преклонна възраст е там е по различно.За сведение един от колегите холандец ,остана без стаж въпреки ,че баща му има крупна фирма в която можеха да го уредят по нашенски!!!!Освен това детето живееше на квартира и работеше в автомивка за да си плаща квартирата.Та радвайте се на какъвто и да е намерен стаж,дори и безплатен-това говори, че децата ви са упорити, борбени и са успели да се справят с още едно огромно предизвикателство,даже по-добре от тамошните.
 А относно данъчните декларации chervenokoska_2 , Йен  и Peruanka  са описали точно  и ясно.

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 09:36 от pali78

# 220
  • София
Перуанка, ти направо преобърна наученото от тук за необходимите документи за DUO. До вчера бях убедена, че винаги трябва справка за доходите на родителите за последните две години.

# 221
  • София
Перуанка, ти направо преобърна наученото от тук за необходимите документи за DUO. До вчера бях убедена, че винаги трябва справка за доходите на родителите за последните две години.
Да, за две години се подават в масовия случай, защото една учебна година "стъпва" в две финансови години. Винаги се "прескача" една календарна назад срямо разглеждания период. Например, ако студентът започне работа септември 2024 и подаде за финансиране, ще трябва справка за доходите за 2022 и 2023 година. За да вземе решение колко пари да отпусне като aditional grant за месеците 09-12.2024г, Дуо гледат дохода от 2022г, а за месеците от 01.2025-12.2025 гледа доходите за 2023г. Това е масовият случай.
Примерът по-горе е просто за финансиране през 25-та, затова цитирам само една година. По-горе някой писа, че детето му е започнало работа вчера. Сега сме февруари '25, няма как да се иска грант със задна дата за 24-та и ще е достатъчно да се подадат доходите само за 2023та.

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 13:29 от Peruanka

# 222
Ние винаги ги пишем за две, но дори да се подаде за една само не е проблем (-2 години назад от текущата). Просто при по-дълги договори, прескачащи в няколко години, ще поискат от ДУО за следващ период.
Може би не го обяснявам добре, тя Peruanka по-добре се справя от мен в това отношение Flowers Hibiscus

# 223
Здравейте. С дъщеря ми сме планували екскурзия до Ротердам.

Здравей, на мен ми бяха интересни къщите кубове kijk-kubus и Markthal за обяд.

# 224
  • София
Перуанка, Червенокоска,
Благодаря ви Heart

Общи условия

Активация на акаунт