Студенти в Нидерландия - 24

• 49 420
  • 728
  •   1
Отговори
# 360
Имаш варианти. Можеш да заявиш и получиш, може да получиш електронен, подписан с електронен подпис...

На място в НАП ходя само за да внеса това за здравното осигуряване, което получавам от детето и превеждам... За нищо друго не ходя на място.

# 361
  • София
Здравейте, синът ми ще ходи на ски ваканция и доколкото разбирам АОН застраховката Start+ не покрива такива рискове. Те по чат ме увериха, че би могло да се покрие инцидент на пистата, ако не е извъхн нея или е употребитл алкохол.
Но например нуждата от транспорт с хеликоптер или друг вид планински транспорт, не виждам да е конкретно спомената и сигурно не е покрита.
Знаете ли друга застрахователна компания в Нидерландия, към която мога да се обърна за подобна специфична застраховка , защото АОН не виждам да имат.
От България не искат да ми направят, защото условието е от момента на сключване да е бил на територията на България, а това няма как да стане.
Не е ли най-добре да сключи на място в страната където ще кара ски, при пристигането?
До сега винаги съм правила преди да заминем от тук, но сега локацията му не е тук и на място в курорта няма как . Търся застраховател в Нидерландия , така ме посъветва застрахователен брокер .

вижте тази, има за екстремни спортове. много по-изгодна от българските. Дъщеря ми е на стаж в Тайланд с такава, включва и гмуркания и други ектремни летни и зимни спортове
https://opgroen.nl/reisverzekering?

# 362
  • София
Здравейте,
Дъщеря ми е трета година в Амстердам, специалност Communication science. Имат изискване за стаж (60 раб. часа).
За съжаление въпреки всички усилия, които полага, не успява да намери и вече започна сериозно да се притеснява.
Търси чрез LinkedIn, indeed, Glassdoor internship.com и др. , праща и директни имейли към компании, но нищо.
Ще сме много благодарни, ако има деца, минали по този път или ако имате информация за фирми, които търсят стажанти, да ни споделите …
Тя е написала и дипломната си работа и й остава единствено стажа, за да завърши.

# 363
  • София
Да не се отчайва, ще успее.
Вижте и линковете от тази страница https://www.iamsterdam.com/en/live-work-study/study/find-an-internship

# 364
  • София
Да не се отчайва, ще успее.
Вижте и линковете от тази страница https://www.iamsterdam.com/en/live-work-study/study/find-an-internship
Благодаря!
До скоро и аз така я успокоявах, но вече 4 месеца търси, над 90 изпратени апликации и нищо….
Имаше среща и с отговорника от университета, прегледа й всичко- била направила даже повече от необходимото.
Ако има деца, които са карали стаж, ще ни бъде от полза да споделят своя опит!
Благодаря предварително!

# 365
Здравейте, какъв е реда при открадната лична карта, някой има ли опит ?

# 366
  • София
Taleksa, дано не ми се налага да имам опит.  Миналата година ми разказваха за такъв случай, но не помня загубена или открадната беше. Ако е открадната, би трябвало да се сигнализира на полиция.
Ако няма международен паспорт, с който да се пътува до България, се ходи до посолството в Хага, за да издадат временен личен документ.
Може да не съм много точна в съветите си....При всички случаи, най-добре звъннете на посолството за информация.

# 367
За посолството трябва да си запише час, по телефона или на мейла.
Имайте в предвид, че много се забавиха в посолството с издаването.
Трябва да  има  оригинал на акта за раждане.

# 368
Моят опит е преди много години - гадна работа.
Ако няма в себе си паспорт, за да се върне у нас трябва да й издадат временен паспорт (пасаван), как се издава виж тук: https://www.mfa.bg/bg/uslugi-patuvania/konsulski-uslugi/zad-gran … -vremenen-pasport
Временен паспорт се издава от дипломатическите и консулските представителства на Република България, както следва: а) със срок на валидност до 12 месеца - на български граждани, които пребивават в чужбина и не притежават редовен паспорт;
Ако няма шофьорска книжка - се представя удостоверителен документ за раждане – в оригинал и фотокопие;
 Плаща се такса от 50 евро до 150 евро (за експресна услуга до 4 ч).

# 369
Момичетата са написали много точна информация за вадене на пасаван  .Аз си позволявам само да дам едно спасително островче.Ако детето има червен паспорт може да пътува с него ,може да се върне тук и да си издаде лична карта.Аз именно по тая причина още като замина му връчих и 2-та паспорта.Не знам колко е правилно,но веднага бих му купила билет за връщане или аз да отида да му занеса червения паспорт за да може да се върне, защото знам че чакането в посолството е голямо.Записваш час и после чакаш,чакаш,звъниш и пак чакаш!!!!

# 370
Много благодаря момичета. Пак благодарение на съвет от форума, сложих на заминаване и червения паспорт, така че ще се прибере, просто не бях сигурна от там или от тук ще извади новата ЛК и къде трябва да се съобщи на холандската или на българската полиция, за акта

# 371
  • София
Ако е открадната в NL, в местната полиция се сигнализира. Регистрира случая, обстоятелствата и т.н. Взима си някаква форма на документ, че е регистрирал кражба, за да не го глобят тук като вади новата. При загуба на ЛК има глоба в България. Е, не е голяма глобата, но ако не си регистрира картата като открадната, рискува при евентуална злоупотреба с личните данни да не може да докаже после, че "няма сестра".

# 372
Здравейте, дъщеря ми учи 3 години в Леуваден, (сега е по еразъм в Барселона), токущо разбах че са я одобрили за стаж в Амстредам. Та започваме търсене на квартира в Амстредам от септември. Ако има минали по пътя, моля за помощ
Някой питаше за изпращане на багаж, мога да дам координати на фирма, която взе багажа на детето от леуварден и ми го достави в къщи, около 5 кашона и 2 куфара - 100е; Подобна намерихме и миналия месец за Барселона изпратихме багаж.

Здравейте, бихте ли дали координати на фирмата за транспорт. Дъщеря ми има 3 кашона с книги и учебници от миналата година, които трябва да прати в Бг.
Благодаря!

# 373
  • София
Да споделя за студентската застраховка на AON И моя казус със ските, ако е полезно на някого. Ето официалния им отговор:

The Aon Student insurance is in effect worldwide and remains valid for a period of at most 8 consecutive weeks during a temporary stay in his homeland or outside his destination country in connection with a trip/holiday.

Regular/normal skiing is covered by the Aon Student Insurance. Any injuries caused by regular skiing (including medical repatriation) may be covered under the Aon Student insurance, as long as no unnecessary risks are taken.

Skiing is excluded from cover if it is off-piste skiing or heli-skiing. Other sports such as sledge sport, ice climbing, ice hockey and Ice diving are also excluded from coverage. You can find the list of dangerous sports on page 35 from our policy conditions.

Injuries from skiing would also be excluded when under the influence of alcohol and/or drugs.

stamby1973 , много благодаря за линка! Запазих си го!

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 14:46 от Сойка

# 374
  • La casa de Mickey Mouse
Най-накрая, заветният отговор от Лейдвн дойде. Младежът е на десетото небе от щастие. Сега остава да завърши. Хубавото е, че е приет безусловно, само трябва да представи диплома.

Общи условия

Активация на акаунт