Студенти в Нидерландия - 24

• 49 412
  • 728
  •   1
Отговори
# 390
Извинявайте, но къде влизат, проверяват и подават данъчни декларации децата? Срокът до 1.05 ли е?

И аз се присъединявам към това питане.

# 391
  • София
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/home/home
На сайта на данъчните.
Получават и писма-покана по пощата/имейл.

# 392
Може ли напътствия от къде извадихте бележка за дохода в сайта на НАП? Никъде не виждам нещо от рода на Декларация за доходи. Явно пише нещо друго. Благодаря!

Stella, в първия пост си пише:
"-   За доходите .... от НАП „Удостоверение  за декларирани данни по ЗДДФЛ“ (за всички -. самонаети, безработни и наети). В НАП се подава искане за издаване на документ. "
Има "удостоверени за" и дописвате "декларирани данни по ЗДДФЛ"
Точно това питам - къде в сайта на НАП се намира това удостоверение. Нещо не се справям със самия сайт.

# 393
Сега погледнах, като се влезе в електронния портал на НАП (с ПИК/електронен подпис), може в търсачката да се напише 1729 - това е номера на услугата - "Издаване на Удостоверение за декларирани пред НАП данни".

Последна редакция: вт, 04 мар 2025, 12:45 от chervenokoska_2

# 394
  • София
Аз да кажа за писмата - не разчитайте на хартията, може да се изгуби. Дъщеря ми миналата година не получи писмо за данък вода и отпадъци, тази година - пак няма. Нейните съседи имат.
Та съветът ми е най-добре студентите да си следят задълженията и/или помощите на сътветния сайт, където се очаква да се визуализират.

# 395
Стела,

1. търсите услуга "Издаване на Удостоверение за декларирани пред НАП данни - №1729"
2. Натискате бутон ПОДАВАНЕ (горе дясно) и попълвате

# 396
Сега погледнах, като се влезе в електронния портал на НАП (с ПИК/електронен подпис), може в търсачката да се напише 1729 - това е номера на услугата - "Издаване на Удостоверение за декларирани пред НАП данни".
Така стана, да. Много благодаря! Иначе не го намерих. Благодаря!

# 397
Привет! Любопитно ми е как стои въпросът относно съквартирантите при попълване на данъчната декларация. С оглед на това, че смених много квартири през 2024, искам да знам до каква степен тази информация има влияние върху крайния резултат. Струва ми се странно да декларирам имена на чужди хора и периоди, в които съм живял с тях. Отделно, нямам спомен да съм попълвал такава информация през изминалите години.

# 398
Благодаря ви! Много сте ми полезни Simple Smile
Върнете се в темите назад ,там има много полезна информация за настаняване , за срокове и т.н. Знам ,че още всичко ви е  някак като в мъгла ,но нещата бързо ще се подредят.Фонтис  е един от малкото Университети ,които предлагат квартири и моят съвет е поне в началото да се възползвате на всяка цена , защото те гарантират за вас за 6 месеца поне.Подгответе се,че има и сериозни предплати ,част от които не се връщат .Трябва да има обявена дата и час когато ще пуснат квартирите и знайте , че за 50-60 места се борят най-малко 100 студента, Бъдете бързи в грабването и плащането.За целта трябва да имате пред вас банкова сметка която веднага да им изпратите + снимка мисля  на паспорта на детето и повярвайте за 15 мин-няма и толкова квартирите свършват, така ,че не му мислете много!Ние се бяхме наредили 2-мата , аз от работа и той от вкъщи и само наблюдавах .как за секунди квартирите светваха в заети и ме обзе паника,но той успя,защото не влагат толкова емоция като нас майките!
Другото важно нещо е  доверявате се сляпо-няма оглед , а само снимки...почти веднага ви изпращат договор по електронна поща и вие попълвате ,подписвате , сканирате и връщате.Не се бавете има срок , ако не го изпратите ,квартирата се счита за свободна и се дава на друг.Там за всичко има срокове и правила!Направено е за дисциплинирани хора!Договорите са около 10 листа - кауза пердута е да се изчете и преведе ,но с гугъла се орентираш някак .Важните неща са срока  6-м , или година ,дали имаш право на посетители/гости/ и обзаведена или не...
Пак се разводних в обяснения ,но нещата са доста ,мисля много съм писала назад в темите ,преди 4 години.Ако ви е интересно погледнете и успех на новата смяна студенти. Аз минавам да се похваля с завършил успешно такъв !
Здравейте, тук имам въпрос относно копието на лична карта. Не се ли предоставя при подписването на договора, а не предварително?

# 399
  • Sofia
Да не се отчайва, ще успее.
Вижте и линковете от тази страница https://www.iamsterdam.com/en/live-work-study/study/find-an-internship
Благодаря!
До скоро и аз така я успокоявах, но вече 4 месеца търси, над 90 изпратени апликации и нищо….
Имаше среща и с отговорника от университета, прегледа й всичко- била направила даже повече от необходимото.
Ако има деца, които са карали стаж, ще ни бъде от полза да споделят своя опит!
Благодаря предварително!

Ами аз мога да споделя.
Беше много трудно, много. Някъде също толкова време и също толкова много апликации. След изтичане на удължения срок, буквално на Нова година сега, извоюва стаж в Ротердам, след среща на ръководно ниво, който много му хареса, но университетът  (Аванс, Бреда) отхвърли, защото броят на заетите служители бил по- малък от изискуемия (който от септември 2025 год. вече намалява).
Когато вече нямаше надежда, буквално в последната седмица на удължения на удължения срок, успя. През GlassdoorJobs с фантастичен стаж, във фантастична международна фирма.
Вярно, пътува много, но му харесва, условията са чудесни.
Това, което искам да кажа, първо е, че надежда има. До последния ден.  Буквално. Той имаше намерен стаж в БГ, но това не го удовлетворяваше, не спря, не се отказа и в крайна сметка се пребори. Сам.
Другото много важно нещо е CV-то. Независимо, че са студенти, нека обърнат максимално внимание на него и да го оформят по професионални стандарти, като впишат всички свои проекти, стажове и опит в него. Да излъчат старание.
И отново. Става. Надежда има:)
Успех!

# 400
Благодаря ви! Много сте ми полезни Simple Smile
Върнете се в темите назад ,там има много полезна информация за настаняване , за срокове и т.н. Знам ,че още всичко ви е  някак като в мъгла ,но нещата бързо ще се подредят.Фонтис  е един от малкото Университети ,които предлагат квартири и моят съвет е поне в началото да се възползвате на всяка цена , защото те гарантират за вас за 6 месеца поне.Подгответе се,че има и сериозни предплати ,част от които не се връщат .Трябва да има обявена дата и час когато ще пуснат квартирите и знайте , че за 50-60 места се борят най-малко 100 студента, Бъдете бързи в грабването и плащането.За целта трябва да имате пред вас банкова сметка която веднага да им изпратите + снимка мисля  на паспорта на детето и повярвайте за 15 мин-няма и толкова квартирите свършват, така ,че не му мислете много!Ние се бяхме наредили 2-мата , аз от работа и той от вкъщи и само наблюдавах .как за секунди квартирите светваха в заети и ме обзе паника,но той успя,защото не влагат толкова емоция като нас майките!
Другото важно нещо е  доверявате се сляпо-няма оглед , а само снимки...почти веднага ви изпращат договор по електронна поща и вие попълвате ,подписвате , сканирате и връщате.Не се бавете има срок , ако не го изпратите ,квартирата се счита за свободна и се дава на друг.Там за всичко има срокове и правила!Направено е за дисциплинирани хора!Договорите са около 10 листа - кауза пердута е да се изчете и преведе ,но с гугъла се орентираш някак .Важните неща са срока  6-м , или година ,дали имаш право на посетители/гости/ и обзаведена или не...
Пак се разводних в обяснения ,но нещата са доста ,мисля много съм писала назад в темите ,преди 4 години.Ако ви е интересно погледнете и успех на новата смяна студенти. Аз минавам да се похваля с завършил успешно такъв !
Здравейте, тук имам въпрос относно копието на лична карта. Не се ли предоставя при подписването на договора, а не предварително?
Да личната карта е  необходима при подписване на договора и е задължителна ,но имам спомен ,че я искаха и при избирането на квартира.Това беше преди близо 5 г и мога без да искам да ви подведа,но не пречи да сте готови и с нея,така или иначе ще трябва.

# 401
  • София
Да не се отчайва, ще успее.
Вижте и линковете от тази страница https://www.iamsterdam.com/en/live-work-study/study/find-an-internship
Благодаря!
До скоро и аз така я успокоявах, но вече 4 месеца търси, над 90 изпратени апликации и нищо….
Имаше среща и с отговорника от университета, прегледа й всичко- била направила даже повече от необходимото.
Ако има деца, които са карали стаж, ще ни бъде от полза да споделят своя опит!
Благодаря предварително!

Ами аз мога да споделя.
Беше много трудно, много. Някъде също толкова време и също толкова много апликации. След изтичане на удължения срок, буквално на Нова година сега, извоюва стаж в Ротердам, след среща на ръководно ниво, който много му хареса, но университетът  (Аванс, Бреда) отхвърли, защото броят на заетите служители бил по- малък от изискуемия (който от септември 2025 год. вече намалява).
Когато вече нямаше надежда, буквално в последната седмица на удължения на удължения срок, успя. През GlassdoorJobs с фантастичен стаж, във фантастична международна фирма.
Вярно, пътува много, но му харесва, условията са чудесни.
Това, което искам да кажа, първо е, че надежда има. До последния ден.  Буквално. Той имаше намерен стаж в БГ, но това не го удовлетворяваше, не спря, не се отказа и в крайна сметка се пребори. Сам.
Другото много важно нещо е CV-то. Независимо, че са студенти, нека обърнат максимално внимание на него и да го оформят по професионални стандарти, като впишат всички свои проекти, стажове и опит в него. Да излъчат старание.
И отново. Става. Надежда има:)
Успех!
Здравейте, дъщеря ми (имам близнаци момче и момиче  в Холандия) учи интериорен дизайн в Ханзе, Грьонинген. Поради всичките проблеми със стажовете в Холандия и Европа като цяло, тя се насочи към Азия. Обърна се към агенцията AIP (Asia Internship Partners) и след дребни перипетии те и намериха стаж в Бангкок в наистина голяма и реномирана компания. От една седмица е там и е много доволна. 6 месечния стаж струва 6200 долара което включва намирането на компания, настаняване за времето на стажа и трансфери към летището. настаняването е доста добро - в апартхотел със кухненски бокс, в широкия център и на 15 мин пеша от офиса. Ако някой се интересува от такъв вариант може да ми пише за повече подробности.

# 402
  • София
В конкретния случай, видях, че се касае за 60 работни часа, може ли стажът да е в България? Мисля, че тук по-лесно ще намерите. Предполагам, че е пречка този кратък срок. Повечето стажове са за 5-6  месеца.

# 403
Въпрос за боклука - на първа страница не виждам информация, но по спомен от групата само неработещи студенти имаха право да кандидатстват за отмяна на данъка, нали? Моето дете е получило сметка в размер на 220 евро, от няколко дни работи. Предполагам, че трябва да я плати.

# 404
  • София
Не знам дали имат право само неработещи студенти, по-скоро при тях почти е сигурно, че ще им опростят данъка.
Моята дъщеря две години успя да получи опрощаване. Сега вече работи, но пак пусна искане - да видим, може да го отхвърлят, но може и да го одобрят. При нея данъкът е над 600 евро за 2025 г., заслужава си да опита.

Общи условия

Активация на акаунт