Студенти в Нидерландия - 24

• 49 453
  • 728
  •   1
Отговори
# 465
Обаче всички субсидии като че ли няма да стигат на студент да се самоиздържа. Ме включвам тук заемите. Много скъпи станаха квартирите, храната също.

# 466
  • София
Е, зависи - в кой град е, има ли надбавка за наем, колко часа работи.
От всичко написано по-горе - изводът е, че субсидии се "полагат" за толкова години, колкото е официалният срок на обучението. Като само за премастър няма.

# 467
# 468
Детето докато учеше и работеше в Грьонинген напълно успяваше да си покрие всичко, при това е ползвала само някои от субсидиите и финансиранията.

# 469
И още един уточняващ въпрос:
Значи ако не работи изобщо, няма право на никакво намаление за пътуване с градски и извънградски транспорт, така ли?
Няма ли някакво студентско намаление, независимо дали работиш, както в България има студентски карти за градския транспорт?
За Амстердам става въпрос.

# 470
Докато учеше и работеше, дъщеря ми ползваше ДУО. Те изплащат точно 48 вноски, например тя се дипломира юни месец, а 48мата субсидия на ДУО свърши още през април. Това беше за изработените 56 часа и доходите на родителите.

# 471
  • София
За транспорта - има някакви карти за студенти, които дават отстъпка за влака. Но моята девойка не е ползвала такава. Ето - да прочетете повече:
https://studentmobility.nl/mobility-package/

# 472
  • La casa de Mickey Mouse
И още един уточняващ въпрос:
Значи ако не работи изобщо, няма право на никакво намаление за пътуване с градски и извънградски транспорт, така ли?
Няма ли някакво студентско намаление, независимо дали работиш, както в България има студентски карти за градския транспорт?
За Амстердам става въпрос.
Да така е! Холандия помага много, но само ако се допринася с нещо, например като работа/данъци. Холандските студенти също работят, въпреки че за тях това не е условие. Защо не е условие: родителите им са плащали данъци; държавата инвестира в бъдещи специалисти, което не е случая с чуждестранните студенти.
Мисля, че вече го писах, ако се повтарям св извинявам - от прием ‘26 много университети спират програмите си на английски

# 473
  • София
Аз съм много впечатлена от възможностите за подпомагане на студентите в Нидерландия. Къде другаде студент може да  получи "подарък" над 1000 евро на месец - в т.ч. субсидии, травъл продукт, помощ за наем, помощ за здравна застраховка, опростени данъци за смет? Аз поне не се сещам.

# 474
За транспорт има различни планове за намаления в зависимост от часа, който се пътува. В началото дъщеря ми ползваше точно Мобилити пакета - постоянна 15% отстъпка независимо от часа и деня като картата е вързана към сметка и парите се теглят на определен период. Това бяха условията преди, сега трябва да се прочете.
За субсидирането - за мен не може да се очаква държавата да ти дава подаръци, пък ти да си отидеш. Нормално е да работиш, за да получаваш нещо. А и то не е никак малко.
На нас ни предстои ново местене в Амстердам. В понеделник в ROOM DUWO пуснаха огромен брой стаи, за които тя игра и беше одобрена веднага. Вече са й одобрени и документите и има договор, който й предстои да огледа и подпише. Необзаведена, но чисто нова, ще може да взима и субсидията за над 24г.
Ще имаме някаква сага със сегашната стая - дали с предизвестие ще успее или ще трябва да търсим кой да я вземе от нея (ако някой си търси, може да ми пише).
пс. Девойката си дойде за 3 дни в София - малко да отдъхне и да присъства на събитие, в което изигра роля като модел (минутка самореклама - съвместна изложба на Ивелина Чолакова/Дамаянти и моя милост в галерия ONE). Успя да си сервизира лаптопа в рамките само на 24 часа и да посвърши доста задачки. Както и да се поразсее. Днес се прибра и каза, че времето било уникално в Нидерландия.

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 16:46 от chervenokoska_2

# 475
  • София
Да, времето е уникално тези дни! 🌞
Червенокоска, имаш предвид от room .nl, нали? От колко години има регистрация дъщеря ти? Или са пуснали на бърза реакция?

# 476
Да, от Room.nl. От средата на 2022 е някъде, няма 3 години. Миналата година направиха някаква промяна в платформата и детето "придоби контрол" (преди аз следях нещата Laughing ). Не разбрах точно каква е била ситуацията със стаите, групово са пуснали май накуп всичко и вероятно е било и с кратък срок. Понеделник стана рано и ми каза - пуснаха чисто нова сграда, има много стаи, досега цъках, някъде 4-5 съм в опашката. По обяд вече получи одобрението.

# 477
  • дядовата ръкавичка

Отново да припомня нещо много важно: ако детето учи 5 г. без прекъсване в Нидерландия, подава молба за постоянно местожителство и получава всички права като холандците. Това означава, че след 5 година ще може да получава всички субсидии без да работи.
Пример: трудно е да учиш и работиш. Затова ако удължат бакалавъра до 5 г. (повтарят година) ще получават субсидия само за 3 г. Но когато запишат магистър, ще получават всички субсидии без да работят. Ще се концентрират само на ученето.

Не ми стана съвсем ясно. Синът ми е 5та година магистър, но няма да успее да завърши през юли. Значи ли това, че от септември (тогава стават 5 години от пребиваването му в Нидерландия) ще може да получава субсидии без да работи?

# 478
Точно така е. Същото е и при дъщеря ми.

# 479
Да, времето е уникално тези дни! 🌞
Червенокоска, имаш предвид от room .nl, нали? От колко години има регистрация дъщеря ти? Или са пуснали на бърза реакция?
Истинска пролет е. На място се наслаждавам и вчера дори забелязах хора по бански в парковете 😀. До преди три дни "бръснеше" студен вятър, но беше ясно и слънчево. Следващата седмица пак ще се върне, за жалост.

Общи условия

Активация на акаунт