Студенти в Нидерландия - 24

• 49 387
  • 728
  •   1
Отговори
# 615
Пише, че са с мокет, завеси и стени (т.е. измазани). Отделно се сключва договор с отопление, но май е в цената.

Само да вмъкна, защото моята взе по подобна колективна обява с кратък срок за рвакция, но за Амстердам. Имайте предвид, че идват напълно необзаведени, без под са дори, при нас и част от стените не са измазани. Само баните са направени от-до.

# 616
romantic girl, *Hellena* това е много добре (честно казано не съм и чела в подробности). Щото аз идея нямах за какво беше кандидатствала моята, нямаш право на оглед. И хоп - отива на 1 април и изненадаа Laughing Аз не бях изненадана, де. При нас поред мен бяха бързали да пуснат за наемане и всички стаи са били в различни етапи на подготовка. Слава богу топлото е ок, както и кухненския бокс си е на мястото (плочки да лепя вече ще да ми дойде твърде много)

# 617
  • столицата
Що бре, Червенокоске? Научаваш и плочките и в Бг ще си царица. : ) Знаеш ли какви са вече цените на вътрешните довършителни работи!

# 618
За съжаление ми съобщиха едни цени Close ...... и то през познат, български майстор. Няма вариант да ги дам, даже се майтапех, че може и да изкарам там от другите. Боядисването е 11евро/квадрат без материал, 15 със, 8евро/квадрат за редене на ламинат, всякакви други неща не посмях да попитам колко ще са като пробиване на дупки, монтажи и прочие. Ако има платена зона - за наша сметка. Та затова си сметнах колко ще ми е да наема там инструментите - същото като да си ги нося (но за 1 ден), взех си чекиран багаж и ще се правя на сръчна Sweat Smile
Иначе плочки мога да редя, обаче трябваше да се закотвя за доста време и няма кой да ме търпи в България да липсвам.

# 619
  • София
Може ли мнения от по-опитни майки.Като търсим сега квартира за първокурсник,който в началото на втората година трябва да е някъде на стаж,до кога трябва да е валиден договорът за наем?За 1 год.до юни,после някъде складира вещи за няколко месеца и пак търси квартира от м.януари или да подписва по-дългосрочен и да търси на някой да преотдаде стаята за месеците на стажуване?...но пък този следващ наемател ще има ли право да се регистрира в общината?
Знам,че е рано да мисля толкова напред,но искам да си планирам доколкото е възможно по-добре нещата...изобщо много неивестни има...моля за съвет.

# 620
Без да съм била в казуса, по-скоро бих предпочела втория вариант с преотдаването (стига да е позволено). И да, няма да има възможност да се регистрира някой, но пък може да е в същата позиция да е на стаж/обмен.
Но всичко зависи какво ще намерите, че някой път човек няма избор.

# 621
Здравейте! Как работи ROOM. Не разбирам. Кандидатствахме за стая в този новия кампус в Хага и от 7 станах 12 - то място. Регистрацията ми е от октомври 2024г, но е за студент първа година, които уж са с предимство. Общо има 66 стаи за наемане, но така като гледам май няма да ни огрее в нито една.
Как ще се намери квартира не знам направо. Записани сме още на първата седмица след кандидатстване към университета да търси и е на принципа за най-рано записалите се. Синът ме се записа на 6-тия ден след отваряне на периода, но засега нито от университета, нито от ROOM има нещо. Кандидатстваме за стая, която се освобождава на 20-ти май, т.е. ще плащаме три наема ей така за нищо и въпреки това номерът му в класацията пада...

# 622
Докато тече срокът за кандидатстване на стаята, могат да се записват заинтересовани. Съответно се оценява спрямо профила и затова текущо се мени позицията спрямо броя кандидати. За позиция докъм 10та има шансове - хората кандидатстват на няколко позиции, приемат 1, съответно отпадат от другите и се вдига позицията. Предимството (по спомен) ще се отрази май месец.
Не губете надежда - трудно, но няма невъзможни неща.

# 623
  • София
В room може да се кандидатства по обява не по-рано от 4 месеца преди началото на учебната година, за първокурсници.
6-7 месеца в листа на чакащите хич не е много. Моята за Амстердам е от 2 години и 3 месеца и е по средата, например от 200 кандидата е на 90-120 място.
Който е 10ти, 11ти клас и чете темата да си прави регистрации още сега! От 16 годишни може. Два са студентските сайтове такива, но не покриват всички градове.
Освен ROOM,
https://studentenwoningweb.nl

# 624
  • София
За Хага излизат често квартири в Xior.

# 625
Само да вмъкна, защото моята взе по подобна колективна обява с кратък срок за рвакция, но за Амстердам. Имайте предвид, че идват напълно необзаведени, без под са дори, при нас и част от стените не са измазани. Само баните са направени от-до.

Червенокоска, какво е колективна обява? На щерката наемодателите решиха да продават апартамента и сме пак в процес на търсене. За Амстердам става въпрос.

# 626
Не съм много наясно, тук Peruanka може би е по-запозната. Но от беглото, което ми попадна е, че пускат всички стаи накуп с една обява, без право на оглед и е с кратък срок обявата (при детето беше само няколко часа).
В сегашната й квартира освобождава тя и от началото на юни още едно момиче. Не знам финално като наем какво ще реши обаче собственика, те са и различни квадратури стаите. Търсеха да им препоръчаме хора.
Говорете обаче със вашите наемодатели. Продажбата на апартамента не разваля договора за наем (това без да знам конкретни клаузи го пиша на база консултация).

Последна редакция: пт, 11 апр 2025, 09:14 от chervenokoska_2

# 627
  • София
Аз не съм попадала на колективна обява, та не ми е съвсем ясен принципът, но звучи логично да е така. Аз напоследък поглеждам към ROOM да видя какви са опциите, защото не търсим активно. Моята си харесва много студиото в Student Experience и местоположението, но наемът е като за над 23 годишен и няма субсидия за него. Единствено заради цената се оглеждам (главно аз) 😂Червенокоска с нейния разказ за взетото студио от колективна обява ме подсети, че имаме регистрация в room.Simple Smile
В Room досега съм виждала два типа обяви- такива за които регистрираш интерес и се класираш според мястото ти в листа на чакащите и такива, за които кандидатстваш с бърза реакция, без значение от кога ти е абонаментът за сайта, но те обикновено са за краткосрочен наем. Виждала съм такива за летните месеци само, например май-август.

# 628
  • София
В колективните обяви пише в обявата - предлагат се n на брой стаи. Кликаш да участваш. Ако има предимство, то е отбелязано.
В случая с коментираната обява в Хага пише, че тези стаи са отделно от стаите за международни студенти. Така че, както каза Червенокоска, не губете надежда. Проверявайте кога ще пуснат стаите за международни и тогава гледайте да сте от първите.

# 629
Може ли мнения от по-опитни майки.Като търсим сега квартира за първокурсник,който в началото на втората година трябва да е някъде на стаж,до кога трябва да е валиден договорът за наем?За 1 год.до юни,после някъде складира вещи за няколко месеца и пак търси квартира от м.януари или да подписва по-дългосрочен и да търси на някой да преотдаде стаята за месеците на стажуване?...но пък този следващ наемател ще има ли право да се регистрира в общината?
Знам,че е рано да мисля толкова напред,но искам да си планирам доколкото е възможно по-добре нещата...изобщо много неивестни има...моля за съвет.

Второто е за предпочитане ,ако си харесва жилището.
Когато се изнася за стаж / обмен , то наема клетка за багаж и си пренася нещата там.
Даже да не е позволено преоддаване ,пак се намира кой да ти наеме квартирата без право на регистрация .
Дъщеря ми си преоддаде квартирата миналата година ( Грьонинген) за 6 месеца без право на регистрация и имаше 10 желаещи .
Малко  е претиснително дали новия наемател ще си плаща наема , в какво състояние ще е после стаята , но рискуваш и се надяваш всичко да е наред.
При наемането се сключва договор между двамата ( който най-вероятно няма никаква правна стойност ) в който е посочена и сумата с която си застраховате стаята да е във вида в който сте я отдали и тази сума се  връща след преключване на наемането.
Важно е и съквартирантите да нямат против , за да не те докладват на агенцията/собственика.

Но ако жилището, което сте наели за първата година е компромисно , то може да го напусне и да търси ново след като се върне от стаж .

Вече като второкурсник и период на търсене различен от масовия е малко по - лесно намирането на жилище .

Последна редакция: пт, 11 апр 2025, 11:33 от kavas

Общи условия

Активация на акаунт